Ветеринарно катче

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Кучето за жал почина бидејќи не бев во можност да го однесам на ветринар. Ќе ги имам во предвид следниве совети и веќе си обезбедив приватен ветринар и лекови бидејќи ова не ми е прв случај. Секако, контактирав со ветринар, но ми кажа дека е предоцна и дека може само да се чека.
Исто така ми преостанува и да го чекам таканаречениот „сериски убиец“, па да се сети на млекото што го пиел од мајка му.

Нека почива во мир. :nesum:
Знам како ти е :(

Памтам мене како ми беше кога шарпланинката Меца што ја чував еднаш имаше обид некој да ја отруе но ја спасив со ветеринарот...

Отровот не ја уби туку проклетите Шинтери.
Незнам како излегла од дворот, налетала на Шинтерите и со 4 куршуми ја усмртиле... се мислев кој пука таа вечер....

L

Lu

Гостин
Знам како ти е :(

Памтам мене како ми беше кога шарпланинката Меца што ја чував еднаш имаше обид некој да ја отруе но ја спасив со ветеринарот...

Отровот не ја уби туку проклетите Шинтери.
Незнам како излегла од дворот, налетала на Шинтерите и со 4 куршуми ја усмртиле
... се мислев кој пука таа вечер....
Е сега стварно се изнервирав :nerv:
Значи ваквите стоки заслужуваат во пеколот да горат и да цркнат во најтешки маки.
Проклети да се сите што убиваат животни.
Можеби многу лоши зборови изнакажав (али и тоа е малку за убијците) али стварно неможам да се контролирам кога ќе прочитам некој пост како на Скај Дог <no1>

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
За да имате прва помош за вашите миленичиња дома во случај на труење,треба да си набавите Карбо Медицинал(така нешто беше името ме мрзи да идам да проверам),тоа се апчиња за луѓе кои служат за прва помош при труење.Исто мене кога ми ја затруја кучката,среќа ги имав тие,а и имам комшија ветеринар.Едвај ја спасивме.

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Сакам на пролет да земам куче, планирам да го чувам во двор. Сакам Лабрадор или Хаска евентуално. Чисто сумњам дека некој би подарил, сите ги продаваат. Цената е околу 50 евра така?

L

Lu

Гостин
Сакам на пролет да земам куче, планирам да го чувам во двор. Сакам Лабрадор или Хаска евентуално. Чисто сумњам дека некој би подарил, сите ги продаваат. Цената е околу 50 евра така?
Како да не 50 евра,ако сакаш да чуваш нешто што е налик на Лабрадор или налик на Хаска е тоа е 50 евра а ако сакаш вистински Лабрадор или вистинска Хаска треба да си брцнеш подлабоко во џебот.
Се е до квалитетот на кучето нема определена цена за ниедна раса.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Ако не се со педигре...т.е ако татичко, мама, баба , дедо не биле шампиони не значи дека кучето нема да личи на Лабрадор, Хаска и нема да е убаво...

Ако планираш да го носиш на натпревари ке дадеш околу 200-300 најмалце
Ако сакаш куче што ке си го чуваш за себе а не за оценки и да се фалиш ке најдеш за 50 преубави кученца, барем овие 2 раси се презастапени кај нас :)
Сега скоро другар зема Лабрадорче од Куманово за 50 евра :)

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Ако не се со педигре...т.е ако татичко, мама, баба , дедо не биле шампиони не значи дека кучето нема да личи на Лабрадор, Хаска и нема да е убаво...

Ако планираш да го носиш на натпревари ке дадеш околу 200-300 најмалце
Ако сакаш куче што ке си го чуваш за себе а не за оценки и да се фалиш ке најдеш за 50 преубави кученца, барем овие 2 раси се презастапени кај нас :)
Сега скоро другар зема Лабрадорче од Куманово за 50 евра :)
Никакви оценки, никакви натпревари. Здравје на пролет. Фала.

L

Lu

Гостин
Никакви оценки, никакви натпревари. Здравје на пролет. Фала.
Ти си знаеш али после немој тука во темава ветеринарно катче да се жалиш како твојот лабрадор или хаска добил дисплазија на кукуви и триста болести.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ти си знаеш али после немој тука во темава ветеринарно катче да се жалиш како твојот лабрадор или хаска добил дисплазија на кукуви и триста болести.
или нема добар темперамент :) Само се надополнувам, се надевам не ти смета

L

Lu

Гостин
или нема добар темперамент :) Само се надополнувам, се надевам не ти смета
Не таман работа не ми смета :smir:,јас само главното го кажав Дисплазијата,а башка тоа темперамент како што викаш и карактеристики на расата и карактерот.

