Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Значи многу е тешко лекувањето, не се разбирав од овој вирус дури кога ми кажаа, пробувавме се со ветеринарот значи не успеавме да го излечиме, сепак кученцето го најдов на патот фрлено, можда и болно сум го земал, али не ми изгледаше така, кога го земав го средив 1 година помина беше супер, али потоа кога наеднаш падна се случи тоа. Сепак фала ви многу.
Дали имаше примано вакцини?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
2.248
Дали имаше примано вакцини?
Вакцини за тој вирус? Незнам, ние кога го однесовме на една ветеринарка, ни кажа дека само треба да прими терапија, на секој втор ден да одиме, нешто такво беше, свашта му ставеше, прво на кучето му бил виросен дишниот пат, кашлаше неубаво, после тоа се заебавме снемавме пари и го носевме со послените, па потоа отидовме на друг ветеринар и одма ни залепи во фаца ни кажа дека ништо од кучево, а изгледа другата ветеринарка нејкаше да ни каже иако беше и таа многу загрижена.
Незнам, незнам знам дека многу ми е жал, инаку од кога го земавме од улица не сме го вакцинирале. (и тоа е наша грешка)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Да...за жал, бидејки шансите да тоа зафати вирус и ако вакцинирано постојат,мегутоа сепак постои некоја заштита.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Мачоров на грбот има 3-4 како ранички ми изгледаат на допир. Така како закоравена крв.
Пред некоја недела коа бев на вет (тогаш примаше терапија уште за инфекција на мочните патишта), тогаш имаше само едно го виде ветеринарот и вика некоја раничка е. Али денес приметив уште 3-4 околу тоа. Сите се со слична форма, округли и како рапави на допир.
Ке го носам денес на вет, али да прашам вие да не знаете што е?

Л

Лигеја

Гостин
Мачоров на грбот има 3-4 како ранички ми изгледаат на допир. Така како закоравена крв.
Пред некоја недела коа бев на вет (тогаш примаше терапија уште за инфекција на мочните патишта), тогаш имаше само едно го виде ветеринарот и вика некоја раничка е. Али денес приметив уште 3-4 околу тоа. Сите се со слична форма, округли и како рапави на допир.
Ке го носам денес на вет, али да прашам вие да не знаете што е?
Се чеша ли од под,предмети...? Можно е да се од болви.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Се чеша ли од под,предмети...? Можно е да се од болви.
Од под/предмети не, али го имам видено со нозе како се чеша. Сам да се разранил тешко, зошо раничкиве се околу `рбетот.
Болви? Хм, од кај ги закачил, не го пуштам надвор. Едино кај ветеринарот ако закачил, зошто на 2-3 пати по 10-14 дена примаше инекции за инфекцијата.

Л

Лигеја

Гостин
Од под/предмети не, али го имам видено со нозе како се чеша. Сам да се разранил тешко, зошо раничкиве се околу `рбетот.
Болви? Хм, од кај ги закачил, не го пуштам надвор. Едино кај ветеринарот ако закачил, зошто на 2-3 пати по 10-14 дена примаше инекции за инфекцијата.
Провери го за болви,помини со раката преку крзното,со ситен чешел и ќе видиш дали има или не.Во секој случај на раничките стави им малку Бетадин (јод) врз нив две-три капки,дезинфицирај ги.Ако забележиш влакното да опаѓа окулу нив,почнува да го чеша многу и да се шири,тогаш се работи за кожна инфекција.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Имам маче старно околу 8 години и повеке (можеби и 10 ), досега никогаш, ама буквално никогаш не се измочкало дома, секогаш стои на врата чека да му отворат, оди во двор и потоа се враќа и повторно чека на врата да го пуштиме, но ете веке скоро една недела почна по дома да мочка, си бара место во ќоше или сл. и си мочка ( прво бараше на пархет, сега и на тепихот почна), а забележав еднаш и дека крена на кај вратата и пред врата се измоча. Не ми е јасно можно е да не може да издржи (како кај старите луѓе), да не настинало нешто, или пак можеби сев
работи за нешто посериозно... ? Ве молам за некој совет, лек било што, бидејки ако продолжи вака мајками повеќе нема да го пушти дома, а не сака да ставиме песок дома исто, ќе смрзне на ладното надвор :(

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Имам маче старно околу 8 години и повеке (можеби и 10 ), досега никогаш, ама буквално никогаш не се измочкало дома, секогаш стои на врата чека да му отворат, оди во двор и потоа се враќа и повторно чека на врата да го пуштиме, но ете веке скоро една недела почна по дома да мочка, си бара место во ќоше или сл. и си мочка ( прво бараше на пархет, сега и на тепихот почна), а забележав еднаш и дека крена на кај вратата и пред врата се измоча. Не ми е јасно можно е да не може да издржи (како кај старите луѓе), да не настинало нешто, или пак можеби сев
работи за нешто посериозно... ? Ве молам за некој совет, лек било што, бидејки ако продолжи вака мајками повеќе нема да го пушти дома, а не сака да ставиме песок дома исто, ќе смрзне на ладното надвор :(
Па може да се очекува,старо е веќе,не може да држи толку и прави беља :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Мачор или мачка- многу битен момент. Ако е мачор, бележи територија, ако е мачка можно е да има цистит. Или можеби ни двете. Можеби само му е ладно надвор.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Мачор или мачка- многу битен момент. Ако е мачор, бележи територија, ако е мачка можно е да има цистит. Или можеби ни двете. Можеби само му е ладно надвор.
Мачка. Забележав сито дека пие повеќе вода од вообичаено. Ке може ли нешто повеќе за тоа цистит... некои други симптоми, колку е сериозно, како се лекува, и сл. ? Благодарам однапред.

Л

Лигеја

Гостин
Мачка. Забележав сито дека пие повеќе вода од вообичаено. Ке може ли нешто повеќе за тоа цистит... некои други симптоми, колку е сериозно, како се лекува, и сл. ? Благодарам однапред.
Ако мокри вака пократок период можно е да е само преладено.На подолг период,зголеменото пиење на вода и зачестеното уринирање укажува на покачување на шеќерот па може се работи и за хипергликемија или скратено дијабетес што би била логична дијагноза за постаро маче.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ако мокри вака пократок период можно е да е само преладено.На подолг период,зголеменото пиење на вода и зачестеното уринирање укажува на покачување на шеќерот па може се работи и за хипергликемија или скратено дијабетес што би била логична дијагноза за постаро маче.
хммм Мачка, дијабетис хммм, ај ке почекам уште некое време се надевам дека е настината, зошто тоа дијабетис и цистит некако ме плашат :unsure:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
хммм Мачка, дијабетис хммм, ај ке почекам уште некое време се надевам дека е настината, зошто тоа дијабетис и цистит некако ме плашат :unsure:
Цистит е воспаление на мочните канали,и се лечи со антибиотици :)

Kajgana Shop

На врв Bottom