Ветеринарно катче

L

Lu

Гостин
Lu
Незнам дали може тоа да се дава на животни,ама јас кога бев затруен од хамбугер,пиев активен јаглен,да ми се среди стомакот,ама не би требало да прави проблем и на жвотните,доколку е растворен во млеко :)
Да, доколку се затруе животното се препорачува да се даде активен јаглен :)

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Индицирано е да се дава средства за повракање при труење тоа се препорачува во поголем дел од литературата,но исто така се наведува да се внимава во вакви состојби многу лесно занае да дојде и до аспирација на содржината во белите дробови,со што ке се направи друг поголем проблем,затоа како сопственици мислам дека и не е многу паметно да применувате средства кои ке стимулираат повракање,доволно е само да дадете медицински јаглен и веднаш до најблиската ветеринарна амбуланта.:гик:

Член од
27 февруари 2012
Мислења
7
Поени од реакции
0
здраво имам германски овчар(машко)стар е 5 месеци,го носам кај едни на ветеринар ама некеко не сум задоволен,ушите уште не му се исправени,задните нозе му се некако многу како расклатени онака кога стои му се тресат,му ставав и инекционо калциум,таму кај што му го ставаа го боцнаа подоле 3 недели кучево го болеше местото и квичеше на допир,ве молам ако знае некој добар и искусен ветеринар во скопјево да пише,сакам да видам што е проблемот со кучево да го опоравиме.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
здраво имам германски овчар(машко)стар е 5 месеци,го носам кај едни на ветеринар ама некеко не сум задоволен,ушите уште не му се исправени,задните нозе му се некако многу како расклатени онака кога стои му се тресат,му ставав и инекционо калциум,таму кај што му го ставаа го боцнаа подоле 3 недели кучево го болеше местото и квичеше на допир,ве молам ако знае некој добар и искусен ветеринар во скопјево да пише,сакам да видам што е проблемот со кучево да го опоравиме.
Диме во Капиштец :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Lu Ligeia (и останати кои се разбираат во проблематиката)

Имам непријатна случа со кучето кое се разболе од парвовироза и покрај тоа што имаше примено папивакцина, двовалетна вакцина, и ревакцина од причина што локалниот ветеринар во селово употребува несоодветни методи односно термини за вакцинација. Не ми се зборува какви методи за лечење и употребуваат. Ова го дознав дури кога го однесов кучето во Скопје на ветеринар полумртво и бев изненаден зошто би се појавила болест која технички не би требало да се појави од причина што кучето беше заштитено. Колку што го разбрав ветеринарот најновата методологија бара да се вакцинира директно со двовалентна вакцина и потоа редовно на секои две седмици до одредена старост против парвовироза за да се заштити кучето максимално.
Би предложил да се отвори тема "Вакцини кај миленици", да се постави како важна и да се наведат термините за одредена вакцина кај кучињата, мачињата и останатите миленици.

Пример

Вакцина кај куче

Беснило
36 ден, прва вакцина, 60 ден ревакцина,
Парвовироза
35 ден прва вакцина, од 60 ден на секои две семици до 3 месечна старост, итн, итн.

Не сум компетентен и не знам ќе го сторев тоа и сам.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Друже не знам дали типот кој ти го вакцинирал кучето е воопшто ветеринарен доктор,или е техничар,или не е и двете:(Ако е ветеринарен доктор тогаш кажи му да земе со дипломата да витка бурек и да не ја деградира ветеринарната медицина.Нека си најде некој занет столарија или било што само да биде во недопирна точка со ветеринарната медицина нити пак со животни.
Како прво вакцина против беснило се вакцинира после 4 тиот месец,а што се однесува до заштитната вакцина во ред е првата вакцина до некаде ја погодил.
Околу вакцинацијата имаш повеке протоколи очигледно типот не употребил ни е еден за жал,туку буквално те гледал како извор за пари жалам ама така е:нинџ:
Најчесто употербувани протоколи се трократната вакцинација и двократната кај нас.Јас лично сметам дека двократна вакцинација е сосема доволна што значи дека кутрето два пати се вакцинира доколку претходно не примило никаква вакцина.А потоа во текот на живототсекоја година с евакцинира по еднаш.

Првпат на 45 дена
Вторпат на 90 дена и е сосема доволно.
а зошто и како ,има многу за пишување,само ти ова запамти го и сосема ти е доволно.Поздрав и друг пат обрни повеке внимание кога веке сакаш да чуваш милениче затоа што тоа не е предмет или играчка,тоа е исто така живо битие на кое му треба нега,внимание,кое чувствува и сака.Поздрав;)

L

Ligeia

Гостин
Lu Ligeia (и останати кои се разбираат во проблематиката)

Имам непријатна случа со кучето кое се разболе од парвовироза и покрај тоа што имаше примено папивакцина, двовалетна вакцина, и ревакцина од причина што локалниот ветеринар во селово употребува несоодветни методи односно термини за вакцинација. Не ми се зборува какви методи за лечење и употребуваат. Ова го дознав дури кога го однесов кучето во Скопје на ветеринар полумртво и бев изненаден зошто би се појавила болест која технички не би требало да се појави од причина што кучето беше заштитено. Колку што го разбрав ветеринарот најновата методологија бара да се вакцинира директно со двовалентна вакцина и потоа редовно на секои две седмици до одредена старост против парвовироза за да се заштити кучето максимално.
Би предложил да се отвори тема "Вакцини кај миленици", да се постави како важна и да се наведат термините за одредена вакцина кај кучињата, мачињата и останатите миленици.

Пример

Вакцина кај куче

Беснило
36 ден, прва вакцина, 60 ден ревакцина,
Парвовироза
35 ден прва вакцина, од 60 ден на секои две семици до 3 месечна старост, итн, итн.

Не сум компетентен и не знам ќе го сторев тоа и сам.
Ах тие селски ветеринари,сирото куче...ни ја брукаат професијата а ништо чудно и витамин да му шибнал место вакцината најчесто тоа го прават.Инаку ми се допаѓа предлогот но мислам дека со Lu веќе имаме објавено во врска со вакцините поназад на страните и за староста и за времетраењето,деновиве ќе побарам и ќе го средиме во еден пост. :)

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Ах тие селски ветеринари,сирото куче...ни ја брукаат професијата а ништо чудно и витамин да му шибнал место вакцината најчесто тоа го прават.Инаку ми се допаѓа предлогот но мислам дека со Lu веќе имаме објавено во врска со вакцините поназад на страните и за староста и за времетраењето,деновиве ќе побарам и ќе го средиме во еден пост. :)
Не е во прашање дали е од село или град ветеринарот,прашање е дали воопшто е ветеринар,и ако е ветеринар дали работи со крупна стока или со миленици,не можеш како единака да работиш се едноставно не е возможно преобемна материја е за учење и работа,и секогаш од ноншалантност или лакомост се прават вакви бизарни грешки кои с е штетни општо за целата ветеринарна медицина.:facepalm:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Не е во прашање дали е од село или град ветеринарот,прашање е дали воопшто е ветеринар,и ако е ветеринар дали работи со крупна стока или со миленици,не можеш како единака да работиш се едноставно не е возможно преобемна материја е за учење и работа,и секогаш од ноншалантност или лакомост се прават вакви бизарни грешки кои с е штетни општо за целата ветеринарна медицина.:facepalm:
Една од главните причини, зашто не верувај на секого што себеси се нарекува ветеринар. Разни т.н. вет. ме довеле во ситуација да треба да ги убијам, неколку пати ми ги довеле во ситуација кучињата пред умирања, а што е најтрагично, и неколку ми умреле ради проклето незнаење и негрижа на истите т.н само прогласени ветеринари. Одиш кај еден, ти кажува ова е, одиш кај друг за истиот проблем сосема 13-то... можеби вие како вет. треба да си направите некои собири, на кои ќе воспоставите некакви стандарди, некои основни правила. Мора да си направите некакво здружение и да соработувате меѓу себе. Така, ќе воведете поголема сигурност и ќе добиете поголема доверба кај граѓаните.

Али некој треба да биде иницијатор за тоа... а такви, за жал, кај нас се ендемски вид.

Г

Гучи

Гостин
Мачкава ми имаше пролив 2-3 дена (најверојатно од сирење татко ми што и давал), вчера едно 13-14 саати не и давав да јаде и еве денес и е нормална столицата. На нет што прочепкав пишуваше да и давам варено пилешко, ориз.. И дадов прееска од храната за мачки (со вкус на пилешко е), и плус варено пилешко. Да не треба и нешо вакцина да прима, дали да ја носам на вет?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Мачкава ми имаше пролив 2-3 дена (најверојатно од сирење татко ми што и давал), вчера едно 13-14 саати не и давав да јаде и еве денес и е нормална столицата. На нет што прочепкав пишуваше да и давам варено пилешко, ориз.. И дадов прееска од храната за мачки (со вкус на пилешко е), и плус варено пилешко. Да не треба и нешо вакцина да прима, дали да ја носам на вет?
Ако и е средена столицата,и ако не е дехидрирана,нема потреба да ја носиш на ветеринар :)

L

Ligeia

Гостин
Една од главните причини, зашто не верувај на секого што себеси се нарекува ветеринар. Разни т.н. вет. ме довеле во ситуација да треба да ги убијам, неколку пати ми ги довеле во ситуација кучињата пред умирања, а што е најтрагично, и неколку ми умреле ради проклето незнаење и негрижа на истите т.н само прогласени ветеринари. Одиш кај еден, ти кажува ова е, одиш кај друг за истиот проблем сосема 13-то... можеби вие како вет. треба да си направите некои собири, на кои ќе воспоставите некакви стандарди, некои основни правила. Мора да си направите некакво здружение и да соработувате меѓу себе. Така, ќе воведете поголема сигурност и ќе добиете поголема доверба кај граѓаните.

Али некој треба да биде иницијатор за тоа... а такви, за жал, кај нас се ендемски вид.
Проблемот е Ивана што не можеме да одредиме стандарди нажалост токму поради ваквите самопрогласени ветеринари.Се бунат затоа што работат на диво,земаат многу поефтино од 200 ден до 300ден,луѓето се лажат бидејќи секако не е многу на трошок и тука настанува проблемот со оние кои се навистина квалитетни и кои наплаќаат нормално поскапо во зависност од терапијата.Некои од нив немаат ни дипломирано сеуште а се кажуваат доктори а случаи ги има милион.Еден добар ветеринарен доктор пред се треба да има соодветна клиничка апаратура и да ја владее добро клиничката дијагностика,но т.н селски ветеринари одат од око или пак лечат тоа што е најраспространето без доза на скептицизам,никакви дополнителни испитувања или препораки до други доктори.Сеуште е останато тоа ривалство меѓу старите доктори (истото го има и кај хуманите) поважна им е репутацијата и да тврдат дека се во право отколку самиот пациент.

Новата генерација на ветеринари,воедно ми беа професори на факултет не учеа дека подобро е да се консултираш со колега ветеринар или ако не знаеш и не си сигурен да дадеш упат кај друг колега бидејќи како што и напомена tomy1 сите не се разбираме подеднакво и во миленици,крупен добиток,фармакологија,пчеларство,риби итн. ветерината има многу подгрупи.Јас лично ете сум насочена на свињарството и болестите,терапиите и дијагностиката ја владеам многу добро и ги знам напамет но сепак кога ќе постават тука прашање за лечење еве обично гледам дека е за кучиња,проверувам во книгите дали е така како што мислам па тек пишувам на форумов или го земам во обзир и туѓото мислење во случајов вашето па го проверувам и се согласувам доколку е така или дополнувам.Кога се работи за пациент нема его и нема докажување.Но,за се треба време и трпение...ќе се смени тој досегашен пристап кон ветерината и кон здравјето на милениците.Жал ми е само што многу ќе настрадаат додека помине тоа време.

Kajgana Shop

На врв Bottom