Војната на патиштата

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Сериозен си? Кај да се жалиме дај посоветувај не човече. Баш ме интересира сакам да се жалам, а колку си сигурен дека ќе ми се уважи жалбата и дека ќе биде превземена некаква мерка? Повеќе веројатно е дека мене ќе ме средат отколку некој ''шериф'' што направил некакво кривично дело.
Толку знаете бе деца, коа можат баби по 60-70 год да бараат средби со командири и началници, зш не можете вие, или па ве мрзи да го мрдате гзот од столчето, не се секирај има лек и за тоа, имаш "црвено копче" на страната на мвр.[DOUBLEPOST=1428102236][/DOUBLEPOST]
Ај пошо не играш курот ќе ти напишам детално што се дешава во моја населба. ;)

Прв проблем - од семафорот кај Очната кога одиш накај Влае, во тој правец, стока што оди во правец Тетово - Скопје се улетува со минимум 120 на саат и така проаѓа на добри 3-4 пешачки без да прикочи ниту да намали. Да застане на семафор не правиме муабет. Пријавено од граѓаните во општината и во полицијата, имаше и протест, беше блокирана крстосницата кај Дома Мебел, ништо не е преземено. Знаеш со што се занимава полицијата наместо тоа? Со некој човек на пазарчето, што на тротоарот му текнало да чисти кондури, да поправа точаци, фатиле ги бркаат....
Втор проблем - хобитите што доаѓаат од мостот кај Очната, крадат од куќите кај насипот и притоа како летово брцаат со нож (случај Ангел). Упатени се жалби 10 години уназад да се сружи мостот, ништо не се случува.
Трет проблем - браќата од Сарај што се тркаат по Обиколница и продужуваат низ Ѓорче додека полицајциве дремат на хамбургер кај Лоли или бурек кај Цујо. Пријавено исто така 392013921321 пати, ништо не е преземено.

Не сум само јас од населбава, прашај ги и другите што се од тука, ќе ти потврдат. Истото е и по другиве населби, нарочито Аеродром и Ново Лисиче поради булеварите.

И викаш, да пријавиме? Каде? На Обама, на Меркел, на Колинда?
И јас знам да набројувам проблеми, се додека постојат психопати ќе има проблеми, да не беа тие ќе немавме потреба од полиција
Ај наброј ми кај си се жалел, или имаш пријавено/

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
A 500 метра поназад (спроти Симпо) светлосна огромна табла што очи ќе му истера на човека, и на која е обележана максималната дозволена брзина на Партизанска. Ама некому побитен му бил брзиномерот него ознаката на таблата...
Лесна ти земја девојко!

Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
Смртна казна е лекот.Во државава народов не се разбира од збор и самиот не е способен да процени што е исправно,а што не е.Единствено решение за ваквите дебили е да ги закопаш 2 метра под земја и да не им дозволиш да се размножуваат.Самата викаш дека казните не помагаат што значи дека мора да се превземе некое друго решение,а јас друго решение освен смртната казна не гледам.Сигурно е дека некој што има пари да купи кола од 60.000 евра нема да го исплаши казна од 300 евра...уље да смени повеќе пари ќе потроши.Имам кажано и на други теми ( во под-форумите за фудбал и ракомет пред се) дека единствен лек за да му дојде памет на македончето кога се однесува како се да е на татко му е ќотекот.Ние можеме да глумиме колку сакаме дека сме културен народ што се разбира од збор,но реалноста е дека 70% од луѓето во државава заслужуваат асално буфтање.
Ова го пишав кога беше прегазено дете кај католичка и сеуште стојам на истото мислење.Се додека не почнат да се стрелаат/бесат ваквите идиоти ќе го јадат стапот луѓето кои што ќе се најдат на погрешно место во погрешно време.

Гледам низ интернетов полицијата се обвинува затоа што не вршела контрола,но реалноста е дека не може да се врши контрола на секој километар на територија на Скопје или Македонија.Во времето кога се случило ова на Партизанска можеби ист таков идиот бил запрен и казнет на Илинденска, а овој се ‘‘извлекол‘‘ од една таква ситуација и го направи тоа што го направи...зави во црно фамилија која што ја испратила својата ќерка да учи факултет во Скопје со надеж дека ќе има посветла иднина во црната наша земја.

Кога се спомнаа трките на обиколница...пред околу две недели таму полицијата направи масакр со делење на казни на сељаците кои меѓу себе се нарекуваат тркачи.Значи казнети се сите кои што во тој момент се нашле на обиколница каде што ја ‘‘тестирале‘‘ моќта на своите крнтии со просечен мотор и дупнат ауспух...без разлика на тоа дали имаат врски во полиција или работат во МВР.Лично познавам човек на кој што му е пишана казна иако е колега на полицајците. :) Немам намера да ја оправдувам работата на полицијата која секако си има големи недостатоци (и ќе ги има во иднина со оглед на тоа што таму се примаат луѓе кои се скроз неписмени, но имаат партиска книшка) туку само сакам да укажам на тоа дека ако самите не се свестиме нема да не спаси ниту полиција,ниту војска.

Нека почива во мир девојчето.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Толку знаете бе деца, коа можат баби по 60-70 год да бараат средби со командири и началници, зш не можете вие, или па ве мрзи да го мрдате гзот од столчето, не се секирај има лек и за тоа, имаш "црвено копче" на страната на мвр.[DOUBLEPOST=1428102236][/DOUBLEPOST]

И јас знам да набројувам проблеми, се додека постојат психопати ќе има проблеми, да не беа тие ќе немавме потреба од полиција
Полицијата во Ѓорче, покојниот градоначалник Ане Василевски, сегашниот градоначалник Сокол Митревски, Коце Трајановски. Цела населба има затропано на врата и пак ништо. Сигурно не треба додатни информации за револтите кои знаеле да ги прикажат граѓаните во Ѓорче, ако мислиш благи дека биле сограѓаните. Туку ај тие ама не си ми јасен ти што сериозно будали не правиш сите тука?
Ми делува како да имаш полицаец дома или ти си полицаец и пробуваш да заземеш дефанзивен став, не велам дека сите полицајци се исти, слушаат наредби од горе, јасно ми е ама мораш да ја увидиш реалноста.

Член од
30 мај 2012
Мислења
2.005
Поени од реакции
3.057

.
Не се пувај бе другар како да не си од тука или можеби си од некое помирно местенце од Скопје или си од надвор. Извини чиче а дали си сигурен дека тоа црвено копче нема да се расипе кога ќе се прочита нечие име кое е блиско до власта или роднински поврзано со високи функционери во партија или на некој локален градоначалник? Немој да ме јебеш бре.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209

Полицијата е слепа и глува па треба да се жалиме по 10000000000000 пати за да направи контрола еднаш на три месеци? Пред три дена еден имбецил се курчеше и прелета на рекорд, додека полицаец си чекаше автобус. Да беше лето можеби мува ќе го полазеше, но бидејќи е ладно......

Во нормално опшество полицијата заштитува и служи, кај нас чека наредба од Шупраиш. Рибата смрди од главата, доколку раководството на МВР е како што треба, многу работи би биле подобри. Во Ново Лисиче секоја ноќ има трки и дрифтање по паркинзи, а полиција и ако помине си оди пред 21.
Колку пати треба да го стиснеме црвеното копче?

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Не ја разбирам потребата од контрање кога се работи за згаснат млад живот од страна на некој што се обидел да изиграва Шумахер , ма колку и тоа да потфрлиле институциите, било тоа МВР или ТОСПАШ (едино тие ги знам, кај шо вадев лекарско)...
Сфаќам дека секој си има различно мислење, али луѓе ќе се контраме за 19 годишна девојка која пред неполни 5 саата загина во сообраќајка?

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Не се пувај бе другар како да не си од тука или можеби си од некое помирно местенце од Скопје или си од надвор. Извини чиче а дали си сигурен дека тоа црвено копче нема да се расипе кога ќе се прочита нечие име кое е блиско до власта или роднински поврзано со високи функционери во партија или на некој локален градоначалник? Немој да ме јебеш бре.
Полицијата е слепа и глува па треба да се жалиме по 10000000000000 пати за да направи контрола еднаш на три месеци? Пред три дена еден имбецил се курчеше и прелета на рекорд, додека полицаец си чекаше автобус. Да беше лето можеби мува ќе го полазеше, но бидејќи е ладно......

Во нормално опшество полицијата заштитува и служи, кај нас чека наредба од Шупраиш. Рибата смрди од главата, доколку раководството на МВР е како што треба, многу работи би биле подобри. Во Ново Лисиче секоја ноќ има трки и дрифтање по паркинзи, а полиција и ако помине си оди пред 21.
Колку пати треба да го стиснеме црвеното копче?
Фала богу не живеам у ск, а ни у мк.
Сами сте криви, ем не ве фермаат ем ги гласате, овца народ.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.901
Поени од реакции
36.962
во меѓувреме
http://dnevnik.mk/?ItemID=D18B3A1700FDB345A854C010FF5C04F3

Возачот што усмртил пешак кај олимписки:
1. Бил малолетен,
2. Возел мотор над 125 кубика,
3. Немал возачка и немал воопшто право да полага за А категорија возачка,
4. Возел со брзина многу поголема од дозволената.

И шо да праиш сеа? Глава да му скинеш на лингурот, уште копиљ а човек убил. Вака чим е малолетен може и нема ни затвор да иде барем да го ебеа малку. Див Запад е државава. Премногу е ефтин животот тука, тоа е страшно нешто.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.447
Поени од реакции
39.077
Како што напишала Ковач на фб за тотално неповрзена вест ... "Секој што има барем малку совест во оваа земја , денес се осеќа поразено".

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
@Ne_sum_ja Деликтната способност се стекнува со 14 години (во одредени случаи може и порано) така да и те како ќе одговара. Се' зависи од тоа кои му се родители/роднини.

Секогаш ме потресува кога ќе се загуби млад живот. Без разлика на кој начин. Тој млад човек имал родители, браќа/сестри, роднини, сигурно многу другари и другарки, можеби дечко/девојка...и наеднаш се згаснува, тагата е неизмерна...не можам ни да замислам како им е на најблиските на девојкава...веројатно само некој кој искусил таква несреќа може да разбере како им е на тие луѓе во овој момент. Сочувство до нив. :(

Што да се каже за овој случај, не знам кој по редослед...од друга страна, ќе се збори 2-3 дена и после се' по старо, луѓето ќе ја надополнуваат својата машкост на асфалтот (не сакам да дискриминирам, но во многу голен број од случаевите се работи за машки возачи), пак ќе настрада некој (без разлика дали возрасен човек, млад човек...) и се' по исто. До кога? Додека системот не профункционира, но и додека не профункционира културата кај луѓето, во случајов сообраќајната култура. Каде е вината на системот? Благоста во овие случаеви. Извини но, доколку возиш 160км/ч, не си под дејство на алкохол, дрога или други слични супстанци, ти си прилично свесен што можеш да направиш доколку возиш со таа брзина (не мора ни со толку, за трагични последици сигурно е доволно и околу 80км/ч) и не знам само дали треба да остане на „предизвикување сообраќајна несреќа со смртен случај“ или како и да беше. Дури и да е под дејство на супстанциве од погоре, пак треба казните доста да се заострат. Но, после доаѓаме до случаеви како Ален Зекиров и други каде работат познанствата во МВР и судството и се' поминува подмачкано, ај малце ќе одлежиш, па нешто ќе платиш и пу-пу не важи, а од друга страна заминал човечки живот.

Ми дојде една идеја прееска: во случаи кога полиција ќе фати некој да вози 80-90+, заедно со колата да го однесе до најблиската полициска (или полициската од која доаѓа полицаецот), колата на паркинг, а типот/типката што возела малце на ладење во станица. Ако е пијан/издрогиран, додека не се отрезни. И после да видиме дали ќе се возат со толкави брзини.

А знаете друго што е, во однос на (не)културата на луѓево во државава? Па каде бе некој ќе ти вози 60, тате му купил јак ауто, а он 50-60 да го вози. Не иде, молим вас. Ќе му се смеат другарите можда. Пу, мамичето ваше!

G

Goldie

Гостин
Си го израснал детето од парче месо што се вика и на крај некој идиот со 160 го прегазува на пешачки :shook: Во држава каде што владее митото и корупцијата не очекувајте правда, знам барем 2-3 случаи само во последните години каде што оној што ја предизвикал несреќата и има смртни последици не поминал ни ден во затвор и се извадил само со некаква смешна парична казна.

Единствена правда во случајов е да некој од фамилијата на девојчево го наполни со олово дебилов, евентуално и судијата ако фати некоја пара па донесе пресуда со минимална казна..

Z

zmej gorjanin

Гостин
Фала богу не живеам у ск, а ни у мк.
Сами сте криви, ем не ве фермаат ем ги гласате, овца народ.
Што убаво дојде да ги подучиш и да им се изнасмееш на овците.

Проблемот е, а и не е во казните. Е затоа што полицијата ама никогаш ја нема баш кога се дешава сообраќаен хаос на некои локации, период кога ваквите дечки сакаат највеќе да се истакнат, али затоа во петок/сабота навечер кај 00 - 01 кога и сообраќајот не е толку густ ќе те сопре со надеж дека си лупнал у брзо време едно пиво или си немал зимски гуми и на раат ќе ти ја пише казната. А не е затоа што суштински проблемот е во немањето на никаква сообраќајна култура, денеска ако возиш со 50 - 60 на главна улица веднаш или почнуваат да блендираат или ти свират, мислиш на задно седиште му умира некој. А ако е некој од браќава почнува и да ти се лепи отпозади, демек мисли ќе убрзаш така, а пошто мене инат ме фаќа уште повеќе успорувам и дур ме претицува гледам што поубаво да ме примети дека му пцујам се најмило. Коренот на проблемот и не лежи во сообраќајната култура, самиот менталитет на единките од простата маса кои се привикнуваат на функционирање на овој систем се води од девизата дека потребно е да ги прекршиш и заобиколиш правилата доколку сакаш да си ја оствариш целта. Инаку решение за момците зад волан со висок адреналин е да им се направи така подолга стаза за трки со прилично оштри кривини, па што помасовно да ги посетуваат со тоа пимпаните коли и што помасовно да гинат, со надеж дека ќе погинат пред да одземат живот на недолжен човек. На крај краева и така се лупаат пари на се и сешто, нека земат соодветна опрема за видео надзор на сообраќајот не она глупостине од камери кои не знам ни дали функционираат, па секој што ќе му се повторува повеќе пати да вози со неприлагодена брзина да одговара кривично ко да имал обид за убиство плус висока парична казна. Па ако треба и одземање на возилото ако е на негово име.

Последно уредено од модератор:

Morgan Freeman

Немодератор
Член од
23 април 2010
Мислења
2.940
Поени од реакции
4.438
После сето ова незнам ни сам што да чувствувам. Сопствената држава сама да се исфрла, сама да те прогонува. Страшно! Без коментар.

Инаку како ме пресече ова за девојчево. Ја пратиле од дома да учи, да постигне нешто вредно во својот живот, а таму некој идиот, дебил, коњ, кретеноид (не е ни кретен, подоле од кретен)... Незнам... се тресам од самата помисла како им е на родителите, на роднините нејзини... :place:

InStealth

Лабаво лавабо
Член од
10 февруари 2015
Мислења
221
Поени од реакции
560
Возачка способност е едно а возачка култура друго.

Првото го стекнуваш со возење часови и положување тестови а второто за жал се учи дома,на улица или било кое друго неформално учење.
Така да не се сложувам со мислењата дека не треба на секој да се даде возачка ,пошто тука не можеш да оцениш колку му сече секирата.Он седнува и учи,положува и тоа автоматски му дава за право да излезе на улица и да вози.Проблемот е во казните,кои сметам дека треба да бидат МНОГУ ригорозни,би рекла и смртни за таквите кои си ги мерат на улица или сечење на дел од екстермитет како што било пред 500 год ,кога ќе украдеш.Јас ќе волонтирам за сечењето,за вадење нокти со клешти,камшикување и слично! :mad:
Денеска е некоја непозната X особа за мене,ама утре тоа може да биде моето дете,пријател или јас.Во други држави каде што многу работи функционираат понормално од кај нас,искачат луѓе на улица и протестираат со денови,креваат врева и не спијат мирно.Кај нас ова за жал ќе биде 3 дена чудо и пак исто.
Нека почива во мир младиот дух ,жално за родителите...

Kajgana Shop

На врв Bottom