Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Добро, зошто баш тој момент го одбрал?

Повеќе верзии.

1ва морал да удри пред СССР да станел прејак.
2ра имал Паркинсова болест и ако не го освоел светот порано не ќе можел покасно.
3та верувал дека е непобедлив.

Не мора да се спојат бе другар. Ако ги нападнеле од Исток сигурно ќе го освоеле Владивосток и другите провинции околу него. СССР ќе бил нападнат од две страни. Ќе му биле пресечени сите водни патишта (освен Северниот Леден Океан :tv:). Сталин ќе морал да испраќа трупи насекаде, ќе му прскала главата, ќе му горело под нозе.
Втора верзија: А зошто да пројдат 7000 километри пеш? Можеле да ја искористат авијацијата и да бомбардираат значајни военостоапнски цели.

Владивосток јакиот град клучен во СССР. :tv: Остај ги нека влезат нека измрзнат на -60 па дали ќе успеат да се вратат живи и здрави.

Која авијација во 41-42-43та ќе прелета 5000 километри од Манџурија до Среден Сибир да бомбардира индустрија? Да не донесат носачи во Артикот па во Енисеј па со зеро од таму да бомбардираат? :vozbud:

На страна тоа што Жуков ги претепа ко магариња 39та.
 
Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Сталин немал никаква стратегија за војување во зима, како што не учеа по историја (онаа знаете неофицијална историја од вознесениот професор кој обожавал руска литература).
Чиста среќа беше што Хитлер тргнал во офанзива летото, надевајќи се на брз продор во што и делумно успеал.

Хитлер задоцнил со офанзивата против СССР, мораjки да си го отклони вниманието прво кон Грциjа, за да jа спаси Италиjа. А за това имали ролjа и Бугариjа и Борис III, коj по-рано отказал кооперациjа на Мусолини против Грциjа. Иначе, ако Италиjа успееше во Грциjа, со Бугарска помошт, Хитлер ке имаше да мисли, да се концентрира врз Русиjа само, од по-рано...


Најсоодевното прашање: Зошто Хитлер не успеал со операцијата Барбароса?
 

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Хитлер задоцнил со офанзивата против СССР, мораjки да си го отклони вниманието прво кон Грциjа, за да jа спаси Италиjа. А за това имали ролjа и Бугариjа и Борис III, коj по-рано отказал кооперациjа на Мусолини против Грциjа. Иначе, ако Италиjа успееше во Грциjа, со Бугарска помошт, Хитлер ке имаше да мисли, да се концентрира врз Русиjа само, од по-рано...
Сакаш да кажеш дека криви се Италијанците и Бугарите? :pos2:

Порано во СФРЈ учеа дека ние сме му ги попречиле плановите на Адолф, а по се изгледа и вас ве учеле нешто слично.
 
M

Mario Gómez

Гостин
Одлично изработена тема, само што секој детал за втората светска војна го изработивме во предходната тема, every single detail.

Би се задржал на тоа дека Јапонците мораа истовремено со Германија да го нападнеа СССР, иако потешко е од исток да се нападне, доволно ќе беше Јапонците да задржуваа дел од советската армија на исток, додека германците ќе ја освоеја Москва, можеби и Сталин да го заробеа и војната на истокот е готова.
Војна на два фронта за слабиот СССР на почетокот ќе беше убиствено за нив, посебно ако се отвореше и јужен фронт, во случај ако германско-италијанските војски од африка, преку нутралната Турција да излезеа на Кафказ.
 
Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Сакаш да кажеш дека криви се Италијанците и Бугарите? :pos2:

Порано во СФРЈ учеа дека ние сме му ги попречиле плановите на Адолф, а по се изгледа и вас ве учеле нешто слично.
Nas takvo nesto ne ne ucili.Toa sto Vasil kaza e predpostavka so mnogo ako.Pricinata za zabavjaneto na napadenieto barem spored svetskite istoricari e ofanzivata protiv Grcija.:helou:No toa neznaci deka ako Hitler napdnel Rusija dve ili tri sedmici po rano rezultatot bi bil poinakov.I toa isto e samo predpostavka
 

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Повеќе верзии.
Владивосток јакиот град клучен во СССР. :tv: Остај ги нека влезат нека измрзнат на -60 па дали ќе успеат да се вратат живи и здрави.

Која авијација во 41-42-43та ќе прелета 5000 километри од Манџурија до Среден Сибир да бомбардира индустрија? Да не донесат носачи во Артикот па во Енисеј па со зеро од таму да бомбардираат? :vozbud:

На страна тоа што Жуков ги претепа ко магариња 39та.
Како бе јакиот клучен град? Владивосток е од огромно стратешко значење за Русија! Најголемото руско пристаниште на Пацификот, во близина на границата со Кина, Северна Кореја и Јапонија. Размисли кое значење би го имало за Јапонија во идните походи кон Русија тој град! Целата воена флота би се истоварила тука и од тука би следувале сите походи кон западниот дел.
За авијацијата: првин ќе ги бомбардирле наисточните делови и фабрики до Јапонија, за полесно да можат да ги освојат. Откако би добиле бази на руска територија, тогаш би следувал пожесток напад.

Јапонците во тоа време (пред нападот на Германија врз СССР) имаа освоено големи територи во Кина и имаа поставено свои пиони таму. Кинезите со сето тогашно (не)знаење се обидуваа да се ослободат од нив. Јапонците имаа војски таму. За напад на СССР ќе им требаше голема војска, а не бродови, подморници. Толкава војска Јапонците сигурно не можеа да си дозволат без да ги напуштат освоените територии. Плус тоа и Русија имаше војска на далечниот исток што значи дека отпорот против Јапонците би бил гарантиран.
За напад на СССР првенствено би им требало бродови и подморници, бидејќи руската воена флота беше стационирана на Владивосток. Друг премин на руска територија од исток не бил возможен! За руската војска е веќе прашање на професионалност и преданост. Јапонската војска во тоа време била високо професионализирана, па не верувам дека лесно би изгубиле од Русите без претходно да напредуваат длабоко во Источна Русија.
 
Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Сакаш да кажеш дека криви се Италијанците и Бугарите? :pos2:
Италијанците, се разбира, се the main culprit. Ама и Борис III има дел. Мег'у воjните Бугариjа е ревизионистичка сила, бараjки открито ревизиjа на мировните договори од WWI. Т.е. со децении, право во очи им кажува, на западните сили и на соседите, дека бара ревизиjа на границитe си, со Грциjа/Jугославиjа/Романиjа (во тоа, последното, и успева). Во одговор Англиjа и особно Франциjа успешно спонзорират т.нар. Малка Антанта (Чехословакиjа + Jугославиjа + Романиjа -> против Унгариja) и Балканска Антанта (Jугославиjа + Романиjа + Грциja (+ Турциjа) -> против, за изолациjа на Бугариjа, Албаниjа). Бараjте за "Petite Entente" и др.,


Поентата е дека Бугариjа е барала ревизиjа, ама по мирен начин. Затоа Борис III откажува предложението на Мусолини да нападнат заедно Грциjа. Нешто повеке - Грциjа, знаеjки бугарскиот ревизионизам, jа строи укрепената линиjа Метакса на север и држи воjски таму. Борис III не само откажува на Мусолини, ами и повлекува тогаж бугарски воjски од границата, даваjки свобода и на Грциjа да повлече воjски оттам и да ги фрли против италиjанците. Не е просто символичен актот! Освен тоа го има и моментот со егеjските македонци, кои се биjат со дистинкциjа против Мусолини - даже и да тврдите дека те не се осекjали како бугари, то е имало некои бугарофилски чувства, и гестот на Борис III може да е повлиjал те да останат лоjални на, да се биjат за Грциjа.


Порано во СФРЈ учеа дека ние сме му ги попречиле плановите на Адолф, а по се изгледа и вас ве учеле нешто слично.

не, не мислам дека во школото, во учебниците се писали за тоа. Тоа сум го чел од исторически публикации. Историjата со кралска Jугославиjа идва подоцна, кога Хитлер решава да помогне на Мусолини, а британците го прават пучот во Белград, практически обричаjки jа кралска Jугославиjа на анихилациjа и на 4-5 happy years of крваво мег'уетничко заколение...
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Мене ме интригира друг еден момент.
Подемот на Германија со помош на американските банки кои во главно се водени од Евреи.
Како една поразена Германија од првата светска војна така брзо и пред очите на остатокот на светот прерасна во таква моќна империја.
Не верувам во наивноста на британците, американците и евреите кои ги раководат сите моќни организации.
Мислам дека 2 светска војната има сосема поинакви цели кои можеме само да претпоставуваме во овој момент.
 
Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Nas takvo nesto ne ne ucili.Toa sto Vasil kaza e predpostavka so mnogo ako.Pricinata za zabavjaneto na napadenieto barem spored svetskite istoricari e ofanzivata protiv Grcija.:helou:No toa neznaci deka ako Hitler napdnel Rusija dve ili tri sedmici po rano rezultatot bi bil poinakov.I toa isto e samo predpostavka

не е така просто. Не се знае какво ке станаше со Русиjа ако Хитлер нападнеше 2-3 седмици по-рано. Но по-jасно е дека кралска Jугославиjа можеше да остане - Хитлер не ке мораше да напада преку нив Грциjа или, по-рано, да бара од нив свободен коридор кон Грциjа. Т.е. таму можеше да остане про-германскиот режим или, при евентуален британски пуч, барем ке имаха повеке време, и кралот и Хитлер, да овладеjат положбата.
 
Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
не е така просто. Не се знае какво ке станаше со Русиjа ако Хитлер нападнеше 2-3 седмици по-рано. Но по-jасно е дека кралска Jугославиjа можеше да остане - Хитлер не ке мораше да напада преку нив Грциjа или, по-рано, да бара од нив свободен коридор кон Грциjа. Т.е. таму можеше да остане про-германскиот режим или, при евентуален британски пуч, барем ке имаха повеке време, и кралот и Хитлер, да овладеjат положбата.
Vasil ne velam deka ne si vo pravo ama mnogo ako i mnogo predpostavki imame i e trudno da se gadae kakvo tocno bi bilo ako edi kakvo si ne bi bilo:smir:
 

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Мене ме интригира друг еден момент.
Подемот на Германија со помош на американските банки кои во главно се водени од Евреи.
Како една поразена Германија од првата светска војна така брзо и пред очите на остатокот на светот прерасна во таква моќна империја.
Не верувам во наивноста на британците, американците и евреите кои ги раководат сите моќни организации.
Мислам дека 2 светска војната има сосема поинакви цели кои можеме само да претпоставуваме во овој момент.
Тоа е веќе во доменот на вистинските причини за војната. А бидејќи ја знаеме само победничката страна на вистината, можеме само да шпекулираме.
Еден од резултатите на WWII е чистењето на еврејството од Европа (што со миграции, што во гасни комори), што отишло во САД, што се потрошило за создавањето на Израел.

+ уште еден интересен факт
In January 1933, some 522,000 Jews by religious definition lived in Germany. Over half of these individuals, approximately 304,000 Jews, emigrated during the first six years of the Nazi dictatorship, leaving only approximately 214,000 Jews in Germany proper (1937 borders) on the eve of World War II.
http://www.ushmm.org/wlc/article.php?ModuleId=10005469

Некако многу мали бројките, нели? 214.000 Евреи го страшеле Хитлер?

