Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
освен што распределбава ти е релативно точна и се согласувам општо со твоето мислење и став по тоа прашање, мислам дека имаш голема грешка во првиот дел од постот. јас го знам корка лично и да, он има интернет дома, ама тоа дома му е надвор од македонија. го ебе животот и здравјето работејки во странство, живеејки во странство, затоа што во оваа дома во мк, немаше ни за леб а не за компјутер па уште и за интернет (фигуративно кажано)... од друга страна бидејки ти даде идеја и твоја е целта за да донираш средства, од утре изгаси го интернетот и парите за него давај ги во хуманитарни цели... донирај ги... моеш и компјутерот да го шитнеш, ке имаш екстра пари за донација...

а јас нема да го направам тоа, затоа што помошта на социјалните случаеви е должност на власта која ние ја гласаме и оформуваме на секои неколку години. па на крајот они ветуваат, они кажуваат, затоа и ги бираме нели? јас работам и заработувам за мене, моето семејство и благодетите во нашите животи... од парите што ги заработувам еден УБАВ МРСЕН ДЕЛ иде во даноци кои идат во буџетот на државата од кои истиот тој се помагаат социјалните случаеви и сиромаштијата. значи и директно и индиректно им помагам на истите...поголем грев е да не работиш ништо од мрза и несакање а да збориш за сиромаштијата како во овој случај...
Добро ,незнаев како е случајот со човекот и се извинувам, но од другата страна моето мислење во првиот дел се однесува општо и на оние шти ти ги спомна најдолу,а тие линзурковци ги има многу од правење споредби и жалење за некој минат систем се до предходната партија која била на власт,
и извенете за офтопикот.

на темата
Една паралела преку случајот на мојот татко,и случајот на еден мој познаник.
Тој останал без еден родител(таткото) на 16 годишна возраст а успеал успешно да се школува и да заврши правен факултет,да се вработи и да стигне до директор на сектор.
Првичното мое мислење беше дека системот му го овозможил тоа(и нешто што овај систем тешко може да го направи) но сум се лажел во двата случаи.Имено татко ми на 16 годинии почнал да работи за да може да се школува а и во најпрост случај да купи и сако за неговата матура. По завршувањето на факултетот ,по не баш кратко време време нашол работа како правник во фирма и без врски,туку преку труд стигнал до директор на одреден правен сектор.По сакатата приватизација за среќа рано заминал од фирмата и почнал да работи како адвокат.Што ми е зборот,моето мислење беше дека системот се тоа му го овозможил но не било баш така,татко ми да не вложел труд најверојатно сега би бил јас социјален случај.

И уште нешто околу сегашниов систем преку сличен пример, мој познаник за жал останува на 12 години без двата родители ,и се што му останува е неговиот постар брат и пензијата на своите покојни родители(како и станот од 50 квадрати кој го дели со братот).Човекот не го имам ниту еднаш слушнато да се жали за сиромаштијата и денешниот систем,напротив секоја шанса за работа која му се пружила се труди максимално да ја искористи,односно тој правилно се приспособил на ситуацијата(она што денес бара системот е работата а не мрзата ,излежавање и жалење).Без неговата максимална посветеност кон работата ,тој сигурно сега би бил еден од оние лица кои цело време се жалат кон што и да е.

Што доведува до заклучок дека без разлика кој систем(и која партија ) да е ,се зависи до индивидуата која може да го избери патот како да се бори со сиромаштијата и да живее еден нормален живот .

е сега што имаш баш големи привилегии ако си член на некоја партија која е на власт во тој момент e сосема друга приказна.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
abe sto puti bolje se ziveese sum idel dvaputi u leto na more, imase pari da se nacukas u kafana, ne od prodavnica da kupuvas, sekoja nedela jagne peceno,kuti da ne zboram se fativte na mitovi i nacionalizam se eba brastvoto a Tito vikase ja nema vecno da ziveam po mene samo bratstvoto i edinstvoto da go cuvate ko zenica u okoto... a sea istata klasa ja nema sea na...

