Воздухопловен Винг и ПВО на Република Македонија

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Баталјонот за против воздушна одбрана (бПВО) како дел од стручно специјалистичката обука, со питомци од родот артилериско ракетни единици за против воздушна одбрана (АРЕ ПВО) од 4-та година на Воената Академија (ВА) „Генерал Михајло Апостолски“ реализира одделенско боево гаѓања на цели на земја со против авионски топ (ПАТ) 20/3 мм на реден број 1 и 3.

[DOUBLEPOST=1442345226][/DOUBLEPOST]Финален испит за ноќно гаѓање

Новите пилоти од составот на сквадронот за транспортни хеликоптери (стх) од составот на воздухопловната бригада, Здружено оперативна команда, се реализира финален испит за ноќно летање.
Како дел од испитот беше реализирано ноќно летање во реонот на аеродромот „Александар Велики“, а потоа беше реализиран испитот кој пилотите успешно го положија и се стекнаа со звање пилот втора категорија на хеликоптер Ми-8/17.
Со финалниот испит е направено заокружување на целокупниот процес од земска обука и обука во воздух дење и ноќе.
Иако овој дел од обуката успешно заврши и новите пилоти се стекнаа со звање пилот втора категорија, обуката, испитите, обновување на стекнатото знаење и надоградување на истото ќе продолжи и во наредниот период.

Последно уредено:
Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Историски слики

Mi-8

Пристигнувањето на првите Mi-24 со Украински ознаки.

Првото разгледување
[DOUBLEPOST=1442402110][/DOUBLEPOST]Ан-2Р е единствениот транспортен авион со кој располага македонското воено воздухопловство и АРМ. Ова леталото стапи во служба на 8 јули 2003 година. Претходно авионот му припаѓаше на аероклубот "Доне Божинов" од Куманово и носеше цивилна регистрација Z3-DCR. Согласно реорганизацијата на македонското воено воздухопловство од 6 октомври 2005 година, двокрилецот Ан-2Р ја напушти својата иницијална единица, односно школско-тренажниот сквадрон, и премина во новосоздадениот ВИП сквадрон денес не е оперативен поради немање доволно финансии.

[DOUBLEPOST=1442402303][/DOUBLEPOST]Видеа од Mi-24

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.927
Поени од реакции
42.641
me cudi civi piloti gi letaa dali rusi ili ukrainci, nasi ne veruvam posto odma bea kupeni i ucestvuvaa vo konfliktot isto i 24kite.

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
me cudi civi piloti gi letaa dali rusi ili ukrainci, nasi ne veruvam posto odma bea kupeni i ucestvuvaa vo konfliktot isto i 24kite.
Тие што ги дотераа тие и летаа со нив ;)

За нашите пилоти потребна е мала обука пошто повеќето летаа во ЈНА со Миг-21/29 и Орли исто и кај хеликоптерите со Газела.

Су-25 повеќе ја одигра психолошки за да не се прошири војната, но има учествувано во неколку акции.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.927
Поени од реакции
42.641
Тие што ги дотераа тие и летаа со нив ;)

За нашите пилоти потребна е мала обука пошто повеќето летаа во ЈНА со Миг-21/29 и Орли исто и кај хеликоптерите со Газела.

Су-25 повеќе ја одигра психолошки за да не се прошири војната, но има учествувано во неколку акции.
naidov na informacii deka vo pocetokot bile letani od ukrainci no potoa odkako se obucile nasite prevzele

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
naidov na informacii deka vo pocetokot bile letani od ukrainci no potoa odkako se obucile nasite prevzele
Точно е тоа, впрочем украинските пилоти летаат секаде, по падот на гадафи во Либија многу пилоти беа од украина ги гледав на емисии за платеници, и од тогаш го сменив мислењето и уверен сум во тоа дека секој може да стане пилот.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.927
Поени од реакции
42.641
Точно е тоа, впрочем украинските пилоти летаат секаде, по падот на гадафи во Либија многу пилоти беа од украина ги гледав на емисии за платеници, и од тогаш го сменив мислењето и уверен сум во тоа дека секој може да стане пилот.
sekoj moze da stane pilot, no ne sekoj moze da stane odlicen pilot:)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.927
Поени од реакции
42.641
За ова си во право, но јас мислев дека секој не може да биде пилот тука беше мојата грешка :pos:
poranesni sovetski piloti letaat nasekade niz svetot, cisto se somnevam deka nekoja drzavicka na bliskiot istok moze da obuci piloti kako sto treba, duri i nivnite skoli imaat platenici instruktori dali rusi ili pak amerikanci, izraelci.

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
poranesni sovetski piloti letaat nasekade niz svetot, cisto se somnevam deka nekoja drzavicka na bliskiot istok moze da obuci piloti kako sto treba, duri i nivnite skoli imaat platenici instruktori dali rusi ili pak amerikanci, izraelci.
За инструктори и кај нас има од израел, а платеници се земаат пошто немаат подршка од сопствените пилоти, најмногу работа имало во африка за платениците-пилоти во 80-те и 90-те.
Има случаи и кога се купуваат на црно хеликоптери или авиони најблизок пример ни е од Србија за купени две Ми-24 за време на војната во босна од страна на Легија и сега ќе ги топат пошто немаат дукументи за тоа како се одржувани и дека се во нивна сопственост.

Еве една за вечерно отвaрање и за добра ноќ:)

Последно уредено:
D

Deleted member 53418

Гостин
Денеска на кое ниво сме :( Танзанија може да не пороби одма @Iceman. ако имаш некои информации можеш и за тенковска единица некоја да напишеш нешто ако имаме

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Денеска на кое ниво сме :( Танзанија може да не пороби одма @Iceman. ако имаш некои информации можеш и за тенковска единица некоја да напишеш нешто ако имаме
T-72 imame okolu 30 odrzuvani, t55 gi stopia vo zelezara, imame 12 BM-21Grad raketen frlac kako i M-63 Plamen, za btr mnogu malku od niv se odrzuvani, vo kumanovo nekolku otkazaa poradi sitnici kako na primer rasipan kimplug pa gi vrakaa so vlekaci, imame stari topovi i nesto sitno ;)

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Mi-24 (Alexander&Jasmin) fantastic four :)
[DOUBLEPOST=1442523173][/DOUBLEPOST]
T-72 imame okolu 30 odrzuvani, t55 gi stopia vo zelezara, imame 12 BM-21Grad raketen frlac kako i M-63 Plamen, za btr mnogu malku od niv se odrzuvani, vo kumanovo nekolku otkazaa poradi sitnici kako na primer rasipan kimplug pa gi vrakaa so vlekaci, imame stari topovi i nesto sitno ;)
Da se nadovrzam vcera zaboraviv da napisam, R.Makedonija ne smee da ja napadne nikoj, zatoa sto vo 2007 godina ako ne gresam imame potpisano stratesko partnerstvo so USA megu drugoto ja garantiraat bezbednosta na zemjata. Dokolku imate vreme razgledajte gi poveketo armii vo Evropa i ke nema da bidete mnogu impresionirani eve edna za primer i nejzinoto v.v ne pravam nikakva sporedba so nasata samo davam primer bidejki se stremime kon nato ne treba da ocekuvame cuda.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom