Вистината

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
6 обиди за самоубиство? И ниту еден успешен?

:)
Те сметам за човек од интегритет и карактер. Не ти личи да биеш сарказам на туѓа мака.

Никој не ти кажува какво било твоето искуство, само ти кажувам дека тоа не може да биде доказ за живот после смртта...
Тој што го цитирав пиша дека нема евиденција. Лично искуство се води како евиденција, можеш да провериш. А евиденција и доказ не е исто, се согласувам. Само ја за првото пишав, не второто.

Инаку за доказ од скромни пропорции, има во трансперсоналната психологија.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.
Што ако само тоа е обична манифестација на твојот мозок кој сеуште работи и покрај тоа што срцето ти запрело. (клиничка смрт)
На мајка ми и дошла на сон Св.Петка и и' рекла да не мрси во Петок, оти ќе и ги земе сите деца. Секако дека мајка ми не лаже како и ти, но тоа секако не е доволен доказ за псотоењето на Св.Петка, исто како и твојата манисфестација надвор од тело за постоењето на душа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Те сметам за човек од интегритет и карактер. Не ти личи да биеш сарказам на туѓа мака.

Тој што го цитирав пиша дека нема евиденција. Лично искуство се води како евиденција, можеш да провериш. А евиденција и доказ не е исто, се согласувам. Само ја за првото пишав, не второто.

Инаку за доказ од скромни пропорции, има во трансперсоналната психологија.
Не се обидував да бидам саркастичен. Јас ако се решам да се самоубијам, верувај ми дека ќе биде успешно од првиот пат. Неуспешен обид за самоубиство е само повик за помош, не и вистинска намера да се самоубиеш.

Личната евиденција не може да биде никаков доказ, тука се сложуваме. Мислам дека тој што го цитираше, мислеше токму на тоа, дека нема никаков доказ.
--- надополнето: 11 август 2012 во 16:13 ---
Што ако само тоа е обична манифестација на твојот мозок кој сеуште работи и покрај тоа што срцето ти запрело. (клиничка смрт)
На мајка ми и дошла на сон Св.Петка и и' рекла да не мрси во Петок, оти ќе и ги земе сите деца. Секако дека мајка ми не лаже како и ти, но тоа секако не е доволен доказ за псотоењето на Св.Петка, исто како и твојата манисфестација надвор од тело за постоењето на душа.
Точно така, тоа се вообичаените и коректни аргументи против овој тип на "доказ".

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не се обидував да бидам саркастичен. Јас ако се решам да се самоубијам, верувај ми дека ќе биде успешно од првиот пат. Неуспешен обид за самоубиство е само повик за помош, не и вистинска намера да се самоубиеш.
Нема баш голем избор да го направиш тоа на само, никој да не налета на тебе, и сите околности да бидат погодени за да успееш. Има луѓе кои и по 10 пати имаат неуспешен обид за да се самоубијат. Нема врска намерата со неуспехот. Чим сум дошол до тој степен да посегнам по својот живот очигледно сум бил сериозен во таа намера.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Личната евиденција не може да биде никаков доказ, тука се сложуваме. Мислам дека тој што го цитираше, мислеше токму на тоа, дека нема никаков доказ.
--- надополнето: 11 август 2012 во 16:13 ---

Точно така, тоа се вообичаените и коректни аргументи против овој тип на "доказ".
Не викај така, во Алан Форд има еден лик кој е наречен Баксузен Самоубиец кој се појавува од време навреме во епизодите и не му оди од рака тоа (Ми текнува на Тројца од Јума во моментот кога ќе бидат во лудница) и Алан му дава по некој совет како да се самоубие.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Нема баш голем избор да го направиш тоа на само, никој да не налета на тебе, и сите околности да бидат погодени за да успееш. Има луѓе кои и по 10 пати имаат неуспешен обид за да се самоубијат. Нема врска намерата со неуспехот. Чим сум дошол до тој степен да посегнам по својот живот очигледно сум бил сериозен во таа намера.
Потполно сме оф топик, плус ќе звучам брутално, но не можам ова да го преќутам. Ќе земеш пиштол, ќе си го ставиш во уста, значи во уста, не на слепочница, и ќе притиснеш. Ти гарантирам дека мозокот ќе ти го собираат со правосмукалка.

Или, во недостаток на огнено оружје, ќе земеш јаже, ќе направиш јамка и другиот крај ќе го врзеш за оградата од балконот. Потоа ќе скокнеш. Јамката ќе ти го скрши вратот инстантно.

Во двата примери успехот е 100% загарантиран.

Обиди за самоубиство со апчиња, и со сечење вени не се важат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Едниот е моделот кога твојата душа оди да живее во задгробниот свет, а другиот кога твојата душа се реинкарнира во друго тело на овој свет. Сите религии кој ветуваат бесмртност се преџвакување и варијации на овие два митови...

;)
Секогаш има повеќе од две варијанти.
Што е со варијантата во која душата е квалитет на свеста, каде свеста е самиот фундамент на реалноста, т.е постоењето? Значи во ситуација кога самиот универзум или мултиверзум е свесен ентитет?
Тогаш душата би била еквивалент на капка вода одвоена од океанот. Таа капка може да се спои со океанот, но може и да биде одвоена од него бесконечно многу време.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Секогаш има повеќе од две варијанти.
Што е со варијантата во која душата е квалитет на свеста, каде свеста е самиот фундамент на реалноста, т.е постоењето? Значи во ситуација кога самиот универзум или мултиверзум е свесен ентитет?
Тогаш душата би била еквивалент на капка вода одвоена од океанот. Таа капка може да се спои со океанот, но може и да биде одвоена од него бесконечно многу време.
Тоа е повеќе поезија. Не постои НИТУ една причина заради која би поверувале дека свеста е последната реалност.

Ама баш ниту една...

;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа е повеќе поезија. Не постои НИТУ една причина заради која би поверувале дека свеста е последната реалност.

Ама баш ниту една...

;)
Физиката не се согласува со тебе. ;)
Како ќе ги објасниш ефектите на набљудувачот (свеста) врз исходот во квантната механика?
Еве неколку цитати на Нилс Бор и Макс Планк во овој контекст:

“Everything we call real is made of things that cannot be regarded as real.”- Niels Bohr

"All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter." - Max Planck

"Science cannot solve the ultimate mystery of nature. And that is because, in the last analysis, we ourselves are a part of the mystery that we are trying to solve." - Max Planck

Н

нихилист

Гостин
Како ќе ги објасниш ефектите на набљудувачот (свеста) врз исходот во квантната механика?

“Everything we call real is made of things that cannot be regarded as real.”- Niels Bohr

"All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter." - Max Planck

"Science cannot solve the ultimate mystery of nature. And that is because, in the last analysis, we ourselves are a part of the mystery that we are trying to solve." - Max Planck
Не знам од каде ти таа идеја дека физиката се поклопува со твоите верувања. Баш напротив, на страна јутуб клипчиња, оваа хипотеза никогаш не ни се сметала за релевантна и издржана поради тоа што дабл-слит експериментот (кој го имаш споменато неколкупати) не докажува ништо друго освен човечкото незнаење. Заклучокот дека свеста ја обликува реалноста е еден огромен leap of faith зошто се служиш со експеримент кој сеуште не можеме да го разбереме како единствен доказ. Да не споменувам дека хипотезава не може да биде експериментално потврдена (трет цитат) што ја става во доменот на псевдонауката.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Кур нема.

Што е со личното искуство? Ќе го нулифицираш само затоа што тебе не ти звучи реалистично, ако е ван какви и да е рамки од твојот сенс за реализам?

Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.
Не се вознесувај. Личното искуство не е никаква валидна евиденција.
Ти си сосем способен да креираш лага, зошто да ти верувам? Понатаму, дури и навистина да не лажеш, луѓето не перцепираат 100% исправно, не помнат 100% исправно, мозокот создава мемории, подложени сме на сугестија и слично.
При NDE не работи срцето додека мозокот работи ослабено поради недостаток на кислород. Поради ова, мозокот не е способен да формира комплексни слики во таа состојба, ergo работите како светлина што луѓето ги перцепираат при NDE.
Знаеш дека невротрансмитери како мелатонин се халуциногени во зголемени количини и дека истите се лачат во зголемено количество при сугестија?
Обиди се да рационализираш наместо да се чувствуваш посебно поради мачнините кои животот ти ги приредувал.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не знам од каде ти таа идеја дека физиката се поклопува со твоите верувања. Баш напротив, на страна јутуб клипчиња, оваа хипотеза никогаш не ни се сметала за релевантна и издржана поради тоа што дабл-слит експериментот (кој го имаш споменато неколкупати) не докажува ништо друго освен човечкото незнаење. Заклучокот дека свеста ја обликува реалноста е еден огромен leap of faith зошто се служиш со експеримент кој сеуште не можеме да го разбереме како единствен доказ. Да не споменувам дека хипотезава не може да биде експериментално потврдена (трет цитат) што ја става во доменот на псевдонауката.
Јас зборував за можност, варијанта! Затоа реков дека секогаш постојат повеќе од две варијанти.
А тоа дека таа хипотеза никогаш не се сметала за релевантна и издржана е во најблага варијанта кажано дрска невистина. Цитатите кој ги посочив не се од било кој кажани, туку од великани во науката. Ако Планк и Бор ги сметаш за псевдонаучници тогаш воопшто нема потреба понатаму да продолжуваме со дискусија.
Дабл слит експериментот итекако докажува многу работи, да се негира значи само едно - тврдоглавост.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208

Промените на квантно ниво се случуваат поради енергетската емисија на нервните импулси. Како и да е, тие се мали незначајни промени но сепак ќе се сретне кај многу квази научни теории како The Secret и слично.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Не сум контрадикторен :) Само ти ја рефлектирам твојата логика со која настапуваш во дискусијата со мене. Работата е што не се сите исти, секој си има различна перцепција. Во првиот дел јас ја кажувам мојата, во вториот ја користам твојата логика според која ми тврдеше дека не е важно што следиш, затоа што исходот и во двата случаи бил ист, еве го тој момент:
Ipsissimus,
Изгледа читаш само тоа што ти одговара,а го занемаруша она што е различно од твојата перцепција.
На пример сл.
нема да играа само ако ги прелажеш дека ТИ не постоиш.;)
Во тој случај Ти не постоиш и си ништо,празно, не родено,не постои никој кој треба да следи било каква вистина или лага.

Сосема друго прашање е дали здравиот разум може да прифати постоење на нешто такаво.;)

P.S. И да, од "ништото" потекнува и вистината и лагата како и се останато. ;)
Не,од ништото не може да излезе ништо,вистината и лагата потекнуваат од оние кој сакале да допрат до ништото и своите доживувања ги оставале во пишана или сликовита форма за идните генерации,за да тие сведочат за постоење на ништото,а воедно да си обезбедат име во историјата како и колку блиску биле.:(
И предходно кажав така плетат мрежа вистината и лагата и меѓусебно ја раговуваат борбата за скапоцената човечка душа.:)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Многу не си во право. Од тие тези до ставот дека свеста е последното градиво на Универзумот има провалија. За да ја сфатиш целата апсурднист на тезата, само запрашај се една детско прашање. Еве на пример, какво значење можеш да му дадеш на ставот дека еден мост се состои од свест?

Звучи детски и наивно, но детските хипотези мора да одговараат на детски прашања.

Kajgana Shop

На врв Bottom