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
abe sto puti bolje se ziveese sum idel dvaputi u leto na more, imase pari da se nacukas u kafana, ne od prodavnica da kupuvas, sekoja nedela jagne peceno,kuti da ne zboram se fativte na mitovi i nacionalizam se eba brastvoto a Tito vikase ja nema vecno da ziveam po mene samo bratstvoto i edinstvoto da go cuvate ko zenica u okoto... a sea istata klasa ja nema sea na...
А што те спречува сега да одиш двапати на одмор и да се начукаш у кафана ?

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
За сите тие што мислат дека имаме слобода и некаков избор

Според премиерот, актуелните протести во сите главни тутунарски региони се политички мотивирани. Тутунарите биле манипулирани, не протестирале за пари оти откупните цени дури биле и поголеми од ланските.
Погодете кој политичар е ова

За домашна имате историја малце да научите да сватите како работи системот
They Thought They Were Free

S

StormRage

Гостин
Не сум живеел во тој систем ама следнава работа е од слушање чак и од факти. Во 1987 татко ми после 5ти степен средно електричар се запослил во тогашен Бетон каде земал повеќе плата од нашите во Швајцарија и Германија. Значи имало пари за сите кој сакаат да работаат (нормално). А сега во нашава Македонија (која исто така е призната во СФРЈ и има најголем индустриски подем и др. во тој период) никој не го сака тоа време. Иако сум роден после тој систем сепак сакам нешто такво да има сега. Сега не контролираат американците, англичаните итн. ЕУ и НАТО дури за да влезиме да се мени името (АЛООО), а тогаш во тоа време на тој СССР односно шо вели мој другар Да му речеш на Сталин шо те ебам треба да си луд будала и ненормален ама не... Тито бил човек кој сепак никој не го контролирал и зато го поштовам тој систем... Исто шо се бунат за религијата, никогаш е била забраната колку шо имам читано се е то напишан закон (следна прилика) дека то е право на секој човек, ама то со забраните е направено од локалните бандити(кажано од татко ми дека на Бадник на полноќ земале скали и некое дрво да запалат оган и да заѕвони камбаната, со то шо сегашниве гооолеми верници кои се туркаат за да запалат свеќа вцрква тогаш ги пријавувале во полиција а овие бегале ко запалени).За разлика од други места (во примеров Романија каде бев сега брзо) сите се жалеа од тој комунизам, иако Чаушеску изградил многу ама се паднало на нивна мака и биле затворени за разлика од овде каде со тој црвен пасош глобалава наша на гастербајтери заминале со тој црвениот и сега плукаат по Тито и по СФРЈ и по социјализмот, а баш тој систем сега ги направил богаташи и не знам шо... Искрено во последно многу ме нервираат овие наши нафурани патриоти со истетовирана цела Македонија на левата страна на градите со сонцето со 16 краци внатре и во десната рака бугарски пасош. Не, за разлика по сегашнава ситуација сме паднати под дното, па најверојатно не е мит туку е вистина ама се живеело така само кога бил жив Тито (за остатокот не вервам пошо никој не зборвит).

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Kad Srbin Hrvatu kaže brate, kad Slovenci piće plate, kad se Crnogorci posla hvate, Makedonci dobiju veće plate i sve to Bosanci shvate, biće opet SFRJ brate!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Kad Srbin Hrvatu kaže brate, kad Slovenci piće plate, kad se Crnogorci posla hvate, Makedonci dobiju veće plate i sve to Bosanci shvate, biće opet SFRJ brate!
Во наредните неколку милениуми.... тешко да словенецот плати тура....:pos2:

тоа другото и така-така...

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
cast.jpg
За прашањево на темава би требало да ги прашаме дечкиве :Р

Ај да се вратам на темата ; јас искрено не се сеќавам ништо како било а и да би се сеќавал јас сум се родил непосредно пред распадот тд нема некој баш посебни впечатоци, а кога и да паднам на овој муабет со некој повозрасен 90% ако не и повеќе од луѓето велат дека така било. Но сепак тогаш биле други времиња , друг систем други услови други морални норми други закони со еден збор споредба на плавуши со кокошки бар според мене :)

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Не сум живеел во тој систем ама следнава работа е од слушање чак и од факти. Во 1987 татко ми после 5ти степен средно електричар се запослил во тогашен Бетон каде земал повеќе плата од нашите во Швајцарија и Германија. Значи имало пари за сите кој сакаат да работаат (нормално). А сега во нашава Македонија (која исто така е призната во СФРЈ и има најголем индустриски подем и др. во тој период) никој не го сака тоа време. Иако сум роден после тој систем сепак сакам нешто такво да има сега. Сега не контролираат американците, англичаните итн. ЕУ и НАТО дури за да влезиме да се мени името (АЛООО), а тогаш во тоа време на тој СССР односно шо вели мој другар Да му речеш на Сталин шо те ебам треба да си луд будала и ненормален ама не... Тито бил човек кој сепак никој не го контролирал и зато го поштовам тој систем... Исто шо се бунат за религијата, никогаш е била забраната колку шо имам читано се е то напишан закон (следна прилика) дека то е право на секој човек, ама то со забраните е направено од локалните бандити(кажано од татко ми дека на Бадник на полноќ земале скали и некое дрво да запалат оган и да заѕвони камбаната, со то шо сегашниве гооолеми верници кои се туркаат за да запалат свеќа вцрква тогаш ги пријавувале во полиција а овие бегале ко запалени).За разлика од други места (во примеров Романија каде бев сега брзо) сите се жалеа од тој комунизам, иако Чаушеску изградил многу ама се паднало на нивна мака и биле затворени за разлика од овде каде со тој црвен пасош глобалава наша на гастербајтери заминале со тој црвениот и сега плукаат по Тито и по СФРЈ и по социјализмот, а баш тој систем сега ги направил богаташи и не знам шо... Искрено во последно многу ме нервираат овие наши нафурани патриоти со истетовирана цела Македонија на левата страна на градите со сонцето со 16 краци внатре и во десната рака бугарски пасош. Не, за разлика по сегашнава ситуација сме паднати под дното, па најверојатно не е мит туку е вистина ама се живеело така само кога бил жив Тито (за остатокот не вервам пошо никој не зборвит).
Убав пост, и јас не сум го фатил тоа време, ама сакам бар ете да можам да се вратам во најубавите времиња на Југославија и да осетам како е, според кажувањата на многумина немало ни К од крадење, безбеден секаде, спиење кај сакаш без никој да те допре, оставање на кола каде сакаш и кога сакаш отклучена....незнам можеби било убаво ама ете сум немал среќа да осетам, а сегашната ситоација во земјава не ми се допаѓа мене како млад граѓанин кој треба да има иднина, цело време гледам тепачки, насилство, полиција на секаде, кражби, убиства, рекети.....не одиме кон добро - то го знаеме сите....

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Било па поминало,многу повеќе на добри отколку на лоши работи се сеќаваат постариве од тоа време,да се надеваме дека и ние тоа некогаш ќе го доживеаме во нашава мила Македонија.:toe:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.032
Немало крадење :lud:
Дедо ми од германија донел убав радио-касетофон и плус уште нешто гаџети за татко ми и чичковците. За недела дена им ги украле.
Разликата е во тоа што тогаш помалку се пишувало за криминалот.
Само погледнете го Bowling for Columbine на Мајкл Мур, посебно делот каде што се прават споредби помеѓу УСА и Канада.
Може да се каже дека тогаш се фурала канадска политика додека сеа се фура УСА политика.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Немало крадење :lud:
Дедо ми од германија донел убав радио-касетофон и плус уште нешто гаџети за татко ми и чичковците. За недела дена им ги украле.
Разликата е во тоа што тогаш помалку се пишувало за криминалот.
Само погледнете го Bowling for Columbine на Мајкл Мур, посебно делот каде што се прават споредби помеѓу УСА и Канада.
Може да се каже дека тогаш се фурала канадска политика додека сеа се фура УСА политика.
Да де НЕ го замарале народот на вести за украден касетофон и вокмен. Сеа некој јавно да прдне одма настан на денот има

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.032
Тоа и го велам. Само што ти го напиша во најпроста форма :)

Kajgana Shop

На врв Bottom