Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Изгледа мисли дека науката, денес, тврди, како и црквата во средниот век, дека земЊата е рамна, муахахахахаха, која дебилштина.

Не бе, не знае што напишал, иако така испаѓа.

Ужас. Пишуваат, а не се читаат, ниту гледаат како им звучи и каков смисол им има напишаното.

SRCE I DUSA напиша:
da veruvam.i za onie koi ne veruvaat edno prasane zosto togas se krstite i vencavete vo crkva.na vremeto kumonistite ne veruvale alitoa javno go iskazuvale.
А кој рече дека се крстиме и венчаваме во црква??

Те молам не туку давај декларативни апсолутични изјави.

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
еве јас вака ке го објаснам , моја гледна точка

Уште пред нашата ера луѓето им се восхитувале на необјаснивите работи за нив...пример како врне дожд, громови, плодност , животните што ги опкружувале и за сите тие работи затоа што немало друг начин морало да си создаваат богови.

Да ја земеме Митологијата т.е. Грчките богови.....Бог на плодноста ...нормално луѓето никако неможеле да сватат како тоа растение расти, па затоа и богот според нив тој ја контролира целата таа работа, доколку не е плодна годината се жртвува било што , човек , јагне....и наредната година е плодна...ахаам...или пак не е плодна ...ахаа..значи сме згрешиле нешто па ај оваа година 2 јагниња. Сепак кривицата е во нив и тоа оди во круг..

Kога тие сите работи се откриа дека не се така и тука останаа уште каде после смрта и небото и што после тоа.
Исус...јас сум воодушевен од него и би го нарекол навистина добар психолог и политичар, човек навистина многу паметен кој се борел за својот народ практично за слобода. Неможел како денешните политичари да ги купат гласовите со канта сирење и 2 кила брашно или пак да наполно гласачки кутии. Собрал одбрани луѓе со него така наречените апостоли и им рекол ..''Слушајте сега вие, сите ке кажувате насекаде и ке ја ширите мојата пропаганда дека јас лечам, помагам на гладните и сите тие работи па само така можеме да го собереме народот во едно пак.'' Секој од нив го направил истото и така се собрал народот. Бил одличен психолог и им помагал на луѓето исто така го кажувал само најдоброто т.е. моралните норми. Неговото распнивање не било случајно римјаните сите во тоа време така ги казнувале на ист начин,а тој бил обвинет за работење против управувањето на Рим. По падот на Исус неговите следбеници го раширија тоа воскреснување низ народот и опаа еве ти тезга и работа , каков учител такви и ученици. Се распрскале по светот и ширеле вера.

Библијата....добра книга има интересни работи во неа, посебно тие Божји заповеди т.е. морални норми кои секој верник ги има во животот прекршено барем пола од нив. Прекрасно составена и како што реков добра приказна , сум ја прочитал неколку пати.

Црквата....најголемата глупост која му се случила на човештвото...најголемата институција во државата после владата. На што личи ова за една крштевка во црква 1500денари свадба 2000ден :tapp: ...ма ајди ви се молам, страмоа....зарем бог сака да зема пари? или пак попот сака да вози кола да се пијани и да оди по софри. Ахаа така ли , поповите треба да се задоволат само со трошка леб да преживеат а не она страмота. уште ценовник што нема пред црква. ИНКВИЗИЦИЈА е далеку далеку полошо од холокаустот!!!тоа е бизарно ама кој би сакал да ги изгуби парите што ги заработува црквата заради некој неранимајко кој сакал ка каже дека земјата се врти околу сонцето и да противречи на бог кој вели дека е плоча или тој ја носи учка..нормално дека нема да го убијат него прво ке го тестираат во нивните фитнес центри со прекрасни справи па после цело мачење да признае (со претходно отсечен јазик) тој не признава си кјути и нормално се пали на плоштад или пак покрај друже Џелад Гилотина. али сепак има една ситна позитивна работа во сето ова (па сеоткриа бааги работи за човековата психологија, а има и книги)

И се досега што сум видел и искусил во животот ништо не ме навело да размислувам дека бог ме создал дека ме везел и шиел и ми лепел уше и органи на мене...смешно навистина( не било смешно пред 2000 години , меѓутоа сега покрај се што е очигледно и да сме толку тврдоглави не бива....затоа си го имаме чичо Дарвин да ни објасни и да не подуши како оди тоа еволуцијата.

И уште една работа , ми се појави прилика еднаш да ја најдам ''The Bible of Satan'' напишана од некои кретени од Америка и навистина книгата е скоро 100% срање, опишани некои ритуали абе ппсихопатски работи што да кажам...арно ама незнам како прочитав една навистина многу паметна работа внатре и велеше:
''...Доколку имаш вера го сакаш нештото макар да е камен од улица било кој предмет личност , му се восхитуваш , молиш , се жртвуваш за него дури и би умрел за тоа нешто ....е тогаш тоа нешто може да ти биде бог...'' иако контра на се друго во книгата (тоа е навистина глупаво) ама сепак паметна работа и тоа е така......
Се зависи од самиот човек од неговиот мозок како ке ги свати работите ...значи бог постои само во мозокот на човекот никаде на друго место... значи кај 90% од вас некој друг ви го создал богот во вас (пример бабите) и можам да речам 50% од таканаречените верници ја немаат прочитано светата книга , што значи не знаат во што веруваат.