не е така просто. Не се знае какво ке станаше со Русиjа ако Хитлер нападнеше 2-3 седмици по-рано. Но по-jасно е дека кралска Jугославиjа можеше да остане - Хитлер не ке мораше да напада преку нив Грциjа или, по-рано, да бара од нив свободен коридор кон Грциjа. Т.е. таму можеше да остане про-германскиот режим или, при евентуален британски пуч, барем ке имаха повеке време, и кралот и Хитлер, да овладеjат положбата.
Има многу what if во оваа војна. Што ако Германците се решеа да продолжат со нападите во Британија и да влезат копнено, што ако Хитлер не прогласеше војна на САД итн. итн...

А за кралска Југославија и беше дојдено времето да заврши. Со или без Германците.
 
M

Mario Gómez

Гостин
Мене ме интригира друг еден момент.
Подемот на Германија со помош на американските банки кои во главно се водени од Евреи.
Како една поразена Германија од првата светска војна така брзо и пред очите на остатокот на светот прерасна во таква моќна империја.
Не верувам во наивноста на британците, американците и евреите кои ги раководат сите моќни организации.
Мислам дека 2 светска војната има сосема поинакви цели кои можеме само да претпоставуваме во овој момент.
Секоја една работа ако ја разгледаш критички ќе најдеш многу ситници.

Нацизмот беше створен од сојузниците да го порази комунизмот, тие тоа не го планирале на почетокот туку ја увиделе својата шанса кога почнала политиката на Хитлер против словените и идеите за чист свет. Тогаш кога имале време не ја запреле Германија, која подоцна веќе избега од нивните раце и го нападна својот креатор. Французите и Британците изиграа паметно, се повлекоа од континентална европа со минимални загуби, знаејќи дека на британскиот остров ќе бидат сигурни, предосеќај ќи дека Германија ќе го нападне советскиот сојуз, и кога го нападна тие си фаќаа сеир како комунизмот е поразен.

Но ситуацијата се преврте и додека трепнаа Русите им дојдоа пред врата, дури во срцето на европа. Русите со право се лутеа подоцна, знаејќи дека немаа пријатели на запад и дека намерно не се отвораше западниот фронт, додека двете најголеми сили не се истребат една со една.

Германија го кркаше од војната, материјално и територијално. И покрај големите човечки загуби, скоро сите градови уништени, со долгови за отплаќање за сите штети кои ги направила. СССР изгуби 15% од населението но ја прошири територијата. Најмногу профитира САД, која ја прошири економијата во европа, сите земји беа задолжени кај неа и ред други работи.

Да не се занимаше Хитлер со ариевските глупости и да се побратимеше со Русите, притоа и јапонците да пристигне во европа без никакви пречки сега ќе беше поинаку работата.

WWII сценарио: Прво ќе паднеше Британија, потоа малце по малце ќе се припремаше освојувањето на САД. Тоа ќе беше најголемата војна на сите времиња. WWII доби најглуп можен епилог.:salut:
 
D

DartWader

Гостин


Еве како требало да се одвива планот „ Морски лав “ , но Хитлер го прифатил планот на Геринг за воздушна битка против Британија. Наместо да ги бомбардираат аеодромите тие го бомбардираат непотребно Лондон и други градиви. Инаку некои генерали дури и предлагале офанзива преку Ирска.
 
M

Mario Gómez

Гостин
Освојување на Британија е неизводливо. Нема Германија таква силна морнарица сама да изврши десант на 2 милиона војника преку Ламанш, треба да се пренесат тенкови и друга тешка артилерија плус огромна подршка од небото. RAF, тука беше подобра и целата операција би била ризик. А тука сум читал и за научнофантастични планови за подводни тенкови.
 

DejanB.

Се залетувам...
Член од
20 декември 2009
Мислења
506
Поени од реакции
14
Најголема грешка на Хитлер е што пратил дополнителни војски на балканот,со што го одложил нападот на СССР.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom