Германски јазик

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
Jas uste od 5 odd ucam germanski i so ogled na toa deka sega zavrsiv vtora godina sredno znaci ucam vise 6 god.E sea problemot e sto nauciv po nesto ali toa e mnogu malku.A me interesira zasto razmisluvam i za studiranje u stranstvo a tamu ne mi e dovolen samo angliskiot koj super go znam.Znaci imam zelba da naucam germanski ali zeznat e da mu se snevidi ima 300 pravila i isklucoci.
Sto mislite vie za germanskiot jazik,naucivte li nesto na skolo i slicno?

Го владеам германскиот јазик зошто живеев порано Австрија така да истовремено и мак и германски ме учеа...па и градинка ти реков ми рече. Тежок јазик е да почне некој да го учи! Мене ми е лесен зошто го знам, ама да почнеш да го учиш е тежок, потежок од англиски каде каде! има многу повеќе правила кои треба да се знаат за да можеш да комуницираш правилно....
секако ако отидеш странство ќе одиш на курсеви за студенти кои се поинтензивни од тие во Македонија, значи секој ден по 4 сати...еден мој другар дојде Австрија и така учеше а појма немаше...
Зошто да не се обидеш...само знај, те чека не лесен период:pipi:

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Pomos!!!!!!
Jas sum prva godina na Germanistika!!!

Mi treba seminarska rabota za delivi i nedelivi glagoli vo germanskiot jazik molam za pomos!!!
Od kaj da najdam materijal ili ako nekoj ima neka mi prati po msn(go ima vo profilot) itno e mi treba za utre!!!! inakui ne ma da dobijam potpis!!!

Pozz!!!

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Ucev 4god germanski vo gimnazija i iskreno ne nauciv nesto mnogu bash, pred 6god pocnav da studiram vo germanija, go nauciv jazikot tuka i mozam da kazam deka toa predznaenje od gimnazija ama bash nisto ne mi pomogna,pogotovo sto jas ucev hoch deutsch a zaglaiv vo bavarija kade sto se zbori najcesto na bayerisch,dijalekt koj e mnooogu tezok da se razbere. Germanskiot jazik e dosta tezok da se nauci, ama interesen jazik,ima mnogu bogat vokabular.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Zakon e islandskiot! I najstar socuvan germaniski jazik, taka da - znaes da izberes. E za ubavinata na jazikot, toa e veke malce drug muabet, kolku eden jazik e ubav...
Ima i pogrubi jazici od germanskiot, na prvo mesto definitivno mi e islandskiot,no zatoa pak mi e omilen jazik i se nadevam koga-togas kje uspeam da go podnaucham.

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
auf deutsch....wie geht es ihnen junge frau
bayrisch.....wia schauts heit aus dirndl
deutsch...ein Bier
bayrisch...a halbe
deutsch....was wollen sie
bayrisch....wos mogscht
deutsch...seien sie bitte ruhig
bayrisch....holt dei mei/goschn/fotzn

naj prosti primeri....
28godina bavaria si go pravat svoeto....

Germanskiot jazik e dosta tezok da se nauci, ama interesen jazik,ima mnogu bogat vokabular.
taka e

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
““““ Als 20. Mitglied des Weltverbandes
Ninepin Bowling Classic in der WNBA
begrьјаen wir Katalonien. Die Autonome
Gemeinschaft innerhalb Spaniens
liegt im дuјаersten Nordosten
der Iberischen Halbinsel. Der Kegelsport
wird im kulturellen und sportlichen Zentrum der Region,
in Barcelona, auch fьr den classischen Bereich entwickelt. ““““

Има ли храбар “Македонски германец“ кратково текстче да ми го преведе :) и прати по пп. Благодарувам :) и частам зелен квадрат.

п.с. А овие бугарски букви шо се појавија, не знам во шо да ги сменам, па ги оставив, веројатно кој знае, ќе знае и што стои на нивно место... :toe:

S

SSS-Stolica

Гостин
ja ucam germanski od 6-to odelenie na skolo i koga ke zavrsam angliski na kurs ke se zapisam na germanski

macaparket

Oфицијализиран Паркет!
Член од
16 јуни 2009
Мислења
281
Поени од реакции
14
Јас сега ќе учам во германска паралелка во Средно.Значи кога ќе завршам ќе можам да го полагам испитот Деуч алс фремд Шпрахе и да студирам во Германија без проблеми.:salut::salut::):)

Член од
24 јуни 2009
Мислења
38
Поени од реакции
4
германскиот многу го засакав коа бев во основно иако не го изучував. Решив да одам на интензивен курс, веќе 3 години одам на курс, поминав 6 степени и го знам одлично. :pipi: Баш си го сакам германскиот и имам размислувано за студирање во Германија некаде, но некако ми е страв. :jaj:

Член од
6 јули 2008
Мислења
458
Поени од реакции
10
Ја малце заглавив со германскиов ,ме интересира каде има интензивни курсеви каде мозам да научам граматика ,читање и пишување за 5-6 месеци.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Завршив во приватна школа прв степен германски по учебникот Schritte International 1.Сега сум на Schritte International 2.Тежок јазик во секој случај,ама е во 5-те најзборувани јазици во светов.Добро е да се знае.:wink:

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Го сакам Германскиот го изучувам веке 3 години но не го знам баш имам слаб вокабулар а и граматиката баш не ми светка едино на изговор сум добра многу ми е милозвучен и не ми е толку тежок за зборување како англискиот.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Некој знае кој дијалект е земен како основа за германскиот литературен јазик???

Kajgana Shop

На врв Bottom