Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???


  • Вкупно гласачи
    994
S

Sith_Lord

Гостин
pa da jas veruvam vo gospod pribidejki toa ostanalo od starite vreminja pa zaso i jas da ne veruvam hehe
Зашто и јас да не верувам... Па во старите времиња верувале дека земјата е рамна, дека е стара цели 5000 години, дека ѕвездите се неколку стотици километри оддалечени од земјата, дека постојат змејови грифони и феникси, дека дедо Ное ги собрал две од СЕКОЈ вид на животно на планетава на еден брод а башка тоа го направил за неколку дена.............и дека постои Господ. lol. :pos: :bip:

Sith
 

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Воздржете се од сеир.
 
Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
10
e dadino ja da ti kazam nesto odenje na glava i noze e sitnica za ona sto go narekuvaat religija u religijata ima mnogu dupki za da negiras no i da opravduvas (zavisi od cija gledna tocka) a odenjeto na glava tie ili moze ili nemoze a zaklucokot e deka nemoze ako kontas so ti tipkam
 

Cool

Untouchable
Член од
21 февруари 2006
Мислења
467
Поени од реакции
9
Верувам во Господ но не сум некој фанатик
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Па не можам да речам дека сум атеист, повеќе би се нарекла нешто слично- agnostic (не знам дали постои зборов на македонски). За оние што не знаат, агностик е некој што не верува во Господ, ама не го одрекува. Никој не може со сигурност да каже дали постои Господ- тоа е енигма цели 2000 и кусур години, па некои одбираат да веруваат во него, некои не. Јас лично не тврдам со сигурност дека не постои некоја сила која создала се што е на земјата, па и на универзумот и ги управува судбините на луѓето, ама не можам ни да верувам слепо пошто ми има многу дупки во целата теорија за религијата. Плус ретко верувам во нешто што не сум го видела така да...
За религиите и верувањата можам само ова да кажам- од кога постои човечката раса на земјава луѓето верувале во разни богови, тотеми, па дури и животни и тоа се со цел да си ги објаснат природните појави и работите кои не можеле да ги сфатат, па им ги теретеле на грб на нивните измислени богови... Сега во 21 век науката е далеку понапредна и на луѓето им е полесно сами да си објаснат некои работи отколку да мислат дека се дело на некоја виша сила... Па мислам дека баш поради тоа се луѓето се повеќе се откажуваат од вербата во Бог. However, се уште има огромен број на верници на разни религии а тоа пак мислам дека е резултат на несреќата на индивидуите, а и колективно на Земјата. Многу е полесно да се справиш со болката откако ќе ја преточиш во зборови во форма на молитва која ти влева надеж дека господ ќе ги чуе твоите зборови и ќе те избави од болката... Со надеж секако е полесно да се оди напред во животот...
Религиите се доста полезна работа, не учат на љубов, на прошка, на здрав живот, на мир... И верувам дека поради вербата некои луѓе се многу посреќни во животот. Ама сепак не можам да верувам во Господ и во се тоа што го збори Библијата затоа што сите достигнувања на науката го негираат сето тоа.

pinki напиша:
samo ne za dzabe veruj mi eden den ke baras proska od nego.
Никој нема право некого да убедува во што да верува а во што не, особено не кога се однесува на религијата која што е толку лична ствар. Ако некој не сака да верува, негово право. Не можеме сеа да му се закануваме со реплики у стилот "ќе гориш во пеколот"
 

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Уште еднаш ќе се изјаснам: Господ, Луцифер, Светци, Ѓаволи, такви работи НЕ ПОСТОЈАТ!!! Тоа се празни верувања. Луѓето ги измислиле тие работи кога сеуште не можеле да си објаснат некои појави и измислувале свашта (како Господ) за да си ги објаснат како казна шо он им ја одредил за лошите дела или награда за добрите дела. Тие ебачини се развиле у дваестина религии шо ги има денес и кои шо го вртат светот! Најискрено не ги поштуем тие работи и не верувам у ниедно од ниф зашто силата и вербата што демек Господ им ја дава на луѓето, е во нас и ние треба да веруваме во себе и во сопствените можности и способности, а не во нешто што е измислено и непостоечко.
СИЛАТА Е ВО НАС!!!!!
 
Член од
14 јули 2006
Мислења
10
Поени од реакции
0
Ne mozam da kazam deka veruvam vo gospod ili deka ne veruvam. Aj vaka ke go formuliram veruvam vo silata na prirodata, univerzumot i se toa shto navistina postoi, a da ke zaboravev veruvam vo mokta na sugestijata, mok na umot :)
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
In Depth напиша:
Ne mozam da kazam deka veruvam vo gospod ili deka ne veruvam. Aj vaka ke go formuliram veruvam vo silata na prirodata, univerzumot i se toa shto navistina postoi, a da ke zaboravev veruvam vo mokta na sugestijata, mok na umot :)
Za site ovie raboti sto gi nabroja deka veruvas vo niv sto miuslis koj gi sozdal??? :raz::wink:

Sekoj moze da ''veruva''- barem na zborovi, no ako veruvas vo nesto toa treba da go pokazes vo tvojot zivot i da se zastapuvas za toa. Vo Biblijata pisuva verata bez dela e nisto a i dela bez vera se nisto.
Ako go prasa polovina od narodot bi odgovoril deka veruva vo Bog no veruvanjeto ne e dovolno potrebno e toa veruvanje da se vidi preku tvojot nacin na ziveenje.
Jas licno veruvam vo Bog i toa ne samo kako nekoja nepoznata visa sila no kako moj licen Spasitel. No kako sto kazav deka i taa vera ja sproveduvam vo mojot zivot i preku nea ja gledam smislata na mojot zivot. :wink:

 
Член од
8 јули 2006
Мислења
173
Поени од реакции
2
Не верувам!!! Ама ич! Колку што верувам во супермен толку и во него. Библијата е само машка измислица за да можat maskite да владеat со светот!
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
Kiko напиша:
Bog e prekrasna realna LICNOST,polna so Ljubov i milost kon negovite slugi na zemjata,a ne e nekakva bezlicna sila.
Toa moze da se vidi po delata na sozdavane ili vo Biblijata vo koja toj sam ni se otkriva(osobini ,custva,postapki).
Samo napred Kiko !!! :wink:

It`s my life напиша:
Не верувам!!! Ама ич! Колку што верувам во супермен толку и во него. Библијата е само маска измислица за да може да владее со светот!
Sekoj ima pravo na svoe mislenje ama sepak sum sigurna deka ti ne si 100% siguren deka Bog ne postoi i deka Biblijata e edna obicna izmislica. Eden den ke vidime koj imal pravo!!!:wink:
 

Wake up

Music lover
Член од
19 јули 2006
Мислења
145
Поени од реакции
0
BOG- 100% REALEN I VISTINIT

Cool напиша:
Верувам во Господ но не сум некој фанатик
Dobro. Znaci veruvas vo Gospod. Ti se obrakjam i tebe i na site onie koi goi velat istoto, a veruvaj mi, mnooooogu se. Znaci veruvame no ne sme fanatici. Epa vaka. Sto podrazbiras pod fanatik? Jas licno, da imam poster na mojot zid od nekoj. No da veruvas vo Bog e nesto.... neznam dali bi uspeala so zborovi da go dolovam ona sto sakam da go kazam, toa e kako da imas eden pecat na srceto, koj ti dava edna sigurnost deka eden den ke se sretnes bez strav so onoj koj te sozdal. Znaete, fakt e deka sekoe covecko sustestvo se prasuva vo zivotot dali Bog postoi?!! Znaci, sekoj pomislil na toa, sto znaci, sekoj , ama bas sekoj mozam da kazam deka ima edna praznina vo srceto, koja, zamislete si kako del od slozuvalka, moze da ja popolni samo Bog. A veruvajte mi, koga ke ja popolni, toa e prekrasno. Zivotot so Bog e edno mnogu ubavo iskustvo (ne sfakjajte me deka se e rozavo), toa e edna nadez, edno patuvanje koe ako navistina Bog zivee vo tvoeto srce, a i ti zivees pred se za Nego, toa patuvanje ke go zavrsisi vo negovata pregratka.
Ej lugje, Bog ve Stvoril, i saka da ja pokaze svojata ljubov kon vas, i vekje ja pokaza koga go dade Svojot Sin da umre za site nas, no veruvajte, moze da iskusitee mnooooooogu od Negovata ljubov. Edinstveno treba da zanete deka vi e potrebna, i Toj ke vi ja dade, NESOMNENO!!!
Razmislete kako bi sakale da ja minete vecnosta....
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
10
Поени од реакции
0
Nikad toa ne sme go rekle

Ptolomej напиша:
Нормално дека верувам во Бог,само луд и ограничен човек може да не верува дека Бог постои(е сега дали сум добар христијанин тоа е друга работа..хе хе)...тоа што го реков дека само луд и ограничен човек може да не верува во постоењето на Бог мислев општо Бог како Бог(виша сила,апсолут),без разлика дали е Јехова,Исус,Алах,Буда итн...има една многу убава мисла од Достојевски(мислам дека е во Браќа Карамазови) која вели вака : "И да не постоеше,Бог ќе мораше да се измисли за доброто на човештвото"...а тоа дека со текот на времето човекот се подели на многу религии(поради кои што се водеа многу војни низ историјава) нема врска со самиот Бог...чудни се патиштата Господови а ние сме премногу мали и безначајни да ги разбериме
:eek:ftopic: Posho sum drugar so Fyodor Mihailovich znam deka on ja reciklirashe originalnata misla na Voltaire "И да не постоеше,Бог ќе мораше да се измисли." :) Ali potpuno se slagam, odlichna e!
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
KAPAMA3OB напиша:
:eek:ftopic: Posho sum drugar so Fyodor Mihailovich znam deka on ja reciklirashe originalnata misla na Voltaire "И да не постоеше,Бог ќе мораше да се измисли." :) Ali potpuno se slagam, odlichna e!
јас само малку би ја модифицирал изреката бидејќи таа укажува дека постои, на бидејќи нема никаков доказ за неговот постоење(сеуште)
подобро би звучело:
И да не постои Бог, многу е корисно да се се измисли и верува во него.
Може малку агностички за некои верници, факт е дека вербата во Бог, без разлика дали постои или не е еден многу ефикасен психолошки механизам за смирување на страстите и емоциите, и малку размислување со поладна глава во однос на случките кои нас лично не погодуваат, а таквото однесување вродува со подобрри и поефикасни решенија за проблемите.
off topic
А BTW имали некој психолог или психијатар на форумов?
 

Wake up

Music lover
Член од
19 јули 2006
Мислења
145
Поени од реакции
0
KAPAMA3OB напиша:
:eek:ftopic: Posho sum drugar so Fyodor Mihailovich znam deka on ja reciklirashe originalnata misla na Voltaire "И да не постоеше,Бог ќе мораше да се измисли." :) Ali potpuno se slagam, odlichna e!
Epa, super, znaci i dvajcata svatile deka BOG POSTOI, za da ne mora tie da go izmisluvaat zosto Toj gi sozdal niv A kolku vistinski i licno go poznavale,....:raz:
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
death_f напиша:
ako biblijata veli deka gospod SEKOGAS im misli dobro na lugeto zosto togas dozvoluva da staradaat?
Koga na primer ti bi imala svoe dete i bi go sakala najmnogu na svet, pa duri i nikogas da ne se razdelis od nego i postojano da go gledas i se grizis za nego, toa moze da padne i da se povredi. No dali toa znaci deka ti ne go sakas?! Ne, bidejki koga toa ke padne i se povredi ti ke go zemas na race i ke se grizis za nego i ke go utesuvas.

Ljubovta na Bog ne e vo toa deka Toj nema da dozvoli nisto loso da ni se sluci, no deka Toj ke bide postojano so nas sto i da ni se sluci, i deka Toj ke se grizi za nas!!!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom