Арсенал во нова офанзива за Пандев
Лацио го продава Горан Пандев во Арсенал за 15.000.000 евра и со тие пари тимот од "Олимпико" планира летово да купи три супер засилувања со кои би влегол во групите од Лигата на шампионите. Тимот од Рим веќе ги почна математиките и ќе го жртвува најдобриот фудбалер на Македонија за огромна сума пари која доаѓа од Лондон. Во текот на вчерашниот ден повеќето медиуми го најавија заминувањето на Пандев во Англија. Сепак, во Рим владее неизвесност Арсенал или Челзи затоа што и двата клуба нудат иста цифра на евра за Лацио. Дилемата ја разјаснува Пандев, кој од прва рака ни открива:
"Фудбалот е бизнис и во вакви времиња не е битно дали сакам да останам или не. Имав состанок со Лацио и Лотито. Бев заедно со Роки. Ни беше кажано дека еден од нас двајца мора да биде продаден затоа што на клубот му требаат финансии за засилувања и за влез во Лигата на шампионите".
Веќе подолго време клубовите од Англија го меркаат струмичанецот кој нон-стоп даваше изјави од типот дека му е рано за на Островот и дека сака со Лацио да игра во Лигата на шампионите.
"Желбите се едно, но сега има нови момени и конкретни понуди. Лацио сака да ме продаде во Арсенал каде би заминал како замена за Баптиста, кој сигурно си оди од редовите на 'топџиите'. Знам дека предизвикот во Англија е голем, но да почекаме да поминат неколку денови по кои очекувам целата оваа брканица да се расчисти. Арсенал е во предност пред Челзи според она што можев да го слушнам од Лотито. Тимот од Лондон веќе подолго време има конкретна понуда. Тоа е голема екипа а јас ќе ја почитувам одлуката на Лацио со кого имам договор до 2010 година. Мојата судбина е во нивни раце и ако речат Арсенал јас се пакувам...", изјавува Пандев при нашиот телефински разговор.
Нашиот репрезентативец ни пренесува дека многу медиуми постојано коментираат за понудите од Челзи и Арсенал. Само неколку минути пред нашиот разговор на ТВ каналот "Скај Италија", Клаудио Лотито потврдил дека Пандев или Роки летово ќе бидат продадени и дека понудата од Арсенал за фудбалерот од Македонија е премногу конкретна.
Доколку се остварат ваквите најави Горан Пандев ќе го направи најскапиот трансфер на сите времиња на фудбалер од Македонија. Покрај Лацио и Челзи во минатото од големите клубови кои имаа интерес за нашиот фудбалер за споменување се Барселона, Вердер, Борусија Дортмунд...
Пандев зад себе има извонредна сезона во која постигна 10 голови и одлични игри за Лацио, кој предводен од струмичанецот е на одличната трета позиција на табелата.
Повредата се лекува со одмор
Горан Пандев во серија од 5 кола нема постигнато гол во Серија А. Го фати лоша серија иако во неделата по негова асистенција Лацио стина до победата над Ливорно и до три бода со кои се искачи на третото место и пред Милан.
"Сe уште имам болки во мускулот на десната нога. Тоа е незгодна повреда која се лекува само со одмор од околу две недели. Сепак, Лацио во серија игра многу важни средби и за мене нема пауза. Ќе издржам...Еве крајот се гледа, а по дуелот со Израел доаѓаат деновите за одмор, а тоа ќе значи и комплетно санирање на мојата повреда. Можеби потоа ќе следи и трансфер па така максимално здрав би ја дочекал новата сезона", коментира Пандев околу повредата која се појави пред 2-3 недели и кога по долга пауза од оправдани причини беше седнат на клупата и доби шанса за настап во вториот дел.