Во Австралија живеат околу 100 илјади Македонци

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Епа малку зголемен бдп, ако бизнисите во поголем дел не бидат уништени од системот (корупција и рекет). Да навистина би им се подобрил стандардот на многу луѓе, но таа бројка е многу помала во однос на се она што допрва мора да се одработи. Еве ќе се повторам 50 000 илјади луѓе (и семејства) кои работаат и живеат подобро, но останува петпати поголема бројка од уште 250 000 на кои ниедна диаспора не може да им помогне.
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 12:12 ---
Од друга страна ако проблемите се решат со добро планирање (нормално тоа не може наеднаш туку тој процес трае години) може да се вработаат 250 000 луѓе и да не е потребна никаква инвестиција од диаспората.
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 12:19 ---
Инаку секој гест и секоја инвестиција или помош е добредојдена колку и да е мала.
50 К е значајна бројка, 1/6 од официјалниот број на невработени да преминат како вработени, џек пот за било која влада.
leandra FARANG Во врска со бордот на директори, истиот го сочинуваат избраници на оние што ги даваат парите(или пак најголемите чинители, доколку има такви со значаен удел) и дефинитивно непартиски луѓе, надвор од државниот апарат. Улогата на државата треба да биде создавање поволни услови, не управување со приватни бизниси(на крај краева тоа ќе биде фондот). Е во право си за последиците од истиот, ќе биде на нож дочекан како од партиите, така и од бизнис заедницата(пред се во секторот кај што ќе се инвестира), ама сепак ,доста веројатно, ќе создаде нето позитивни ефекти.
ФАРАНГ жал ми е за пасошите, изгледа се пополнуваат дупки, има и доста други сра*а што се случуваат овде, а укажуваат на тоа.

F

FARANG

Гостин
Јас воопшто не го замислувам како тебе. Никогаш не би вмешала ни власт ниту пратеници. Се формира фондација, главен и одговорен е Македонец кој живее во Македонија. По еден претставник од АУС, од Европа, Америка и доколку има во Азија. Претставниците се мониторинг.
Таква структура замислувам, како граѓанска иницијатива. Ни власт ни маст, ни партија, ни врски.

Problemot so tvojot model e deka bez prvobitna poddrska od drzavata ova nema da moze da odpocne. Eden vakov proekt kosta dosta part i vreme vo start sto nikoj od ovde nema da se nafati da go sraboti ili finansira. Na site nas ovde ne ni e problem da popolnime dokument i da ni se odbivaat nekoj sredstva od platata ama za da dojdeme do doj stadium treba nekoj toa da go sraboti i finasira. Toa moze da go napravi samo drzavata koja na kraj kraeva ima i sredstva i luge sto toa treba da im e rabota (agencija za iselensitvo, agencija za investicii, pratenici, diplomati itn).

Glaven i odgovoren makedonec od MKD ke bide isto taka problem. Toa moze da bide podocna, znaci edno 4-5 god otkako ke funkcionira fondot no za start toa ke bide pogubno zatoa sto i izgubena doverbata. Znaci sme veruvale na popovi, politicari, nevladini i sto ti sve ne i skoro sekogas sme bile razocarani. Odgovoren mora da bide nekoj od ovde. Ne bi gi mesal drugite zemji (bar ne prvobitno) zatoa sto tamu postojat drugi zakoni i drug nacin na organizacija moze da bide posoodveten. AUS, Kanada i Svedska se slicni na primer vo toa sto dijasporata e organizirana i na eden nacin getoiziriana pa e polesno da se organizira. Site ziveat blisku i funckioniraat kako zaednica. Zakonite se sepak razlicni. Germanija i USA se totoalno razlicni tamu nema bas golema koncentracija i tamu ke bide mnogu potesko za organizacija. Podobro e da se pocne nesto vaka vo edna zemja a toa da bide motiv za drugite da se organiziraat i da napravat nesto slicno. Neka ima poveke. Krajnata cel e ista. Podocna moze da se gleda za spojuvanje vo eden ali za pocetok polesno e ako sekoj funkcionira odvoeno.

Priklucuvanje na vlasta vo ova e bitna i od drug aspekt pred se sigurnost za investitorot i optimizacija na sredstvata. Znaci ako ideme so ideata da se formira fond koj ke go pomogne stopanstvoto togas priklucuvanje od strana na vlasta bi mozelo da donese odma i stranska investicija. Vo avstralija na primer vlasta gi subvencira VENTURE CAPITAL firmite (kompanii koj investiraat vo pocetnite stazi na firmite i vo specificni proekti) kade sto ednas godisno im nudi dolar za dolar do 20 mil na tie firmi sto ke investiraat vo ovaa dejnost. Sega ne vikam ajde vladata da gi dade tie pari, eve gi od nas ama neka ucestvuva vo podrska na proektot za da moze da se prodade na nekoja takva firma. Na ovoj nacin vo start imas dupla inekcija vo Mak stopanstvoto i nosis firma ime koja ponata moze da privlece i drugi takvi. Jas kako prv proekt za nesto vakvo bi donel nekoja FACTORING-INVOICE DISCOUNTING firma koja bi gi kreditirala mak firmite koj rabotat so stranstvo vrz baza na faktura. Obrtot na pari bi bil i te kako pogolem i odma ke se vidi razlika kaj izvoznicite.
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 13:48 ---
50 К е значајна бројка, 1/6 од официјалниот број на невработени да преминат како вработени, џек пот за било која влада.
leandra FARANG Во врска со бордот на директори, истиот го сочинуваат избраници на оние што ги даваат парите(или пак најголемите чинители, доколку има такви со значаен удел) и дефинитивно непартиски луѓе, надвор од државниот апарат. Улогата на државата треба да биде создавање поволни услови, не управување со приватни бизниси(на крај краева тоа ќе биде фондот). Е во право си за последиците од истиот, ќе биде на нож дочекан како од партиите, така и од бизнис заедницата(пред се во секторот кај што ќе се инвестира), ама сепак ,доста веројатно, ќе создаде нето позитивни ефекти.
ФАРАНГ жал ми е за пасошите, изгледа се пополнуваат дупки, има и доста други сра*а што се случуваат овде, а укажуваат на тоа.

Absolutno se soglasuvam so tebe. Bordot na direktori treba da go biraat investitorite ili vo slucaj donatorite od dijasporata. Dokolku imame fer i nepartiski izbori ovde togas pratenikot moze i treba da bide vklucen vo toj bord kako most pomegu negovata izborna edinica i izvrsnata vlast. Ambasadorot ili nekoj avstralec ke bide isto od korist za da se otvorat vratite na fondacii kako AUS AID i USA AID i slicno. Nie sepak kako dijaspora plakame danok na AUS a AUS finansira proekti i ima budzet za pomos na pomalku razvieni drzavi. Treba da urlame poglasno za da pomognat i vo mkd kako sto pravat na drugi mesta. Sega koga barame nesto takvo obicno ni vikaat nema organizacija od tamu koja sorabotuva so nas ovde pa da pomogneme. Ova bi bilo i toa. Znaci ima nacini kako da se stigne do sredstva samo treba nekoj da odpocne, da napravi prostor i da sozdade teren (drzavata) a podocna da odstapi i da ne pusti da go vodime proektot. Stom zastane na noze treba i nie od ovde da se trgneme i da go prepustime na luge od makedonija. Znaci toa na nas ne nie problem. Naprotiv nie sakame sto pobrzo da dojde do toa zasto sakame da si se koncentrirame na zivotot i rabotata ovde a ne da mu ja mislime sto se slucuva so nasite sredstva tamu. Potrebno e samo da se odpocne i da se vrati doverbata a ponataka normalno e da go vodi ova nekoj sto ja poznava mak ekonimijata podobro.

Inace i 5000 vraboteni e cifra a ne pak 50 000. Gledajte na ova kako povtorno prosvetuvanje na dijasporata i vrakanje na investiciite i korisnite raboti za vas vo niven sekojdenven i centaren fokus. Ova da uspee ke ima mnogu poveke direktni investicii od dijasporata i od firmi kade sto nasi se vraboteni.

H

HITCH

Гостин
Не е точен бројот! Има еден проблем со оваа работа. Многу Македонци се изјасниле како Австралијци со МАКЕДОНСКО потекло, а не само како Македонци. Има огромна разлика и двојна работа. Сега треба да се бара кој како се изјаснил. :icon_lol:

П.С. Не знам колку се на број, ама лошо е што секој ден по некоја лоша вест од Австралија.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ја не сум „ист“ на тие што ги опишуваш и знам многу други што не се такви затоа не паушализирај.

Друга работа: Да речеме се раѓа некој во дијаспората таму е раснат, социализиран во тоа општество и слабо го владее јазикот, кој е сега крив за тоа? Треба и емотивно да бидеш поврзан со татковината, затоа тој процес е и нормален да изгубиш контакт или емотивна поврзаност со матичната земја. Има начини да се реши тоа, треба од дома воспитувајне, значи родителите. Треба Македонците да се организираат во клубови и црковни општини, значи тоа е задача на дијаспорците да се направи чуство на поврзаност. Ама никој не прашува за улогата на државата, порано барем ни праќаа учители да изучиме јазик и писмо а сега?
Не ми го кажувај ова мене, јави се на Илинденска и кажи им одма под итно нека ви пратат учители по Македонски јазик и онака има илјадници невработени наставници и наставнички во државава !

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Ова нешто ли е бе ?

Се прават цело време паметни и мрчат преку тој Светски Македонски Конгрес посебно тој ќелавиот со наочари кој при секое појавување тропа некакви глупости.Последен пат кога го гледав збореше како Бугарите биле слугите на Македонскта античка војска или некоја таква слична глупост.

Кај беа после 2001 да направат една фондација за сирачињата од војната ,за избеглиците.Кај се да припомогнат на нашиве во Албанија или пак гораните во Косово.Ги нема нигде.

Да им се мочам на нивните 10 долари.Што кажуваше Леандра имале право на мислење али не и да притискаат.Немаат право ни на збор тие 100 000 во Австралија прават повеќе пари годишно отколу сите вработени во Македонија а немаат направено апсолутно ништо али затоа за се имаат нешто да кажат.

Една болница за деца или сиропиталиште немаат обновено со нивни пари.Само се прават мангупи од Австралија и Америка како им било многу добро дома и како ние не сме знаеле да го цениме своето и не сме се бореле доволно.

На тој што кажа погоре дека сме оставале Албанците споменици да ни градат сакам да го прашам што не дојде он во 2001 тука да се бори и да не брани како што дојдоа Албанци од цела Европа за нивните и ги пунеа со пари.Не вие морална подршка знаете само да давате.
Ако не си знаел ние живееме од девизните дознаки на иселениците, само така го покриваме огромниот трговски дефицит кој е 2- 3 милијарди долари, дури има и вишок кој што преку менувачниците и банките завршува во девизните резерви.

F

fantomX

Гостин
Може до кога сакате високополитички да ги терате работите, теренски ситуацијата е ваква: еден „дијаспорец“ кога остава пари во дуќан пресметува на телефонот колку му доаѓа цената од денари во валутата на земјата од каде доаѓа. Имаше и екстремни поедини случаи, поретки секако, кога носеа дигитрон и тефтер луѓето па запишуваа за многу производи такви споредби.
Поентата од ова: немојте да продавате магла, жими 'ај да не бидам вулгарен сега' шо некој го интересирало за македонштината или нешто слично. Секој го гледа фамилијарниот џеб, и тоа е тоа. Додека некој од дијаспора има блиска фамилија тука, ќе праќа по некоја пара. Кога ќе успее и последниот роднина да го пресели кај него, за него приказната со Македонија е завршена.

И јас не гледам ништо лошо во тоа, баш напротив, така треба. Дијаспората НЕ ТРЕБА, па и НЕ Е многу загржена за Македонија.Ама кога некој ќе се прај на трипол дека дијаспората се загрижила за македонштината, тоа ме нервира.

3

321456

Гостин
Еве интерактивен приказ на податоците од пописот од 2011 за населението кое зборува македонски.

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/macedonian/censusexplorer

Интересно, 31 македонци се изјасниле како Абориџини. :pos:
(Или пак 31 Абориџини се изјасниле дека зборуваат македонски)

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.551
Поени од реакции
1.547
можеби не е во соодветна тема, но за да не отворам нова ќе си прашам тука. да не знае некој резултат од Rockdale City Suns - Cringila Lions на Масо Купот што играа? само овој натпревар ми фали...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
При евентуален нов светски конфликт Кина ќе ја окупира Австралија поради заштита на нејзините рударски бизнис интереси, и сите ќе се вратат стари крај.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Неќам да серам ама овие што идат во Австралија се многу шкрт народ.
Па мајку му стара како не им текнеше да направат еден "Патриотски Фонд" во кој ќе донираат по 10 долари месечно од човек.

И така ќе се стигнеше до некаква сума од 20 милиони долари на годишно ниво(рачунам дека има 200 илјади Македонци) со парите ќе раководеа луѓе од доверба кои и покрај овие тешки времиња секако дека ги има.
Ќе се наменeа парите за финансирање на млади иноватори, интересни проекти и претприемачки потфати.

Австралија 20 милиони долари, Северна Америка 20, Европа 20 ќе стигневме до бројка од 60 милиони долари па со тие пари ќе направевме чуда!!!

Ебате будалите кои слушаат патриотски песни и пијат пиво до самоопијанување и повраќање ебате!!!
A што мислиш ова не е пробано? Размислувано? Направено?

Ееее пријатели... Колку само гомнарии се имаат направено од нашите политичари јас незнам ни како дијаспората сеуште постои.. Се имаат големи средства собирано и праќано за оваа држава само што некој друг си ги има собрано парите,без око да му трепне... Кога се е труло и смрди од внатре неможете да очекувате некој друг да ви ги чисти гомната...
--- надополнето: 30 март 2013 во 00:53 ---
Генерално нашата дијаспора каде и да е,не ја боли многу уво за МК..али не се они криви,тоа воглавно е до менталитетот..нижа вредност,ни ја сам незнам што. Воглавном од висина ја гледаат ситуацијата тука,ќе пуштат чат-пат по некоја песна на џубокс,ќе пратат некоја тажна порака до родниот крај како им фали и толку,тука прекинува врската.. Штом излезат од хоумот и на аустралиан стрит,забораваат на Македонија.
А што обврска имаат они да ја оправат државата кажими? Кога на власта не и е гајле зошто па на некој нашинец во странство да му биде? Со која цел тие би праќале пари овдека? За некој лопов да ги искраде? Не иде тоа така...
--- надополнето: 30 март 2013 во 00:56 ---
Како не им е срам да живеат додека ние тука се мачиме.... ајде македонченца можете вие и подобро, слаб муабет сте направиле.
Значи треба да се чека некој од страна да ни даде пари и да ни рече еве ајде ви ја оправувам државата... Па кај го има тоа? Прво треба од самите себе да тргнеме ако има можност да се снајдеме пари од небо не паѓаат... Некој треба да ги работи тие пари..
--- надополнето: 30 март 2013 во 01:00 ---
Ви се чудам на паметот што го имате.. ги хејтате оние што се во странство демек гајле им било за нас а глумат патриоти... Е кажете ми какви па ние патриоти сме во нашава држава? Едните исти политичари не дупат секоја година.. Ништо ново крадењето е нормала, да се заебе нешто стана тренд.. Неможе да се криват другите пошто самите си ја поебавме цела држава.. Пола Македонија е продадена на Албанците кој е крив за тоа? цацко?

Колку само пари се имаат пратено за овдека ама затоа никој ништо незнае... Пошто кога станува збор за шушки секој е лаком... Тоа градоначалниците партали прават не па да збориме за поголема сума не ме зезајте...Да имате посед од 3-4 милиони долари ќе ги дадете сите за државата? мало морген ќе ги испопикате во банките и ќе биде никому ништо како што е и до сеа...(y)

Член од
27 март 2013
Мислења
43
Поени од реакции
13
Статистиките покажуваат дека,
првото поколение кое емигрира се срами од каде дошол,
Второто се концентрира на кариера и почнува да размислува од каде е.
Трето ги бара корените и сака да знае и има желба да се врати.
Според мене, прво и второ и трето, сите што живеат надвор се интересираат повеќе од тие што живеат во МК.
Посебно Австралија, Канада, УСА.
Ако мислите дека Македонија ќе ја признаеја без Дијаспората тогаш се лажете.
Секој однадвор има испратено средно барем 10 000 е било на одмор или помош на роднините.
Не пишувајте увреди.
поз,

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Секој однадвор има испратено средно барем 10 000 е било на одмор или помош на роднините.
Не е точно ова, доста луѓе праќаат, ама доста и немаат потреба, затоа што тукашните имаат колку-толку за себе.

Член од
27 март 2013
Мислења
43
Поени од реакции
13
Не е точно ова, доста луѓе праќаат, ама доста и немаат потреба, затоа што тукашните имаат колку-толку за себе.
Бројката е дадена средно или во просек, а не некој дава некој не дава.
За поточни информации земи тетратка и молив и на Аеродром, кој како стигнува прашувај и запишувај, собери па после подели и на крајот имаш точна задача.
Со срќа.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
@FARANG Друже не се македонците многу повеќе ? Зошто мислам дека 100.000 е малце за цела австралија... Само во Мелбурн има доста македонци а да не зборам за Сиднеј и Перт... Ако имаш некои информации за бројка отприлика колку се би можел да постираш :)

Kajgana Shop

На врв Bottom