Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Проблем на оваа тема е клучниот термин.
Клучниот термиин се вика „неверието„ од DBack.

--- надополнето ---

1. Бог, како антропоморфно митско суштество.
.
Погрешно...

--- надополнето ---

2. Бог, како „виша“ аморфна сила.
.
Погрешно...

--- надополнето ---

П
3. Бог, како збирна именка на се што е природа околу нас.
Погрешно...

--- надополнето ---

4. Бог, како збир од сите феномени за кои науката нема објаснување.
Мање-више...

--- надополнето ---

За кој Бог вие викате Бог, кога викате Бог?
За предвечна, единосуштна, неразделна, неслиена и Пресвета Троица.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Погрешно...
Погрешно...
Погрешно...
Мање-више...
Како, бре, не ти е срам со вакви постови да ја валкаш темата?!? Како не ти е срам со толку години начукани у г'зот уште да комуницираш како мало дете?

Оди растоварај тоа камионот и не им земај тука простор на луѓе кои сакаат да разговараат.

F

Frankie Yale

Гостин
Погрешно...
За предвечна, единосуштна, неразделна, неслиена и Пресвета Троица.
Погрешно...
Мање-више...
Не е така... веќе кажано...

--- надополнето ---

Како ти се свиѓа овој начин на дискусија?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
[/COLOR]Како ти се свиѓа овој начин на дискусија?
Ептен, оти јаааак ценам вакви побивања:

--- надополнето ---

Не е така... веќе кажано...

Ка воа погоре...

--- надополнето ---

со толку години начукани у г'зот уште да комуницираш како мало дете?

Нешто си ми неурозен?...

S

Sheldon Cooper

Гостин
Што се тоа слаби луѓе? Секој човек во себе го носи Божествениот ген. Оној кој го сватил тоа, веќе во животот го водат поинакви вредности. Да се успее во животот претпоставувам дека за тебе е да се има добар материјален живот, задоволства, кариера . Дали тоа е она што треба да го мотивира нашето постоење, без да се води сметка за начинот на неговото постигнување. И Господ и Себе си ги напишал со голема буква. Значи свесен си за постоењето на Бог во Тебе, дали тоа те прави „слаб човек“?
Не! Туку да се успее во животот значи да постигнеш нешто и да бидеш среќен без разлика дали е тоа материјално или аскетско. А со голема буква го пишав бидејќи така е правилно...ништо лично. Инаку за Бог имам други сфаќања, ги имам повторено на други теми ама ај ќе ги повторам пак. Сметам дека Бог не е ниту Исус, Алах, Буда или било кој туку Бог е енергија/материја што создава и уништува. Да сакал Бог да знаеме за него ќе ни ставел вродена идеја за Неговото постоење но не е така. Тоа значи дека Оној што не создал несака да знаеме за Него. Но ова е само мое размислување. Слабите луѓе се т.н верници од христијанска/муслиманска вероисповест но еве ќе се задржам за христијаните бидејќи со нив имам најголем контакт. Поголемо лицемерие немам видено..од една страна „веруваат“ во Господ а од друга страна прават анти-христијански работи, истото важи и за радикалните муслимани ама нема врска мислам дека сфати што ми е поентата. Поздрав

F

Frankie Yale

Гостин
Не! Туку да се успее во животот значи да постигнеш нешто и да бидеш среќен без разлика дали е тоа материјално или аскетско. А со голема буква го пишав бидејќи така е правилно...ништо лично. Инаку за Бог имам други сфаќања, ги имам повторено на други теми ама ај ќе ги повторам пак. Сметам дека Бог не е ниту Исус, Алах, Буда или било кој туку Бог е енергија/материја што создава и уништува. Да сакал Бог да знаеме за него ќе ни ставел вродена идеја за Неговото постоење но не е така. Тоа значи дека Оној што не создал несака да знаеме за Него. Но ова е само мое размислување. Слабите луѓе се т.н верници од христијанска/муслиманска вероисповест но еве ќе се задржам за христијаните бидејќи со нив имам најголем контакт. Поголемо лицемерие немам видено..од една страна „веруваат“ во Господ а од друга страна прават анти-христијански работи, истото важи и за радикалните муслимани ама нема врска мислам дека сфати што ми е поентата. Поздрав
Za ova zaboraviv da ti pisam, osven ako ne veruvas deka toj bog ti gi cita mislite, broi grevovite za da te prati vo pekol/raj i ti ja kroi sudbinata ti si ateist zosto kako sto kazav nema potreba da gi karakteriziras materijata i energijata kako bog ako nemaat uloga na bog (dadena od religiite).

