Вегетеријанство

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Значи модерниов систем е супер, сите имаат шанса да каснат мевце, а не само безкрупуползните и безчувствителни индивидуи.
:D :D :D :D хах аха ха ха ах ХА ах ХА ха х ах х а - така е ;)

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Лесно е да јадеш месо - не е лесно да го убиеш животното !
Кога би требало да го уловат, т.е. попрецизно сами да го убијат месото што сакаат да го јадат луѓето - многу од нив веднаш би се одкажале од јадењето месо
- ова не го кажувам демек ќефој ќе сум - јеееееее уште еден вегетаријанец . . туку факт е - само кој е искрен ќе си каже и ќе се обиде ;) а то дали некој јаде месо или не - мене лично не им менува ништо, нит ми е во прилог - не се обидувам да ве преобратам :)
Зошто да не е лесно? Луѓето го правеле тоа милјони години уназад. Откако постојат го прават. Па потоа почнале да чуваат домашни животни за да не мораат да го бркаат месото со оружје цело време, и на крај некои луѓе се специјализирале во таа работа. Simple as that. Ако отидеш во село, некои постари или поупорни фамилии сеуште си го убиваат месото што го јадат. Ние од друга страна, сме сфатиле дека не е практично по станот кокошки да ти се шетаат и го купуваме.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Зошто да не е лесно? Луѓето го правеле тоа милјони години уназад. Откако постојат го прават. Па потоа почнале да чуваат домашни животни за да не мораат да го бркаат месото со оружје цело време, и на крај некои луѓе се специјализирале во таа работа. Simple as that. Ако отидеш во село, некои постари или поупорни фамилии сеуште си го убиваат месото што го јадат. Ние од друга страна, сме сфатиле дека не е практично по станот кокошки да ти се шетаат и го купуваме.
Одговори ми конкретно дали би зела сатор и би убила кокошка, јагне или што и да е?
како ми објаснуваш - ко јас од џунгла да доаѓам и нигде не реков да чувате дома животни или незнам шо . . кажи ти дали би го убила животното за да го изедеш, ако не ми одговараш кокретено од свое име не ми репицирав повеќе - што прават другите :)

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Одговори ми конкретно дали би зела сатор и би убила кокошка, јагне или што и да е?
како ми објаснуваш - ко јас од џунгла да доаѓам и нигде не реков да чувате дома животни или незнам шо . . кажи ти дали би го убила животното за да го изедеш, ако не ми одговараш кокретено од свое име не ми репицирав повеќе - што прават другите :)
Ти одговорив уште во првиот пост. Да, би убила. Не дека ќе ми биде задоволство ама и нема кокошката да ми го планира менито. Јас сакам месо. Во умерени количини. Сакам и зеленчук. Најчесто ги комбинирам. Исто така ги разбирам оние кои не сакаат месо. Едноставно не им е убав вкусот. Сестра ми на пример не јаде свинско. Јас не сум голем обожавател на риба.
Не можам да ги сфатам како некој не јаде месо од жал кон животните. Тоа не е нормално. Според правилата не еволуцијата, не според моите.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Ти одговорив уште во првиот пост. Да, би убила. . .Не можам да ги сфатам како некој не јаде месо од жал кон животните. Тоа не е нормално. Според правилата не еволуцијата, не според моите.
Ок, ти си знајш, ако веќе така говориш - обиди се (ако имаш прилика тестирај се себи си ;) и кажи ми жити се’ дали ќе успееш . .
Инаку јас почнав баш од тоа да не јадам месо - од жал за животните - и пред тоа со сила го јадев и реков не - и тие чувствуваат, т.е. во случајот страдаат - неможам да го подржам тоа . . . . а, ако е за проетеини и хранливи состојки - има миларда други извори на протеини (наут, грав, сејтан, соја . . . ), и 100 пати поздрави и на масти (лешници, бадеми, ореви . . ) и на витамините од месото (кои btw на висока температура се разложуваат) (лененото масло има омега 3 и еден куп други витамини) - се’ научив од ко се одкажав од месото, пред тоа ништо незнаев во врска со оваа прехрана - ама од интерес на учив, а се хранев со се’ како и предходно само минус месото - па и крв ми ослабила, ни сум се споболил . . ама ај да не испадне дека промовирам вегетаријанство :D :D :D

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
:
хаха ха ха ах ах ах аха :D :D :D :D :D :D
цар си нема шо ;)
--- надополнето: 4 јули 2012 во 00:27 ---
точно, точно, точно :)

Човекот е плодојад . . . .

е сега на кој како му е ќеф, ако сака може и инсекти да јаде - кој му брани ;)
За болдот:Аман по кој пат да кажам дека човекот е е*ан омнивор,сештојад,како мечка на пример.
Најдете ми ве молам дека човекот,од најраните негови почетоци,се храни стрикно со тревки,од задутре станувам вегетаријанец :D

A

AnFem

Гостин
Да ги дојадам макароните со говедско, ќе си направиме муабет. Mmmmmh the sweet taste of death...

Не знам ништо од ова, дај просветли ме кој јаглеводород го имаш во плунката. метан? етан? Ако имаш било кој јаглеводород во плунката, ќе ти се најде во твојата борба против системот, зошто ќе можеш да блуеш оган како ламја.
Камо среќа! Ќе почнев од тебе.

Член од
11 јуни 2012
Мислења
45
Поени од реакции
83
Инаку јас почнав баш од тоа да не јадам месо - од жал за животните - и пред тоа со сила го јадев и реков не - и тие чувствуваат, т.е. во случајот страдаат - неможам да го подржам тоа . . . .
Да разберат кокошките колку ги жалиш и колку трева си изел за да ги заштитиш, ќе поцркаат од жал.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
еве едно видео (повеќе од саат време) кое патем го најдов, ако некој сака да го гледа за правата на животните и веганството зборува дечкото
http://www.youtube.com/watch?src_vid=es6U00LMmC4&v=YnONLDo6PWI&annotation_id=annotation_74937&feature=iv

еве што некои од студените каде држел говори кажале после тоа
http://www.adaptt.org/comments-students.html#

тоа незначи и ние/вие треба така (аман немојте да сватите така) туку чисто информативно (ако веќе гледате)
--- надополнето: 4 јули 2012 во 02:40 ---
btw тревата не дава плодови :D :D :D :D :D аха ха ах ха

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
еве едно видео (повеќе од саат време) кое патем го најдов, ако некој сака да го гледа за правата на животните и веганството зборува дечкото
http://www.youtube.com/watch?src_vid=es6U00LMmC4&v=YnONLDo6PWI&annotation_id=annotation_74937&feature=iv

тоа незначи и ние/вие треба така (аман немојте да сватите така) туку чисто информативно (ако веќе гледате)
Не а?
Не си видел брашно?Не си видел од што се добива брашното,и во која фамилија спаѓа житото? :)

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Не а?
Не си видел брашно?Не си видел од што се добива брашното,и во која фамилија спаѓа житото? :)
тоа е жито - бооооооо - а трева е трева ! аман те - бооооооооо

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451

Човеков е фанатик па малце а?
Толку жестоко им го пере мозокот на децана, толку им набива вина затоа што се нормални, што е жално да се гледа.
Исто е жално колку погрешни информации им натрупа. Не треба новинар да држи предавање за храна и уште да кажува I am not a bullshit artist.
Никој не вика дека е погрешно да ги сакаме животните, ама дечково малце ја претерал. Ако гледаме така, и растенијата се дел од живава природа. И тие чуствуваат на некакво ниво. Ајде да не ги убиваме и нив. Кога сме хуманитарци, ајде да сме до крај. Зошто сиротото растение кое создава кислород и кое чуствува да го уништиме за наши потреби? Зошто да не го оставиме да живее како што бог намерил? Кои сме ние безмилосно да убиваме растенија?
Како што би рекол типов, ако ставиш мало дете среде поле и на една страна има јаболкница а на другата оброк што го зготвила мајка му, што ќе избере? Нема јаболкницата нели? Па зошто ние да ја уништуваме јаболкницата? Што сме ние повеќе од сончогледот?

Ебати логиката.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Мислев дека овде ќе се разменуваат искуства за вегетаријанството, а не дека ќе се делат лекции кој е слуга, а кој е господар на Земјата.

Во Македонија до 2. Светска војна месо се јадело еднаш неделно. Значи тој тип на исхрана и не е многу далечен.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Мислев дека овде ќе се разменуваат искуства за вегетаријанството, а не дека ќе се делат лекции кој е слуга, а кој е господар на Земјата.
Оваа тема првично беше наменета за разменување на рецепти и совети за новите вегетаријанци/вегани, ама не знам што толку им пречиме на лешинарите за да ја уништат темата со разни осудувања и затоа некој модератор ја преименувал во вегетаријанство и тоа е тоа - не верувам повеќе дека ќе налеташ на рецепт/совет/искуство од било кого на оваа тема...

Kajgana Shop

На врв Bottom