Комплетно те разбирам, но сакам да кажам дека е возможно ако се сака. Едно барање до влада (сигурно со едно нема да пројде, али така го пишав само
), и мислам дека може д асе воспостават соработки и стандарди. Во спротивно, казни. Да бидеме реални. Некој ќе рече, они за луѓето не се грижат, не па за животните. Ја ќе кажам поинаку.
Ако се грижиш за животните, значи си се погрижил и за луѓето. Не може да биде нормално, болно животинче во близина на мали деца... тоа значи изложување на децата на болести...
Грижата на ветеринарите, сепак е грижа и за самите луѓе да се разбереме. Со тоа што ја ќе немам болно животно дома, се заштитувам себеси а и мојата околина. Што значи, вашата струка е подеднакво битна за човекот, колку и медицината.
Баш пред некој ден на работа, разговарав со еден од тие т.н. вет. за тоа што е најдобра исхрана за кучево мое. Ја му кажувам со што ја хранам (сува кучешка (канин, еукануба, пурина), ориз, варено пилешко, како и живо говедско еднаш неделно). Г-динот, мислам дека ќе ме убиеше кога му кажав живо месо, и покрај тоа што му кажав дека месото го набавувам од сигурни луѓе кои никогаш не би ми подметнале нешто. Сега, ја не сум вет, а не сум нит експерт (а сум многу радознала што е најдобро за песов), па му дозволив да се искаже зашто е штетно живото месо. Не ми кажа зашто е штетно, туку ми збореше за колку месото може да биде болно, старо, расипано дрн-дрн-дрн. Повторно го прашав, зашто е штетно, е тука се криеше веќе зајакот- ми вика, зашто кучињата спаѓале во групата на ОМНИВОРИ?
Ја пак ќе кажам, не сум никаков експерт, а уште помалку компетентна за да му се спротивставам со аргументи на човек кој себеси се нарекува вет. но... кучињата не спаѓаат во омнивори, бар толку сум прочитала и знам дека спаѓаат во група на карнивори.
Е сега, кога мене кучето ќе ми се разболи, ја треба да отидам кај овој вет.?
И баш ме интересира, дал пред некој да отвори вет. клиника, треба да поседува некаква диплома, некаков сертификат за некаков си завршен испит во тоа поле? Или секој еден со диплома од факс може да се прогласи за вет?