Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Сигурен си дека кучето нема скокнато и при скокањето да паднало лошо па да има приклештено некој нерв.
Ако исфрла течности во зголемена количина се случува ако и нервот кој го контролира сфинктерот е зафатен, па кучето нема контрола над него.
Мој совет ти е ако нема подобрување да побараш и второ мислење, ако си во можност донеси го кучето во Скопје имаш доста ветеринари на кои би можела да те упатам. А ако сакаш можам да ти пишам број од Др. Диме, па да се консултираш и по телефон со него.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Мој совет е под итно да се чуеш со Диме, и ако треба да се дојде во Скопје.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Да Ивана, како што кажуваш, со моето куче мислам дека е вториот случај, парализа, не е епилепсија зошто не се случува во секвенци, веке трет ден е во иста состојба, ниту еднаш не се помрдна, ниту застана на нозе, пред тоа беше многу весел и енергичен. Од друга страна она што би било прв индикатор во труење, дијареа нема, меѓутоа исфрла многу течности, па се плашам дека може да е проблем со желудникот? Вчера беше втор ден како прима терапија меѓутоа нема ни малку подобрување. :place:
А знаеш што терапија прима кучето? Ако знаеш точно супер би било. Можеби и на некој друг ќе му се случи истото, па да се има во предвид што е. Нека ти каже и точна дијагноза.
А кај кој вет го однесе?

Mad_Coko

blow me!
Член од
21 август 2010
Мислења
7.364
Поени од реакции
12.786
ПОМОШ!!!Имам морско прасе,пред две недели имаше крвавење од газот/вагината во бааги големи количини,вчера повтроно ја забележав дека крвави.Прасето е женка,помислив на менструација но не верувам дека е тоа бидејки предходниот пат крварењето траеше околу три дена.Во овој период таа е всела,јаде,пие вода,како ништо да не и е.Дали некои знае шо е проблемов и ако може да ми препорача некои ветеринари од Скопје,бидејки во Велес нема.
На интернет по форуми прочитав дека е можеби некоја инфекција со бубрезите ама не ги разбрав баш најдобро.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Го имаш др.Диме, др.Анастас, универзитетската болница на факултет...

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
02 3240785 univerzitetskata klinika
070 23 43 23 dr dime
od dr. anastas nemam broj,ako ima nekoj neka ti go kaze

L

Lu

Гостин
ПОМОШ!!!Имам морско прасе,пред две недели имаше крвавење од газот/вагината во бааги големи количини,вчера повтроно ја забележав дека крвави.Прасето е женка,помислив на менструација но не верувам дека е тоа бидејки предходниот пат крварењето траеше околу три дена.Во овој период таа е всела,јаде,пие вода,како ништо да не и е.Дали некои знае шо е проблемов и ако може да ми препорача некои ветеринари од Скопје,бидејки во Велес нема.
На интернет по форуми прочитав дека е можеби некоја инфекција со бубрезите ама не ги разбрав баш најдобро.
Можеш да му се јавиш на Војо (Зоовивариум) тој се разбира за глодари.
Неговиот број е (02) 3232-133

Член од
25 април 2012
Мислења
443
Поени од реакции
580
Имам проблем со папагалот. Денес цел ден е нерасположен, не пее, не сака да се дружи, само главата ја сведнува и така дреме. Јаде многу малце и некако тешко се движи....Незнам што да му правам, ако има некој кој се разбира од папагали нека пише што би можело да го мачи?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ветеринарот знае..однеси го па ке ти кажат таму.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Чисто информативно сакам да прашам.
Имаше еден вирус за кучиња мислам дека се викаше нешто како СТАНИЧАК, незнам точно, е сега прашањето ми е , дали сте спасиле некое куче од тој вирус, има некаков лек, знам дека јас неуспеав да го спасам Були од овој вирус, да знам уште да жалам или дека нема спас од овој вирус?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Имаше еден вирус за кучиња мислам дека се викаше нешто како СТАНИЧАК, незнам точно, е сега прашањето ми е , дали сте спасиле некое куче од тој вирус, има некаков лек, знам дека јас неуспеав да го спасам Були од овој вирус, да знам уште да жалам или дека нема спас од овој вирус?
Вирусот се вика Штенечак-Canis Distemper се лекува доколку се фати навремено, ама лекувањето е многу тешко и не е секогаш гаранција дека кутрето ке се извлече.

Л

Лигеја

Гостин
Припаѓа на групата Парамикс вируси (Paramyxoviridae) и е предизвикан поточно од Morbilivirus. (во случај да те интересира).
Напаѓа различни органи и се излачува преку сите секрети од инфицираните животни.До инфекција доаѓа со директен контакт.Се карактеризира со неколку форми:
1.Белодробна,која се карактеризира со фибринозна (тежок облик) на пнеумонија и мукопурулентен (гноен) исцедок од носот.
2.Дигестивна форма,која се карактеризира со крвав пролив со непријатна миризба,проследен со дехидрација и брза смрт.
3.Очна форма,карактеризирана со промени на очите,конјуктивитис(зацрвенетост и отоци).
4.Кожна форма,која се одликува со формирање на пустули ( гнојни израстоци) на кожата,промени на носот и шепите.
Тешко се лекува,завршува со 80 до 90% смртност доколку животното односно кучето не примило вакцина за неа.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Вирусот се вика Штенечак-Canis Distemper се лекува доколку се фати навремено, ама лекувањето е многу тешко и не е секогаш гаранција дека кутрето ке се извлече.
Припаѓа на групата Парамикс вируси (Paramyxoviridae) и е предизвикан поточно од Morbilivirus. (во случај да те интересира).
Напаѓа различни органи и се излачува преку сите секрети од инфицираните животни.До инфекција доаѓа со директен контакт.Се карактеризира со неколку форми:
1.Белодробна,која се карактеризира со фибринозна (тежок облик) на пнеумонија и мукопурулентен (гноен) исцедок од носот.
2.Дигестивна форма,која се карактеризира со крвав пролив со непријатна миризба,проследен со дехидрација и брза смрт.
3.Очна форма,карактеризирана со промени на очите,конјуктивитис(зацрвенетост и отоци).
4.Кожна форма,која се одликува со формирање на пустули ( гнојни израстоци) на кожата,промени на носот и шепите.
Тешко се лекува,завршува со 80 до 90% смртност доколку животното односно кучето не примило вакцина за неа.
Значи многу е тешко лекувањето, не се разбирав од овој вирус дури кога ми кажаа, пробувавме се со ветеринарот значи не успеавме да го излечиме, сепак кученцето го најдов на патот фрлено, можда и болно сум го земал, али не ми изгледаше така, кога го земав го средив 1 година помина беше супер, али потоа кога наеднаш падна се случи тоа. Сепак фала ви многу.

Kajgana Shop

На врв Bottom