S

Sheldon Cooper

Гостин
Za ova zaboraviv da ti pisam, osven ako ne veruvas deka toj bog ti gi cita mislite, broi grevovite za da te prati vo pekol/raj i ti ja kroi sudbinata ti si ateist zosto kako sto kazav nema potreba da gi karakteriziras materijata i energijata kako bog ako nemaat uloga na bog (dadena od religiite).
Незнам во што да верувам ако ме сфаќаш :) само претпоставувам дека е така, немам никаков доказ дека тоа е апсолутно точно (никој не ни има кога ќе размислам подобро). Ок нека сум и атеист ако тоа те прави среќен. Инаку не сакам да бидам етикетиран. Може да се каже дека сум во т.н потрага по вистината која не верувам дека некогаш ќе заврши и кај и да е ќе се откажам од тоа и ќе си го живеам животот без замарање со Бог па кога ќе дојде „судниот ден“ ќе видиме што понатаму..

F

Frankie Yale

Гостин
Незнам во што да верувам ако ме сфаќаш :) само претпоставувам дека е така, немам никаков доказ дека тоа е апсолутно точно (никој не ни има кога ќе размислам подобро). Ок нека сум и атеист ако тоа те прави среќен. Инаку не сакам да бидам етикетиран. Може да се каже дека сум во т.н потрага по вистината која не верувам дека некогаш ќе заврши и кај и да е ќе се откажам од тоа и ќе си го живеам животот без замарање со Бог па кога ќе дојде „судниот ден“ ќе видиме што понатаму..
Ne, okej e nego jas smetav deka si vo zabluda. Sakav da kazam deka ako smetas deka univerzumot e sozdaden od materija i energija togas nema potreba da im davas ime na bog zosto tie kako takvi nemaat uloga na bog :)

S

Sheldon Cooper

Гостин
Ne, okej e nego jas smetav deka si vo zabluda. Sakav da kazam deka ako smetas deka univerzumot e sozdaden od materija i energija togas nema potreba da im davas ime na bog zosto tie kako takvi nemaat uloga na bog :)
Да, соодветен термин би бил „Креаторот“. Бог повеќе одговара за моно/политеистичките религии

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Супер си го напиша. Уште само да го додефинираш делот со очекувањата кои таа „сила“ ги има од тебе и ќе бидеме сосем на чисто со твоите верувања.

Дали мислиш дека таа „сила“ очекува нешто од тебе? ...однесувања, ритуали, ветувања, животен стил...
Карма пријателче, карма. Сега јасни сме?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог повеќе одговара за моно/политеистичките религии
Поштовање! Токму така!

Затоа, ние неколкумина овде немаме проблем да се окарактеризираме како атеисти. Пошто единствено тоа е атеизам. Ништо друго.

За мене, „причина“ е понепретенциозен термин од „креатор“.

--- надополнето ---

Карма пријателче, карма. Сега јасни сме?

:D Boom Shankar!!! ;)

Тебе ти е гајле. Увек имаш следна шанса. И следна...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Veruvanjeto e stvar na mislenje a postoenjeto e nesto sto postoi i nezavisno od nas taka da ako veruvas u bog za tebe ali samo za tebe i takvite ko tebe on postoi a deka postoi po sebe toa nikoj ne znae ali 100% deka ne postoi posho ovie epten vise go nacrtale kako izlea mislam mu dale karakteristiki a takov ne moze da bide poso ne se site soglasni nego edni vikaat vakov bil drugi ne vakov takov bil a u stvari nikoj ne go videl nitu znaat so e toa ako bog e duh onda nema grb nema telo nema nazad nemora da se svrti za da vidi neso i sve taka sto znaci nema vrska pa luge bog i da postoi zar vam ke vi se pokaze em ako se pokazal na vas vaka na muslims im se pokazal drugacie na treti drugacie neli edno vreme bil Zeus i tie Pluton Tor Mor...znaci nisto eve sea se e e u vremeto i so vremeto i prestaata za gospo se menja....

Kajgana Shop

На врв Bottom