Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Можеби е пошто пред да побарам вода им викам Ве Молам или Ако може, и кога барам дирекција ја започнувам реченицата со Извинете.
можеби...ама искрено тешко кој од нас е навикнат на такво зборување...т.е. во градов тоа многу не го употребувам зш врти сучи на некој начин ќе се најш комшија со некој:pos2:но во други градови биле од мк биле надвор од државава секогаш гледам малку култура да покажам...ако си фраер у скопје неможиш да бидиш и во другите градови поготово не таму кај што никој не познаваш. А за кафичите зависи се од каде сте седнале...санкир во скопје не се наџиџкани едни до други...

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Поз, батки. Ете и јас сум во Охрид веќе неколку дена и што да ви кажам, сите насмеани, услужливи, пријателски настроени. Јас стварно не знам што така
Јас знам. Читаат форум. :)
ееееееееееееееее вишееееееееееееееее.... само за инает...
није тачно...
отсекош сме биле такви...:baeh:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
врска нема што си завршил средно со односот кон муштериите.другар мој,келнер во картел завршено средно електро-вели ако јас не го бркам муштеријата да му ги земам парите,ебати работата.
и охриѓани сеуште не ја сфатија поентата на темава.
не е интересно да гледам како вработена во сендвичара,седи на шанк и си пуши цигара а гледа дека има муштерии што чекаат да нарачаат.
не е интересно да нема вода кога ќе се вратам од плажа(не ја мешајте будва,тие се на планина тие и преку цела година немаат вода,се научиле луѓето и си ставиле хектолитарски буриња на покриците-ем топла ем голема количина)
а интересно е кога ќе влезеш во спремна куќа во охрид,поделено вц-то за гости,домаќините спијат на горниот кат,гостите на долниот кат.посебна кујна за гостите.нема мрчење од домаќините секој ден небаре со сила сме му влегле дома и за беспари.а најинтересно е што газдите на куќата се турци....дечкото се вика денис и куќата е на главната улица-туристичка.
уште поинтересно е јас да земам сега мојата соба без никакви измени и вложувања да ја издавам на гости-туристи и уште да им наплаќам како да спијат во посебен стан=охридски македонци
значи,стајте какви сакате цени.ама немој да бидете копилиња.ако го промените односот од сегашниот на НОРМАЛЕН(значи да не не гледате како да сме ви силувале све женско во фамилија) тогаш ќе престанат забелешките на цените.
тука во 7ца има се чека ред надвор од локалот,редицата излегува низ врата и сите молчат.знаеш зошто?оти со свои очи гледаш дека вработените на секоја минута прават сендвич и редот се мрда.а не да шлапа по телефон или да пуши цигара на шанк.а и во 7ца цените се високи.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Љубаништа за Охрид се рачуна?
Ја обично кога идам натаму низ градот поминувам двапати од што морам,на доаѓање и на враќање.Остатокот од мојот одмор го поминувам или во Љубаниште или во Трпејца каде што луѓето се нормални т.е не гасат бојлери,сијалици,фрижидери позади мене.

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
како прво да кажам дека нема да гласам, ќе бидам воздржан од неколку причини.

1. Сакам да се развие туризмот во Македонија, јасно не е само Охрид овде кога станува збор за летен туризам, меѓутоа надовр од границите најпознати сме по Охридското езеро. па така ако ние самите си го игнорираме најпознатото и едно од најстарите езера тогаш што треба да очекуваме од странците.

2. Искрено не сум имал многу директни контакти со Охриѓани, па така и неможам лично да одлучам какво е нивното однесување спрема туристите, но штом има повеќе луѓе кој велат дека се испонашуваат, тогаш има нешто вистинито.

Затоа, кога повеќето ќе бидат задоволни од однесувањето и гостопримството на Охриѓани тогаш нормално нема да го поддржам овој бојкот.

CurvaSud_Milan

rossoner4life
Член од
21 март 2008
Мислења
622
Поени од реакции
4
Гласав дека нема да го бојкотирам Охрид!

Во Охрид одам многу години наназад, а во последниве 6 обавезно одам и за 1ви Мај покрај нормално летниот одмор. Искрено не сум имал поголем инцидент или некоја сериозна забелешка на нивниот туризам, иако знам дека има многу поплаки. Но искрено јас секогаш настапувам со огромна доза на култура кон келнерите, продавачите... и веројатно затоа добивам и таков feedback. E сеа тие што настапуваат малце поагресивно да не речам фраерски добиваат поинаков feedback, иако ОХРИЃАНИ МОРА ДА РАЗБЕРАТ ДЕКА И КОН ТАКВИТЕ МОРА ДА ИМААТ ИСТИ ОДНОС КАКО КОН ОНИЕ ДРУГИТЕ(КАКО МЕНЕ:)) , ЗАТОА ШТО НЕЛИ, КЛИЕНТОТ Е СЕКОГАШ ВО ПРАВО!

Значи да заокружам, нема и немам намера да го бојкотирам ОХ, сепак е наш, македонси град, и на крај краева па утре одам таму!:)

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Ако имате мислење во врска со темата, ок... во ред е, ако пишувате брао Acid, најјак си Мистичен, браво Мац, убаво му рече <јузер>, гарант нема да добиете зеленко, нити ќе ве назначат за суперадмин, уште помалку ќе кажете нешто што не знаеме. Охриѓани барајте си туристи, стружани ако не можете да ќарите нови туристи продолжете и радувајте се на неуспехот на комшиите штом не можете да ги привлечете туристите со нешто ново. Реклами, не фала. Лижачи такоџе. Клански борби на серверите за кантер. Тука не.

Хфала.

Ако се чудите каде ви летнале постовите...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Гласав за опцијата Ќе го бојкотирам, не стапнувам повеќе во Охрид на одмор.
Имено, пред неполни две недели бев таму (иако, не во функција на летен одмор, но сеедно) и ја зацврстив одлуката дека во Охрид на одмор, од принцип, НЕМА да отидам повторно.

Факт е дека третманот кој го добиваш како турист, не само што е несоодветен, туку е дури и понижувачки. Да, има исклучоци, но генералната состојба е таа, односно вообичаено се добива крајно несоодветен однос.
А, јас не сум мазохист по природа, па одбивам да бидам понижувана и нефер третирана кога плаќам за услугите.
За сосема истите пари, на места како Хрватска, Турција итд. (Грција, нормално, отопаѓа како дестинација, без исклучок) добивам пристоен третман како турист и не сум сведок на апла черупање, само затоа што сум од Скопје. Дополнително, и во нашата Македонија има места на кои ќе добијам човечки, културен фидбек (а, тоа и го планирам летово...Обиколка на Македонија и престој во мотелчиња и сл. места, каде сум убедена дека нема да бидам третирана како во Охрид).

За крај, точно е дека колку пари, толку музика. Не можам да очекувам за кревет кој го плаќам некои 450 денари, кралски третман. Но, проблемот во Охрид е што и кога плаќаш услуга во хотел,и ја плаќаш по европски цени, добиваш однос и услуги како да си платил 200 денари за кревет у колиба.

NIght_Elf

High Priestess
Член од
15 јуни 2007
Мислења
479
Поени од реакции
13
Ohrid e mnogu ubav grad, sekoe leto celo kumanovo tamu odi na odmor, normalno odam i jas
e sega cenite se previsoki, nekoi od graganite stvarno se bezobrazni
neznam za sto da glasam:toe:
p.s. prespa, dojran, mavrovo se super mesta i tie treba da bidat posetuvani isto kako sto e ohrid

Член од
10 јули 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Да имаше гласањево некоја компромисна варијанта (измеѓу) ќе ја изберев неа.
Охрид го сакам, се гордеам со него и кога ќе ми дојдат гости од надвор прво ги носам таму па за останатото ако има време. Охрид е преубав, Охрид е наша историја и се осеќам супер кога сум таму. Моите искуства со Охрид се супер ама со охриѓани, многу променливи. Кога сме кај гостопримливоста, мислам дека тоа е човечка особина и ако си гостопримлив таков си за сите а не селективно. Она со нашата надалеку прочуена гостопримливост мислам дека во одредена мера се должи на додворување и упикување. Истото е и со охриѓани. Скопјаните се ценкале па овие увреѓени вовеле контрамерка - дрскост и надменост. Глупост. Е тоа ми смета, чаламот, односот газда-потстанар, спората услуга и глупите ограничувања кај приватното сместување. Се разбира тоа не е правило туку одделни случаи. И грд е муабетот како им го матиме езерото или се чаламиме или им го дишиме воздухот, па макар биле кажани и на заебанција. Ние сме муштериите а они домаќини. И сепак тоа е два месеци годишно. Охридски студенти кои живеат над мене 10 месеци ме реметат со журки до 5 саат сабајле секој ден во неделата па никогаш не сум ги увредил.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Шо се занесувате бе? Наместо да напраите бојкот за Егејска Македонија (или денеска HellAss) , вие за Охрид сте се фатиле. Тука само се силите а сите има таму да идете. И барем каков таков ама знам дека прарите на Македонец ке му ги дадам. Како сакате да се развива туризмот кога идеме кај шо не треба, Охрид си е супер а ке биде и подобар, затоа мислам глупа е целава работа, џабе го тупите само коа пак таму ке идете! :)
Две теми им за бојкотирање на Грција како турстичка или шопинг дестинација.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Мене ич не ми е гајле за мислење на туристите, па ќе повторам што има Охрид да е туристички град. Нека си биде обичен. Што има туристи да доаѓаат.
Секој нека си брка работа, за мене е да нема гужва, да не ми се дерат кога ќе си спијам дома, да има место горица 3 и синдикални, таму одам.. криво ми е што био плажа ја зезнаа, таму пичиња носев, онаа која вие ја викате ајван.
Во принцип кога сум Охрид сакам што е помалку народ да има, не да се брцаат некои клошарана од скопје и од било каде.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Мене ич не ми е гајле за мислење на туристите, па ќе повторам што има Охрид да е туристички град. Нека си биде обичен. Што има туристи да доаѓаат.
Сакаш да речиш дека Охрид не е ништо повеќе од другите градови?

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Што е повеќе? Има повеќе водна површина...
Охрид културно-историски град брате марјан. Имаш стари градби, куќите посебно, музеи, ПЛАЖИ, цркви (365), имаш и антички градби. а и да, езерото шо е старо околу 10 милиони години ...тук да, не е ништо посебен..NOT! :icon_bigg

А Скопје? америчка амбасада на Кале а? добри сте..појаки

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom