Вегетеријанство

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Јас бев вегетаријанка еден период, ... ...Треба да се почитува сечиј избор!
. . . ќе имаш можност во живото сама да одлучуваш што ќе јадеш - трпение спасение ;) don't worry be happy ;)

Незнам дали имате заприметено - најчесто (значи невелам секогаш :D) малите дечиња не јадат месо, не го сакаат . . .

Дали знаете вашите баби и дедовци кога јаделе месо?
Најчесто тоа биле некој повод за слава (празник, свадби, слави и сл) не толку често колку денес - тоа е факт - јас не им велам луѓето што сакаат да јадат месо да не јадат.

(морав да болдирам за да го видите прашањето меѓу сиот овај текст, ај да не отварам нови теми за истите муабети)
Ме интересира колку од месојадците сами би си го фатиле и заклале “месото“ што сакаат да го јадат?
(ова обично ги прашувам само пријателите, месојади- пошо тие знаат дека не сум злонамерен - туку само љубопитен - Е овде не се понаваме ама ај ќе прашам, од љубопитство пак :D )​

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Немам ништо против вегетаријанскиот начин на исхрана.
Ама кога ќе видам некаја пропагандна реклама „Не јади го мојот пријател“ ми се блуе!
Кога кокошките и луѓето биле пријатели?
Кокошките се само гости на планетава, како што сме и ние. Кој ни ја додели планетата, па да се правиме богови овде?
Ах тоа човечко его... се' сакаме да биде наше, сакаме над сите да доминираме, посигурно се осеќаме кога можеме се' да контролираме...
Животните барем тоа го немаат... глупавото наше его.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Кокошките се само гости на планетава, како што сме и ние. Кој ни ја додели планетата, па да се правиме богови овде?
Ах тоа човечко его... се' сакаме да биде наше, сакаме над сите да доминираме, посигурно се осеќаме кога можеме се' да контролираме...
ехе :) ние на се’ газди се правиме, и на планетата и на тоа што е на неа ... било од растителниот. животинскиот, минералниот свет . . .. . Братко баш за егото пишувам пост . . . ;)
--- надополнето: 3 јули 2012 во 15:49 ---
MakeLOVEnoTwar
А,мене ме интересира,колку од вас вегетаријанците сами би си отишле у градина,би си скинале марула,зелка,патлиџан,пиперка,крастаица?
ова озбилно или?
еве лично јас имам градина и сам си догледувам некои зеленчуци, btw сам си и си пазарам :D :D :D :D

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Нема потреба од убедување и разубедување, навистина, посебно не од слики од заклани животни. Јас сакам животни, мразам насилство и тепање и убивање животни за разонода и забава, на таквите луѓе мислам дека им фали нешто во главата, апсолутно сум против тестирање козметички производи над нив, ми доаѓа да отидам во Канада и да им ги пукнам носовите за тоа што им го прават на фоките, ама во поглед на храната, малку е различно. Не е исто. Ок, кој сака да биде веган или вегетаријанец, слободно, ама не мора да ги правите луѓето што јадат месо - нехумани. Не треба да се суди, сериозно. Јас не сум најголемиот љубител на месо, но сакам понекогаш да јадам стек, копан и слично. Не јадам месо секој ден, но не би го исфрлила од исхрана.
Синџир на исхрана. Знам дека е сурово и не е фер, мене некад во сред јадење знае да ми се одјаде кога ќе ми текне и ми станува жал, но исто знам дека лавот ако е гладен, нема да ме штеди и да рече, чекај јас ќе сум вегетаријанец, дај наместо девојкава ќе си грицнам некоја вкусна, слатка трева, ниту пак ајкулата, која патем не сака човечко месо, нема да си рече, ај ќе го оставам ова кутро девојче, нема да ја распарчам на пола. Едноставно така функционира природата. Не е фер, не е убаво, ама така е.
Затоа, live and let live. Остајте секој да си има избор дали ќе јаде месо или не, сериозно не мора да ги ставате одвратните слики со колење. Грдо е, неубаво е, ама живот е.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
ехе :) ние на се’ газди се правиме, и на планетата и на тоа што е на неа ... било од растителниот. животинскиот, минералниот свет . . .. . Братко баш за егото пишувам пост . . . ;)
--- надополнето: 3 јули 2012 во 15:49 ---

ова озбилно или?
еве лично јас имам градина и сам си догледувам некои зеленчуци, btw сам си и си пазарам :D :D :D :D
Озбилно,со мала доза на сарказам :)
Како ти што ќе одиш до градина да си набереш зеленчук,јас така ќе одам до кокошкарник,ќе си заколам кокошка и ќе ја изедам.
И во двата случаја,умира по нешто.Кај тебе умираат краставици,патлиџани,моркои,а кај мене кокошка.Исто е :)

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Нема потреба од убедување и разубедување, навистина, посебно не од слики од заклани животни. Јас сакам животни, мразам насилство и тепање и убивање животни за разонода и забава, на таквите луѓе мислам дека им фали нешто во главата, апсолутно сум против тестирање козметички производи над нив, ми доаѓа да отидам во Канада и да им ги пукнам носовите за тоа што им го прават на фоките, ама во поглед на храната, малку е различно. Не е исто. Ок, кој сака да биде веган или вегетаријанец, слободно, ама не мора да ги правите луѓето што јадат месо - нехумани. Не треба да се суди, сериозно. Јас не сум најголемиот љубител на месо, но сакам понекогаш да јадам стек, копан и слично. Не јадам месо секој ден, но не би го исфрлила од исхрана.
Синџир на исхрана. Знам дека е сурово и не е фер, мене некад во сред јадење знае да ми се одјаде кога ќе ми текне и ми станува жал, но исто знам дека лавот ако е гладен, нема да ме штеди и да рече, чекај јас ќе сум вегетаријанец, дај наместо девојкава ќе си грицнам некоја вкусна, слатка трева, ниту пак ајкулата, која патем не сака човечко месо, нема да си рече, ај ќе го оставам ова кутро девојче, нема да ја распарчам на пола. Едноставно така функционира природата. Не е фер, не е убаво, ама така е.
Затоа, live and let live. Остајте секој да си има избор дали ќе јаде месо или не, сериозно не мора да ги ставате одвратните слики со колење. Грдо е, неубаво е, ама живот е.
Маче се согласувам со тебе, не е фер некому да се лепат етикети . . .
еј ама оти се споредуваш со лав или ајкула? тие не ни се роднини, мајмуните, делфините и свињите ни се поблиски роднини - гледано еволуциски ;)
--- надополнето: 3 јули 2012 во 16:01 ---
Озбилно,со мала доза на сарказам :)
Како ти што ќе одиш до градина да си набереш зеленчук,јас така ќе одам до кокошкарник,ќе си заколам кокошка и ќе ја изедам.
И во двата случаја,умира по нешто.Кај тебе умираат краставици,патлиџани,моркои,а кај мене кокошка.Исто е :)
Сам си колиш? (ова озбилно, дали одгледуваш и колиш?)
кратсавицата и кокошката се исти?
или
доматот и телето?
дефинитивно не се исти - овие имаат чувства, си имал некогаш милениче? Имаш заприметено колку ти се радува кога ќе се вратиш од работа или колку е среќно кога си играш со него? како те гледа со очињата? или кога ќе го искараш е тажно или уплашено?
неможе да се негира тоа дека животните имааш чувтсва и ги боли кога го повредуваат !

Брат не ти викам јади/нејади месо - твој живот - твој избор !

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
еј ама оти се споредуваш со лав или ајкула? тие не ни се роднини, мајмуните, делфините и свињите ни се поблиски роднини - гледано еволуциски ;)
Не се споредувам... ти кажувам само. Башка тешко дека мајмун ќе ме изеде. :)
Муабетот ми беше како оди синџирот на исхрана. Ако некој е гладен, ќе те изеде, нема око да му трепне. Едноставно така одат тие работи. Мачката нема да му рече на глушецот, глувче оди слободно трчај низ полето, јас ќе ти чувам овде место под сенка после за да се гушкаме. :) Нагон е тоа едноставно.

Како и да е, јас немам против, ниту ми смета вегетаријанството, секој има право на избор, колку и тој да бил различен од мојот. ;)

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Не се споредувам... ти кажувам само. Башка тешко дека мајмун ќе ме изеде. :)
Муабетот ми беше како оди синџирот на исхрана. Ако некој е гладен, ќе те изеде, нема око да му трепне. Едноставно така одат тие работи. Мачката нема да му рече на глушецот, глувче оди слободно трчај низ полето, јас ќе ти чувам овде место под сенка после за да се гушкаме. :) Нагон е тоа едноставно.

Како и да е, јас немам против, ниту ми смета вегетаријанството, секој има право на избор, колку и тој да бил различен од мојот. ;)
Значи пак ќе кажам дека се согласувам со тебе :) - ама чудна ми е споредбата со животните? (жими се’ несакам да те навредам) пошо ниедно животно не се споредува со нас . . али ОК главно е дека се согласуваме секој има право на избор и треба да ужива во него :)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Дечко ај немој молимте со вакви патетики.
И антилопата е само гостин на планетава, со кое право лавовите ја растргнуваат на парчиња и се сладат со неа, м?
Ах тоа глупаво лавовско его, цар на животните бога ти.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дечко ај немој молимте со вакви патетики.
И антилопата е само гостин на планетава, со кое право лавовите ја растргнуваат на парчиња и се сладат со неа, м?
Ах тоа глупаво лавовско его, цар на животните бога ти.
A ти, да не си предатор од саваната, па едноставно имаш нескротлива потреба како кај лавот?

Или имаш малку разум во црпката?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873

или
доматот и телето?
дефинитивно не се исти - овие имаат чувства, си имал некогаш милениче? Имаш заприметено колку ти се радува кога ќе се вратиш од работа или колку е среќно кога си играш со него? како те гледа со очињата? или кога ќе го искараш е тажно или уплашено?
неможе да се негира тоа дека животните имааш чувтсва и ги боли кога го повредуваат !

не си колам,така кажав фигуративно,колку за споредба :)
Немам кокошки,си купувам месо од месара :)

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
не си колам,така кажав фигуративно,колку за споредба :)
Немам кокошки,си купувам месо од месара :)
Брат а дали би ја уловил сам и би ја заклал Сам?
значи прашањето е јасно. притоа немам задни намери со прашањето

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289

или
доматот и телето?

добро си влегол во пропагандната веганска машина би рекол.....гледам си се изначитал како да го оправдаш веганството наспроти сештојадството

еволуциски или било како не можеш да се споредуваш со други животни на планетата,не можеш да ги нарекуваш браќа,роднини,соседи,ниту да ги почитуваш како такви

миленик е класа на животни да речам од поново време пошироко застапена во модерниот свет,во минатото немало миленици,ами само помошници во работата,дали е тоа користено за физичка работа,лов,одбрана итн.....ако сакаш денес миленик да чуваш тоа ти е уште една уста во фамилијата,трошење на средства и милениците не служат за јадење како што сакате да кажете “радикалните вегетеријанци“ задоени со разна литература

ова е синџир на исхрана,а приспособливоста на човекот да јади СЕ можеби е на ова ниво денес.....човекот е сештојад,иако органите за варење се повеќе слични на тревопасните животни - ние трева не пасиме колку што знам......не ми е јасно никако од каде песјаците во устата........

денес навистина е подобро да се храниш со повеќе растителна храна,а месото да го избегнуваш колку што можеш....не дека некоја храна ти гарантира здрав живот,зошто со цел да се заработи се прават мутирани растенија и животни со цел поголема исплатливост и заработка а не поголем квалитет на продукти
--- надополнето: 3 јули 2012 во 16:46 ---
Брат а дали би ја уловил сам и би ја заклал Сам?
значи прашањето е јасно. притоа немам задни намери со прашањето
шо е ова полагање по физичко па ќе бркаме кокошки ?!

човекот за разлика од другите видови има најголема интелегенција,па проблемите не ги решава исто како и животните........учел низ вековите како да лови и одгледува........шо не му текна на лавот стапици да става и да оди да си лежи под сенка по цел ден.........

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Јас мислам дека се' е до табуата на општеството. Ако ви кажувале на сите додека сте биле мали дека не е убаво да се убиваат животните за себични цели сега ќе ви се гадеше и ќе ги осудувавте оние кои ќе убиеа животно за да се прехранат. Замислете што би се случило доколку мнозинството од луѓето беа човекојадци. Ќе порасневме во свет во кој е нормално да се јадат луѓе, па дури и ќе ги категоризиравме... црнечко на скара повеќе одело со пиво одколку месото од жолто бебе...
„Гадно, болно и апсурдно!“ - тоа би рекле денес доколку некој ни го направи тој муабет, но не и ако би биле пораснати во таква средина. Она „нормалното“ го дефинира мнозинството кои не размислуваат со своја глава, туку воопшто не се замараат за секојдневните работи и го земаат општоприфатеното мислење.

Kajgana Shop

На врв Bottom