Вето и за ЕУ?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ај бе да склепаме едни демонстрации набрзина за да ни тртнат вето и за во ЕУ и за во НАТО.Еве во Четврток му е мајката кога Рен најави да ни дојде на гости.
Слоганот би бил:
-ПОДОБРО ВЕТО ОДКОЛКУ ИМЕ КЛЕТО!

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Ај бе да склепаме едни демонстрации набрзина за да ни тртнат вето и за во ЕУ и за во НАТО.Еве во Четврток му е мајката кога Рен најави да ни дојде на гости.
Слоганот би бил:
-ПОДОБРО ВЕТО ОДКОЛКУ ИМЕ КЛЕТО!

И јас мислев претходно треба да му ја затвориме устата на Рен уште пред да ја отвори ............ама мислам да не е уморен народов од протести......

Сите тие марионети како Рен,Солана,Баросо,Шефер треба да се дочекуваат на нож..............

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
Добро соседски односи

Грција вс Труција - нема
Грција вс Македонија -нема
Грција вс Албанија - нема ни односи :toe:
Бугарија вс Турција -нема
Бугарија вс Србија - нема
Бугарија вс Романија - така и така

Кој добро соседски односи ЕУ двојни стандарти има

Бугарија изгуби на Мегународниот суд во сопоро за ОМО Илинден.
Бугарија и Грција не признават малцинства ( ЕУ политика за соживот)

Во ЕУ преовладува национализам тоа е факт, а пошто кај нас нема ни една организација шо се боре и форсире национализам не еб*т од сите страни.

Абе на МТВ не сум видел ни една Патриотска песна ни една Емисија за Гоце , Даме , Јане, ниту па емисија за нашата војска , а пак за Александар Македонски мож и е страх да спомнат
Ако националната телевизија не го дигне морало кој треба

Педеро А1 и Латас( дувни ветре)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
jas ne i sakal mnogu da ziveam kako dedo mi,da se vratam 100 god nazad, ne daj Boze toa sega vremeto e smeneto mnogu i ako se izoliras gotovo si, a za ovoj izbir bi mu napravil poveke zadovolstvo na grcite.gledav deka ova za imeto grcite go imat zemeno seriozno istotaka se gleda deka i EU e na nivna strana posto apelirat za kompromis. ne znam dali e logicno da se drzi imeto, i Mak da bide izolirana, nitu vo NATO nitu EU posto se gleda deka ako imeto ne se menuva nisto ot toa ke se vratime na vremeto na dedo mi kako sto kaza ovoj drugarot porano.
no jas sum siguren deka ke se slcui 2, imeto da se smeni a Mak. da bide pobrzo priman vo NATO i UE za vozvrat.
Ne znam zosto Makedoncite se plasat tolku deka ako ke se smenit imeto ke mu se smeni i identitetot, ako litvanija saka da smeni ime samo zatoa sto toa e tesko da se kaza na angliski ,zs Mak da ne go pravi toa za NATO i UE,sto tolkumnogu ja ima sonuvano.
Jas mislam deka imeto nema da vi go pravi identitetot i istorijata, ako vie navistina ste potomci na tie anticnite togas ne e problem, ne treba da se plasite i celo ime da go menuvate pak tie ke bidite (ako ste)i svetot taka ke ve gleda.
na primer ako mu se smeni imeto na Albanija, Demokratska Republika Albanija, nisto nema da go smeni identitetot,istorijata potekloto, cel svet pak ke gi znae kako albanci, a drugite raboti se samo adminisrativni.
A vo toa sto site mu kazat na Makedonia da napravi kompromis tuka e druga rabota ili ne ja sakat Makedonia, ili Grcite imaat cvrsti argumenti za toa sto go barat.
A spored moe mislenje kako ke zavrsi ova rabota posto dvete strani ne propustat, a za Mak e mnooogu vazno i potrebno za da bide na NATO( osiguruvanjeto na bezbednosta, posto ne se znae kako ke se menvit politikata utre)na kraj mislam deka ovoj kontest treba da mu se ostavi na megunaroden arbitazen sud (kako sto imat napraeno mnogu drzavi), i na kraj najdobriot so argumenti neka pobedi.
problem nee vo imenuvanjeto:toe: problem e vo menuvanje na identitetot, nemas pravo da go korist imeto makedonija i makedonsko vo nikakvo slucaj.pa sega ti ako si bezrbetnik i nemas cuvstva za nacionalnost toa e tovoj problem i imas mnogu golem problem.:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не би се сложил,напротив,сите тие треба да се пречекаат со невидени државнички почести,да им се делат ордени за "заслуги",на секој збор да им се заблагодаруваме за придонесите кон нашата "слобода и рамноправност",да им потенцираме јавно колку "ги сакаме" затоа што толку се трудат да ни наметнат невозможни и деспотски услови кој никој нормален не би ги прифатил.Во разговорите нашите политичари да им потенцираат колку е убаво некој народ да си го сменува името практично секојдневно,единствено таа тактика ни преостанува како озбилна закана за нивната пресметливост.
Замисли кога на Оли Рен ќе му речеш:
-Господине Рен,колку убаво што вака ни носите 8 и 1/2 "ЕУ Божји заповеди",колку сте загрижени за нашата иднина,прекрасно е да се разговара со еден разумен,праведен,скоро како апостол,ЕУ Секретар за проширување.Нашиот народ најбрзо што може ќе ги исполни сите ваши желби доколу и вие го смените вашето име и од утре се викате Св.Павле,пред меѓународната јавност.

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Непристоен предлог на Нимиц
Има ли политичар, водач со достоинство кој јавно би го искинал непристојниот предлог на Нимиц па така во мали ливчиња да го стави во едно од безбројните пластични шишиња во Вардар и да го пушти кон нашиот јужен сосед Грција
Пишува: Владо Јовановски

Се сеќавам на почетокот на деведесетите во еден поранешен медиум во оваа поранешна ЈРМ на еден мој поранешен директор му ја објаснував генезата на оваа поговорка. Додека децата викале: „Селото гори“! Бабата се чешлала. А се чешлала затоа што била глува и не можела да ги чуе. Имено кога се пораѓала бабата не и ја извадиле плодовата вода од ушите и така останала глува. Тогаш засегнат од состојбите во мојата матична куќа предложив: Да ги собереме камењата, да ги исчистиме од пепелта, да ја извадаме куќата, да ставиме бајрак на врвот, да се качиме сите и да викнеме: ЕЕЕХЕЕЕЈ! УСТАЛААА! Кој даде – даде арно, кој не даде - па арно, ама ммммммм....

Од тогаш помина многу време. Ја испуштивме шансата да изѕидаме куќа, да ја поставиме на здрави темели. Сега сме доведени до ѕид со непристоен предлог: ИМЕ или НАТО. Народното тука има свое толкувањe. Бирајте: Змија да ве пецне или магаре да ве ...? Би било смешно доколку не би било толку тажно.

Има ли политичар, водач со достоинство кој јавно би го искинал непристојниот предлог од Нимиц па така во мали ливчиња да го стави во едно од безбројните пластични шишиња во Вардар и да го пушти кон нашиот јужен сосед.

“Нова Македонија” Пази богати! Барем некој од наша страна да умее да иронизира на апсурдот. Кога веќе не може компромисот да биде Света Македонија или Библиска Македонија, предлагам едно сложено име. Македонија во библијата е спомната ни помалку ни повеќе 33 (триесет и три) пати. Колку што живееше Христос пред да го распнат и пред да воскресне за спасение на сите и на Грците и на Македонците. Или, годините на Александар пред да замине во вечноста 33, итн.

Значи предлогот за сложено име би бил 33 пати: Haj, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нај, Нова Македонија, но со инсистирање секогаш да се изговара само целосното име на државата, никако скратено.

Ако се избориме за овој компромис, можеби освен влезот во НАТО, СВАТО, ЕУ и кои какви неоколонијалистички империи ќе добиеме и во време. Пример: Додека Солана или Бакојани го изговараат нашето сложено име, може да каснеме нешто блашко или да пивнеме боза. Да не речам да размислиме и за некои посериозни теми како: економија, наталитет, екологија, меѓународно право, миграција, емиграција, енергија итн...

П.С. Господ Бог го создаде човекот со 33 (триесет и три) пршлени на р’бетот. Браќа и сестри Македонци; Ако сега ја свиткаме кичмата, ќе ни ја скршат.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Добро соседски односи

Бугарија вс Турција -нема
Бугарија вс Србија - нема
Бугарија вс Романија - така и така

Кој добро соседски односи ЕУ двојни стандарти има
И с трите д'ржави Б'лгарија има добри относи.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Иииии, абе ти си бил потврдоглав и од мене.......
Признавам ! :smir:

Ај сега да кажеш дали Македонија треба во четврток да го пушти Влатко
Ѓорчев да се сретне со Оли Рен и со тоа да го најави заладувањето на односите со ЕУ.
Јбг Арес сум :smir:

Незнам на што поентираш со Ѓорчев....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Остави бе тој не знае со колку држави му граничи земјата кога заборавил уште две.:)

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Глупост, само контра ефект. 36 војници ќе сме повлечеле и 3 џипа, голема загуба за НАТО.

Ни треба трпение и мудра дипломатија. Неможе никој со “изјави“ да не покори бе луѓе, нека гракаат,нека се закануваат, неможат да не принудат на отстапки доколку ги исполнуваме сите критериуми.

А тие критериуми и без никаква унија или организација е добро да ги достигнеме, за самите нас.
Треба само силно лобирање насекаде.

Сега сме под огромен притисок, пред се медиумски, кои што ги покриваат нашиве политички профитери и нивните лични интереси.
Баталете ТВ Вести, остајте притисоци... да почекаме до четврток па ќе биде појасно.
Glupost e toa sto go tresna pogore!!! 11 semejstva vo Makedonija ostanaa BEZ EDEN OD NIVNITE NAJBLISKI, PORADI TAA EBENA EU. I sega uste ke imaat lice da dojdat i da kazuvaat sonovi,kako treba da se vikame??
Tie nemaat osnovna elementarna pocit, a nemaat ni D od Demokratija.
Slobodno neka stavat VETO i vo NATO i vo EU.
"Se se vrakja se se plakja".Ke se sitime i nie eden den gledajki na A1 kako Iran opnal nuklearka vo Pariz ili Rim, ili kako Moskva go ima na nisan London.Toa e sigurno i mnogu blisku...veruvaj mi....

Zatoa na NATO mu se brza, a i na EU!!

Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
problem nee vo imenuvanjeto:toe: problem e vo menuvanje na identitetot, nemas pravo da go korist imeto makedonija i makedonsko vo nikakvo slucaj.pa sega ti ako si bezrbetnik i nemas cuvstva za nacionalnost toa e tovoj problem i imas mnogu golem problem.:toe:
problemot ne se resava so cuvstva tuku so vistinski argumenti... so glava ili so cuvstva? so sto mislis ti??
i molimte ti ke mi kazes za nacionalna cuvstva!!jas podobro pi ostanal bez naionalnost na mesto nekoj da igra kako saka i koga saka so toa.
Jas se cudam dali i samite makedonci znaat kakov identitet barat??...jas sekoj den slusam novi tezi za identietot, nekoi velat sloveni,drugi anticki,mesani, avtoktoni, neavtoktoni....., potoa izlezat politicarite velat drugo, naucnicite,istoricarite nesto drugo,narodot drugo, sekoj kako sto ke saka.
izlezite ednas i kazete eve ovoj e nasiot oficialen identitet i borite se za toa

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Интересно е како притисокот за изнаоѓање конечно решение на спорот со името се зголемува кога спомнатиот спор се става во контекст на НАТО, ЕУ, регионот и внатрешната (на РМ) и регионалната безбедност. Човек стекнува впечаток дека економската и безбедносната иднина на РМ, па дури и опстанокот на држвата се детерминирани од развојот на настаните околу овој спор; вака димензиониран (според многу анализи и изјави кои деновиве имавме можност да ги прочитаме, односно слушнеме), спорот го следат посилни емоции - особено меѓу пошироката јавност :). Ова само го зголемува степенот на итноста на негово конечно решавање и дозволува можност за нови отстапки. Значи, главите треба да се задржат студени и да се работи - мудро и офанзивно. За да не повтори, во случајот на НАТО и/или во случајот на ЕУ, '93 година - прием во меѓународен мултилатерален субјект, условен со исполнување на дополнителни, однапред неутврдени критериуми.

РМ е добар сосед. Ако се фрли поглед наназад, РМ е толку добар сосед што во името на добрососедските односи се однесувал согласно грчката дефиниција за добар сосед: сосед кој прави отстапки - во корист на грчките интереси, секако. Варварството и ирационалноста во однесувањето на нашиот јужен сосед не беа пречка, пред извесно време, да се му понуди (сега веќе одбиената) Декларација за пријателство и добрососедство. Од која држава потекнува волјата за развој и одржување на добрососедски односи? Од државата која решението на еден глупав спор го промовира како синоном за добрососедство и тоа затоа што увидела можност, на овој начин отежнувајќи го зачленувањето на соседот во ЕУ и НАТО, да ја зацврсти својата позиција во таквиот спор? :toe:

Хм, можеби и нема да е лошо да останеме надовор од меѓународните субјекти кои, применувајќи двојни стандарди, не се доследни ниту на сопствените одлуки и кои во своите редови имаат лицемери и варвари - и го толерираат тоа. Каков кредибилитет!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Glupost e toa sto go tresna pogore!!! 11 semejstva vo Makedonija ostanaa BEZ EDEN OD NIVNITE NAJBLISKI, PORADI TAA EBENA EU. I sega uste ke imaat lice da dojdat i da kazuvaat sonovi,kako treba da se vikame??
Tie nemaat osnovna elementarna pocit, a nemaat ni D od Demokratija.
Slobodno neka stavat VETO i vo NATO i vo EU.
"Se se vrakja se se plakja".Ke se sitime i nie eden den gledajki na A1 kako Iran opnal nuklearka vo Pariz ili Rim, ili kako Moskva go ima na nisan London.Toa e sigurno i mnogu blisku...veruvaj mi....

Zatoa na NATO mu se brza, a i na EU!!
Незнам кој приод да го одберам за да можеш да ме разбереш што сакав да кажам.... :toe:

Да те мачам и тебе и себе си и да ја разводнувам поентата ко со деца да спорам немам намера.

Kajgana Shop

На врв Bottom