Јас сум вегетеријанка 6 години.
Во еден момент во животот почувствував дека не треба веќе да јадам месо и едноставно од следниот ден никогаш веќе не ставив во уста.
Да ви кажам, не знам од кои причини се случи тоа, претежно не се чувствував добро, но имав и некои морални прашања.
Пред една година открив дека имам болест која ја поттикнуваат животинските продукти и која е помирна без нив, иако нема лек.
Значи, сум си помогнала несвесно во животот.
Долго сум ги правела овие полемики со луѓето па можам да зборувам долго и нашироко.
Прво, колку и да ги сакате животните (како и јас секако) системот е направен така што скоро секаде има животински продукти. Само прочитајте позади на вашиот шампон, апче и сл. Значи, колку и да имате алтруистички побуди, никогаш навистина нема да престанете да конзумирате животински производи. Секако, јас ја поздравувам вашата одлучност да не придонесувате за одповеќе болка на овој свет.
Второ, околу прашањата како "воздухот каков е, растенијата дали се живи", и аргументот со дивината. Значи јас го почитувам секој оној човек кој ќе излезе во дивина и сам ќе си го улови тоа што го јаде. Тоа е негов избор, тоа е ланец на исхрана. Како и да е, никој од месојадците не го прави тоа, туку конзумираат готови продукти. Значи тоа се животни кои се раѓаат на фарми и се колат таму, живеат во крајно ужасни услови и се форсираат со хормони за растење. Како е тоа дел од дивината? И тој синџир? Тоа е само злоупотреба на моќта која ја има човекот во мометов.
Трето, зголемената побарувачка за месо, води до тие фарми, а растенијата кои се употребуваат за да се исхранат тие животни кои ќе се користат само затоа што некој сакал мирис на скара, е доволна да се нахранат цели држави ви Африка со леб. Ама така сме научени ние, себични, да не гледаме позади себе. И не сме ние криви, крив е цел систем. Ама промената почнува во секој од нас.
На крај, Енергичен, рецепти за вегетеријанска исхрана имаш милион во нашата традиционална македонска кујна. Јас си ги готвам за себе истите работи кои ги правела мама, но без месо. Понатаму, пици можеш да си правиш во многу комбинации, оривчиња, тестенини, да јадеш многу свеж, варен, печен зеленчук, овошје, вкусна зимница во зима
, итн. На оваа страница имаш многу рецепти на македонски јазик
http://vegetarijanstvo.kauza.mk/, а на англиски јазик имаш многу страници, само пребарај. На оваа страница на пример
http://www.vegetariantimes.com/recipes/ можеш да пребаруваш по критериуми , сакаш јајца- нејќеш, сакаш млечни производи -нејќеш итн.
И не заборавај покрај здравата исхрана треба и физичка активност за телото да добие полн потенцијал и да биде здраво.