Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Miki1 бе друже па ти го анатемиса целиов образовен систем , ни крив ни должен.
Па побогу, не е толку трагично, не заебаај.

Претпоставувам дека твојата одбивност кон ваквиот систем, највеќе се темели на тоа што Дарвиновата теорија на еволуција, е етаблирана како најплаузибилна во однос на објаснувањето на настанокот на живиот свет.

Меѓутоа, никој со сила не вели, дека мора да ја прифатиме оберучке, и да не се сомневаме во истата.

Згора на тоа, се работи за прашање, кое не го тангира огромното мнозинство во секојдневниот живот, за да биде темел за осуда на целокупниот образовен систем.

Дарвин и неговата ТЕ, немаат благе везе со математика, информатика, физика, хемија, области врз кои почива напредокот на техниката и технологијата.

Истотака нема речиси никакво посериозно влијание и во медицината. Оваа гранка си ги користи 4те механизми наведени во еволуцијата, особено мутациите, во својата разноврсност, за подобро разбирање на одредени проблеми кои го мачат човештвото.
Никој не вели дека ради Дарвин, и со него, започнале да ги разгледуваат мутациите, пред се.
Donald,

не ја препоедноставувај работата за префорсираноста на ТЕ во образовниот систем, оти проблемот е долгосежен...

Ако на повеќе генерации луѓе, преку ОС им понудиш само една вистина, според која човекот настанал од мајмун, сметај дека истите тие генерации луѓе, после завршетокот од своето образование па до крајот до својот живот, ќе останат убедени дека у школо ја учеле „вистината„ (мислам на ТЕ) па дур‘ се живи, ретко кому ќе му падне на памет дури и да подразмисли, а не да подиспита, дали таа „вистина„ е безалтрентаивна или можеби има и други вистини на истата тема..

Тука е суштинскиот проблем! Плус, ОС не ни‘ допушта и алтернативна вистина во однос на онаа од ТЕ па така ОС си останува на монополот на нудење „вистини„ на широките народни маси.

Точно е дека ТЕ не мора да ја засега ниту медицината ниту секојдневниот живот, но она кое ОС им го „набил„ во главите на луѓето, тоа им останува во трајно сеќавање па на таквите луѓе им е тешко да примат поинаква вистина од онаа која им останала во сеќавање...
--- надополнето: 19 август 2013 во 12:50 ---
Мики...го погоди сега....ова нововерците и атеистите убиваат се пред себе...да не зборам за секташите и екстремните муслимани.
Остави ги..не им се секирај...ке горат во пеколот.:pos:
За нововерците и атестите е доволно е да кажат „...Не бе, не е така...„ и со тоа ги побиле сите Богооткриени вистини....
--- надополнето: 19 август 2013 во 12:57 ---
Извини но никако не се сложувам со ова.
Не е земјата настаната со христијанството.
Ниту пак со стариот завет.
Што е со диносаурусите(ќе го земам како пример тоа ми падна на памет)
И тие настанале со христијанството?
Што е со сончевиот систем?
Настанал со христијансвото?
Мислев типот кој го пиша ова трола дека си рекол така.
Сега гледам стварно мислиш.
Нелигично ми е.Пред христијанството(многу време пред тоа постоела земјата и постоеле други верувања во различни божества).
Постоеле племиња на пр.шаманите кои по некои пресметки постојат повеќе од 30 000 години.
Никако не се согласувам со тебе,нит пак со библијата во врска со ова.
Не ги мешај работите...

Рисјанството постои 2000 г., а Светов посто пред рисјанството-како прво.
Како второ, само рисјанство ги потврдува вистините кои се објавени во Стариот Завет, а кои (вистини) ни‘ посочуваат дека и Светов и диносаурусите и кенгурите и сончевиот систем и племињата, имаат свој Творец, Кој сите нив ги создал „од ништо„, но со одредена смила и цел.

За разлика од учењето од верата, го имаме учењето од Светов и од световниве мудреци и идеолози, кои не‘ убедуваат дека се‘ е производ на случајноста па според тоа, се‘ е створено за бесмислица и без посебна цел...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donald,

не ја препоедноставувај работата за префорсираноста на ТЕ во образовниот систем, оти проблемот е долгосежен...

Ако на повеќе генерации луѓе, преку ОС им понудиш само една вистина, според која човекот настанал од мајмун, сметај дека истите тие генерации луѓе, после завршетокот од своето образование па до крајот до својот живот, ќе останат убедени дека у школо ја учеле „вистината„ (мислам на ТЕ) па дур‘ се живи, ретко кому ќе му падне на памет дури и да подразмисли, а не да подиспита, дали таа „вистина„ е безалтрентаивна или можеби има и други вистини на истата тема..

