Во право си бјанконерче.Јас мислам оти се само шпекулации дека ке се почне од среда да се уче,додека не се изјава официјално не одам на школо. А ка ке тргнаме мислејте му га.по 3 теста на ден ке се прават сигурно.
А за саботите ако се каже да учиме ке треба и ние еден добар штрајк учениците дека нема да учиме и ние не сме виновни за тоа што професорите си ги бараат правата.Јас лично и на моите дома им кажав.5 дена се работе,2 се одмара. Повеке не се замарам.САБОТА школо нема!
јас ке соберам 60 и нема да ве пуштам да дигате штрајкВо право си бјанконерче.
Ние треба да штрајкуваме ама на кого ке кажеш сигуно 95% тие што се од село на читат а има и други колко ке сме 30-40 души ке дигаме шрајк, не верувам, но ке учаме 2-3 саботи ке откажат после ке видиш, ама не ми се оде Сабота изгледа нема да одам а за дотогај има време.
Со мало надополнување, дека покрај тоа слободно време, ги чека и испрашување и бомбашки напад од страна на силите кои подготвуваат тестови ... И полугодие исто така...Јас реков и пак ќе повторам. Ако некој сака да си учи за матура, сега не оди на училиште па го има целото слободно време во светот..
Официјално на интернет нема, бидејќи треба време да стигнат информациите до медиумите. Двајца професори од моето училиште членови на СОНК ми го потврдија тоа, и советот на СОНК во Струга, значи 99% е официјално, другиот 1% го оставаме за евентуални промени.Чим е официјално, мора да има линк од некаде. Пастирај го, како што гледам на А1 нема ништо ново.
хехе, кога ќе имам дете ќе ти го дадам ако немам баба сервис хехе Инаку, јас се согласувам со тебе во делот каде велиш дека е уставно право да се организира штрајк. Меѓутоа, се гледа дека не си средношколец кога велиш дека професорите ги поддржале матурантите. Толку тапење, неподдржување, немаш слушнато гарант цел живот. Тогаш цело време им збореа за пропуштените часови и уделот на истите во академлукот кој треба да го стекнат. И не дека јас сега од инат нешто не го поддржувам штрајкот, туку чисто тоа е вистината.Имаат други форми на штрајкување. Нека радикализираат штрајк, нека идат пред влада. Лани им велеа на средношколците да одат со преговори да го решат проблемот со матурата. А сега они не можат со преговори. Има контрадикторности. Јас сум во критичен период на образование. Инаку, после штрајков , децата ќе патат исто колку и пред него, затоа што условите на професорите ќе бидат исти доколку не им се исполнат барањата. Во однос на педагошкото... Кога професор сам ќе ти каже "ЈАС НЕ СУМ ПЕДАГОГ, ЈАС СУМ ИЗРАСНАТ ВО СО ТИТО",нема место за дискусија . И не мешаме влади сега. Владите и тоа, не ме интересира. Ни дали црвени, плави или жути стојат позади штрајкот, е неважно кога ќе се земат прдвид последиците по штрајкот. А ќе ги има. Последно, да кажам дека нашето образование нема никаква моќ и никаква сила. Има професори што не се излезени од кај Тито, онакви кои не се задоволни од платите, позицијата, почитувањето...И кога ќе им ги зголемат платите после штрајков, тоа се ќе остане исто. Повторно кога ќе се вратат во школо нема да се мотивирани. Си приметил дека секоја година штрајкуваат? И тоа, да си средношколец ,е многу лошо да гледаш како некој те зема за предмет со кој уценува. :smir:Мими, ја не мислам така.
Прво, уставно право е да се оранизира синдикатот и да штајкува, а уставот е закон.
Ние можеме што сакаме да мислиме за оправданоста, тоа си е нивно право.
И никој не заслужува да биде уценуван или под закани за уживањето на неговото уставно право.
Второ, од кога наставниците во нашето општество станаа маргиналци? Нели образованието и знаењето се моќ, сила, и слично? Се нема почитување за нивната работа, и тоа се докажа со штрајкот. Дали и како си ја извршуваат нивната работа-за тоа можам да се сложам за нивната стручност и педагошки вештини ( таа сега и тогаш која јас одев во основно, еее космичка разлика има), но тие се помалку одговорни се тоа: за волја на вистината, тука се одговорни МОН и лошите програми и фрки со учебници и после, тие што ги ангажираат. Но поентата е, фрустриран наставник- лошо образование за децата. Јас стварно мислам дека е лош потег да се блокира штрајкот и да се примораат незадоволните наставници да се вратат со настава- оти после децата ќе патат. Тоа ти е она: фрустрирана мајка- фрустрирано дете, фрустриран наставник- фрустриран ученик.
Трето, мислам дека е сосема фер она што го бараат: потпишување на колективните договори, и изедначување на храна и пат со останатите буџетари.
Четврто, матурантите лани која штрајкуваа, повеќето наставници ги поддржаа. Тоа се вика солидарност. Во Италија просветарите еден месец ги мереа плоштадите, па многу луѓе од други сектори покажаа разбирање. Во Франција железницата исто, иако луѓето губеа работни часови поради немање превоз ама сите покажаа солидарност. Во Англија исто, Германија исто.
Дајте луѓепокажете малце душа, што сте се стиснале толку..што се заплашувате толку лесно па како децата ќе надоместеле, како ова како она? Тоа се заебанции, нема никој право да те заќути освен ако ти не му дозволиш. А ако му дозволиш и не се избориш, значи ок ти е да животариш наместо да живееш. Преку ми е од уфилманава влада која е толку во право и најбоља, што треба срам да ти е да помислиш дека можеби и греши.
Петто, дајте децата да ви ги чуваме ако сте во фрка и немате баба сервис Ќе играме каубојци и индијанци:helou: