Филм со вампири кој можеби не е најдобар но ми е омилен е
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) . Го доживувам како драма во која наместо луѓе, во центарот на приказната се овие суштества. Актерската екипа е прва лига, ѕвездите како Пит и Круз се во сосема друго издание (според мене една од најдобрите улоги на Круз). Антонио Бандерас, Кристиан Слејтер, и откритието Кирстен Данст. Има прекрасна приказна, класични вампир-сцени, одличен крај. Штета што не се снимија приказни за останатите вампири во филмот (напишани се книги) додека беше актуелна истата актерска екипа. Според мене еден од потценетите филмови, мене лично ми е во потесен круг на омилени филмови и го имам гледано барем 5-6 пати.
Вториот филм што би го спомнал го гледав пред некоја година, шведскиот
Let the Right One In (2008). Филмот е ладен, морничав, и има страшно добри вампир-атак сцени. Вистинско освежување. Римејкот набрзина склепан, многу послаби сцени.
Како мал имам изгледано доста филмови со Дракула, но оној на Копола удира во суштината. Класика.
Кога сме кај класика:
Dance of the Vampires (1967). Балот на вампирите го гледав како дете, ефектот страшен, денови неспиење. Нормално за повозрасна публика филмот е повеќе смешен но си има свои моменти.
Филмови како Underworld и The Blade се модерни и кул, не се лоши за промена, но отстапуваат од класичната шема. Уживав да ги гледам но не е нешто за што би се приврзал. Ван Хелсинг ми е повеќе авантура.
Имаше еден интересен обид скоро
Daybreakers (2009), филмот не помина добро, нешто му фалеше за да биде класа, инаку добра идеја.
И уште да не заборавам еден од старите омилени филмови:
The Lost Boys (1987). И се разбира
From Dusk Till Dawn (1996), со оглед на тоа што не знаев што жанр е кога го гледав, кога се деси пресвртот бев WTF???