Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Однеси го на ветеринар, тој ке ти каже што му е..на невидено никој неможе да ти одговори.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.159
Поени од реакции
30.297
денес папагалчето поврати еднаш, но доста ме загрижи тоа.
Дали знаете кои би можеле да бидат причините, и дали знаете ветеринар некој за тоа?

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Ај ако може еден совет.
Мачорот мој (6 годишен) пред малку се врати со мала повреда на вратот испод муцето, баш помеѓу крајниците. Раната не е голема, како гребнатинка, значи не е длабока. Околу раничката има малку засирена крв. Е сега проблемот е што послабо јаде. Значи не е лаком како порано, не трча на секое отварање на фрижидерот и тоа ме загрижува. Некако млитаво е мачето.
Вода пие, пиеше и млеко(ама помалку од вообичаено), јадеше малку конзервирана храна(пола ја остави), и со прст му давав паштета (изеде некаде 1/4 паштета).
Салама, кашкавал, сирење, сува храна не сака да помирисне. Абе ја врти главата и бега. И еве го сега само спие.
Моите ми велат дека си умислувам и дека не му е ништо, ама не, млитаво ми е мачето.
Инаку досега сме се бореле само со настинки и температура и некако ми ги појавува истите симптоми. Ко да е настинато, малаксано... Дали да му дадам капсула ко до сега или ?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ако се вратило повредено значи се закачило со некоја друга мачка, може се има надразнето тоа место, па при јадење,џвакање го боли и иритира и затоа избегнува. Ако е настинка е веке нешто друго. Почекај уште некој ден и види како ке биде.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Пак јас на темава.
Еве од сабајле мачето воошто не сака да јаде, пие само вода и мелко.
Еднаш поврати, жолтеникава течност.
Се движи, преде, ама се познава дека е малаксано.
Бидејки не сум од Скопје, а со овдешната ветеринарна станица имам негативно искуство, се јавив кај др.Марин и во уште една приватна ветеринарна станица, ми рекоа да го посматрам денес и утре и доколку не почне да јаде да ги исконтактирам и да го носам за Скопје.
Имал ли некој друг вакво искуство?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Дали таа жолта течност беше слузава или беше баш како течност? Ако е како течност тогаш е желудочен сок, празен му е желудникот бидејки нема јадено, иритиран е и затоа. Надробете му малку лепче во кисело млеко и видете дали ке јаде.

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Баш како течност. Најверојатно желудочен сок.
Еве сега се јавив и кај доктор Анастас, рече да го набљудувам и ми рече дека не е на одмет да му дадам 1/2 капсула цефалексин.
Не сакав да му дадам на гладно, па почнав да го присилувам да јаде. Ја врти главата на страна. Му мачкав кисело млеко на устето и се лижеше, пробав со зденка и паштета, не сакаше, ама се лиже. Сепак тоа е минимално, колку храна може да внесе така. И викам ај пак да пробам од конзервираната храна и ја сипав во рака(зошто онака неќе) и за некое чудо ја изеде, фала богу. Сега му дадов и капсула па ке видиме.
Се сомневам дека е настинат и дека е проблем со крајниците. Голта исто како човек што го боли грло.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Баш како течност. Најверојатно желудочен сок.
Еве сега се јавив и кај доктор Анастас, рече да го набљудувам и ми рече дека не е на одмет да му дадам 1/2 капсула цефалексин.
Не сакав да му дадам на гладно, па почнав да го присилувам да јаде. Ја врти главата на страна. Му мачкав кисело млеко на устето и се лижеше, пробав со зденка и паштета, не сакаше, ама се лиже. Сепак тоа е минимално, колку храна може да внесе така. И викам ај пак да пробам од конзервираната храна и ја сипав во рака(зошто онака неќе) и за некое чудо ја изеде, фала богу. Сега му дадов и капсула па ке видиме.
Се сомневам дека е настинат и дека е проблем со крајниците. Голта исто како човек што го боли грло.
Види не знам колку мозес сама и со вакви совети да го опоравис,би ми било драго ако ако успеес од советиве на слепо да г опоравис сто не викам дека не е мозно,мегутоа ако просолзи да не ти јаде мозе ситуацијата да се искомплицира и са надтанат други проблеми како стое хепатицна липидоза мацките се посебно склони кон тоа пореметуванје соколку посолго време не земале храна дали преку уста или интревенски (гликоза),затоа соколку мозес сто побрзо носи го на вет.да се вици сто е прицината и да се интервенира како сто треба вака сансите с епоголеми да му настетис,антибиотик не е универзален лек за се.Усте еснас ке ти казам се насевам сека ке го опоравис но пособро би нило ветеринарен доктор да ја заврси таа работа.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
256
Поени од реакции
19
Имам 8 годишен пекинезер. Пред недела дена почна многу да се чеша. Го избањав и на кожата на главата и позади кај грбот имаше црвенило и црни точки(не се тавтабити). Го истрив убаво и сега има како красти дури и кога го галам по главата се осеќаат. Знаете ли што би можело да биде и што може да се превземе? Јас се сомневам да не се некои паразити, од надвор што се шета? Или предлагате да го носам на ветеринар што е можно побрзо?

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
ми треба вашето мислење...
Мојот мачор (4 месечен ) денес се однесуваше многу чудно. Гледавме филм и одеднаш стана , го прегриза јазикот и почна да се гуши... Сето тоа траеше некој 10тина секунди, а јас помислив дека готово умира...
Рефлексно му ја стиснав клучната точка на вилицата, (кај луѓето некаде под ушите) и се олабави... потоа уште еднаш накратко на 2 секунди и толку.
Од тогаш го гледам нормално си се однесува... добро маку посмирен е од обично, не скока и не трча, ама обилно си се најаде....
Да не заборавам да споменам, дека претходно цел ден се лижеше....
Разговарав телефонски со два ветеринари, сакав да добијам и второ мислење. Едниот вели дека е напад на епилепсија, а другиот дека се работи за исфрлање на влакна (повраќање)... Дали можеби некој од вас имал некое слично искуство, и како да ги спречам овие "напади"во иднина. Навистина сум загрижена (иако и двата ветеринаи ми рекоа дека нема место за паника) што ако следниот пат е сам? кој ќе му помогне?

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Абе зверкава моја, имам златен ретривер 2.5години стара. Од вчера, има шлајм, и тоа многу шлајм. Ветеринарот ми кажа да и дадам проанги и амкоскиклав од 1000 на секој 12 саати. Но, кучево се гуши од тоа, цел ден и ноќ, неможе ништо да исфрли.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
ми треба вашето мислење...
Мојот мачор (4 месечен ) денес се однесуваше многу чудно. Гледавме филм и одеднаш стана , го прегриза јазикот и почна да се гуши... Сето тоа траеше некој 10тина секунди, а јас помислив дека готово умира...
Рефлексно му ја стиснав клучната точка на вилицата, (кај луѓето некаде под ушите) и се олабави... потоа уште еднаш накратко на 2 секунди и толку.
Од тогаш го гледам нормално си се однесува... добро маку посмирен е од обично, не скока и не трча, ама обилно си се најаде....
Да не заборавам да споменам, дека претходно цел ден се лижеше....
Разговарав телефонски со два ветеринари, сакав да добијам и второ мислење. Едниот вели дека е напад на епилепсија, а другиот дека се работи за исфрлање на влакна (повраќање)... Дали можеби некој од вас имал некое слично искуство, и како да ги спречам овие "напади"во иднина. Навистина сум загрижена (иако и двата ветеринаи ми рекоа дека нема место за паника) што ако следниот пат е сам? кој ќе му помогне?
Mozno e da ima epileptiformni napadi,no nemora da znaci deka se raboti za epilepsija,ovie napadi se karakteristicni za epilepsija no ne i patognomonicni(specificni),vakvi napadi moze da s epojavat pri mnogu sostojbi kako sto e hipoglikemija,anemicnost kako i cirkulatorni poremetuvanja(namalen dotok na kislorod vo CNS),portosistemski santovi i dr.Znaci pred da s e proglasi epilepsija kako bolest treba da se isklucat prethodno navedenite sostojbi.Ako e nekoja od prethodnite sostojbi ke terba normalno dokolku moze da se terapira a ako se raboti za sostojba koja ne e izleciva togas se menadjira.MOra dobro da se razgranicat ovie sostojbi so epilepsijata kako bolest,zato ti vo momentov toa ne mozes da go napravis dozvoili toa da go zavrsi strucno lice.
:)

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
Mozno e da ima epileptiformni napadi,no nemora da znaci deka se raboti za epilepsija,ovie napadi se karakteristicni za epilepsija no ne i patognomonicni(specificni),vakvi napadi moze da s epojavat pri mnogu sostojbi kako sto e hipoglikemija,anemicnost kako i cirkulatorni poremetuvanja(namalen dotok na kislorod vo CNS),portosistemski santovi i dr.Znaci pred da s e proglasi epilepsija kako bolest treba da se isklucat prethodno navedenite sostojbi.Ako e nekoja od prethodnite sostojbi ke terba normalno dokolku moze da se terapira a ako se raboti za sostojba koja ne e izleciva togas se menadjira.MOra dobro da se razgranicat ovie sostojbi so epilepsijata kako bolest,zato ti vo momentov toa ne mozes da go napravis dozvoili toa da go zavrsi strucno lice.
:)
најпрво благодарам за одговорот. Бевме на ветеринар и се испостави дека нашиов глумец, во суштина сакал да поврати топче влакна, ама малце чудно го манифестира тоа... хахаха додуша и јас прв пат чувам мачка, па ваквите појави ми се чудни... НАВИСТИНА Е ВАЖНО КАЈ кој ветеринар се оди!!!

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Колку отприлика чини преглед / вакцина за мачиња?

Kajgana Shop

На врв Bottom