Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
631
колку британци уби и зароби славната бугарска армија на царот дали ќе извадиш документи
Бугарската војска не учествувала во воените дејствија до почетокот на септември 1944 година. Од 19 април 1941 година до почетокот на септември, главно вршела безбедносни активности, учествува исто така во 2 акции против партизаните, една заедно со Германците против југословенските партизани и една против грчките партизани. Во периодот за кој зборуваме, бугарската војска се уште е во Бугарија.
Автоматски споено мислење:

Повторно немаме Скопје тука, само удари по логистика и тоа е се. Нема...Њама ако искаш този збор :icon_lol:
Британците НЕ ја бомбардирале МК. БГ извршила зулуми врз недолжниот македонски народ и малцинствата,
Автоматски споено мислење:Штипјанеца, да те попитам нешто, галиба знаеш нешто повеќе од WW2 отколку само балканот кој бил веројатно најмалку битен во целата војна, сајдшоу, практична граѓанска војна,нигде никаде, влијание нула врз конечниот изход?
Дали на пример те интересува морското војуване?
Во двата извора пишува за околината на Скопје.
Англичаните бомбардираа различни локации и германската војска која беше во Вардарска и Егејска Македонија. Дали бомбите се во воздухот? На територијата на која денешна држава паднаа?

Имам некој интерес, да.
1713966146391.png
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.487
Поени од реакции
5.986
Бугарската војска не учествувала во воените дејствија до почетокот на септември 1944 година. Од 19 април 1941 година до почетокот на септември, главно вршела безбедносни активности, учествува исто така во 2 акции против партизаните, една заедно со Германците против југословенските партизани и една против грчките партизани. Во периодот за кој зборуваме, бугарската војска се уште е во Бугарија.
Автоматски споено мислење:


Имам некој интерес, да.
Прегледај го приврзокот 414226
Не за друго, единствено што постираш е нешто за Бугарија и тоа е се. Имаш милион побитни моменти во ратот.

Пример 1 :
Скоро никој не знае дека во 1941 Британија и СССР извршиле агресија врз Иран, го завзеле за релативно кратко време и си го поделиле до 1945 кога споразумно се повлекле за дивно чудо.
Успут го смениле владетелот како и обично.

Пример 2 :
Никој не знае дека Ирак станал член на оската во 1941 кога ирачки сили започнуваат со опкружување на сојузничките бази како Хабанија.
Добиваат помош преку воздух пошто тоа е едини начин, значи ловци,бомбардери,јуришници,транспортни, ју нејм ит. Директ ог Германија и Италија но и Виши Франс.
Сето тоа траело месец и пол и британците го кршат отпорот на ирачаните.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
631
Не за друго, единствено што постираш е нешто за Бугарија и тоа е се. Имаш милион побитни моменти во ратот.

Пример 1 :
Скоро никој не знае дека во 1941 Британија и СССР извршиле агресија врз Иран, го завзеле за релативно кратко време и си го поделиле до 1945 кога споразумно се повлекле за дивно чудо.
Успут го смениле владетелот како и обично.

Пример 2 :
Никој не знае дека Ирак станал член на оската во 1941 кога ирачки сили започнуваат со опкружување на сојузничките бази како Хабанија.
Добиваат помош преку воздух пошто тоа е едини начин, значи ловци,бомбардери,јуришници,транспортни, ју нејм ит. Директ ог Германија и Италија но и Виши Франс.
Сето тоа траело месец и пол и британците го кршат отпорот на ирачаните.
Мислам дека тука има поголеми специјалисти од мене за Втората светска војна воопшто. Не сакам да бидам „на секое грне мерудија“. Имам малку повеќе информации за акциите на Балканот отколку за другите области. И да, многу добро знам кој фронт е важен - гледам во книгата на Басил Лидл Харт колку малку се издвојува на Балканот. Во книгата на Курт Мајер има и малку за Балканот.

Не ги знаев овие два примера.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.148
Поени од реакции
81.188
Бугарската војска не учествувала во воените дејствија до почетокот на септември 1944 година. Од 19 април 1941 година до почетокот на септември, главно вршела безбедносни активности, учествува исто така во 2 акции против партизаните, една заедно со Германците против југословенските партизани и една против грчките партизани. Во периодот за кој зборуваме, бугарската војска се уште е во Бугарија.
Автоматски споено мислење:


Во двата извора пишува за околината на Скопје.
Англичаните бомбардираа различни локации и германската војска која беше во Вардарска и Егејска Македонија. Дали бомбите се во воздухот? На територијата на која денешна држава паднаа?

Имам некој интерес, да.
Прегледај го приврзокот 414226
ако уопште паднале тука некои британски бомби, ние имаме сосема незначитела штета од нив

Британското бомбардирање во Македонија од 1941-ва има никаков импакт и е сосема нерелевантно (ако постоело уопште).

Британското бомбардирање со напалм во Егејска Македонија по војната, е нешто сосем друго.

Инаку, наивни се ставовите дка Балканот бил нерелевантен. Видете колку дивизии мораа Германците на Балкан да држат, за време на војната. Значи на Балкан, не на фронт, туку во заднина. А колку имаа во други европски региони.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.487
Поени од реакции
5.986
ако уопште паднале тука некои британски бомби, ние имаме сосема незначитела штета од нив

Британското бомбардирање во Македонија од 1941-ва има никаков импакт и е сосема нерелевантно (ако постоело уопште).

Британското бомбардирање со напалм во Егејска Македонија по војната, е нешто сосем друго.

Инаку, наивни се ставовите дка Балканот бил нерелевантен. Видете колку дивизии мораа Германците на Балкан да држат, за време на војната. Значи на Балкан, не на фронт, туку во заднина. А колку имаа во други европски региони.
Па зависи стационирани биле од 5 дивизии 41-43 до 15 дивизии 44-45 не сметајќи колаборанти и НДХ и вклучувајќи ја и Грција тука не само екс-Ју.
Загубите на рајхот на цел Балкан 41-45 биле околу 20К загинати, 64К ранети, 1,6К исчезнати и незначително заробени. Неповратно изгубиле еквивалент на една дивизија и еден полк и тоа било тоа.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
631
ако уопште паднале тука некои британски бомби, ние имаме сосема незначитела штета од нив

Британското бомбардирање во Македонија од 1941-ва има никаков импакт и е сосема нерелевантно (ако постоело уопште).

Британското бомбардирање со напалм во Егејска Македонија по војната, е нешто сосем друго.

Инаку, наивни се ставовите дка Балканот бил нерелевантен. Видете колку дивизии мораа Германците на Балкан да држат, за време на војната. Значи на Балкан, не на фронт, туку во заднина. А колку имаа во други европски региони.
Штетите во Вардарско од британските бомбардирања се главно во инфраструктурата - патишта, мостови, згради итн. Како што напишав на почетокот - бугарската администрација поправила токму такви објекти.

Главната причина за задржување на овие дивизии, како и на 5-та бугарска армија, е да се заштитат од британско десантирање.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.148
Поени од реакции
81.188
кажавте колку дивизии имало на Балканот, ама не кажавте колку имало во другите окупирани земји и региони во Европа

Како ќе докажете дека Балканот имал незначително влијание во војната, ако не споредите колку на пример морале да имаат, да држат во Франција, колку на Апенините, колку во централна Европа, колку во Скандинавија, а колку на Балканот?

сите тие региони се надвор од фронтот
 

Kajgana Shop

На врв Bottom