Воени авиони

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
Сирија ти е најсвеж пример за надмоќноста на Руската авијација, уште посвеж пример ти е Турција членка на НАТО која купува Руски ПВО системи кои се сметаат за моментално најсофистицирани С-400.
Не толку свеж, но ниту толку избледен пример соборувањето на Ф-117 во Србија и оштетувањето на уште два исти такви кои што се онеспособени за борбени дејстивија, и важно да се напомене соборени со ракети 20 години постари од гореспоменатите авиони.
Прилог: Видео на еден од заслужните за соборување на тогашниот американски авио понос.

Плус имаш соборено од српска против ваздушна одбрана неколку Ф16, како и други летелици кои што се паднати на соседни територии.
Во 1999 година НАТО изврши вкупно околу 36.000 авио налети над СР Југославија. Значи тие руски ракети имале можност да нанишанат и бидат истрелани на 36.000 цели.
Вкупно се соборени 2 авиони.
Во проценти тоа е успешност од 0,005% или речиси ич
Ф-117 беше во употреба 27 години
учествуваше во војни каде против него се користеа руски ракети, војната во заливот 91, интервенција во СР Југославија, втората заливска војна... значи од иљадници борбени летови против неприател кој се бранеше со руски ракети, соборен е 1 (еден) авион, а од друга страна баш ф-117 нанесе огромни штети на неприателската ПВО пошто најчесто се користеше за такви цели.

Руските системи се можеби добри можеби не, тие се тестирани на полигони и за нивен успех може да сведочат само рекламни клипови по јутуб. Како би се понашал и колку би бил ефикасен во вистинска - реална војна - никој не знае. Во досегашни војни и конфликти, руската технологија и оружје се покажа како послаба од западната и америчката
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Во 1999 година НАТО изврши вкупно околу 36.000 авио налети над СР Југославија. Значи тие руски ракети имале можност да нанишанат и бидат истрелани на 36.000 цели.
Вкупно се соборени 2 авиони.
Во проценти тоа е успешност од 0,005% или речиси ич
Ф-117 беше во употреба 27 години
учествуваше во војни каде против него се користеа руски ракети, војната во заливот 91, интервенција во СР Југославија, втората заливска војна... значи од иљадници борбени летови против неприател кој се бранеше со руски ракети, соборен е 1 (еден) авион, а од друга страна баш ф-117 нанесе огромни штети на неприателската ПВО пошто најчесто се користеше за такви цели.

Руските системи се можеби добри можеби не, тие се тестирани на полигони и за нивен успех може да сведочат само рекламни клипови по јутуб. Како би се понашал и колку би бил ефикасен во вистинска - реална војна - никој не знае. Во досегашни војни и конфликти, руската технологија и оружје се покажа како послаба од западната и америчката
Тој Ф 117 беше претставуван како нешто најмодерно, најсофистицирана стелет (невидлива) технологија, каде што со соборувањето на истиот со 20 години постари ракети беше направена непоправилива штета на Америка, со самото тоа што кинезите и русите дојдоа до таа толку воспевана стелет технологија, се откажаа нарачки за истите во вредност од миљарда долари, а потоа истите престанаа да се произведуваат како и да се користат во америчкото ратно воздухопловство.
Друго ако сакаш да ги мериме во бројки, од тие 36000 налети на НАТО над воглавно Србија, беа направени минимални штети на противвоздушната одбрана на Србија, како и на воените циљеви кои што беа бомбардирани, за да потоа кога видоа американците дека неможат да постигнат над воени цели успех и да влезат копнено, се префрлија на индусктриски комплекси и тука ненаправија кој знае каква штета, но штетата најголема беше над цивилни мети, каде што се гаѓаа патнички возови во грделичка клисура, зградата на РТС, улици каде што гинеа мали деца и цивили кои што не се воена мета, се со цел за да биде извршен што поголем притисок врз Милошевиќ за потпишување капитулација.
Друго што е вредно да се напомене, плановите на НАТО алијанаста, а воглавно на Американците биле да има бомбардирање на Србија највеќе 4-5 дена со минимални трошоци и без загуби, но проценката се покажа како катастрофа, со што алијансата имаше огромни трошоци за истите борбени дејствија, и тоа замисли против Србија која што имаше застарено оружје, која беше оставена сама против сите.

Додека за руската воена технологија, ти кажав свеж прмиер ти е Сирија каде Русите за оптимално време ебаа мајка на исисовците, додека Американците се тегавеа со месеци, исто така со инсталирање на С-400 сите воздухоплови во околните држави кои беа вклучени во конфликтот се приземјени и само со дозвола на Русите можеа да летаат.
Исто така неми кажа ништо за набавката на една од поголемите армии која е во НАТО нарачката на С-400.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.813
Поени од реакции
80.304
Руските системи се можеби добри можеби не, тие се тестирани на полигони и за нивен успех може да сведочат само рекламни клипови по јутуб. Како би се понашал и колку би бил ефикасен во вистинска - реална војна - никој не знае. Во досегашни војни и конфликти, руската технологија и оружје се покажа како послаба од западната и америчката
Доста тропаш глупости.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.049
Поени од реакции
14.936
Тој Ф 117 беше претставуван како нешто најмодерно, најсофистицирана стелет (невидлива) технологија, каде што со соборувањето на истиот со 20 години постари ракети беше направена непоправилива штета на Америка, со самото тоа што кинезите и русите дојдоа до таа толку воспевана стелет технологија, се откажаа нарачки за истите во вредност од миљарда долари, а потоа истите престанаа да се произведуваат како и да се користат во америчкото ратно воздухопловство.
Друго ако сакаш да ги мериме во бројки, од тие 36000 налети на НАТО над воглавно Србија, беа направени минимални штети на противвоздушната одбрана на Србија, како и на воените циљеви кои што беа бомбардирани, за да потоа кога видоа американците дека неможат да постигнат над воени цели успех и да влезат копнено, се префрлија на индусктриски комплекси и тука ненаправија кој знае каква штета, но штетата најголема беше над цивилни мети, каде што се гаѓаа патнички возови во грделичка клисура, зградата на РТС, улици каде што гинеа мали деца и цивили кои што не се воена мета, се со цел за да биде извршен што поголем притисок врз Милошевиќ за потпишување капитулација.
Друго што е вредно да се напомене, плановите на НАТО алијанаста, а воглавно на Американците биле да има бомбардирање на Србија највеќе 4-5 дена со минимални трошоци и без загуби, но проценката се покажа како катастрофа, со што алијансата имаше огромни трошоци за истите борбени дејствија, и тоа замисли против Србија која што имаше застарено оружје, која беше оставена сама против сите.

Додека за руската воена технологија, ти кажав свеж прмиер ти е Сирија каде Русите за оптимално време ебаа мајка на исисовците, додека Американците се тегавеа со месеци, исто така со инсталирање на С-400 сите воздухоплови во околните држави кои беа вклучени во конфликтот се приземјени и само со дозвола на Русите можеа да летаат.
Исто така неми кажа ништо за набавката на една од поголемите армии која е во НАТО нарачката на С-400.
Ja zaboravi kineskata ambasada koja beše "slučajno" pogodena
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
Тој Ф 117 беше претставуван како нешто најмодерно, најсофистицирана стелет (невидлива) технологија, каде што со соборувањето на истиот со 20 години постари ракети беше направена непоправилива штета на Америка, со самото тоа што кинезите и русите дојдоа до таа толку воспевана стелет технологија, се откажаа нарачки за истите во вредност од миљарда долари, а потоа истите престанаа да се произведуваат како и да се користат во америчкото ратно воздухопловство.
Развој на Ф-117 е почнат во почеток на 70 десети, прв пат полета во 1981, оперативен стана во 1983. Значи ракети кои ги набавуваше Југославија во 70 десети и 80 десети се користеа против авион од иста генерација. Ф117 беше 20 години стар модел кога се користеше над Србија. Али светот и ден денес ф-117 кој ја има америчката технологија од 70 десетите го смета како магија или некоја ванземаљска техника. Тој авион замина во пензија во 2008, значи после 25 години служба, од како учествуваше со иљадници борбени мисии како во централна америка така и во европа и на блискиот исток

Друго ако сакаш да ги мериме во бројки, од тие 36000 налети на НАТО над воглавно Србија, беа направени минимални штети на противвоздушната одбрана на Србија, како и на воените циљеви кои што беа бомбардирани, за да потоа кога видоа американците дека неможат да постигнат над воени цели успех и да влезат копнено, се префрлија на индусктриски комплекси и тука ненаправија кој знае каква штета, но штетата најголема беше над цивилни мети, каде што се гаѓаа патнички возови во грделичка клисура, зградата на РТС, улици каде што гинеа мали деца и цивили кои што не се воена мета, се со цел за да биде извршен што поголем притисок врз Милошевиќ за потпишување капитулација.
Е ај објасни ми како тоа некоја ПВО која претрпе минимални губитоци не можеше секој ден да соборува по десетина авиони?
36.000 борбени налети за 90 сетина дена се по 400 авиони во просек секој ден на небото над таа ПВО со минимални губитоци. Шо направи таа ПВО? соборуваше ете барем по 1 авион од тие 400 секој ден? спречи да неприателска авијација слободно лета и бомбардира?? кажи шо е улога на една ПВО? да се крије и не дејствува??
па ич да не пукаа од технички проблеми ќе паднеа повеќе авиони.
Војската на југославија помина цело време во пештери и тунели. Им беа погодени и уништени сите инфраструктури, аеродроми, генералштаб, радарски станици касарни... ништо од тоа не беше одбрането од таа ПВО. Изгубиа 11 МИГ29 авиони 41 Галеб и орел авиони, 16 МИГ 21 авиони, околу 20 сетина други хелихоптери и авиони.
Воздухопловството на Србија беше збришано, војската им беше протерана од Косово, а нивната ПВО не можеше тоа да го спречи
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Развој на Ф-117 е почнат во почеток на 70 десети, прв пат полета во 1981, оперативен стана во 1983. Значи ракети кои ги набавуваше Југославија во 70 десети и 80 десети се користеа против авион од иста генерација. Ф117 беше 20 години стар модел кога се користеше над Србија. Али светот и ден денес ф-117 кој ја има америчката технологија од 70 десетите го смета како магија или некоја ванземаљска техника. Тој авион замина во пензија во 2008, значи после 25 години служба, од како учествуваше со иљадници борбени мисии како во централна америка така и во европа и на блискиот исток


Е ај објасни ми како тоа некоја ПВО која претрпе минимални губитоци не можеше секој ден да соборува по десетина авиони?
36.000 борбени налети за 90 сетина дена се по 400 авиони во просек секој ден на небото над таа ПВО со минимални губитоци. Шо направи таа ПВО? соборуваше ете барем по 1 авион од тие 400 секој ден? спречи да неприателска авијација слободно лета и бомбардира?? кажи шо е улога на една ПВО? да се крије и не дејствува??
па ич да не пукаа од технички проблеми ќе паднеа повеќе авиони.
Војската на југославија помина цело време во пештери и тунели. Им беа погодени и уништени сите инфраструктури, аеродроми, генералштаб, радарски станици касарни... ништо од тоа не беше одбрането од таа ПВО. Изгубиа 11 МИГ29 авиони 41 Галеб и орел авиони, 16 МИГ 21 авиони, околу 20 сетина други хелихоптери и авиони.
Воздухопловството на Србија беше збришано, војската им беше протерана од Косово, а нивната ПВО не можеше тоа да го спречи
Ајде ти ми објасни ако уште вонземска технологија, зошто тогаш беше лимитирана во маневрирање и брзина, незнам дали си запознаен но тој Ф117 не беше надзвучен авион, изгледај ги документарците ке ти стане јасно повеќе затоа што гледам не си баш информиран, друго Српското ПВО иако технолошки хендикепирано им нанесе голема штета на американците со самото соборување на поносот на америчка авијација “најт хоук“ и тоа се мери во миљарди долари, плсу уште два оштетени, плсу видеото претпоставувам не си го ни гледал, пуковникот кој бил член на собурувањето на Ф117 добро објаснува дека имале 22 борби со воздухопловите на НАТО алијансата во кои 22 борби преживеале и успешно ги извршувале своите задачи, а тоа е само една единица.
Друго еве како лаици за воена доктрина, нели ти е малку сумниво за 90 дена да неможеш копнено да влезеш, па да почнеш да гаѓаш индустриски и цивилни објекти каде нанесуваш непоправиливи цивилни жртви, каде штоо има 2500 минимум мртви од кои многу деца, по мене како лаик претпостсавуввам дека прво се оди на унишутвање на воени објекти и потоа несметано влегуваш копнено и окупираш одредена територија, но тоа некако не се случи.
Друга работа вешто избегаваш да ми одговориш за Сирија, така да ти пада во вода надмоќноста на америчката воена технологија.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
Ајде ти ми објасни ако уште вонземска технологија, зошто тогаш беше лимитирана во маневрирање и брзина, незнам дали си запознаен но тој Ф117 не беше надзвучен авион, изгледај ги документарците ке ти стане јасно повеќе затоа што гледам не си баш информиран, друго Српското ПВО иако технолошки хендикепирано им нанесе голема штета на американците со самото соборување на поносот на америчка авијација “најт хоук“ и тоа се мери во миљарди долари, плсу уште два оштетени, плсу видеото претпоставувам не си го ни гледал, пуковникот кој бил член на собурувањето на Ф117 добро објаснува дека имале 22 борби со воздухопловите на НАТО алијансата во кои 22 борби преживеале и успешно ги извршувале своите задачи, а тоа е само една единица.
Друго еве како лаици за воена доктрина, нели ти е малку сумниво за 90 дена да неможеш копнено да влезеш, па да почнеш да гаѓаш индустриски и цивилни објекти каде нанесуваш непоправиливи цивилни жртви, каде штоо има 2500 минимум мртви од кои многу деца, по мене како лаик претпостсавуввам дека прво се оди на унишутвање на воени објекти и потоа несметано влегуваш копнено и окупираш одредена територија, но тоа некако не се случи.
Друга работа вешто избегаваш да ми одговориш за Сирија, така да ти пада во вода надмоќноста на америчката воена технологија.
Не си бил ти во вооружени сили.
Многу работи не знаеш. секоја твоја реченица покажува дека е знаеш ништо за војска за техника за оружје....
За воздушни борби си има башка авиони, за бомбардирање си има башка, за извиоидување, за транспорт за електронски дејствија за тренинг не на секој му треба брзина или плафон или маневар. И сега за сето ова можам да седнам и ти пишам дооолги текстови и појаснувања и примери затоа што тоа и сум го учел и полагал и работел. Јас се имм изнаслушано Мигови во живот и покрај мене и во бришечки лет и маневри, и галеби и орли и газели и Ми8 све то сум видел и бил покрај нив, и зато вака кога некој ич нема познавања на тема и поставува некои ептен наивни прашања ми се чини невозможна мисија да му одговорам.

Во една војна ретко да имаш “цивилен“ објект или цел. рафинерија е воена цел, рептитори се воена цел, мостови и патишта се воена цел.... такви примери имам видено ехаааа, во хрватска од црквена камбанерија отваран миролески оган, па се врати со тенковски оган, па за 3 сати на сите вести имаше како се рушат цивилни и верски објекти, исто се случуваше и од прозорци на болница и од дворови на школи и градинки... во првата заливска војна Садам имаше поставено мигови на археолошки локалитети под заштита на УНЕСКО....... србија кога ги изгуби воените ресурси - почна да користи “цивилни“ репетитори и предаватели на телевизија за воена комуникација, системот за комуникација на кинеската амбасада (јас ја имам видено од надвор тоа беше чудо од антени, велат дека ги користеа за воена комуникација во замене за делови на Ф117 па американците кога ги погодија многу не скокаа кинезите веројатно им беа покажани и докази дека се користеа дипломатски средтва за военуи цели на друга земја.....

И на крај, зошто да влезат копнено кога ја решија ситуацијата од воздух со минимум губитоци??
стварно веќе тие детски муабети “не било фер ова или она“ “Зошто ферски не се степаа Милошевиќ со клинтон“ и слични глупости.

Да влезеа копнено тоа ќе беше брз крај на српската војска која веќе беше демоларисана без воља и желба да се борат. Се случија и бунтови, цели единици откажаа послушност, напуштија положај. Па сам види на крај ни една чета ни еден вод не остана на Косово да каже “ние не се повлекуваме, ќе се бориме до последен“ да барем остават трага во историјата како хероји кои со генерации ќе ги пеат во песни и ќе бидат идоли на младите. Си се качија во камиони и сите до еден се повлекоа. Немаше ни негодувања ни отпор.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Не си бил ти во вооружени сили.
Многу работи не знаеш. секоја твоја реченица покажува дека е знаеш ништо за војска за техника за оружје....
За воздушни борби си има башка авиони, за бомбардирање си има башка, за извиоидување, за транспорт за електронски дејствија за тренинг не на секој му треба брзина или плафон или маневар. И сега за сето ова можам да седнам и ти пишам дооолги текстови и појаснувања и примери затоа што тоа и сум го учел и полагал и работел. Јас се имм изнаслушано Мигови во живот и покрај мене и во бришечки лет и маневри, и галеби и орли и газели и Ми8 све то сум видел и бил покрај нив, и зато вака кога некој ич нема познавања на тема и поставува некои ептен наивни прашања ми се чини невозможна мисија да му одговорам.

Во една војна ретко да имаш “цивилен“ објект или цел. рафинерија е воена цел, рептитори се воена цел, мостови и патишта се воена цел.... такви примери имам видено ехаааа, во хрватска од црквена камбанерија отваран миролески оган, па се врати со тенковски оган, па за 3 сати на сите вести имаше како се рушат цивилни и верски објекти, исто се случуваше и од прозорци на болница и од дворови на школи и градинки... во првата заливска војна Садам имаше поставено мигови на археолошки локалитети под заштита на УНЕСКО....... србија кога ги изгуби воените ресурси - почна да користи “цивилни“ репетитори и предаватели на телевизија за воена комуникација, системот за комуникација на кинеската амбасада (јас ја имам видено од надвор тоа беше чудо од антени, велат дека ги користеа за воена комуникација во замене за делови на Ф117 па американците кога ги погодија многу не скокаа кинезите веројатно им беа покажани и докази дека се користеа дипломатски средтва за военуи цели на друга земја.....

И на крај, зошто да влезат копнено кога ја решија ситуацијата од воздух со минимум губитоци??
стварно веќе тие детски муабети “не било фер ова или она“ “Зошто ферски не се степаа Милошевиќ со клинтон“ и слични глупости.

Да влезеа копнено тоа ќе беше брз крај на српската војска која веќе беше демоларисана без воља и желба да се борат. Се случија и бунтови, цели единици откажаа послушност, напуштија положај. Па сам види на крај ни една чета ни еден вод не остана на Косово да каже “ние не се повлекуваме, ќе се бориме до последен“ да барем остават трага во историјата како хероји кои со генерации ќе ги пеат во песни и ќе бидат идоли на младите. Си се качија во камиони и сите до еден се повлекоа. Немаше ни негодувања ни отпор.
После ова незнам ни колку си стручен, да влезеа копнено ама не влегоа, дали си слушнал за Кошаре тоа е прв обид за влегување воено, но знаеме како поминаа албанските екстремисти со амерички и братански инструктори, а ова горе што го напиша по мене се тотална глупост, очигледно е дека во Србија Америка имаше огромни воени загуби со само еден бутнат авион и два оштетени, и српската војска имаше губитоци но не како што проценуваа агреосирите, и незнам по која воена доктрина е гаѓање цивилен воз во грделичка клисура, да разберам за железничка инфраструктура, но молим те објасними за цивилен воз.

Исто така уште неми одговори за Сирија и покажување надмоќ на Руската воена технологија.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
После ова незнам ни колку си стручен, да влезеа копнено ама не влегоа, дали си слушнал за Кошаре тоа е прв обид за влегување воено, но знаеме како поминаа албанските екстремисти со амерички и братански инструктори, а ова горе што го напиша по мене се тотална глупост, очигледно е дека во Србија Америка имаше огромни воени загуби со само еден бутнат авион и два оштетени, и српската војска имаше губитоци но не како што проценуваа агреосирите, и незнам по која воена доктрина е гаѓање цивилен воз во грделичка клисура, да разберам за железничка инфраструктура, но молим те објасними за цивилен воз.

Исто така уште неми одговори за Сирија и покажување надмоќ на Руската воена технологија.
На крај Америка си продолжи по својот пат на најголемата воена и економска сила во сончевиот систем и како бранител на демократија и слобода а НАТО после тоа дополнително се прошири со нови земји
Србија ја изгуби својата територија, им се распадна сојузот со Црна Гора, претседателот политичарите и генералите им беа апсени како криминалци и ги испорачаа во Хаг, и сега отвараат поглавија за влез во ЕУ
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
На крај Америка си продолжи по својот пат на најголемата воена и економска сила во сончевиот систем и како бранител на демократија и слобода а НАТО после тоа дополнително се прошири со нови земји
Србија ја изгуби својата територија, им се распадна сојузот со Црна Гора, претседателот политичарите и генералите им беа апсени како криминалци и ги испорачаа во Хаг, и сега отвараат поглавија за влез во ЕУ
Се е точно ова, но ако веруваш дека америка и нато се бранители на демократија и слобода мислам дека имаш големи проблеми со размислувањето.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom