Војната на патиштата

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Се надевам ќе излезе од затвор на 40 и кусур години.
Ќе излезе многу побргу од тоа. Вакви работи не се решават со затвор. Јас да сум татко на детето кое почина, ќе го почекам убиецот кога ќе излезе од затвор, и со секира ќе му ја расцепам главата во некоја темница. Крв за крв.

Најпримитивните закони се најдобри. Нека има неколку такви случаи, па да видиме дали ќе продолжат така да возат.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Не разбирам како можат во центар на град, при толкаво движење на пешаци и возила да возат толку?Па 70 да возиш ќе закачиш некого.Единствено објаснување е недостатоци во мозокот.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Страшно, немам зборови, како може да се уништи животот заради вакви работи.

Нека пише одма некој ако знае чиј е џипот и моронот што го возел, нека се знае, нека не се крие, може ќе се најде некој паметен и ќе му пресуди.

A

aye

Гостин
Не е работава крв за крв туку како да се престане да се пролева крв. Очигледно казните не помагаат, свеста е на ниско ниво, овој случај до утре најкасно задутре ќе се заборави после тоа пак по старо. Овој што возел брзо или ќе се спаси од затвор и ќе добие некоја "смешна" парична казна за него или ќе лежи до најмногу 5 години. Но проблемот е што утре истово на истава улица или на некоја друга или па во друг град ќе со повтори со други луѓе и пак и пак и пак до кога?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.730
Поени од реакции
13.471
Ќе излезе многу побргу од тоа. Вакви работи не се решават со затвор. Јас да сум татко на детето кое почина, ќе го почекам убиецот кога ќе излезе од затвор, и со секира ќе му ја расцепам главата во некоја темница. Крв за крв.

Најпримитивните закони се најдобри. Нека има неколку такви случаи, па да видиме дали ќе продолжат така да возат.
Ваквиот пристап (крв за крв) обично важи за држави од типот на тунгузија, каде правниот систем е на колапс. а владеачката структура едвај чека за да ископа уште толку „сензационачистички“ вести.

• Ми се допаѓа
Reactions: aye
Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Ваквиот пристап (крв за крв) обично важи за држави од типот на тунгузија, каде правниот систем е на колапс. а владеачката структура едвај чека за да ископа уште толку „сензационачистички“ вести.
Демек нашиот правен систем не е пред колапс :D Бетер е :P :D

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Тунгузија, Сиера Леоне, Мунгузија, ме боли таквото. Значи имаш син, си го створил, си го гледал од мало бебе, и на 16 години некој 20 годишен идиот на кој татко му му купил џип го удира на ПЕШАЧКИ и ти со лајче го собираш син ти од улица. Само затоа што некој сакал мангуп да се прави.

Значи ти гарантирам дека ќе му ја расцепам главата со секира и ќе му се помочам на лешот.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Пред неколку часа едно 16 годишно дете почина на улицата Иво Лола Рибар удрено од Џип управувано од друго полнолетно 20 годишно ДЕТЕ. Возел со 150 км во час, го влечел околу 60 тина метри.
Со кој памет? Со кој памет се вози толку голема брзина во град, населено место? За кај брзал толку, да не му затвори семафорот, па пак ќе отвори ама животот на детето нема да се врати.
Кога ја видов крвта на детето разлеана низ улицата само ми помина низ глава, да тргнев барем пола саат порано ко што си планирав, тоа можев да бидам јас, тоа можеше да биде мојата крв... се наежив, душата ми трепери, не сакам ни да замислам како им е сега на родителите на детето... огромна болка е тоа.

Но до кога вака? Уште колку деца, млади и стари треба да умрат за да проработи свеста кај народот? Зар на овие што се тркаат ќе им се смири ли душата од кога ќе утепаат некого? Ќе престанат ли тогаш да се тркаат и да водат војна по патиштата?
Не е до свеста, до органите на власта е. Прво, има закон за дозволена кубикажа до која смеат да возат почетници (20 години = почетник), прво го прекршил тој закон, второ полиција никогаш нема низ центар, никогаш!, трето и да има полиција, тој што има џип на 20 години пак ќе вози и нема да му ја земат возачката, значи го прават зашто им се дозволува.

Едноставно, казните важат само за сиромашните и небитните граѓани, по нив сите стапови се удираат...

Жално, многу жално...

Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
Не е работава крв за крв туку како да се престане да се пролева крв. Очигледно казните не помагаат, свеста е на ниско ниво, овој случај до утре најкасно задутре ќе се заборави после тоа пак по старо. Овој што возел брзо или ќе се спаси од затвор и ќе добие некоја "смешна" парична казна за него или ќе лежи до најмногу 5 години. Но проблемот е што утре истово на истава улица или на некоја друга или па во друг град ќе со повтори со други луѓе и пак и пак и пак до кога?
Смртна казна е лекот.Во државава народов не се разбира од збор и самиот не е способен да процени што е исправно,а што не е.Единствено решение за ваквите дебили е да ги закопаш 2 метра под земја и да не им дозволиш да се размножуваат.Самата викаш дека казните не помагаат што значи дека мора да се превземе некое друго решение,а јас друго решение освен смртната казна не гледам.Сигурно е дека некој што има пари да купи кола од 60.000 евра нема да го исплаши казна од 300 евра...уље да смени повеќе пари ќе потроши.Имам кажано и на други теми ( во под-форумите за фудбал и ракомет пред се) дека единствен лек за да му дојде памет на македончето кога се однесува како се да е на татко му е ќотекот.Ние можеме да глумиме колку сакаме дека сме културен народ што се разбира од збор,но реалноста е дека 70% од луѓето во државава заслужуваат асално буфтање.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Смртна казна е лекот.Во државава народов не се разбира од збор и самиот не е способен да процени што е исправно,а што не е.Единствено решение за ваквите дебили е да ги закопаш 2 метра под земја и да не им дозволиш да се размножуваат.Самата викаш дека казните не помагаат што значи дека мора да се превземе некое друго решение,а јас друго решение освен смртната казна не гледам.Сигурно е дека некој што има пари да купи кола од 60.000 евра нема да го исплаши казна од 300 евра...уље да смени повеќе пари ќе потроши.Имам кажано и на други теми ( во под-форумите за фудбал и ракомет пред се) дека единствен лек за да му дојде памет на македончето кога се однесува како се да е на татко му е ќотекот.Ние можеме да глумиме колку сакаме дека сме културен народ што се разбира од збор,но реалноста е дека 70% од луѓето во државава заслужуваат асално буфтање.
ke se nadovrzam na muabetot ,iako mozebi ne e bash povrzan so tvojot post ...velish kjootekot ..da ..da go iztepash da za da se opameti ....istoto i za decata vo ucilishtata i vi avtobus ...ne mu davaj kazna vakva onakva ,istepaj go za da mu dojde pamet ...ama greota bilo ? a koga ONI se tepaat i se bodat so nozevi ,i se pukaat so pishtoli kako ne e greota ,zatoa mladinata ni zabega poshto ja VOSPITUVAME bez kjotek ....shto ni fali shto sme dobivale po nekoj "restart "od roditelite za da si naucime koja e crvenata linija....zoshto porano nemalo takvi nasilstva megu decata ,kako sega ?
pogovorkata vika ubavo "kjotekot izlegol od rajot "

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.730
Поени од реакции
13.471
ke se nadovrzam na muabetot ,iako mozebi ne e bash povrzan so tvojot post ...velish kjootekot ..da ..da go iztepash da za da se opameti ....istoto i za decata vo ucilishtata i vi avtobus ...ne mu davaj kazna vakva onakva ,istepaj go za da mu dojde pamet ...ama greota bilo ? a koga ONI se tepaat i se bodat so nozevi ,i se pukaat so pishtoli kako ne e greota ,zatoa mladinata ni zabega poshto ja VOSPITUVAME bez kjotek ....shto ni fali shto sme dobivale po nekoj "restart "od roditelite za da si naucime koja e crvenata linija....zoshto porano nemalo takvi nasilstva megu decata ,kako sega ?
pogovorkata vika ubavo "kjotekot izlegol od rajot "
Дефинирај ќотек...
До тогаш, не прејудицирај за луѓе кои се раснати без крената рака но со ефикасен казнен систем.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Дефинирај ќотек...
До тогаш, не прејудицирај за луѓе кои се раснати без крената рака но со ефикасен казнен систем.
pa ne sum monstrum i ne mislam na dushmansko premlatuvanje ,da definiram kjotek ?prema vozrasta i kjotekot ,malo detence ke go plesnesh(po zadnikot malku KONTROLIRANO ) kolku da zapamti deka ne mu e se dozvoleno ,a od mali se uchat ,koga e malo place za mastika ,ako ne go vospitash ,golemo ke place za droga ......
i rasnenjeto so EFIKASEN kaznen sistem treba da ima granici na kaznite ,znaci se shto e preterano ne e vo red ....
jas kjotekot go preferirav za onie shto nema da se razberat so ARNO ,a ne kako edinstven nacin na vospituvanje .......

A

aye

Гостин
добро еве да речеме дека овој ќе биде така казнет, а што е со сите останати што се тркаат низ градот, сите тие се потенцијални убијци и нив ли да ги бесат? Треба да се крене бунт за ова за да се разбуди свеста кај народот кај родителите на лигушиве па ги стегнат малку пошто полицијата и законодавството ништо не им можат. Исто така треба кај сите тие критични улици да има полициска контрола не една а многу повеќе за да ги контролираат возачите а од дрга страна и пешаците пошто ни тие не се цвеќе за мирисање

Kajgana Shop

На врв Bottom