Тука е суштинскиот проблем! Плус, ОС не ни‘ допушта и алтернативна вистина во однос на онаа од ТЕ па така ОС си останува на монополот на нудење „вистини„ на широките народни маси.

Точно е дека ТЕ не мора да ја засега ниту медицината ниту секојдневниот живот, но она кое ОС им го „набил„ во главите на луѓето, тоа им останува во трајно сеќавање па на таквите луѓе им е тешко да примат поинаква вистина од онаа која им останала во сеќавање...
.
Мики, јас сум еден од тие кои се образувале според критикуваниот ОС, а и сам знаеш дека сум отворен за прифаќање на други вистини.

Не сум само јас. И Атеист, kooperativa и уште неколкумина што ги знаеш од форумов, исто така се спремни да прифата поинаква вистина. Впрочем тоа секаде и се напоменува.

Да не зборувам за тоа дека во реалноста, има еден куп луѓе кои се отворени и за поинакви вистини.

Проблемот е што вистината која ја нуди Црквата, не соодветствува на здраворазумската и рационална расуда, за да биде прифатена подобро, од оваа другата.

Мислам дека таквата црковна вистина е сведена на, парафразирам - па што знам, може и има нешто, ама не знае ни Црквата што е, некако ми личи ТЕ многу поприфатлива.....

Јас би прашал дали си ти отворен да прифатиш друга вистина?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Проблемот е што вистината која ја нуди Црквата, не соодветствува на здраворазумската и рационална расуда, за да биде прифатена подобро, од оваа другата.
Donald,

Црквата самата вели дека нејзиното учење е надлогично, надрационално, временски ненадминливо и што е најбитно, тоа учење не е од овој Свет, туку тоа учење ни‘ е Бога дадено и откриено, а за наше спасение, но не за комфорен живот.
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:07 ---
Мислам дека таквата црковна вистина е сведена на, парафразирам - па што знам, може и има нешто, ама не знае ни Црквата што е, некако ми личи ТЕ многу поприфатлива.....
Човековиот ум е склон кон поедноставување на нештата: колку е „нештото„ поедноставно, дотолку е за умот поприфатливо. За денешниот човек се чин дека најприфатлива е лагата, како што е ТЕ, оти лагата се прима со минимум мозочен напор.

Тоа е маана на оваа отпадната човечка природа: да не работам, ама да земам плата. Неќе моќи...
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:08 ---
.
Не сум само јас. И Атеист, kooperativa и уште неколкумина што ги знаеш од форумов, исто така се спремни да прифата поинаква вистина. Впрочем тоа секаде и се напоменува.
Најблаго речено, се сомневам дека наведените ликови се спремни за прифаќање поинаква вистина...
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:09 ---
Јас би прашал дали си ти отворен да прифатиш друга вистина?
„Другата„ вистина веќе ја прифатив, а „првата„ вистина одамна е докажано дека е тешка лага...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Donald,

Црквата самата вели дека нејзиното учење е надлогично, надрационално, временски ненадминливо и што е најбитно, тоа учење не е од овој Свет, туку тоа учење ни‘ е Бога дадено и откриено, а за наше спасение, но не за комфорен живот.

Човековиот ум е склон кон поедноставување на нештата: колку е „нештото„ поедноставно, дотолку е за умот поприфатливо. За денешниот човек се чин дека најприфатлива е лагата, како што е ТЕ, оти лагата се прима со минимум мозочен напор.

Тоа е маана на оваа отпадната човечка природа: да не работам, ама да земам плата. Неќе моќи...
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:08 ---

Најблаго речено, се сомневам дека наведените ликови се спремни за прифаќање поинаква вистина...
Оооооооо.....прави што ти е воља и тоа нека ти биде законот...:pos:

W

Werther

Гостин
Donald,

Точно, поедноставни работи се поприфатливи. Bullshit како Рисјанството, за мене на пример, е премногу.

ТЕ е евидентирана, ако Креационизмот ти е поприфатлив, и пологичен од ТЕ, веќе конкурираш за сместување во Бардовци.

Мааната е што ви треба утеха, за да си ја оправдате бедата, си измисливте приказни како таа на Ное, Рајската Градина и слични смешки.

Но, полека Мики, ако продолжите да го лажете народот и крадете со ова темпо, ќе треба Идризово да го доградуваме. ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, јас сум еден од тие кои се образувале според критикуваниот ОС, а и сам знаеш дека сум отворен за прифаќање на други вистини.
И јас го поминав ОС во кој еволуцијата беше „докажана„, но за да прифатам и поинаква вистина, не е доволно само да кажам дека умот ми е „отворен„ и за поинакви вистини.

