Cannabinoid
Cannabinologist, MMD
- Член од
- 18 јануари 2008
- Мислења
- 597
- Поени од реакции
- 466
Гледам вргањ спомнавте, а некој погоре се пожали дека на темава и недостигале рецепти без месо. Епа да го корегираме сето тоа...
Зависи од која причина се одлучуваш на овој начин на исхрана. Ако е од љубов кон животните, нормално дека и рибата ќе треба да ја исфрлиш од исхраната. А за јајцата може и цели да ги јадеш - под вегетаријанска исхрана најчесто се подразбира ово-лактовегетаријанската исхрана која вклучува и јајца и млеко.Значи вака, претходните неколку дена бев веген, но по конксултации се одлучив да продолжам како лактовегетаријанец бидејќи не можам без јогурт или кисело млеко, сега ме интересира во врска со јајцата, само белката да се конзумира или целото јајце. Сега ме интересира дали ќе треба и рибата да ја исфрлам - ова ми е најголема дилема.
Прочитај ми го убаво постот.. Мислам е лесен за разбирање.. Никој не е против вегетаријанството.. тоа си е лична ствар..Кога и да дискутирам на оваа тема, се среќавам со овој тип на прашање: „Па и животните јадат животни“.
Интересна е оваа појава што сум ја сретнал кај луѓето, што се ставате над животните од една страна (појаки сме, може што сакаме да им правиме), а од друга страна се споредувате со нив (па и тие прават така) и сето тоа само за да излезете со некакво оправдување за тоа што го правите.
Уште нешто интересно, но овој пат што не можам да си го објаснам е што толку имате против вегератијанството? Сте ме прочитале мене во некоја тема на форумов за рецепти во кои има месо да ви пишувам колку тоа не чини, колку не е здраво? Членот кој ја отвори оваа тема бараше рецепти во кои нема месо, бидејќи е почетник во оваа исхрана, а се' што доби е проповеди за тоа колку ќе му недостигаат протеините од месото, колку исхраната без месо не е здрава... Сепак тоа е негова одлука, како што јас не ве убедувам вас на другите теми да се откажувате од месото, ќе ве молам и вие да се воздржете од излишни коментари од истиот тип на оваа тема.
А колку пати имаме слушнато каде што човек е нападнат од друг човек? Многу повеќе се случува тоа, одколку нападот од некое животно. Дај сега да почнеме да се јадеме и ние.Прочитај ми го убаво постот.. Мислам е лесен за разбирање.. Никој не е против вегетаријанството.. тоа си е лична ствар..
Ама неможе тоа да го правите од сожалување кон животните.. Колку пати имаме слушнато човек нападнат од лав,носорог,крокодил,змија итн.. A обратно ако човекот убие значи тоа е злочин? Едноставно така е створена природата. Ако така гледаме не јадете растенија им го уништувате животот
Зошто јадеш растенија тогаш? живееле и им го уништуваш животот ?А колку пати имаме слушнато каде што човек е нападнат од друг човек? Многу повеќе се случува тоа, одколку нападот од некое животно. Дај сега да почнеме да се јадеме и ние.
Јас едноставно не можам да јадам нешто кое што се родило и живеело. Не можам да верувам во тоа дека тоа им е единствената цел во животот. Не знам дали имаш видено како една крава го жали нејзиното теле кога ќе го заколат... болно е тоа. Малку е егоистично од нас да се правиме богови на планетава само затоа што сме најинтелигентни.
Мене и друго ме интересира: која е разликата помеѓу животните што едните ги нарекувате храна, а другите миленици? На многу од вас би им се згадило од помислата да јадат куче или мачка, а без проблем ги јадете кокошките кои си го конзумираат дури и сопствениот измет. Не ја гледам логиката тука.
И пак ќе повторам: на ниедна тема за месо не ви пишуваме колку е погрешно тоа што го јадете, па ќе ве молам почитувајте ја и нашата одлука за овој вид на исхрана без разлика од која причина.
грав,леќа,тој лебот со повеќе протеини што еЈас и да сакам не можам да исфрлам месо, вежбам а не јадам млечни производи (односно на краен минимум) и не јадам соја. Да станам вегетеријанец ќе се чудам од каде протеини?
Но тој што е вегетеријанец не е за осуда, секој нека си јаде како му е убаво и што го прави здрав .
Не фала, не сум голем љубител на мешункасти плодови, леќа ич не сакам а грав неам намера секој ден да јадам . А дека ќе набијам јаки мускули само од нив некако не ми се верува .грав,леќа,тој лебот со повеќе протеини што е
Премногу протеини не се на арно, поготово не тие од животинско потекло (но тоа е само мое мислење основано врз разни научни истражувања, со коешто е факултативно дали ќе се сложиш или не).Не фала, не сум голем љубител на мешункасти плодови, леќа ич не сакам а грав неам намера секој ден да јадам . А дека ќе набијам јаки мускули само од нив некако не ми се верува .
Месо си е месо барем ако вежбаш помага многу, и нормално јајца .
Прво ќе ти кажам фала . Многу ценам културни луѓе од кои можам и нешто да научам .Премногу протеини не се на арно, поготово не тие од животинско потекло (но тоа е само мое мислење основано врз разни научни истражувања, со коешто е факултативно дали ќе се сложиш или не).
Туку гледам пошто си загрижен за телото, еве ти клипче од дечко веганец, значи уште „полошо“ од вегетаријанец кои има тело.... хм, ќе оставам ти самиот да процениш какво тело има.
П.С. Од соја можеш да ги јадеш ферментираните производи: мисо, темпе, нато и тамари сосот, додека неферментираната соја: тофу, сојно млеко/брашно итн. е полна со нехранливи состојки (познати како анти-нутриенти) и убаво правиш што не ја консумираш.
Веганска алтернатива на пробитиците како: јогурт, кефир и кисело млеко е расолот (ферментираната зелка).Значи вака, претходните неколку дена бев веген, но по конксултации се одлучив да продолжам како лактовегетаријанец бидејќи не можам без јогурт или кисело млеко,
Колку што сум информиран, жолчката е полна со холестерол - значи истата терба да се избегне. Башка секогаш постои ризикот од салмонела нели? Како и да е, во јајцето нема ништо хранливо што не може да се добие од растителен извор на храна.сега ме интересира во врска со јајцата, само белката да се конзумира или целото јајце.
Рибата ја јадеш претпоставувам заради Омега 3 масните киселини, така? Верувам ти кажале дека само рибите ги содржат овие есенцијални (за нас) масни киселини. Но, тоа е далеку од вистината (според моите научни истражувања).Сега ме интересира дали ќе треба и рибата да ја исфрлам - ова ми е најголема дилема.