Вегетеријанство

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
A ти, да не си предатор од саваната, па едноставно имаш нескротлива потреба како кај лавот?

Или имаш малку разум во црпката?
Имам потреба, да.
А ти извади ги забиштата пред огледало и запршај се зошто ти служат тројките.
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Имам потреба, да.
А ти извади ги забиштата пред огледало и запршај се зошто ти служат тројките.
A ти запрашај се зошто не се како на другите омнивори, не па месојади, нашите заби. Нашата вилица не е дизајнирана за третирање на месо, како кај другите животни биле тие омнивори или карнивори.

Секој анатомист и антрополог ќе ти го потврди тоа.
 

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
A ти запрашај се зошто не се како на другите омнивори, не па месојади, нашите заби. Нашата вилица не е дизајнирана за третирање на месо, како кај другите животни биле тие омнивори или карнивори.

Секој анатомист и антрополог ќе ти го потврди тоа.
Oh, come on ...
Зошто тогаш илјадници години уназад третираме месо?
 
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
A ти запрашај се зошто не се како на другите омнивори, не па месојади, нашите заби. Нашата вилица не е дизајнирана за третирање на месо, како кај другите животни биле тие омнивори или карнивори.

Секој анатомист и антрополог ќе ти го потврди тоа.
а твојот мозок е како на лав или на овца........ако не нашле тие начин,човекот нашол да преживува,опстојува и развива низ времето за разлика од тие кои ги наброив како пример
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Oh, come on ...
Зошто тогаш илјадници години уназад третираме месо?
Третираме само последдните 20.000 години. Последната појака Ледена Доба се случува тој период. Е сега Шерлок, звучиш како интелигентен, ќе ти светне зошто човекот би се дрзнал да јаде месо, во тој период, и да му стане навика.

Да, убаво ме прочита, навика.
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Гледам дека сте запнале човекот карнивор,па карнивор.Аман човекот не е карнивор,тој е омнивор,и од најстарите почетоци на човек ,тој е омнивор.Јаделе и месо,не викам дека не,ама јаделе и тревки,коренчиња,плодови..... :) што не значи и дека денес не јадеме.
 

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Третираме само последдните 20.000 години. Последната појака Ледена Доба се случува тој период. Е сега Шерлок, звучиш како интелигентен, ќе ти светне зошто човекот би се дрзнал да јаде месо, во тој период, и да му стане навика.

Да, убаво ме прочита, навика.
Епа дојди одвикни го од дваесетилјадогодишната навика.
 
Член од
11 јуни 2012
Мислења
45
Поени од реакции
83
Третираме само последдните 20.000 години. Последната појака Ледена Доба се случува тој период. Е сега Шерлок, звучиш како интелигентен, ќе ти светне зошто човекот би се дрзнал да јаде месо, во тој период, и да му стане навика.

Да, убаво ме прочита, навика.
Не. Јадеме месо најмалку милион години. Вилицата ни е повеќе прилагодена за месо отколку за било кој друг нутриент. Три заби се специјализирани за месо, а четирите катници се повеќе наменети за месо отколку за било што друго. дигестивниот систем ни е специјализиран за месо и е во рангот на најтешки карнивори, како тигри и лавови. имаме ензими кои можат да сварат кожа, тетиви дури и коски
 
A

AnFem

Гостин
Не. Јадеме месо најмалку милион години. Вилицата ни е повеќе прилагодена за месо отколку за било кој друг нутриент. Три заби се специјализирани за месо, а четирите катници се повеќе наменети за месо отколку за било што друго. дигестивниот систем ни е специјализиран за месо и е во рангот на најтешки карнивори, како тигри и лавови. имаме ензими кои можат да сварат кожа, тетиви дури и коски
Мхм.
Тогаш зошто самото тело ни реагира при внесот на месо, т.е. покачен холестерол, па и крвен притисок?
Дали знаеш дека должината на цревата кај месојадните животни е 3 до 5 пати поголема од должината на телото, додека кај тревопасните животни и кај човекот 10 до 12 пати поголема од должината на телото? Месојадните животни имаат пократки црева за да им помине храната побрзо и да не изгние.
Месојадните животни имаат остри и шилести заби, а тревопасните и човекот плоснати, со исклучок на „кучешките“
, кои служат за полесно џвакање на растителна храна.
Ако луѓето се месојадци, зошто мораат да го обработат месото пред да го јадат?
Знаеш ли дека
желудочната киселина кај месојадите е многу појака од желудочната киселина кај тревопасните животни и човекот? Затоа што месојадите мора да ги варат коските и крупните парчиња неизџвакано месо.
Знаеш ли дека
месојадите имаат кисела плунка, без јаглеводород за варење на ензимите, додека тревопасните животни и човекот имаат алкална плунка со јаглеводород?
 
В

влијателен

Гостин
Мхм.
Тогаш зошто самото тело ни реагира при внесот на месо, т.е. покачен холестерол, па и крвен притисок?
Дали знаеш дека должината на цревата кај месојадните животни е 3 до 5 пати поголема од должината на телото, додека кај тревопасните животни и кај човекот 10 до 12 пати поголема од должината на телото? Месојадните животни имаат пократки црева за да им помине храната побрзо и да не изгние.
Месојадните животни имаат остри и шилести заби, а тревопасните и човекот плоснати, со исклучок на „кучешките“, кои служат за полесно џвакање на растителна храна.
Ако луѓето се месојадци, зошто мораат да го обработат месото пред да го јадат?
Знаеш ли дека желудочната киселина кај месојадите е многу појака од желудочната киселина кај тревопасните животни и човекот? Затоа што месојадите мора да ги варат коските и крупните парчиња неизџвакано месо.
Знаеш ли дека месојадите имаат кисела плунка, без јаглеводород за варење на ензимите, додека тревопасните животни и човекот имаат алкална плунка со јаглеводород?
Овие се факти дека човекот не е месојад, го знаеме тоа, ама вакви факти има и за тезата дека човекот не е вегетаријанец.
 
Член од
11 јуни 2012
Мислења
45
Поени од реакции
83
Мхм.
Тогаш зошто самото тело ни реагира при внесот на месо, т.е. покачен холестерол, па и крвен притисок?
Дали знаеш дека должината на цревата кај месојадните животни е 3 до 5 пати поголема од должината на телото, додека кај тревопасните животни и кај човекот 10 до 12 пати поголема од должината на телото? Месојадните животни имаат пократки црева за да им помине храната побрзо и да не изгние.
Месојадните животни имаат остри и шилести заби, а тревопасните и човекот плоснати, со исклучок на „кучешките“, кои служат за полесно џвакање на растителна храна.
Ако луѓето се месојадци, зошто мораат да го обработат месото пред да го јадат?
Знаеш ли дека желудочната киселина кај месојадите е многу појака од желудочната киселина кај тревопасните животни и човекот? Затоа што месојадите мора да ги варат коските и крупните парчиња неизџвакано месо.
Знаеш ли дека месојадите имаат кисела плунка, без јаглеводород за варење на ензимите, додека тревопасните животни и човекот имаат алкална плунка со јаглеводород?
Не знам ништо од ова, дај просветли ме кој јаглеводород го имаш во плунката. метан? етан? Ако имаш било кој јаглеводород во плунката, ќе ти се најде во твојата борба против системот, зошто ќе можеш да блуеш оган како ламја.
 

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
добро си влегол во пропагандната веганска машина би рекол.....гледам си се изначитал како да го оправдаш веганството наспроти сештојадството

еволуциски или било како не можеш да се споредуваш со други животни на планетата,не можеш да ги нарекуваш браќа,роднини,соседи,ниту да ги почитуваш како такви

миленик е класа на животни да речам од поново време пошироко застапена во модерниот свет,во минатото немало миленици,ами само помошници во работата,дали е тоа користено за физичка работа,лов,одбрана итн.....ако сакаш денес миленик да чуваш тоа ти е уште една уста во фамилијата,трошење на средства и милениците не служат за јадење како што сакате да кажете “радикалните вегетеријанци“ задоени со разна литература

ова е синџир на исхрана,а приспособливоста на човекот да јади СЕ можеби е на ова ниво денес.....човекот е сештојад,иако органите за варење се повеќе слични на тревопасните животни - ние трева не пасиме колку што знам......не ми е јасно никако од каде песјаците во устата........

денес навистина е подобро да се храниш со повеќе растителна храна,а месото да го избегнуваш колку што можеш....не дека некоја храна ти гарантира здрав живот,зошто со цел да се заработи се прават мутирани растенија и животни со цел поголема исплатливост и заработка а не поголем квалитет на продукти
--- надополнето: 3 јули 2012 во 16:46 ---

шо е ова полагање по физичко па ќе бркаме кокошки ?!

човекот за разлика од другите видови има најголема интелегенција,па проблемите не ги решава исто како и животните........учел низ вековите како да лови и одгледува........шо не му текна на лавот стапици да става и да оди да си лежи под сенка по цел ден.........
:
хаха ха ха ах ах ах аха :D :D :D :D :D :D
цар си нема шо ;)
--- надополнето: 4 јули 2012 во 00:27 ---
Мхм.
Тогаш зошто самото тело ни реагира при внесот на месо, т.е. покачен холестерол, па и крвен притисок?
Дали знаеш дека должината на цревата кај месојадните животни е 3 до 5 пати поголема од должината на телото, додека кај тревопасните животни и кај човекот 10 до 12 пати поголема од должината на телото? Месојадните животни имаат пократки црева за да им помине храната побрзо и да не изгние.
Месојадните животни имаат остри и шилести заби, а тревопасните и човекот плоснати, со исклучок на „кучешките“, кои служат за полесно џвакање на растителна храна.
Ако луѓето се месојадци, зошто мораат да го обработат месото пред да го јадат?
Знаеш ли дека желудочната киселина кај месојадите е многу појака од желудочната киселина кај тревопасните животни и човекот? Затоа што месојадите мора да ги варат коските и крупните парчиња неизџвакано месо.
Знаеш ли дека месојадите имаат кисела плунка, без јаглеводород за варење на ензимите, додека тревопасните животни и човекот имаат алкална плунка со јаглеводород?
точно, точно, точно :)

Човекот е плодојад . . . .

е сега на кој како му е ќеф, ако сака може и инсекти да јаде - кој му брани ;)
 

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Мхм.
Тогаш зошто самото тело ни реагира при внесот на месо, т.е. покачен холестерол, па и крвен притисок?
Дали знаеш дека должината на цревата кај месојадните животни е 3 до 5 пати поголема од должината на телото, додека кај тревопасните животни и кај човекот 10 до 12 пати поголема од должината на телото? Месојадните животни имаат пократки црева за да им помине храната побрзо и да не изгние.
Месојадните животни имаат остри и шилести заби, а тревопасните и човекот плоснати, со исклучок на „кучешките“, кои служат за полесно џвакање на растителна храна.
Ако луѓето се месојадци, зошто мораат да го обработат месото пред да го јадат?
Знаеш ли дека желудочната киселина кај месојадите е многу појака од желудочната киселина кај тревопасните животни и човекот? Затоа што месојадите мора да ги варат коските и крупните парчиња неизџвакано месо.
Знаеш ли дека месојадите имаат кисела плунка, без јаглеводород за варење на ензимите, додека тревопасните животни и човекот имаат алкална плунка со јаглеводород?
А ти дали знаеш дека на интернет портали се пишуваат невистини и полувистини? Зошто твојов пост е полн со такви. Телото реагира со покачен холестерол ако внесуваш многу масти, а не месо. Можеш да јадеш пилешко секој ден и цел живот да немаш проблем со холестеролот ни со притисокот.
Должината на цревата кај човекот е некаде околу 8-8.5 метри кај просечен човек, па сега ти направи ја математиката. Тоа со гниењето не треба ни да го коментирам. Цревата се толку долги колку што се за да се овозможи доволна површина за ресорпција. Кога ќе дојде до тенкото црево, она што сме го јаделе не е веќе храна туку каша од состојки кои треба да се внесат во крвта, молекули, а не парченца месо. Веќе спомнаа дека имаме повеќе заби специјализирани за јадење месо. Тоа ти го прави еволуцијата, знаеш. Те оспособува за она што ти е потребно да преживееш. Исто така, желудочната киселина служи за да ја направи храната хомогена, за полесно да мине низ цревата, не за да го разгради месото. За разградба на месо имаш високо специјализирани ензими. pH на плонката кај човекот варира од слабо кисела до слабо алкална и не содржи јаглеводороди, во тој случај ќе не користеа за производство на нафта. Содржи амилаза, ензим за разградување на шеќери.

Значи, ништо од она што го пиша погоре не беше точно затоа што не постојат докази дека човекот е хербивор. Односно постојат онолку колку што постојат дека е карнивор. Што не носи до првиот заклучок дека е омнивор, кој како и со се досега, успеал да направи радикални единки.
--- надополнето: 4 јули 2012 во 01:49 ---
. . . ќе имаш можност во живото сама да одлучуваш што ќе јадеш - трпение спасение ;) don't worry be happy ;)

Незнам дали имате заприметено - најчесто (значи невелам секогаш :D) малите дечиња не јадат месо, не го сакаат . . .


Дали знаете вашите баби и дедовци кога јаделе месо?
Најчесто тоа биле некој повод за слава (празник, свадби, слави и сл) не толку често колку денес - тоа е факт - јас не им велам луѓето што сакаат да јадат месо да не јадат.


(морав да болдирам за да го видите прашањето меѓу сиот овај текст, ај да не отварам нови теми за истите муабети)
Ме интересира колку од месојадците сами би си го фатиле и заклале “месото“ што сакаат да го јадат?
(ова обично ги прашувам само пријателите, месојади- пошо тие знаат дека не сум злонамерен - туку само љубопитен - Е овде не се понаваме ама ај ќе прашам, од љубопитство пак :D )​
Нашите баби и дедовци кога би те слушнале, би те пратиле кај бајачка или кај поп. Па тие се молеле за повеќе месо.
И зарем стасавме до тој степен кравите и кокошките да ни диктираат што да јадеме? За тоа ли сме врв на еволуцијата? И да,сама би си уловила месо кога би морала. За среќа го поминавме тој период,сега имаме платежни средства и систем на размена кој функционира како никогаш порано. Кокошката е на овој свет за да биде изедена. Затоа е чувана од човекот. Во дивината не би преживеала ни еден ден.
 

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
А ти дали знаеш дека на интернет портали се пишуваат невистини и полувистини? Зошто твојов пост е полн со такви. Телото реагира со покачен холестерол ако внесуваш многу масти, а не месо. Можеш да јадеш пилешко секој ден и цел живот да немаш проблем со холестеролот ни со притисокот.
Должината на цревата кај човекот е некаде околу 8-8.5 метри кај просечен човек, па сега ти направи ја математиката. Тоа со гниењето не треба ни да го коментирам. Цревата се толку долги колку што се за да се овозможи доволна површина за ресорпција. Кога ќе дојде до тенкото црево, она што сме го јаделе не е веќе храна туку каша од состојки кои треба да се внесат во крвта, молекули, а не парченца месо. Веќе спомнаа дека имаме повеќе заби специјализирани за јадење месо. Тоа ти го прави еволуцијата, знаеш. Те оспособува за она што ти е потребно да преживееш. Исто така, желудочната киселина служи за да ја направи храната хомогена, за полесно да мине низ цревата, не за да го разгради месото. За разградба на месо имаш високо специјализирани ензими. pH на плонката кај човекот варира од слабо кисела до слабо алкална и не содржи јаглеводороди, во тој случај ќе не користеа за производство на нафта. Содржи амилаза, ензим за разградување на шеќери.

Значи, ништо од она што го пиша погоре не беше точно затоа што не постојат докази дека човекот е хербивор. Односно постојат онолку колку што постојат дека е карнивор. Што не носи до првиот заклучок дека е омнивор, кој како и со се досега, успеал да направи радикални единки.
--- надополнето: 4 јули 2012 во 01:49 ---


Нашите баби и дедовци кога би те слушнале, би те пратиле кај бајачка или кај поп. Па тие се молеле за повеќе месо.
И зарем стасавме до тој степен кравите и кокошките да ни диктираат што да јадеме? За тоа ли сме врв на еволуцијата? И да,сама би си уловила месо кога би морала. За среќа го поминавме тој период,сега имаме платежни средства и систем на размена кој функционира како никогаш порано. Кокошката е на овој свет за да биде изедена. Затоа е чувана од човекот. Во дивината не би преживеала ни еден ден.
Лесно е да јадеш месо - не е лесно да го убиеш животното !
Кога би требало да го уловат, т.е. попрецизно сами да го убијат месото што сакаат да го јадат луѓето - многу од нив веднаш би се одкажале од јадењето месо
- ова не го кажувам демек ќефој ќе сум - јеееееее уште еден вегетаријанец . . туку факт е - само кој е искрен ќе си каже и ќе се обиде ;) а то дали некој јаде месо или не - мене лично не им менува ништо, нит ми е во прилог - не се обидувам да ве преобратам :)
 
В

влијателен

Гостин
Лесно е да јадеш месо - не е лесно да го убиеш животното !
Кога би требало да го уловат, т.е. попрецизно сами да го убијат месото што сакаат да го јадат луѓето - многу од нив веднаш би се одкажале од јадењето месо
- ова не го кажувам демек ќефој ќе сум - јеееееее уште еден вегетаријанец . . туку факт е - само кој е искрен ќе си каже и ќе се обиде ;) а то дали некој јаде месо или не - мене лично не им менува ништо, нит ми е во прилог - не се обидувам да ве преобратам :)
Значи модерниов систем е супер, сите имаат шанса да каснат мевце, а не само безкрупуползните и безчувствителни индивидуи.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom