Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Не се сомневаме во неговата способност и храброст :) Ниту пак во неговата заслуга. Ама пак не е дел од луѓето што ја знаат големата слика.
I ti si donekade vo pravo za golemata slika.. bas malkumina ja znaat taa golema slika, putin i uste maksimum 10tina najbliski negovi sorabotnici..

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.834
Поени од реакции
4.536
Нели на почетокот слично имаше, ги обвинија Русите демек користеле фосфорни (или како и да се викаа) бомби, па Русите објаснија дека е само светлечка муниција за да видат положба на непријателот...
Светлосни ракети (flares) само што овие се испукани или од артилерија или од ракетни фрлачи. За да го осветлат теренот за ноќни напади.
Мене повеќе ме потсети на ова.

светлечки зрна од бел фосфор. Има инстанци каде се користени во Авганистан како запалливи бомби од близок домет, ама тоа Американците нема да го признаат. Бетер од напалм е тоа. Инаку не се испалува од рекети, исклучиво од хаубица или минофрлач. Минофрлачот е најпрактичен и најкорисен.
Разбирам зошто Ве потсеќа на кластер муниција, ама не е таа намената. Мене ми е збунувачки волуменот на огнот што го видовме, многу помалку имаат потреба за да го осветлат боиштето. Единствено објаснување е психолошкиот ефект, плашење неискусни борци, стварно е импозантна слика

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
ама нигде нема ништо информација за затворени ФСБ офицери, ниту пак за генерали.
Офицери на ФСБ да имаше и тоа недвосмислено потврдени од руски извори. За генерали мислам тој на црноморската флота, ама не сум сигурен, може да било процедурално debriefing после таков настан со бродот Москва.
Автоматски споено мислење:

светлечки зрна од бел фосфор
Не изгледа така фосфорна муниција. Многу различно, како ленти развлечени и после као димна завеса, а не вака ко точки и чист ваздух после тоа.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.328
Офицери на ФСБ да имаше и тоа недвосмислено потврдени од руски извори. За генерали мислам тој на црноморската флота, ама не сум сигурен, може да било процедурално debriefing после таков настан со бродот Москва.
Може има не викам не. Јас немам најдено релевантен извор што го кажува тоа. Притоа Деки не го сметам за релевантен извор, пошто прво и основно не е припадник на Руските безбедносни структури и второ не е на високо место во хиреархијата.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.208
Поени од реакции
22.833
Цел фронт на ВСУ пред Бахмут им колабира како што кажа и @Ne_sum_ja, Украинците изгледа не биле спремни позади Попаснаја со ровови, бункери и фортификации.

На север ВСУ официјално го загубија и Лиман. Сега на север ВСРФ може да одат со опција да го нападнат Славјанск но јас мислам дека првин ќе се обидат да го освојат Бахмут, а ако падне Бахмут тогаш Северодонецк/Лисичанск :popce:

FTuMoHbWYBANK_c.jpeg

FTuOAFSWYAoPtmA.jpeg

Screenshot_20220527-061627_Telegram.jpg

Наводно фронтот пред Бахмут.

Screenshot_20220527-061740_Telegram.jpg

Северодонецк наводно.

Screenshot_20220527-061528_Telegram.jpg

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Сега ќе дојде до еден интересен момент војнава.
Кога полека полека ќе сфатат западот дека ова иде у неповрат, секој ден се послаба украинската армија и со морал, и со позиции. Логиката ќе почне да им работи колку и да се само заслепени со фантазии.

Е, интересното ќе биде каков притисок ќе почне да се прави, нормално пак со пропаганда да се прекине војнава. Пошто нели до сега се идеше "да се победи Путин" тоа од Бајден, Буш, Џонсон, Фон дер лајен... сите онака јавно си го кажаа, мора во војнава да се победи Путин.
Е сега пошто reality hits hard ќе им се деси. Од тој наратив да се победи Путин, ќе идат на (ова зад јавност) да изгубиме што помалку можеме. А во јавноста со една убава пропаганда, да се запре војната по секоја цена.
Е сега по која цена се спремни да се запре војнава, пошто нели би бил луд Путин и Русија кога се во најдобра позиција да се откажат од дополнителен напредок и територии.

Ќе не чека нов момент, сега во Лондон праат поле за нова нивна играчница. Баш да видиме што ќе извадат сега. И како да го "сопрат" Путин, а не да го "победат" повеќе.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.809
Поени од реакции
34.061
светлечки зрна од бел фосфор. Има инстанци каде се користени во Авганистан како запалливи бомби од близок домет, ама тоа Американците нема да го признаат. Бетер од напалм е тоа. Инаку не се испалува од рекети, исклучиво од хаубица или минофрлач. Минофрлачот е најпрактичен и најкорисен.
Разбирам зошто Ве потсеќа на кластер муниција, ама не е таа намената. Мене ми е збунувачки волуменот на огнот што го видовме, многу помалку имаат потреба за да го осветлат боиштето. Единствено објаснување е психолошкиот ефект, плашење неискусни борци, стварно е импозантна слика
Со ова не може да се активираат нагазните мини? Исто и некои помали складишта на муниција што мора да се блиску до борците горе?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Deki dva pati bil izbran za major vo DNR, megjutoa sam se otkazal bidejki kako sto kazuva ne bilo toa za nego rabota jer bila kancelariska i sakal na teren da ide. A toa ne e mala rabota..
интервју еве интервју со Деки за јутуб каналот на хелмкаст , ако некој не го следи каналот, дава и тука доста интересни инсајдерски информации ...

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.834
Поени од реакции
4.536
Со ова не може да се активираат нагазните мини? Исто и некои помали складишта на муниција што мора да се блиску до борците горе?
не не му е тоа намената. Можно е да активира нешто ако направи директен погодок, ама само теоретски.
Чистење на мини се прави со MiCLiC Mine Clearing Line Charge. Google it

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.809
Поени од реакции
34.061
не не му е тоа намената. Можно е да активира нешто ако направи директен погодок, ама само теоретски.
Чистење на мини се прави со MiCLiC Mine Clearing Line Charge. Google it
Oк, значи фосфор не може да се користи за тоа.
Инаку ова MiCLiC не ми изгледа како нешто за употреба во активна битка. Краток домет и техниката би била ранлива на противоклопно пешадијско оружје... Ако добро разбирам.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.717
Поени од реакции
42.308
Инаку ова MiCLiC не ми изгледа како нешто за употреба во активна битка. Краток домет и техниката би била ранлива на противоклопно пешадијско оружје... Ако добро разбирам.
УР-77 ти е тоа за мини, и тоа прави ненормални експлозии. Ова нешто друго е, више ми делува ко психолошко оружје да е некое него да нанесува штета некоја.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875

Баш такво оружје Русија користи во Украина. Ова мислам дека е од Попасна.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.834
Поени од реакции
4.536
Америте го имаат направено миклик модуларен. Се монтира на Страјкер, МРАП, хамви или М1А1 Абрамс. Вообичаено дометот е од 50м до 200м. Имаат и специјални миклик платформи што испалуваат ѕвезда патерн ама тоа е за чистење и елиминирање минско поле, овие првиве се за обезбедување премин.
Доктрината им е таква да они се движат со префрлување bounding overwatch, и се покриваат во напредокот меѓу себе. Една чета би имала до кај 10 оклопни борбени возила кои сите би испалиле миклик од прилика 100м домет е цел километар чистено минско поле обележано со кратери. Имаат 4 чети во баталјон, а за секој баталјон механизиран или оклопен следува AVLB. Теоретски минско поле не може да ги запре. Колку длабоко мислиш дека може да биде едно минско поле?

едит. На еден баталјон следува 2 AVLB ама само еден мост. Возилото со мостот оди напред, го поставува за помалку од 10 минути, второто празно возило го собира од кога цел баталјон преминал, па менуваат позиција по формација за возилото со мост да оди пак напред

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.809
Поени од реакции
34.061
Колку длабоко мислиш дека може да биде едно минско поле?
Во Азовстал сценарио?
Којзнае, но поентата е дека противникот е во активна одбрана. Носачите/техниката се ранливи.

Баш такво оружје Русија користи во Украина. Ова мислам дека е од Попасна.

Скоро две минути размак од испалувањето до експолозијата... Интересно, термички ги активира мините?

Kajgana Shop

На врв Bottom