Јас не сум верник, ниту пак некој може да ме натера да верувам во бог. И добро се чуствувам без бог можам и сам.
Бог можам да кажам е за слабаци (без навреда)
Али сепак, порака , правете го она што ви го олеснува животот и ве прави среќни без ограничувања во животот.
И изживеетего животот најдобро што може затоа што незнаете што ве очекува после смртта..........
:angel1:(завршува со музиката од Unsolved Misteries или X files) :devil2:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.266
Поени од реакции
84.364
Bacillus gagous напиша:
Ај биди поконкретен, ако може и пример.
Тврдењата на тоа што се вика наука, се земаат здраво за готово, во секој еден момент. Секое тврдење спротивно на тоа се изложува на интелектуален линч или потсмев. Во духот на времево, нели. Толпи научници што палат луѓе, се незамисливи денес.
Во овој момент ако тврдам дека во некоја џунгла има диносауруси, ќе ме респектираат во научните кругови? Не, ќе ме исмеат? Не ја оставаат можноста дека сум во право. Затоа што според Дарвин еволуцијата на тој вид....
Еве и примери:
-Кој им кажал на градежниците во првата половина од 20в., да ставаат азбестни цевки во водовод. Сигурно преку научно-технолошки процеси е дојдено до тоа решение.Доколку некој се залагал за нешто друго сигурно ќе му рекле да не дроби, затоа што науката во таа област си го рекла своето. Денес како се произнесува таа наука во врска со ова?
-Ако пред дваесет години речев дека целекант постои. Ќе ми го дадеа одговорот дека тој вид е изумрен, затоа што еволуирал во...И дека моето тврдење е смешно. Пред некоја година најдоа целеканти.
-Порано ако тврдев дека Плутон не е планета, сигурно немаше да можам да бидам сметан за врвен астроном-физичар.

Има многу вакви примери.

Сето тоа ќе беше затоа што според науката немам докази, односно немам докази кои таа ги смета за докази. Но не е поентата во тоа. Поентата следи.

Ова не е сведоштво за тоа дека науката постојано се усовршува. Туку за тоа дека нејзините тврдења (можеби) не се апсолутни, а за такви самата наука ги представува, исмевајќи го поинаквото во тој момент. Иако подоцна дури и самата себеси ќе се побие.

....уствари не го мислев сето ова. Мислев дека науката денес тврди дека земЊата е рамна. Мухахахахахаххаха

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
ЗемЊата е рамна, нели така рече.

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
Garfield напиша:
А кој рече дека се крстиме и венчаваме во црква??

Те молам не туку давај декларативни апсолутични изјави.
Epa ako veruvas vo gospod, sto znaci voedno si i hristijanin , bi sakal da slusnam kade na drugo mesto bi se krstel ili vencal ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kade vide deka veruvam more, citaj malku, ne lupaj.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne, ne veruvam i mislam deka apsolutno deklarativni izjavi od ovoj tip samo vo igracnica, ne na seriozni topics.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
SkYw4lk3r напиша:
Epa ako veruvas vo gospod, sto znaci voedno si i hristijanin , bi sakal da slusnam kade na drugo mesto bi se krstel ili vencal ?
значи, ако некој верува у Господ мора да е христијанин? А што е со кабалистите? Јудаисти (Евреи)? Гностици? Католици? Еванѓелисти? Протестанти? Јеховини Сведоци? Само да наведам некои гранки што го прифаќаат еден исти Бог, но со малку различно тумачење

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
Epa vaka Garfild ako ne svati prasanjeto bese opsto i retoricko, inace do sea procitav veke 100 pati deka ne veruvas vo gospod :) . SHORT1 mozda loso napisav, (my bad). Sakav da kazam za hristijanite(samo za niv) kaj bi se krstele i vencale, ako ne vo crkva.(sto vo sprtotivno ako ne praat taka idat protv verata) :salut:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne znam, jas bev citiran, jas ti odgovoriv, ako nje sakas da ti odgovaram direktno, licno, togas bidi opst, ne me sitiraj. Ti teknuva, common sense zxa forumisanje.

Risjanite, koi se risjanite, dali se takugjere risjani: The later days Saints? The Jehova witnesses, the temple of Zion followers of Saints? The Mary's disciples? The Children of Jahve?

Mislam deka toa se mali varijacii na tema risjanstvo, a sepak, generalno risjani, raqzlikite se minorni.

Itn.

T

trilobite

Гостин
Ни една групација не е од овие христијанска.Чак штовише антихристијанска,со огромни разлики.
Првите се мормони(веруваат во божанства од други планети,изванземаљци)
Јеховини не веруваат во Исус-отпаѓаат од одма
Temple of Zion-ми личат на дуватори,нешто Раста манн
Овие останативе ти се некои забегани комуни,али регистрирани ко црква за да не плаќаат данок итд..

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The Later days Saints se Mormons, ama christians be, eeej. varijanta vasa. vie ne smeete da ebete, nitu edna, tie smeeja do pre dmalku mnoguzenstvo da prakticiraat, maltene Utah i Salt Lake lici na Brigham Young ebate, hehehehehe!

T

trilobite

Гостин
Цк.
Они се таква префригана скупина,што се убедени дека нивниот основоположник Џозеф Смит можел да ја толкува Библијата со специјален вид на наочари!(озбилен сум)
Па него како!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Nope, ne se, mada Smith go okrkal u voz, so pishtoljaga u celo.

Zabegani se, da.

Kajgana Shop

На врв Bottom