Вајлд карти? За или против?

Вајлд карти?

• За

Гласови: 38 42,2%
  • Против

Гласови: 47 52,2%
  • Не знам

Гласови: 5 5,6%

• Вкупно гласачи
    90
Статус
Затворена за нови мислења.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
После целата таа дебата со нашата атлетичарка која се жали зошто не добила вајлд карта (и покрај тоа беше еднаш претходно), ми дојде на ум да ја отворам темава.

Значи вајлд карти - за или против?

Дали е добро да се има вајлд карти, да се поттикнат играчите од послабо развиените држави да учествуваат или сепак не е фер за останатите кои се мачеле за да ја постигнат и исполнат олимписката норма?

Важно е да се учествува, но што кога спортистот не заслужил (не исполнил норма) да учествува?

Лично јас сум против, не само во овој случај, општо.
Спортот е натпреварување, треба да се стремиш да бидеш најдобар, да се развиваш.
Не е фер некој да се шлепа со вајлд карти, а воедно води нездрав живот, пуши, пие, за разлика од некој кој тренира секој ден, држи посебни режими на исхрана и целиот живот го посветил на спортот и ги исполнува нормите.

Ваши мислења?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Против. Ако не те бива - не заслужуваш воопшто да се појавиш. На Олимпијада треба да одат врвни спортисти, а не некој кој не може да догура или едвај дошол до нормата.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
И да отиде, нема ништо посебно да постигне само ке се избрука и ке биде горд дека отишол, а кога ке го прашаат за резултатот ке рече ајт па ја до таму стасав ти дома ме гледаше на тв екранче ;)
П.С Против сум !

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Секако дека сум против,најнормално би било да има норма т.е квалификација за спортистот да се квалификува или да ја исполни нормата во спротивно нема ОИ,просто ко алва.
Вајлд карта е глуп муабет,колку да се учествува муабет.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
За...
Најуспешните земји ( богатите ) се во состојба да одвојат многу средства и знаење и на тој начин да ги подготват своите натпреварувачи.
Сиромашните и малите не го можат тоа.
Моите симпатии се секогаш кон послабите - затоа ЗА

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Зависи...

Во некои спортови (пр. тенис) има логика да се доделуваат вајлдкарти, а сме гледале по турнири дека понекогаш тие тенисери знаеле да изненадат, мислам дека Густаво Куертен со вајлдкарта го освои францускиот гренд слем (не ме држете за збор). Меѓутоа, вајлдкарта за дрва неделкани што ќе одат да се брукаат таму, нема шанса.

Едно време борачи имавме, Ибрагимов ако не се лажам зеде дури и бронзен медал во Атланта?! и тој ни е единствен медал од олимпијадите... Кај се сега борачите?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Да, затоа што вајлд картите се за посиромашните земји да пратат спортисти и со тоа спортот да се популаризира кај нив. Колку за споредба, пред 20 години од Бахамите идеа на ЛОИ само со вајлд ларти а денес тие имаат цела плејада атлетичари лои гризат за медал. Само
срамота е ние, Македонија, европска земја во подем со 300 реформи како што слушаме на вести да се тепаме за неа. Kill Tupurkoski.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.362
Поени од реакции
4.171
Апсолутно против. Таму треба да бидат тие кои тоа го заслужиле со своите резултати. Сега наместо таму да биде некој кој има некој резултат и некаква шанса во натпреварите неговото место го завзема некој кој е далеку под неговото ниво. Дури во некои спортови (атлетика, посебно трките) учесниците со вајлд карти делуваат смешно и срамно, стигнуваат на целта одкако првите веке ке се пресоблечат во соблекувалната. Исто како во Ф1 да пуштиш да учествува некој со фичо. Не е работата само да се учествува. Дури смешно делуваше кога пред одење ги прашуваа нашите учесници што отчекуваат, сите одговорија дека се надеваат дека ке го истрчат ,,сопственото најдобро време,, , ниту трага од амбиција за натпреварување со другите. Кога јас би бил спортист никогаш не би отишол со вајлд карта, би ми било срам да учествувам и да бидам далеку, далеку, далеку.... последен. Ако кошаркарите имаа повеке среќа и се квалификуваа за ОИ тоа ке беше заслужено и ке се натпреварувавме повеке или помалку рамноправно, немаше да се срамуваме таму и тоа е тоа кога е заслужено. Значи не е работата само да се учествува, треба да се има некоја амбиција, шанса.... вака работава е да се учествува само заради учество и сеедно е кој ке го пратиш таму, друи можело и мене да ме пратат на трка на 100 метри па со Усеин Болд да се тркам, како и да е ке стигнам за 30 секунди.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Џену даде најдобро објаснување досега+ако сме против вајлд карта тогаш Македонија нема да може да се претстави на олимписките игри.Оваа година сме Господарот на тапите,никој не оспорува,ама не е фер да бидеме исклучени од настан на кој секоја држава е поканета.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.362
Поени од реакции
4.171
Џену даде најдобро објаснување досега+ако сме против вајлд карта тогаш Македонија нема да може да се претстави на олимписките игри.Оваа година сме Господарот на тапите,никој не оспорува,ама не е фер да бидеме исклучени од настан на кој секоја држава е поканета.
Нашето учество не е претставување, тоа е срамотење, слепа работа, нешто за што другите ке си фаќаат сеир. Мене ми е срам да ги гледам. Кога во кладилница би имало опција да се обложам за кој ке биде последен конечно и јас би фатил. Спорт не се создава со вајлд карти, со тоа ништо не поттикнуваме, напротив ги деморализираме младите со срамотењето на олимпијадата. Дали мислите дека некое дете би се идентификувало со некој од нашиве учесници и тоа би му било мотив да тренира? Па еден ден и тоа да добие вајлд карта?

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Нашето учество не е претставување, тоа е срамотење, слепа работа, нешто за што другите ке си фаќаат сеир. Мене ми е срам да ги гледам. Кога во кладилница би имало опција да се обложам за кој ке биде последен конечно и јас би фатил. Спорт не се создава со вајлд карти, со тоа ништо не поттикнуваме, напротив ги деморализираме младите со срамотењето на олимпијадата. Дали мислите дека некое дете би се идентификувало со некој од нашиве учесници и тоа би му било мотив да тренира? Па еден ден и тоа да добие вајлд карта?
Дали знаеш дека се срамотиме на секоја олимпијада освен онаа во Сиднеј?Само во Сиднеј имавме колку толку некакви резултати за фалење.Се друго за жал беше гола вода.Дали и на тие олимпијади не заслуживме учество?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Значи, баталете не нас, , милион пати кажав, кај нас сите работи се извитоперени. Ние по осамостојувањето требаше 2, максимум 3 олимпијади да одиме со вајлд карти, после тоа вајлд карти да се даваат само на некои таленти од нашата земја колку да го почувствуваат духот и за следниот ОИ и тие да се појават со норма. А што е најтрагично, тогаш имавме спортисти со норми, дури во Барселона 1992 и сите беа со норми ако не се лажам. Работата тргна надолу по Сиднеј 2000, откако наместо мотивирани што освоивме бронзен медал со Могамед Ибрагимов да инвестираме во спортот и спортската инфраструктура, ние отидовме 500 чекора назад.

Еве ви ги дадов пример островските земји, немаат природни ресурси многу, најчесто на туризам се вадат, ама почнаа да инвестираат во нивните спортисти, ги праќаат во кампови во Америка, се им плаќаат и ете како можело да се има кандидати за медал. Сега веќе не им се потребни тие карти, пошо видоа што е и како е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom