Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
A што е душа?Не постојат души. <-Вистината.
Појма немаш, а викаш дека не постои....тоа е уште поголема вистина.
A што е душа?Не постојат души. <-Вистината.
Душа е дел од лошите спиритуални концептуализации на заблудените во потрага по олеснувањето на товарот на неизбежната смрт.A што е душа?
Појма немаш, а викаш дека не постои....тоа е уште поголема вистина.
Aбе немој да се залажуваш дека е привилегија на секого да знае. Ама еве откако се констатира дека лаеш во празно може да се продолжи понатакаДуша е дел од лошите спиритуални концептуализации на заблудените во потрага по олеснувањето на товарот на неизбежната смрт.
Нема евиденција дека постои ништо такво. Пардон, пред да линкнеш уште едно Ошо Малерот видео :preemptive strike: Нема валидна евиденција за постоење на такво нешто.
Да, а? Можеби во некоја наредна инкарнација ќе бидам попаметен. Може и шах ќе научам да играм.Aбе немој да се залажуваш дека е привилегија на секого да знае. Ама еве откако се констатира дека лаеш во празно може да се продолжи понатака
Знаеш шах да играшДа, а? Можеби во некоја наредна инкарнација ќе бидам попаметен. Може и шах ќе научам да играм.
Се пофали дека си шахиста, еве таму ќе видиме кој колку е паметен....вака со фалење ништоп.с Освен ad hominem користиш некоја друга софистичка фора?
Малку си контрадикторен со првиот и вториод дел од твојот пост.Да бидеш свој на своето, да бидеш центар на универзумот како и секој друг, е највозвишената состојба! Тешка може да биде само на оние кој во непознатото гледаат опасност наместо предизвик. Како што би рекол Ниче, тоа е осамен и застрашувачки пат, но ниедна цена не е превисока за да се поседуваш себеси:
Нешто имаш помешан.Бидејќи нели се е рака под рака со својата спротивност, така и непостоењето или "ништото" е спротивноста, изворот од кое настанало се. Така да, да бидеш ништо, и да бидеш Бог - центар на својот универзум и во двата случаи значи да ги измамиш "оние кои сакаат да ти ја украдат душата".
Не сум контрадикторен Само ти ја рефлектирам твојата логика со која настапуваш во дискусијата со мене. Работата е што не се сите исти, секој си има различна перцепција. Во првиот дел јас ја кажувам мојата, во вториот ја користам твојата логика според која ми тврдеше дека не е важно што следиш, затоа што исходот и во двата случаи бил ист, еве го тој момент:Малку си контрадикторен со првиот и вториод дел од твојот пост.
Ако е највозвишена состојба да бидеш центар на универзумот тогаш негова спротивност што би било?
Тоа би била невозвишена состојба,каде што некое божество е центар на универзумот,а човекот би бил негов покорен слуга и како што викаш ти стравот од непознатото ги држи во понизна(невозвишена) состојба.
Да видиме што викаш во вториот дел.
Нешто имаш помешан.
Ништото нема спротивност,исто како што нероденото нема.
п.с.Изворот кој го спомнуваш,според твоето сваќање од него извира лагата и вистината.
Не сака никој да ти ја украде,туку за возвишена состојба евтино ја продадовте.
P.S. И да, од "ништото" потекнува и вистината и лагата како и се останато.Не важно што следат луѓето,дали е тоа вистина или лага,и во двата случај играта е придобивање на толку скапоцената човечка душа.
Кур нема.Душа е дел од лошите спиритуални концептуализации на заблудените во потрага по олеснувањето на товарот на неизбежната смрт.
Нема евиденција дека постои ништо такво. Пардон, пред да линкнеш уште едно Ошо Малерот видео :preemptive strike: Нема валидна евиденција за постоење на такво нешто.
Кое лично искуство?Кур нема.
Што е со личното искуство? Ќе го нулифицираш само затоа што тебе не ти звучи реалистично, ако е ван какви и да е рамки од твојот сенс за реализам?
Оut of body искуство, за време на клиничка смрт.Кое лично искуство?
Оut of body искуство, за време на клиничка смрт.
Ставро ти бе не беше дуалист и поборник на Декарт?
Тоа не е никаков доказ. Тоа ти е како да тврдиш дека доживувањето во сон е доказ дека истото доживување е можно во реалноста.
Убаво ти вели дечкото. Конептот за душа е само уште едена измислица предизвикана поради стравот од неизбежната смрт. Во сите познати култури, тој концепт за душата секогаш се сведува на два исти модели. Едниот е моделот кога твојата душа оди да живее во задгробниот свет, а другиот кога твојата душа се реинкарнира во друго тело на овој свет. Сите религии кој ветуваат бесмртност се преџвакување и варијации на овие два митови...
Не. Не верувам во концептот на душа. На Савле само сакав да му укажам дека ниту материјалистичкиот монизам не е решение на проблемот ум - тело. Потребно ни е потполно ново стојалиште за да почнеме да разбираме...Ставро ти бе не беше дуалист и поборник на Декарт?
Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.
Тоа не е никаков доказ. Тоа ти е како да тврдиш дека доживувањето во сон е доказ дека истото доживување е можно во реалноста.
Убаво ти вели дечкото. Конептот за душа е само уште едена измислица предизвикана поради стравот од неизбежната смрт. Во сите познати култури, тој концепт за душата секогаш се сведува на два исти модели. Едниот е моделот кога твојата душа оди да живее во задгробниот свет, а другиот кога твојата душа се реинкарнира во друго тело на овој свет. Сите религии кој ветуваат бесмртност се преџвакување и варијации на овие два митови...
6 обиди за самоубиство? И ниту еден успешен?Aма како можеш ти да ми кажеш што сум доживеал? Тука лежи абсурдот. Моето искуство можам само јас најдобро да го интерпретирам, никој друг. А немам vested interest да лажам за истото, особено затоа што не боли ташак дали некој ми верува или не, нити пак истото се случило бидејќи сум имал страв од смртта. Напротив, да сум се плашел од смртта, немаше да имам 6 обиди за самоубиство.