Владина измама со новиот закон за царинење возила

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Ај малце најди ја логиката тука. Македонија е држава, додека Америка е континент.:tapp:

Подобро тоа него г**на од Бугарија.
bolje jugo na plin nego euro1 koa ke vidime taka plinot e ramen na euro 3 spored izduvnite gasovi a fakt e deka 80% od zastavite na plin se brmcat
“Боље“ точак да си зееме па ич немад а загадуваме.

Abe covek,korumpirani sluzbenici pod rakav si izmislile zakon so koj na kataloskata cena ti dodavaat suma od najmalku 300 evra za nepostoecki transportni trosoci pa na vkupnata dobiena suma ti dodavaat ddv od 18%.
ОБЈАВА НА ИНСТРУКЦИИ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЦАРИНСКАТА ПОСТАПКА ЗА УВОЗ НА МОТОРНИ ВОЗИЛА


Со цел да се избегнат непотребни трошоци и проблеми при увозот на моторни возила, Царинската управа препорачува при увозно царинење на моторните возила од странство, како и возилата со странски регистарски таблички кои веќе се наоѓаат во Република Македонија,а ги управуваат лица со регулиран престој во странство, особено да се внимава на следното:

1. Исполнување на хомологациски услови

Проверка на условите за хомологација пред да се купи возилото во странство кај овластените тела:
- АМСМ УСЛУГИ ХОМОЛОГАЦИЈА ДОЕЛ Скопје, Инспекциски места „Скопје-Чаир“ „Велес“ и „Битола“
- МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ од Скопје, Инспекциско место „Индустриска зона Железара“
- АУТОМАКЕДОНИЈА А.Д. од Скопје, ул. Мито Хаџивасилев; Инспекциско место „Стакларница“
- КОНФОРМА ДОЕЛ Скопје, бул. Илинден бр. 138 А, Инспекциско место „ИМ 1-Велес“ „ИМ 2-Радовиш“ и „ИМ 3 -Прилеп“
- АСУЦ „Боро Петрушевски“ од Скопје, бул.„Александар Македонски“ 26 б; Инспекциско место АСУЦ „Боро Петрушевски“

Царинската постапка се спроведува и давачките се плаќаат пред да се изврши техничкиот преглед за сообразност со хомологациските услови. Доколку возилото не ги исполнува овие услови, увозникот нема да може да го регистрира возилото и ќе се соочи со големи непотребни трошоци на враќање на возилото во странство.


2. Потребни документи за спроведување на царинската постапка:

При царинење на возилото, неопходни сенајмалку следните документи:

- оргинална сообраќајна книшка за возилото;
- оргинална фактура, купопродажен договор или, доколку увозникот подолго време го поседува возилото, изјава за вредност;

За да може да се утврди царинската вредност, потребно е да се достават следните минимални податоци за патнички возила:

- вид
- марка
- модел
- тип на возило
- погонско гориво
- број на врати
- година на производство
- работна зафатнина на моторот
- силина на моторот (киловати или коњски сили)
- ниво на опрема (на пример, ниво на опрема за ВОЛКСВАГЕН ГОЛФ: comfortline, trendline, highline и.т.н.)

Кај товарни возила, комбиња, автобуси, камиони, приколки и полуприколки, покрај погоре наведените, потребно е да се достават и минимални податоци за:

- број на оски
- меѓуоскино растојание
- сопствена маса
- дозволена носивост
- дозволено оптоварување по оски
- должина/широчина/височина
- вид на кабина (кај комбиња)


3. Проверка на податоците наведени во документите за купопродажба и другите придружни документи, односно споредување на бројот на шасија на возилото со оној наведен во купопродажниот договор и сообраќајната дозвола при купувањето

Повремено се случува бројот на шасијата наведен во купопродажниот договор да се разликува од бројот на шасија на возилото, што доведува до проблеми при спроведување на царинската постапка, постапката на хомологација и при регистрација на возилото.


4. Употребувани автомобилски гуми

Често се случува при купување на возило, со возилото да се добие и втор сет на гуми (зимски/летни). Бидејќи увозот на употребувани гуми е забранет, вториот сет на употребувани гуми не смее да се внесе во Република Македонија.


5. Изнесување на странски регистарски таблички од Република Македонија

Редовните регистерски таблички да се изнесуваат од Република Македонија откако ќе започне царинска постапка. Доколку се изнесуваат пред започнувањето на постапката, тоа претставува царински прекршок.


6. Обезбедување на доказ за потекло - ЕУР-1 или Изјава во фактура

Доколку возилата се со потекло од земјите членки на Европска унија и за истите е добиен доказ за потекло - Уверение за движење ЕУР.1 или Изјава во фактура тогаш се плаќа намалена царинска стапка 1% (редовна 5%).


7. Царински испостави каде се спроведува постапка на царинење на возила

Царинењето на употребуваните патнички возила се врши по месна надлежност, односно според живеалиштето на увозникот, во следните царински испостави:
- ЦИ Скопје 1 , ул. „Колекторска“ бб, Скопје;
- ЦИ Скопје 2, ул.34 бб, Скопје;
- ЦИ Скопје 3, ул. ,,15ти Корпус,, бр.2, Скопје;
- ЦИ Куманово, магистрален пат М1 делница Табановце-Куманово, 7 км од Табановце;
- ЦИ Штип, ул. „Брегалничка“ бб Штип;
- ЦИ Гевгелија, граничен премин Богородица;
- ЦИ Битола, „Краварски пат“ бб, Битола.


8. Постапка на царинење на возила

Вообичаено царинската постапка за употребувани возила се спроведува на следниот начин:

По доаѓање на граничниот премин, кај овластен застапник (шпедитер) се подготвува транзитна декларација со која возилото се упатува на царинење во внатрешна испостава. Покрај наплатата на услугата, често шпедицијата бара да се приложи готовински депозит кој му се враќа на увозникот по завршувањето на транзитната постапка во внатрешната испостава.
По пристигањето во внатрешната испостава, започнува царинска постапка на увоз или складирање, зависно од потребите на увозникот или начинот на работа на Царинската испостава. Царинската декларација ја подготвува со полномошно овластен застапник (шпедитер).

9. Постапка на царинење на возила кои веќе се наоѓаат во Република Македонија

Возилата со странски таблички кои веќе се наоѓаат во Република Македонија и ги управуваат лица со регулиран престој во странство, можат да започнат постапка на царинење без транзитна постапка на граничен премин, односно можат директно да се јават во царинските испостави каде се спроведува постапката на царинење на возила.

10. Рок за завршување на транзитната постапка

Рокот за завршување на транзитната постапка од граничниот премин до царинската испостава за царинење вообичаено е 1 ден.

Непочитувањето на рокот претставува царински прекршок, за кој е предвидена мандатна казна од 50 евра во денарска противвредност за физичко лице или, доколку увозник е правно лице, 50 евра за одговорното лице во правното лице и 250 евра за правно лице.

11. Што е акцизна основица

Акцизна основица е царинската вредност утврдена согласно царинските прописи зголемена за износот на царината. Во царинската вредност се вклучуваат и транспортните трошоци и трошоците за осигурување доколку ги има.


Шо има тука нејасно.

Значи секаде си пишува дека се наплакаат транспортните трошоци, никој не ти ги зима тие пари под рака или шо ти ја знам како!.:uvo:
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
треба да не прекрстат во Гомнарска Македонија ... се повеќе и повеќе сератори се множат :tapp:
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.172
Поени од реакции
4.702
Se e toa vo red sto go pisuva vo zakonot bidejki go izglasal parlamentot no ajde sporedete gi davackite navedeni vo ovoj zakon so izjavata na Zoran Stavrevski koga Janko vo zivo vo emisija go prasa kolku bi cinele vkupnite troskovi za edno vozilo od 3000evra a ovoj mu odgovori okolu 3600 do registracija.
 

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.543
Поени од реакции
166
Se e toa vo red sto go pisuva vo zakonot bidejki go izglasal parlamentot no ajde sporedete gi davackite navedeni vo ovoj zakon so izjavata na Zoran Stavrevski koga Janko vo zivo vo emisija go prasa kolku bi cinele vkupnite troskovi za edno vozilo od 3000evra a ovoj mu odgovori okolu 3600 do registracija.
и сеа предлагаш да ги вратат по старо цените ?
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.182
Поени од реакции
16.045
Se e toa vo red sto go pisuva vo zakonot bidejki go izglasal parlamentot no ajde sporedete gi davackite navedeni vo ovoj zakon so izjavata na Zoran Stavrevski koga Janko vo zivo vo emisija go prasa kolku bi cinele vkupnite troskovi za edno vozilo od 3000evra a ovoj mu odgovori okolu 3600 do registracija.
Не биди тупак! Како што пишува во законот така ќе се спроведува а тоа што ти не си го разбрал законот е друго дваесе.
Факт е дека има олеснување и не можеш да разубедиш дека пак е исто по старо кога повеќе од очигледно е дека не е.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.172
Поени од реакции
4.702
Ke pokaze vremeto dali zakonot e dobar ili promasen so ovie davacki a toa najdobro ke se vidi dali site vozila so bugarski tablici ke se registriraat tuka.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Прво и основно... Сите возила што се тркалаат по Македонските патишта на Бг табли не исполнуваат еуро 1 норми. Така да од таа гледна точка не очекувајте дека сите ќе се легализираат во Мкд.

Второ и основно.... Регистрацијата на возилата во Бугарија е далеку поевтина во споредба со истата во Македонија. Да не ја спомнувам цената на зелениот картон кој во Македонија е колку една регистрација. За споредба колку што е регистрацијата во Мк, толку е регистрација + зелен картон во Бг.

Трето и основно... шо кур ќе ми е мене да платам 1500-2000 евра увозни давачки, кога веќе возилото е мое (поседувам Бг пасош и државјанство) ???

Тоа се неколку мои лични претпоставки кои што би ми паднале на памет ако треба да префрлам возило од Бг на Мк табли, а имам Бугарски пасош. На крај краишта државата гледа од се профит да направи, а не гледам логика некој да ќари на моето возило кое и онака можам да го возам на Бг табли.

Е сега кај делот со владината измама... Не гледам тука ништо лошо, нити пак измама. Горе долу, се врати на сила законот кој што важеше од 2001 до 2004. Ништо спектакуларно, освен што се укинаа акцизите (кој патем безвеза беа наметнати) и се намали царината. Останатите давачки се исти. Така да тие што увезуваа возила, свесни се за давачките и процесот на увоз на едно возило.

Јас како купувач на моторно возило (а и секој би требало така да гледа) сакам да купам возило на Македонски таблички. Иако е увезено, едноставно несакам да се расправам со нашата посрана држава и ебаните бирократи. На 3498098 места треба да платиш, бла бла бла... не ми е за плаќањето, губењето време и шетањето натаму наваму ме нервира. Ко да неможат да направат да уплатиш се топтан на една сметка и толку. Ама тоа е Македонија.
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Ајде бе, аудиофил, да направиме еден есап:
1. Имаш кола од 3000 евра. Не е битно колку си потрошил по пат и сл., доаѓаш дома и треба да си платиш давачките...
2. Ќе те пресметаат вака...
На 3000 евра царина 1% (европско потекло) се 30 евра...
Значи имаш тука како основица 3030 евра...
На неа се додаваат 300 евра транспортни трошоци, и добиваш 3330 евра како основица за пресметување на акциза на возилото.
Акцизата мислам дека беше 1%, а тоа е 33 евра...
3330+33=3363 евра, и тоа е основица за оданочување со ДДВ...
ДДВ од 18% на 3363 евра е 605 евра...
3000 евра вредност на возило + 668 евра давачки = 3668 евра конечно...
Ставревски промашил за 68 евра.
Не си разбрал дека оние 300 евра не се плаќаат, туку се пресметуваат заедно со цената на возилото како основица за пресметување на акцизата.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Струмикс ги заборави давачките од типот на хомологација, А-тестот го укинаа, така да имаш уште 100 евра за хомологацијата, и 200-300 евра за регистрација на возилото (зависно кубикажа и сила на моторот). Тоа е тоа.
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Струмикс ги заборави давачките од типот на хомологација, А-тестот го укинаа, така да имаш уште 100 евра за хомологацијата, и 200-300 евра за регистрација на возилото (зависно кубикажа и сила на моторот). Тоа е тоа.
регистрацијата не треба да ја ставаш во оваа пресметка ... таа е исто без разлика дали си увезол или не ..

и пак да речам ... трошоците се намалени при увоз ... џабе некои сератори се испосраа ... на такви и без пари да им ги даваат пак ќе најдат нешто шо нема да им чини ..
 

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
77
нека кажи креаторот на темава кои поволности тој ги очекувал,па да ни стани појасно зошто ја креирал ако не за политички цели
 

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Ај малце најди ја логиката тука. Македонија е држава, додека Америка е континент.:tapp:

Подобро тоа него г**на од Бугарија.
Зборот ми беше колкав е уделот на македонија во загадувањето а не што е македонија што е САД :smir:
 

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
497
Поени од реакции
280
Nemam potreba da prasam dali nekoj kupil kola.Zet mi e carinik veke 12 godini a negov blizok drugar e spediter i raboti so koli veke 10 godini i ovie raboti mi gi kaza uste pred dve nedeli a vcera dovolno se uveriv koga covekot po cija zasluga se olesnija davackite kaza deka ima neviden kriminal,mito i korupcija kaj spediterite i carinskite skladista.Vo sekoj slucaj treba da se poceka dali nesto ke se smeni.
Значи зет ти и другар му негов се тие што прават невиден криминал.:pos2: Сам си ги оцрна. Не ги почитуваат правилата и даваат цена од ракав. Уште име и презиме нивно да кажеше...:vozbud::vozbud::vozbud:
Значи пред да оптужиш друг провери првин дома кај тебе, дали е се во ред.

Поздрав:salut:
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.172
Поени од реакции
4.702
Ајде бе, аудиофил, да направиме еден есап:
1. Имаш кола од 3000 евра. Не е битно колку си потрошил по пат и сл., доаѓаш дома и треба да си платиш давачките...
2. Ќе те пресметаат вака...
На 3000 евра царина 1% (европско потекло) се 30 евра...
Значи имаш тука како основица 3030 евра...
На неа се додаваат 300 евра транспортни трошоци, и добиваш 3330 евра како основица за пресметување на акциза на возилото.
Акцизата мислам дека беше 1%, а тоа е 33 евра...
3330+33=3363 евра, и тоа е основица за оданочување со ДДВ...
ДДВ од 18% на 3363 евра е 605 евра...
3000 евра вредност на возило + 668 евра давачки = 3668 евра конечно...
Ставревски промашил за 68 евра.
Не си разбрал дека оние 300 евра не се плаќаат, туку се пресметуваат заедно со цената на возилото како основица за пресметување на акцизата.
Uste vo praksa vaka da se presmetuvase ke im recev alal da vi e.

Значи зет ти и другар му негов се тие што прават невиден криминал.:pos2: Сам си ги оцрна. Не ги почитуваат правилата и даваат цена од ракав. Уште име и презиме нивно да кажеше...:vozbud::vozbud::vozbud:
Значи пред да оптужиш друг провери првин дома кај тебе, дали е се во ред.

Поздрав:salut:
Zet mi ne sum go ocrnil zatoa sto ako bese valkan ke letase od rabota do sega bidejki ne e partiski oboen a negoviot drugar poradi takviot kriminal ima pomalku a ne poveke rabota.

нека кажи креаторот на темава кои поволности тој ги очекувал,па да ни стани појасно зошто ја креирал ако не за политички цели
Ocekuvav vo praksa da se sproveduva ona sto javno bese kazano od Zoran Stavrevski pred cela makedonska javnost.Poprvo bi mu veruval na covekot koi im gi kaza ideite za namaluvanje na davackite otkolku na bilo koj tuka na forumov.Inaku jas ne sum politicki oboen gi mrazam i pozicijata i opozicijata zatoa sto nikoj ne se grizi za obicniot covek.
 

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
77
Ocekuvav vo praksa da se sproveduva ona sto javno bese kazano od Zoran Stavrevski pred cela makedonska javnost.Poprvo bi mu veruval na covekot koi im gi kaza ideite za namaluvanje na davackite otkolku na bilo koj tuka na forumov.Inaku jas ne sum politicki oboen gi mrazam i pozicijata i opozicijata zatoa sto nikoj ne se grizi za obicniot covek.
факт е дека има олеснувања,секако тоа нема да го осетиме ние со најплиток џеб-тоа е многу јасно......законов премногу беше застапен во медиумите до пред некое време-чист популизам.....прашав,еве ќе прашам по 100ти пат,кој е тој што купил ново возило и би се одлучил да купи половно возило?! решение на проблемот е единствено кревање на стандардот,а не поевтинување на возилата за 500-1000 евра,затоа што ако не заработуваш пристојно,човечки,ниеден ваков сличен закон нема да ти обезбеди поволности во животот
 

Kajgana Shop

На врв Bottom