Многу луѓе на форумов Кајгана (а и општо неупатените луѓе) мислат дека ние што купуваме скапи кучиња од по минимум 300/400 евра со одлично (читај шампионско потекло) и што ги носиме кучињата по изложби мислат тоа го правиме за да си покажеме дека имаме пари па затоа купуваме скапи кучиња и демек се чаталиме со нивното шампионско педигре.
Но сите ние (меѓу кои и јас) што даваме големи пари за кучиња тие пари не ги даваме за да се фалиме и чаталиме туку купуваме квалитетно куче што во себе нема да има НАСЛЕДНИ болести и што ќе ги има сите карактеристики на расата.
А нормално на кој не му одговара (или нема) да даде минимум 300/400 евра за квалитетно куче ќе вели дека и тоа од 50 евра е добро и дека нема разлика но всушност има разлика и тоа голема разлика.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не таман работа не ми смета :smir:,јас само главното го кажав Дисплазијата,а башка тоа темперамент како што викаш и карактеристики на расата и карактерот.

Многу луѓе на форумов Кајгана (а и општо неупатените луѓе) мислат дека ние што купуваме скапи кучиња од по минимум 300/400 евра со одлично (читај шампионско потекло) и што ги носиме кучињата по изложби мислат тоа го правиме за да си покажеме дека имаме пари па затоа купуваме скапи кучиња и демек се чаталиме со нивното шампионско педигре.
Но сите ние (меѓу кои и јас) што даваме големи пари за кучиња тие пари не ги даваме за да се фалиме и чаталиме туку купуваме квалитетно куче што во себе нема да има НАСЛЕДНИ болести и што ќе ги има сите карактеристики на расата.
А нормално на кој не му одговара (или нема) да даде минимум 300/400 евра за квалитетно куче ќе вели дека и тоа од 50 евра е добро и дека нема разлика но всушност има разлика и тоа голема разлика.
Овде во САД е многу евидентна последицата од неодговорно парење. Луѓето се охрабруваат да не жалат да фрлат повише пари за куче од некој што знае што прави, уместо да купуваат од back yard breeders. Затоа што вториве главна ствар у глава им се доларите, а не доброто на кучето.

П.С. А на прво место пред купување е охрабрување да се оди во засолништата и да се посвои куче. Превише ги има напуштени и превише се успиваат.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Aбе нема секој човек 500 евра за куче. Ќе си купи без педигре или и може некое мешано лингурче ќе купи. Битно да го чува и да го сака. Може и тоа ќе се погоди 100 пати попаметно од некое со педигре да речеме. Иако е до карактерот на кучето многу е и до газдата. Купи го и најдобриот шампион во светот ако не знаеш да го одгледаш џабе!
А и шампионското потекло не гарантира дека ќе нема заболување. Тоа е исто како и кај луѓето, колку сакаш биди ти здрав, не знаеш ни твоето дете дали ќе е здраво не знаеш ни ти за 1 година дека ќе си здрав.
Јас само се напнувам кога ќе речам абе ај додај уште 300/400 евра и земи убаво куче.
Мене моето за 50 евра ми е најубаво! :)
Плус тие поскапите посебно што ги носат на изложби и 10 пати повеќе се троши на него.
Јас немам толку пари, така да сум видела пренајубави кучиња со долга старост кои се хранеле со леб и месо од газдата што ќе им даде, па ништо не им. Има кучиња со најскапата кучешка храна се хранеле, вакцинирани, чистени, миени по салони а сепак имале понесреќна судбина!

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Како да не 50 евра,ако сакаш да чуваш нешто што е налик на Лабрадор или налик на Хаска е тоа е 50 евра а ако сакаш вистински Лабрадор или вистинска Хаска треба да си брцнеш подлабоко во џебот.
Се е до квалитетот на кучето нема определена цена за ниедна раса.
Ај дефинирај ми вистински Лабрадор и чкарт Лабрадор те молам.

L

Lu

Гостин
Ај дефинирај ми вистински Лабрадор и чкарт Лабрадор те молам.
Зарем има потреба да ти дефинирам што е чкарт Лабрадор а што е стварно убав и квалитетен Лабрадор?
Па излези на улица и ќе видиш еден куп чкарт Лабрадори,многу ретко се наоѓа вистински квалитетен Лабрадор.
Ева за да ти олеснам и да не бараш по улици чкарт и квалитетен Лабрадор ќе ти поставам слики а разликата се гледа од авион.

Ова е квалитет (обрни внимание само какви и убави брановидни опашки имаат, и каково тело и глава)

А ова е чкарт (види какви им се тенки опашките и главите пошпицасти)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Абе овие горниве ги најде во убав став, убави наместени
а според тебе овие неубавите види како се испревртени
а искрено мене ми се скоро исти, важно е како ти ке го чуваш,

И еден совет
Не ги мачи кучињата по тие глупи натпревари, не се замарај со титули, дали некој имал поиздолжена фаца, опашка пократка, ушите помали, и со храните да им даваш најскапи и стрикно тоа што е напишано во тие "книги за шампиони", остај го кучето нека ужива во животот, нека не биде твој роб туку најдобро пријателче што ке си го чуваш и сакаш па и најшугаво да е

Kajgana Shop

На врв Bottom