Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Uste te lazat komunistite i darvinistite :(
Да,да ме лажат сите учења,религии,филозофии како и научните докази.
Се е тоа ветар и магла.
Само христијанството ја знае вистината.
И некои одредени членови кои не сакаат да ја кажат.
Чорбаџија ја знае вистината :D
(пс.види тема вистина)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да,да ме лажат сите учења,религии,филозофии како и научните докази.
Се е тоа ветар и магла.
Само христијанството ја знае вистината.
И некои одредени членови кои не сакаат да ја кажат.
Чорбаџија ја знае вистината :D
Gresis. Corbadzija ne ja znae vistinata.

Gurdjieff e najblisku do nea.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238

Ти ќе ми кажуваш сеа?
И ти ништо не знаеш :D

Да не се зезаме на туѓ рачун не е убаво така.
Треба да имаме респект кон сите верувања и индивидуални вистини,а и кон членовите овде.
А дали веруваме во тоа или не е друго.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти ќе ми кажуваш сеа?
И ти ништо не знаеш :D

Да не се зезаме на туѓ рачун не е убаво така.
Треба да имаме респект кон сите верувања и индивидуални вистини,а и кон членовите овде.
А дали веруваме во тоа или не е друго.
Jas ne se zezam. Ti kazuvam deka Gurdji mnogu porazlicno gi tolkuva rabotite od religijata, otkolku nekoi vernici.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Jas ne se zezam. Ti kazuvam deka Gurdji mnogu porazlicno gi tolkuva rabotite od religijata, otkolku nekoi vernici.
Па тој цели кон она дека сето тоа што се замислува како различен Бог во сите религии е еден единствен Бог што воопшто и не е погрешно.
Се е тоа исто само во различно издание.

Иначе се зезав за Чорбаџија,а и за тоа дека ништо не знаеш :D
Често користам сарказам,без намера за навреда:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па тој цели кон она дека сето тоа што се замислува како различен Бог во сите религии е еден единствен Бог што воопшто и не е погрешно.

Sreka moja sto u zadnji moment ukapirav deka se zezas . :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ги мешам поимите.
Зборот ми беше дека земјата постои повеќе од 7000 илјади години и дека христијанството нема врска со постоењето на земјата.
А докази за тоа постојат доволно.
Да де, еве и мојата паста за заби е „..клинички докажано...„ дека е најбоља у Вселената, ама се‘уште немам видено ниту еден клинички доказ за нејзиниот квалитет...(n)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да де, еве и мојата паста за заби е „..клинички докажано...„ дека е најбоља у Вселената, ама се‘уште немам видено ниту еден клинички доказ за нејзиниот квалитет...(n)

Мики, вака може до 101 и назад.

Би те запрашал дали да речеме приодот на Gurdjieff кон религијата, се спротивставува на твојот, кој е близок до толкувањето на православната црква.

Се добива впечаток, дека неговите објаснувања, па и оние на Чорбаџија се многу поквалитетни и вредни за размислување, а генерално се однесуваат на исто прашање и можеби и целат кон ист одговор.

Дали се работи за кавалитет на објаснување или пак нивниот приод е тотално спротивен? Можеш ли накратко да ја опишеш разликата?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Би те запрашал дали да речеме приодот на Gurdjieff кон религијата, се спротивставува на твојот, кој е близок до толкувањето на православната црква.
На Gurdjieff веќе му имам посочено дека некои негови ставови, кои ги има напишано на форумов а кои ги имам прочитано, суштински се многу блиски до учењето од православната Црква.

Не сите, велам само некои, кои ги имам забележано.

Не верувам дека Gurdjieff е дел од православната Црква.

--- надополнето: 19 август 2013 во 15:46 ---
Се добива впечаток, дека неговите објаснувања, па и оние на Чорбаџија се многу поквалитетни и вредни за размислување, а генерално се однесуваат на исто прашање и можеби и целат кон ист одговор.
Чорбаџија е овосветовен рационалист па не ме чуди тоа што атеистите, кои не можат да ја надраснат својата рационалност, се посклони кон прифаќање протестантско-рационални ставови, исто колку што не се склони за прифаќање на учењето од Црквата, кое е надрационално.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:48 ---
Дали се работи за кавалитет на објаснување или пак нивниот приод е тотално спротивен? Можеш ли накратко да ја опишеш разликата?
Не е во прашање квалитетот на објаснувањето, туку е во прашање „компатибилноста„ од објаснувањето: дали е чисто рационалистичка и овосветовна, или е продуховена и оносветовна и која од овие две е за Тебе, како гледач „од страна„, поприфатлива...

Оној кој е убеден во вистинитоста од својата вера, ќе најде начин како да ја објасни што поубедливо, а дали тоа објаснување е прифатливо или не е, тоа е друга тема.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
На Gurdjieff веќе му имам посочено дека некои негови ставови, кои ги има напишано на форумов а кои ги имам прочитано, суштински се многу блиски до учењето од православната Црква.

--- надополнето: 19 август 2013 во 15:46 ---

Чорбаџија е овосветовен рационалист па не ме чуди тоа што атеистите, кои не можат да ја надраснат својата рационалност, се посклони кон прифаќање протестантско-рационални ставови, исто колку што не се склони за прифаќање на учењето од Црквата, кое е надрационално.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:48 ---

Не е во прашање квалитетот на објаснувањето, туку е во прашање „компатибилноста„ од објаснувањето: дали е чисто рационалистичка и овосветовна, или е продуховена и оносветовна и која од овие две е за Тебе, како гледач „од страна„, поприфатлива...

Хмм.

Колку јас што можев да согледам разликата во пристапов е следна, и не е до рационалноста, овосветовна или неовосветовна.

Гурџи, ако добро го разбрав генерално тврди Бог = Јас, и со тоа се обидува да каже дека патото кон вистината, пронаоѓањето на Бог, почнува и завршува со тебе и во тебе. Значи ти како единка си клуч за трагање по вистината, но мораш сам да го изодиш патот до неа.

Чорбаџија, исто на некој начин ја глорифицира индивидуалноста, и барањето на патот кон вистината самостојно.

Гурџи ти вели имаш многу патишта да ојдеш до вистината, треба да работиш многу на тоа.

Чорбаџија вели дека патот е само низ библијата, ама како индивидуалец.

Ни двајцата не споменуваат додатни човечки ликови кои треба да ти кажат која е вистината. Согласно тоа, свештениците во овој концепт ја губат својата моќ.

Ти велиш спротивно на тоа, патот кон вистината го знаат само свештениците, и се потпираш на туѓи искуства, ане на сопственото.

Ета ако убаво сублимирав, мислам дека е тоа круцијалната разлика, и зашто се нивните концепти поприфатливи за останатите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

17г џабе а?....
Ми се смееше пред една година....
Не е проблемот дали Еден е Бог..тоа се знае.
Проблемот е како го толкуваш етнитетот Бог.

Јас потполно се слагам со твоите ставови....затоа што го разбирам твоето видување и разбирање на Библијата.
Со таа разлика дека моето видување е пошироко од само една религиозна школа.
Инаку имам многу пријатели попови и се молам на Господ секој ден.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
17г џабе а?....
Ми се смееше пред една година....

Не е проблемот дали Еден е Бог..тоа се знае.
Проблемот е како го толкуваш етнитетот Бог.

Јас потполно се слагам со твоите ставови....затоа што го разбирам твоето видување и разбирање на Библијата.
Нема проблем во тоа според мене.

Бог е општо искуство,кој е замрачен од слабиот рационализам и одговорната теологија.
Науката трага за вистината,црквата има вистина и затоа не трага за истата.
Бог е психичка,а не физичка случка,затоа што е психички,но не и физички спознат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ета ако убаво сублимирав, мислам дека е тоа круцијалната разлика, и зашто се нивните концепти поприфатливи за останатите.

Добро е што си ја увидел суштинската разлика во пристапот кон верата кај наведените членови од форумов...

Е сега, Ти останува уште да увидиш која од нив е точна.

Јас ќе го кажам само ова: она кое на протестантите или на своеглавите истражувачи никако не им е прифатливо, тоа е моментот кога своето „јас„, т.е. својата гордост и егоизам, ќе го заменат со поимот „личност„ па од „егоист„ и/или „индивидуа„ ќе прејдат во „личност„:

Прифаќањето на „личносноста„ воедно значи максимално елиминирање на својата гордост и егоизам, а таа елиминација го олеснува и прифаќањето на туѓата волја па и потчнување кон истата: во случајот, тоа е волјата од Се‘вишниот, но и волјата од ближниот...

Кој е расположен да ја убие својата гордост а да ја прифати туѓата волја пред својата, нека крене рака. :D

Истражувај, споредувај и ќе Ти текне.
--- надополнето: 19 август 2013 во 16:20 ---
Во ред, но јас останувам на ограничувањата од православната вера и не ја проширувам со други, туѓи и „некомпатибилни„ додатоци...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

Еве значи уште еден Џедај на форумов (нели покрај Гурџи кој не знае дека е џедај)

There is no death, there is the Force.
;)

Kajgana Shop

На врв Bottom