Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
немаме ние слободна волја, само Бог е моќен да создава и он е крив за све од него е сето добро и секое зло, ние луѓето не мож
еме без негово допуштение и предзнаење, што и да правиш ти ќе го направиш само она што Он со своето предзнаење знае дека ќе го направиш. Бог е суверен а ние људите неаме никаква моќ, он не створил со карактер лош или добар и доброто дрво дава добар плод затоа што е добро, а лошото лош затоа што е лошо. Така да тоа за слободната волја е богохулие, само Бог создава, од него е се, по негова милост ќе се спасат оние кој Он ги сака, а не оние кои ги проколнал. Се е од Бог никогаш никогаш да не заборавиме дека СЕ потекнува од неговата волја. Не може ни едно врапче да умре ни едно влакно да падне ако Он тоа не го дозволи. Бог е суверен а тоа значи само Он е слободен и Он создава се!

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Тоа што ти не си се разболел треба да се запрашаш себеси за својата духовна страна од животот,премн си се занел во материјализмот а си ја запоставил душата па и Бог кренал раце од тебе,ако те зарази со рак тогаш стварно те сакал давајќи ти можност да се искупиш за своите грешки а ако не ти дава никаква болест тогаш те заборавил.
За бебињата тоа е со причина но сепак на нам непозната барем на мене.Цитат ќе добиеш но не сега.
Значи според тебе болеста претставува искушение т.е. тест со кој Господ воедно проверува, предупредува и во драстични случаи казнува поради некој сторен грев? Ракот е манифестација на љубов???
А неразболувањето треба да значи дека сме оставени самите на себеси?
Твојот став секако не е новост (одамна е востановен во повеќе религии), но те молам објасни како тоа едно битие кое самото по себе е совршено, омнипотентно и притоа бескрајно го сака човечкиот род се служи со мерки кои ни оддалеку не исполнуваат услови за една во најмала рака пристојна и добронамерна комуникација? Или тоа е единствениот начин, односно не постојат можности за други варијанти?
Според таквото сфаќање на работите се се сведува на односот господар - роб во најлошата смисла на зборот.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
ајде вака... веројатно имал некоја добра причина за да пренесе живот овде но дали баш вака го замислувал сето тоа, хмм :raz:
како може ние да нагаѓаме за нашите грешки, а он да не лупа од горе... а што кога ќе се извлече таа фамозна поука, дали он ни гарантира дека ќе се вратит ука да не искупи како некој вид на награда?

нема поента, нема поука, нема цел све ова и цело ова опкружување.... што му е всушност целта на господ бог, што сака од нас?
Ќе те прашам нешто но за да си одговориш на себеси лично ,твојот одговор не го постирај тука,ако си доволно искрен не кон мене туку кон себеси тогаш ќе сфатиш.Кога би се нашол во ситуација дека ќе умреш значи шо се вика народски кога би ја помирисал смртта,тогаш во тој момент дали би размислувал вака или па другачије?Ако си искрен ќе видиш дека ќе ја сфатиш и поентата и поуката,но за некои работи треба време,не очекувај се одеднаш.Ти викаш: што кога ќе се извлече таа фамозна поука,е па не знаеш,но кога би знаел не би размислувал така за таа "famozna pouka",

Или сум се занел во материјализмот тоа е едно...или пак имуниот систем ми е добар и плус се чувам со облека и чаеви. Сепак ова е прашање на лични мислења.

За вториот дел пријтелски совет е да не го збориш ова јавно. Знам луѓе на кои блиски им умреле од такви болести, и ако има кажеш дека тоа им се случило затоа што Бог ги сака не би се изненадил ако те нападнат физички.

Па ни јас не знам. Значи целиов муабет е претпоставки и нагаѓања со цел да се заплашат луѓето. Јебеш га.
Можно е да и имуниот систем ти е добар не мора да значи.Точно е дека е прашање на лично мислење.

За вториот дел,фала ти за советот,во секој случај добар совет,но сепак јас тоа тебе ти го кажувам,мозокот треба чафка да ми го испила за јас на моите роднини да им кажам "Ej ne se sekiraj Bog go sakal" искрено и јас не би се изненадил ако ме нападнат.Кажи му на човекот онолку колку што може да разбере.

Не дека е претпоставка туку како што реков во другиот пост некои работа сега некои покасно а некои и никогаш,се зависи од нас,и колку всушност се трудиме да ги разбереме работите на најисправен начин не гледајќи ги и не давајќи им предност на нашите емоции туку на нашиот разум и свест.Не сум тука за да плашам некого.Не знам кај го прочита тоа,тоа никако не мие особина.

немаме ние слободна волја, само Бог е моќен да создава и он е крив за све од него е сето добро и секое зло, ние луѓето не мож
еме без негово допуштение и предзнаење, што и да правиш ти ќе го направиш само она што Он со своето предзнаење знае дека ќе го направиш. Бог е суверен а ние људите неаме никаква моќ, он не створил со карактер лош или добар и доброто дрво дава добар плод затоа што е добро, а лошото лош затоа што е лошо. Така да тоа за слободната волја е богохулие, само Бог создава, од него е се, по негова милост ќе се спасат оние кој Он ги сака, а не оние кои ги проколнал. Се е од Бог никогаш никогаш да не заборавиме дека СЕ потекнува од неговата волја. Не може ни едно врапче да умре ни едно влакно да падне ако Он тоа не го дозволи. Бог е суверен а тоа значи само Он е слободен и Он создава се!
Да немавме слободна волја ќе бевме роботи.Ние посакуваме да направиме нешто и ако сме во можност ќе го направиме.Ако Он со своето предзнаење тоа го знае не значи дека ти немаш слобода волја за работите кои се околу тебе.Точно е дека Бог создава се и ќе се спасат само оние кои бараат спас и оние кои веруваат во Бог,а овие другите се проколнати затоа што Бог како и за првите така и за вторите со своето предзнаење знае како ќе постапи неговото создание така што проколнатите и цело време да ги оставиш да живеат на овој свет они никад нема да веруваат па затоа и Бог ги проколнал затоа што знаел дека никад нема да веруваат.Он ги проколнал за ние од нив да земеме поука и да веруваме,а не ние да мислиме дека еве Бог ги проколналл и сега на овие им нема спас.Спас има за секој оној кој бара спас.

Се согласувам дека без Негово знаење не може ни едно врапче да умре ни едно влакно да падне.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Ќе те прашам нешто но за да си одговориш на себеси лично ,твојот одговор не го постирај тука,ако си доволно искрен не кон мене туку кон себеси тогаш ќе сфатиш.Кога би се нашол во ситуација дека ќе умреш значи шо се вика народски кога би ја помирисал смртта,тогаш во тој момент дали би размислувал вака или па другачије?Ако си искрен ќе видиш дека ќе ја сфатиш и поентата и поуката,но за некои работи треба време,не очекувај се одеднаш.Ти викаш: што кога ќе се извлече таа фамозна поука,е па не знаеш,но кога би знаел не би размислувал така за таа "famozna pouka",
океј друже те разбирам, си се нашол во незавидна позиција... јас сакам сеа тебе нешто да те прашам.. дали тоа на тебе ти го смени видикот кон бога и те направи побожен?
за среќа јас досеа не сум доживеал такво нешто но искрено да ти кажам еве не верувам дека во таквите случаеви интервенирала божјата рака... многу е контрадикторно тоа гледиште, има многу други луѓе кои несреќно настрадале(еве баш сеа нешто кажаа на вести, имало некои пукотници пред црква)... некои бог ги зема предвреме покрај себе, а па од друга страна на некои им дава втора шанса, зошто е тоа така :icon_neut

ќе беше премногу очигледно ако бог се замешаше во нашата судбина :toe:
а неможам ни сеа да нагаѓам што би било доколку би ме снашло такво нешто... некој претходно многу убаво се изјасни за животот после смртта, рај-пекол, незнам според кои критериуми бог ги класифицира патиштата на душите... дали ако убијам при самоодбрана и потоа ги признаам моите гревови ќе ми биде простено :toe:

ако ни е кројач на судбината ондак ние сме му само марионети со кој он си поигрува со нас... значи според ова поентата на животот ја нема..

Да немавме слободна волја ќе бевме роботи.Ние посакуваме да направиме нешто и ако сме во можност ќе го направиме.Ако Он со своето предзнаење тоа го знае не значи дека ти немаш слобода волја за работите кои се околу тебе.Точно е дека Бог создава се и ќе се спасат само оние кои бараат спас и оние кои веруваат во Бог,а овие другите се проколнати затоа што Бог како и за првите така и за вторите со своето предзнаење знае како ќе постапи неговото создание така што проколнатите и цело време да ги оставиш да живеат на овој свет они никад нема да веруваат па затоа и Бог ги проколнал затоа што знаел дека никад нема да веруваат.Он ги проколнал за ние од нив да земеме поука и да веруваме,а не ние да мислиме дека еве Бог ги проколналл и сега на овие им нема спас.Спас има за секој оној кој бара спас.

Се согласувам дека без Негово знаење не може ни едно врапче да умре ни едно влакно да падне.
ако ко што велиш бог на некој начин ги казнувал неверниците со разни болести, тогаш тоа треба да го направи предвреме, како спонтан абортус.. чим знаел дека никогаш нивната божја свест нема да проработи нема што да се мачи самиот себе, а и нив да ги мачи... вајда ако е моќен и совршен може да направи промена на гени :toe:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Значи според тебе болеста претставува искушение т.е. тест со кој Господ воедно проверува, предупредува и во драстични случаи казнува поради некој сторен грев? Ракот е манифестација на љубов???
А неразболувањето треба да значи дека сме оставени самите на себеси?
Твојот став секако не е новост (одамна е востановен во повеќе религии), но те молам објасни како тоа едно битие кое самото по себе е совршено, омнипотентно и притоа бескрајно го сака човечкиот род се служи со мерки кои ни оддалеку не исполнуваат услови за една во најмала рака пристојна и добронамерна комуникација? Или тоа е единствениот начин, односно не постојат можности за други варијанти?
Според таквото сфаќање на работите се се сведува на односот господар - роб во најлошата смисла на зборот.
Да според мене болеста тоа претставува.А за ракот не би го објаснил баш со такви зборови љубов,под тоа го мислам следново:Ако на некој човек кој верува во Бог и другиот свет му кажеш така за ракот он нема да му ја секира мн затоа што он знае дека вистинскиот живот е после овој свет а овоземскиот живот е само искушение за или против нас,нема да се секира дека му отчукуваат последните моменти од неговиот живот,е сега доколку ти го кажеш ова на некој кој не верува во Бог и другиот свет нормално е да се очекува он да те нападне или исмева или да не ти верува затоа што кога и ја не би верувал во другиот свет искрено и јас би те нападнал кога би ми кажал такво нешто и сл во тој момент.
Пошто мојот став не ти е новост тогаш се надевам дека ќе ме сфатиш добро.Во врска со комуникацијата Бог и човекот која тебе не ти се свиѓа имам да ти кажам дека ние сме грешници а Бог не греши,не е до комуникацијата туку до тоа колку е способен операторот успешно да комуницира со својот Создател.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Ќе се вмешам во муабет, затоа што ова ме испровоцира:

Ќе те прашам нешто но за да си одговориш на себеси лично ,твојот одговор не го постирај тука,ако си доволно искрен не кон мене туку кон себеси тогаш ќе сфатиш.Кога би се нашол во ситуација дека ќе умреш значи шо се вика народски кога би ја помирисал смртта,тогаш во тој момент дали би размислувал вака или па другачије?
Иако не се однесува на мене, мене ми се случило тоа да бидам во таква ситуација.

Знаеш ли какво е моето мислење сега за животот? Комплетно сменето. Си поставив цели кои сакам да ги постигнам. Направив листа на работи што сакам да ги направам. И не ме интересира дали ќе горам во пеколот, или ќе одам во рајот. Додека сум тука, сакам животот да го живеам најдобро што можам, без никаков лимит.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Ќе се вмешам во муабет, затоа што ова ме испровоцира:

Иако не се однесува на мене, мене ми се случило тоа да бидам во таква ситуација.

Знаеш ли какво е моето мислење сега за животот? Комплетно сменето. Си поставив цели кои сакам да ги постигнам. Направив листа на работи што сакам да ги направам. И не ме интересира дали ќе горам во пеколот, или ќе одам во рајот. Додека сум тука, сакам животот да го живеам најдобро што можам, без никаков лимит.
Ова ти го викам со сета почит без навреда но не е убаво ни учтиво од твоја страна да се мешаш кај што не те интересира,као што рече ти во претходните постови не веруваш не веруваш ок,живеј си го животот не се замарај со нас верниците.Поздрав

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Да според мене болеста тоа претставува.А за ракот не би го објаснил баш со такви зборови љубов,под тоа го мислам следново:Ако на некој човек кој верува во Бог и другиот свет му кажеш така за ракот он нема да му ја секира мн затоа што он знае дека вистинскиот живот е после овој свет а овоземскиот живот е само искушение за или против нас,нема да се секира дека му отчукуваат последните моменти од неговиот живот,е сега доколку ти го кажеш ова на некој кој не верува во Бог и другиот свет нормално е да се очекува он да те нападне или исмева или да не ти верува затоа што кога и ја не би верувал во другиот свет искрено и јас би те нападнал кога би ми кажал такво нешто и сл во тој момент.
Пошто мојот став не ти е новост тогаш се надевам дека ќе ме сфатиш добро.Во врска со комуникацијата Бог и човекот која тебе не ти се свиѓа имам да ти кажам дека ние сме грешници а Бог не греши,не е до комуникацијата туку до тоа колку е способен операторот успешно да комуницира со својот Создател.
пријателе, дали оваа верзија за подземниот живот ти лично си ја имаш формирано?
ако е така тогаш незнам што да ти кажам, што уште бараш овде при здрава свест ако ова според тебе е привремено, а потоа следи вечниот живот...

живеј си го животот овде и цени го, не го глеј како некое тестирање бидејќи потоа може да се разочараш што твоите прогнози биле погрешни.

Г

Господ

Гостин
Ај вака,дали детето кое во гнев ќе ја искрши својата играчка затоа што не му се допаѓа е добро дете и дали таткото кој го застрела своето чедо кое е наркоман е добар татко?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
океј друже те разбирам, си се нашол во незавидна позиција... јас сакам сеа тебе нешто да те прашам.. дали тоа на тебе ти го смени видикот кон бога и те направи побожен?
за среќа јас досеа не сум доживеал такво нешто но искрено да ти кажам еве не верувам дека во таквите случаеви интервенирала божјата рака... многу е контрадикторно тоа гледиште, има многу други луѓе кои несреќно настрадале(еве баш сеа нешто кажаа на вести, имало некои пукотници пред црква)... некои бог ги зема предвреме покрај себе, а па од друга страна на некои им дава втора шанса, зошто е тоа така :icon_neut

ќе беше премногу очигледно ако бог се замешаше во нашата судбина :toe:
а неможам ни сеа да нагаѓам што би било доколку би ме снашло такво нешто... некој претходно многу убаво се изјасни за животот после смртта, рај-пекол, незнам според кои критериуми бог ги класифицира патиштата на душите... дали ако убијам при самоодбрана и потоа ги признаам моите гревови ќе ми биде простено :toe:

ако ко што велиш бог на некој начин ги казнувал неверниците со разни болести, тогаш тоа треба да го направи предвреме, како спонтан абортус.. чим знаел дека никогаш нивната божја свест нема да проработи нема што да се мачи самиот себе, а и нив да ги мачи... вајда ако е моќен и совршен може да направи промена на гени :toe:
Не ти го кажувам тоа дека јас сум се нашол во таква ситуација туку човек доволно е да размисли на тој момент па ќе сфати.Интересна работа кај човекот е што се спрема за живот да живее што не е никако погрешно,но заборава нешто најважно а тоа е неминовната вистина дека еден ден ќе го нема,мислам на смртта значи.Се спрема за факултет па завршува,се спрема за кариера,формирање фамилија,бизнис,му доаѓаат внуци,се пензионира,а на крај не се спрема и не размислува за нешто што сигурно ќе го снајде.Колку е тоа глупо и себично.Смртта ќе дојде сигурно а не размислваме што после тоа,додека овие други работи може некои и да ни избегаат од раце но сепак тоа најмн го сакаме,чудно:toe:.

Тие што Бог ги зема предвреме тоа е затоа што тоа е најдобро за нив,они и да ги остаиш пак ќе бидат истите.А на тие што им дал втора шанса тогаш стварно можат да се променат кон подобро.

Сами сме кројачи на својата судбина како што реков слободна волја.

А за убиство при самоодбрана мислам дека ти е јасно каков ќе биде исходот,доволно си паметен за да го знаеш тоа.

Бог не ги казнува со болест само неверниците туку и верниците.

Ако Он ги промени гените не е тоа тоа,тука више нема слободна волја,сфаќаш,Он не се мачи туку едните се дадени за другите да ги сфатат благодети и обратно.Како беше она:Вредноста на здравјето ја знае болниот,или ќе дознаеш колку си сакал некој кога нема да го има више.Во сето тоа има поука,не е тоа за да се мачат и сл.

Ај вака,дали детето кое во гнев ќе ја искрши својата играчка затоа што не му се допаѓа е добро дете и дали таткото кој го застрела своето чедо кое е наркоман е добар татко?
Друже те молам отвори нова тема ова е скроз нешо друго

пријателе, дали оваа верзија за подземниот живот ти лично си ја имаш формирано?
ако е така тогаш незнам што да ти кажам, што уште бараш овде при здрава свест ако ова според тебе е привремено, а потоа следи вечниот живот...

живеј си го животот овде и цени го, не го глеј како некое тестирање бидејќи потоа може да се разочараш што твоите прогнози биле погрешни.

Кажав и претходно но да нема сомнежи ќе кажам пак,јас не сумњам дека има,а за тие кои се сомневаат тоа е друго,и да нема ништо страшно 60 години во вода,но за тие кои шшто мислеле дека нема и на крај испаднало дека има што по мене има,тогаш тешко нив,ги чека цела вечност за она што го посеале да си го жнеат

Г

Господ

Гостин
Зошто друго само ти ја споредувам положбата Бог-Народ со татко-син.
И те прашувам дали таткото(Бог) е совршен ако допуштил неговото чедо(народот)
да тргне по лош пат и потоа да го казнува сурово.
Дрвото се врзува да расте право уште додека е младо а не да го сечеш здраво право ако си го запустил.
Ете тука е Божјата несовршеност.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
Зошто друго само ти ја споредувам положбата Бог-Народ со татко-син.
И те прашувам дали таткото(Бог) е совршен ако допуштил неговото чедо(народот)
да тргне по лош пат и потоа да го казнува сурово.
Дрвото се врзува да расте право уште додека е младо а не да го сечеш здраво право ако си го запустил.
Ете тука е Божјата несовршеност.
Ако не беше така, ќе се жалевте дека немаме слободна воља.

А

Антоние

Гостин
Отварачу на темава, прво треба да го дефинираш бог. Императивно е да знаеш за што точно зборуваме пред да одлучиме дали постои или не.
Но навистина, како може некој да очекува да знае во тој момент? Ние само од неодамна сфативме дека постои повеќе во универзумот отколку нашата мала галаксија и областа што ја опкружува, па затоа нема да си ги прекријам очите во исчекување дека тајните на универзумот ќе ми бидат фрлени во скут.

Лично, не верувам во бог(ови). Мислам дека тие се само начин на кој што го антропоморфизираме (поистоветуваме со човечки облик) универзумот со цел да се чуствуваме дека можеме да се поврземе со него на некој начин, како да не е толку имперсонален и безмилосен, и како да ние всушност сме битни во него. Не се сеќавам до сега да сум слушнал респектабилен аргумент за постоењето на бог(овите) (бог(ови) во комерцијална смисла на зборот, така речено), меѓутоа не претпоставувам дека ја знам целосната вистина затоа што не ја знам.

Всушност, мене не ми е гајле дали постои бог или не. Тој не ми изгледа ужасно инволвиран со нас ако постои, па зошто да бидеме загрижени за тоа?

И за крај, не можеме да кажеме дали постои бог од било каков вид или не со било каква разумна сигурност (примети дека викам било каков затоа што на бог никад не му била дадена дефиниција од никаков вид).
Повеќе често отколку што е ретко, мозгање на вакви работи е само интелектуална мастурбрација.

Kajgana Shop

На врв Bottom