Вештачка интелигенција (A.I.)

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Ова само ги потврдува моите замисли/желби/мечтти... дека ако имав постар брат, највеќе би сакал тоа да биди Никола. :)

Ќе го замолам да ми прати целосна копија од неговата семинарска ако сеуште ја чува(нека биде и во .pdf, формат ако не ми верува).

Многу ме заинтригира неговото мислење и дури откако целосно ќе го разработам, ќе се изјаснам на темата.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.123
Поени од реакции
25.578
Само да те потсетам дека пред многу илјадници години луѓето немале чувство за приватна сопственост, индијанците исто така до пред околу 500 години не знаеле а и ден денеска во некои афрички и океански племиња не го сфаќаат зборот злоба, завист и слични ним... што значи, све се учи.
Нема врска што се работи за жици, иднината носи чуда...
Ама има. Тука зборуваме за еволуција на клетки и ткива а не чипови и кондензатори. Или уште подеталистички гледано науката познава органски и неоргански соединенија од едноставна причина што овие првиве се во можност да формираат организам.Компјутерот не носи во сржта аминокиселини. Со тоа де факто компјутерот не е организам туку-механизам.

Друго може чувство не ама примитивен инстинкт (што подоцна еволуира) за приватна сопственост има од буба-шваби до примати. Борбата за женки и териорија кај животните како ќе ја карактеризираш?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Никола напиша:
Замислите да се започне со заменување на невроните во мозокот, со силиконски чипови кои ќе ја вршат истата работа.
Како ги заменуваме невроните со чипови, можеме ли да процениме во кој момент се губи свесноста? и дали се губи? Ако не, значи сме создале чисто силиконски мозок, кој ја има зачувано свесноста од оргиналот.
Извадок од првата страница на темата...
Плус Сусаро, несфатлива е иднината... не можеме ни да замислиме што може да се измисли и случи. Повторувам, и на Жил Верн никој не му веруваше а делата му беа научна фантастика и само добра белетристика. Погледни денес. Едно од делата сеуште не е исполнето, замисли да е вистина патувањето во центарот на земјата... :shok:
п.с. Буба-шваби се пишува заедно :pos:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Еј Јове, ептен чест си ми направил, благодарам.
Сори за семинарската, немам ни пдф ни ништо и тоа кое го имам испечатено, во Скопје ми е.
Ама ова беше најинтересно, останатото се програми во лисп, ептен досадни.:)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Abe luge vie stvarno mislite deka covekot ke sozdade AI?
Covekot nema umstven kapacitet da sozdade muva ne kamoli AI mozok.
Prikaski za mali deca...

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Добра е тука, нема да навлегуваме во хардверот на машините ... или да?:icon_lol:
Се сетив на I Robot и малку параноја ми се прави од цела таква ситуација ... но незнам колку е реално тоа. Сепак мислам дека не би требало до таа мера да се оди со машинерија ... што ќе работаат во тој случај луѓето?
Ќе бидат шефови и робовладетели врз грбот на вештачката интелегенција и нема да се задоволат додека не ја искористат и последната капка од нивната сила...
Ќе се вратиме во робовладетелско опшество :icon_lol:

C

cige

Гостин
Во последниве 8 години препознавањето облици е доста напреднато.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
829
Поени од реакции
842
Nema seuste vistinska vestacka inteligencija... Ima samo masini koi moze da simuliraat i da isprocesiraat nesvesno odredena aktivnost blagodarejki na mok od izveduvanje milioni operacii vo sekunda..
Vo poleto na kompjuterskata vizija e napraveno dosta, iznajdeni se i mnogu mokni algoritmi vo AI... No seuste nemame tehnologija koja ke ovozmozi sovrsenost koja barem malku ke potseti na lugeto.

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
Кога вештачката интелигенција ќе стане како човечката, тогаш таа веќе нема да биде вештачка. ~ Dale Gribble

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.497
Поени од реакции
18.184
Robot Demonstrates Self-Awareness

A king is seeking a new advisor, and to do so he invites three wise men to his castle. He tells them he will place a hat on each of their heads that will be either white or blue, and at least one of the hats will be blue. The wise men must work out the color of their own hat they are wearing without talking to each other to become the advisor. After a few minutes of sitting in silence, one of the wise men stands up and guesses correctly.

This riddle (you can read the solution here) is a famous test of logic and self-awareness, and a group of researchers have now recreated a similar test in robots to prove the ability of artificial intelligence to be self-aware – within, of course, limitations.

Three humanoid Nao robots were programmed to think that two of them had been given a “dumbing pill” that prevented them from speaking. All of them were asked “which pill did you receive?” but as two of them were mute, only one was able to answer, saying: “I don’t know.” It then works out that, as it can talk, it must not have been given the pill, so it changes its answer to: “Sorry, I know now. I was able to prove that I was not given a dumbing pill.”

Results of the test, carried out by the Rensselaer Artificial Intelligence and Reasoning (RAIR) Laboratory, will be presented in a paper at RO-MAN 2015 later this year. Selmer Bringsjor from the Rensselaer Polytechnic Institute, one of the test’s administrators, toldVice that it showed that a “logical and a mathematical correlate to self-consciousness” was possible, suggesting that robots can be designed in such a way that their actions and decisions resemble a degree of self-awareness.

Before you start preparing for an onslaught of Terminator-style killer robots, though, it should be noted that this test was obviously rather limited. Nonetheless, it suggests that self-awareness is something that can be programmed, and may open up new avenues for artificial intelligence. Just being able to understand the question and hear their own voice to solve the puzzle is an important skill for robots to demonstrate.

“There are myriad additional steps that need to ultimately be taken,” the researchers write in their paper, “but one step at a time is the only way forward.”

http://www.iflscience.com/rise-machines-robot-demonstrates-self-awareness-solving-logic-puzzle

Иако, не се согласувам со насловот. Мислам дека станува збор само за логичко размислување, но не и свесност.

Последно уредено:
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Мислам дека станува збор само за логичко размислување, но не и свесност.
И јас сум на иста мисла. В.И има невиден да го наречам логички напредок, но мислам дека тешко (ако воопшто може) ќе го достигне нивото на самосвест, односно внатрешно доживување и искуство и развој на емоции.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И јас сум на иста мисла. В.И има невиден да го наречам логички напредок, но мислам дека тешко (ако воопшто може) ќе го достигне нивото на самосвест, односно внатрешно доживување и искуство и развој на емоции.
Што би рекол Ошо:
When only consciousness remains without an object, that state is called meditation. Машина никад нема да може да медитира.
Објектот е телото, умот и "срцето" :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Што би рекол Ошо:
When only consciousness remains without an object, that state is called meditation. Машина никад нема да може да медитира.
Објектот е телото, умот и "срцето" :)
Не мора да значи. Инкарнирање е одговорот.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
Не сум нешто многу упатен во вештачка интелегенција сепак како ќе знаеме кога таа ја достигнала човечката дали поминување на IQ тест за луѓе би било мерило или нешто друго. Ова го прашувам бидејќи ние сакаме да напредуваме во вештачката интелегенција а не сум сигурен дали сеуште имаме дефинирано што е човечката интелегенција бидејќи како луѓе сите сме различни помалку или повеќе, на страна општите човечки карактеристики.

Член од
26 август 2015
Мислења
3
Поени од реакции
2
Вештачката интелегенција е голем проблем за човечанствово ... во 50те е детектирано дека вештачка интелегенција ја има обвиено земјата како планета .. и е една од најкриените тајни ... баталете матрици и скај нетови ... ова е реално и заебано ... гооглајте Harald Kautz-Vella (black goo) archon-cern-harp.

Kajgana Shop

На врв Bottom