Воздухопловен Винг и ПВО на Република Македонија

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Полицијата покрај што поседува Bell 206, Bell 212 и Bell 412, исто така поседува и еден Mi-17 за жал другиот се сруши кај Струмица, како и два Mi-171Sh (сите 4 се купени на ново,од кои два се камуфлирани а другите два се со камуфлажа како на јна униформите) кои одкако се купени не ми е јасно за што служат борбени летала со носачи за ракети и flir system на полицијата. Сигурен сум дека МВР е единствена во свет со такви летала, факт е дека е и потребен на полицијата поголем транспортен хеликоптер особено за потребите на специјалните полициски сили, но од друга страна на МВР не и се потребни борбени хеликоптери, а и три и се премногу доволен и е еден Mi-17. Знам дека не се купени со лоша намера но кога размислувам на таа тема имам два одговора, едниот е не доволно знаење на тие што ги порачале што всушност порачуваат, а другиот е дека се понудени во таков пакет што не се одбива но тука можело да се испреговара за Ka-226T мулти-функционален хеликоптер создаден за потребите на МВР.
Бидејќи е тоа што е, мојата идеа е да се направи ротација со хеликоптерите на АРМ два Bell 206 за тие два на МВР Mi-171Sh на овој начин АРМ ќе се модернизира колку толку и ќе добие нови хеликоптери за разлика од овие што ги поседува, пошто нема да помине долг периот, и повторно ќе биде доведено во прашање военото воздухопловство дали да постои или не како во 2000год, пошто повеќето летала се пред повлекување.
Еве за кој станува збор, само првата слика е на МВР а другите се за да се види од сите агли.

Еве како би изгледал кога би бил на АРМ, штета.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.325
Поени од реакции
7.075
ако го гледаш буџетот и воздухопловите на АРМ подобро е што се во рацете на МВР, ако не дај боже затребаат ќе бидат препишани на АРМ во фул подготвеност

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
ако го гледаш буџетот и воздухопловите на АРМ подобро е што се во рацете на МВР, ако не дај боже затребаат ќе бидат препишани на АРМ во фул подготвеност
Bas me nasmea, pokraj toa sto MVR e edinstvena so borbeno transportni helikopteri, edinstvena e i so dronovi pojaki i so buzdet pogolem od armijata, dobro e i ova sto go ima arm posto se kupi den pomini.
No po tvojot komentar me stavi na misla, mozda e nekoja strateska aktivna rezerva, a nie ja razotkrivme drzavnata tajna:pos:

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Да не биде само дека слики објавувам има една интересна надградба за Mi-24 која зема голем замав во Русија, а тоа е Gryazev-Shipunov GSh-6-23 со тежина од околу 80kg и неверојатни 12.000 испалувања во минута. Пошто 4-те се направени на израелски начин мојата идеа е да се земат два од повлечените кои се во најдобра состојба, а сигурен сум дека од осум, два може да се најдат пошто дел се повлечени пред околу пет месеци. Тие два да се обноват не да се модернизираат, туку само да се надградат за да може да го користат само ова чудо без ракети без ништо вкупно 4 на еден хеликоптер. И оваа надградба нема да се вика ниту Александар ниту Јамин туку само НА МОЈ НАЧИН :angel:

Па дечки во АРМ кога ?

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Со се се купени имаат се што им треба

читај подоле

Ветено сторено
http://tangosix.rs/2015/14/05/analiza-sa-cime-raspolaze-makedonsko-ratno-vazduhoplovstvo-danas/[DOUBLEPOST=1444933927][/DOUBLEPOST]Prvo su 20. marta od ukrajinskog detašmana KFOR-a na aerodromu Skopski Petrovac dobijena 4 transportna helikoptera Mi-8MT. Gotovo istovremeno Grčka je iz svojih viškova donirala dva višenamenska helikoptera UH-1H ‘’Huey’’. Nekoliko dana kasnije iz Ukrajine su stigla dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24V i to su bili prvi borbeni vazduhoplovi makedonske armije. Isporuke ovih helikoptera su nastavljene pa je tako do početka septembra iste godine isporučeno čak deset Mi-24. Naknadno su decembra meseca stigla još dva Mi-24 i to u varijanti za korekturu artiljerijske vatre Mi-24K.

Mi-24 u akciji
Uz helikoptere je stigao i kompletan arsenal naoružanja počevši od lansera nevođenih raketnih zrna UB-32-57 i B-8V-20 za NRZ 57 i 80 mm, preko kontejnera UPK-23-250 sa dvocevnim topovima GŠ-23 23 mm, različite vrste nevođenih bombi kalibra 50, 100 i 250 kg pa sve do protivoklopnih raketa 9M114 ‘’Šturm-V’’ dometa 6 km sa poluatumatskim komandnim vođenjem uz upotrebu radio linka.

Последно уредено:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како те читам доаѓам до сознание дека полека ни снемува воздухопловство.., но тоа и онака е хоби на богаташи , а ние тоа дефинитивно не сме... :unsure:

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
2001 nia bevme bogatashi ???
ili imamvme zort.
Ko j ne rani svoja vojska ke rani tuga!

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Како те читам доаѓам до сознание дека полека ни снемува воздухопловство.., но тоа и онака е хоби на богаташи , а ние тоа дефинитивно не сме... :unsure:
Pa nekade do 2018 godina mozno e da ima ARM 2 borbeno transportni helikopteri i okolu 4 Bell 206 za Mi-24 tesko deka ke letaat vprocem tie i sega ne letaat, kako i da e toa e tragicno.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Pa nekade do 2018 godina mozno e da ima ARM 2 borbeno transportni helikopteri i okolu 4 Bell 206 za Mi-24 tesko deka ke letaat vprocem tie i sega ne letaat, kako i da e toa e tragicno.
..основниот проблем со вакви боранија земји каква е нашата , а со кои секогаш раководат повеќе или помалку нечии марионети е немањето јасен домаќински концепт за било што освен за шарени спектакли..:)
..сите работи се прават по принципот како мали џокица замишља, народ се замајава со политичко ин други риалти шоу-а , трошењето на пари се одвива по принципот: се пијам , нешто малку на Шарецот давам, а одлуките на избор според тоа каде е поголемата можност за провизија.....
Тоа ти е ксметот ајсмен , си се родил во ќуше , т.е. штркот кој те донел, заради расипана навигација ти ја погрешил дроп-зоната бар 1000 км. појужно:):):)

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
..основниот проблем со вакви боранија земји каква е нашата , а со кои секогаш раководат повеќе или помалку нечии марионети е немањето јасен домаќински концепт за било што освен за шарени спектакли..:)
..сите работи се прават по принципот како мали џокица замишља, народ се замајава со политичко ин други риалти шоу-а , трошењето на пари се одвива по принципот: се пијам , нешто малку на Шарецот давам, а одлуките на избор според тоа каде е поголемата можност за провизија.....
Тоа ти е ксметот ајсмен , си се родил во ќуше , т.е. штркот кој те донел, заради расипана навигација ти ја погрешил дроп-зоната бар 1000 км. појужно:):):)
Moram ova da go prokomentiram sekoja cest za komentarot, problemi so navigacijata se pojavuvaat nad bermudski triagolnik i nad Makedonija za zal.

Problemot e sto Makedonija nema plan kade ke odi drzavata i sto ke se pravi so nea, kako se menuvaat politicarite taka se menuvaat i agendite. Koga ke gi vidam nasite politicari koi ja vodat drzava vo bezdna se cudam sto i uste postoi.

D

Deleted member 53418

Гостин
@Iceman. Ми дојде на ум вчера пример се деси да влезе некој ловец на територија на Македонија и почне да гаѓа што му дое како би итнтервенирала нашата армија и нон стоп да праи прелети влези испукај излези од мак воздушен простор па пак истото :D имаме ли средства барем да го детектираме

Kajgana Shop

На врв Bottom