Но, како што би рекол Христос: дека „нешто„ треба да ни‘ дојде „од горе„ за да може умот да прифати друга вистина од онаа веќе познатата...„Отвореноста„ на умот не ќе е доволна.
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:15 ---
ТЕ е евидентирана...за сместување во Бардовци.
...:)...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Но, полека Мики, ако продолжите да го лажете народот и крадете со ова темпо, ќе треба Идризово да го доградуваме. ;)
Wethrer,

биди среќен и спокоен во својот простотилак, оти е појќе од очигледно дека немаш ниту грам свесност за тоа колку си излажан...
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:18 ---
Оооооооо.....прави што ти воља и тоа нека ти биде законот...:pos:
Ова беше законот на Телемата, така?...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Која е другата Вистина..постои само Една Вистина...
Една е. Се слагам.

Постои мојата, твојата и правата вистина.

Таа што ти ја кажуваш е твојата вистина, а дали се совпаѓа со правата е дискутабилно.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Една е. Се слагам.

Постои мојата, твојата и правата вистина.

Таа што ти ја кажуваш е твојата вистина, а дали се совпаѓа со правата е дискутабилно.
Брат.....постои универзална Вистина....
Не е битно дали е твоја или моја..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И јас го поминав ОС во кој еволуцијата беше „докажана„, но за да прифатам и поинаква вистина, не е доволно само да кажам дека умот ми е „отворен„ и за поинакви вистини.

Но, како што би рекол Христос: дека „нешто„ треба да ни‘ дојде „од горе„ за да може умот да прифати друга вистина од онаа веќе познатата...„Отвореноста„ на умот не ќе е доволна.
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:15 ---

...:)...
Мики, јас ќе ти кажам - така е во право си , за болдот.

Се слагам дека нешто треба да дојде од горе, за да се прифати како универзална вистина, што би рекол Gurdjieff.

Каде е тука, во сето ова, Црквата и нејзините детинести објаснувања за сето тоа?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Каде е тука, во сето ова, Црквата и нејзините детинести објаснувања за сето тоа?
Не се работи за никакви детинести објаснувања, туку се работи за нешта кои се прашање на смрт или на живот.

Ако поединецот, во своето срце и во свој ум побуди желба за осознавање поинакви вистини отколку вистините кои ни‘ ги нуди Светот и неговиот образовен систем, таквиот поединец почнува да трага по „поинакви„ вистини и не останува незабележан од Бога: Бог Е тој Кој Богобарателот ќе го наведе кон Себе и кон Црквата, која веќе ги поседува од Бога објавените вистини.

Ако Богобарателот, кој Го барал и Го нашол Бога, остане на својата своеглавост и нејќе целосно да се приклони кон волјата Божја и со таа своеглавост останува надвор од закрилата од Црквата, таквиот Богобарател останал на сред пат и не е „на чисто„ со кого е: со Христа или против Христа.

Кој ја прифаќа Црквата на најповршниот можен начин, во стилот:„..јас одам во црква на Божик и на Влеикден и палам свеќи...„, таквиот поединец не навлегол посуштински во учењето од Црквата туку се задржал на просто-површната формалност, која (формалност) никого не го одвела во Рајот и таквиот поединец, чие познавање на учењето од Црквата се сведува на она кое го дознал од баба си, ќе остане убеден дека учењето од Црквата е детинесто...

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Donald,

--- надополнето: 19 август 2013 во 12:50 ---

За нововерците и атестите е доволно е да кажат „...Не бе, не е така...„ и со тоа ги побиле сите Богооткриени вистини....
--- надополнето: 19 август 2013 во 12:57 ---

Не ги мешај работите...

Рисјанството постои 2000 г., а Светов посто пред рисјанството-како прво.
Како второ, само рисјанство ги потврдува вистините кои се објавени во Стариот Завет, а кои (вистини) ни‘ посочуваат дека и Светов и диносаурусите и кенгурите и сончевиот систем и племињата, имаат свој Творец, Кој сите нив ги создал „од ништо„, но со одредена смила и цел.

За разлика од учењето од верата, го имаме учењето од Светов и од световниве мудреци и идеолози, кои не‘ убедуваат дека се‘ е производ на случајноста па според тоа, се‘ е створено за бесмислица и без посебна цел...
Не ги мешам поимите.
Зборот ми беше дека земјата постои повеќе од 7000 илјади години и дека христијанството нема врска со постоењето на земјата.
А докази за тоа постојат доволно.

Kajgana Shop

На врв Bottom