ВЛОЖИ ВО СВОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ! - Нова кампања на Владата

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Повреден не повреден важно го продолжува натпреварот

Натпревар?па јас не гледам други да се натпреваруваат,освен доколку владава е поделена на два тима па сега прави обиди едниот да го изрекламира за подобро да го продаде со рекламни кампањи и од ваков тип.:)

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
А не би било лошо и некоја степендија за надвор да дадат, нема да им се исцица буџетот.
На оние кои планираат да одат во странство (пример, мене:)) многу ќе ни значи и некоја мала, симболична сума, макар и да не е доволна за да јадам таму. Чисто помислата дека зад себе имаш држава која се грижи за твојата иднина е убава а и нормално - ќе не окуражи откако ќе завршиме факултет да направиме и ние нешто за неа...
општ интерес на една држава е да финансира студенти кој ќе и возвртат и ќе го дигат рејтингот на домашните образовни инситуции , А за во странство се финансират провесорите па затоа се професори.
Плус ако студираш во мк и трошиш во мк ја потпомгаш македонската економија стига е секој ден што леб ке купеш

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
И јас сум против финансирање на студии во странство, обично сите остануваат таму, не им е цел враќање тука (не ги обвинувам, тоа му е паметна одлука) Само постдипломски студии е добро да се финансираат во странство.

Попаметно е да се платат бранд наме професори да држат предавања тука, за да го промени начинот на размислување и студирање на повеќе македонски студенти.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И јас сум против финансирање на студии во странство, обично сите остануваат таму, не им е цел враќање тука (не ги обвинувам, тоа му е паметна одлука) Само постдипломски студии е добро да се финансираат во странство.

Попаметно е да се платат бранд наме професори да држат предавања тука, за да го промени начинот на размислување и студирање на повеќе македонски студенти.
Тенеке не е се до професорите, добро може за економски и правен факултет, ама сите останати технички и природнонаучни факултети имаат многу голема потреба од подновување на лабараториите, за да може да се врши повеќе пракитчна работа, како и обеабедување на средства за да можат студентите да можат повеќе и практичниот дел од струката да го научат, значи вежбите воглавно да се прават лично од студентите а не да се прават демонстративни вежби, А тоа чини доста пари.

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
владата прави многу чекори да ја подобри бизнис климата во земјата а ова е еден од тие чекори. за секоја странска компанија е плус ако инвестира во земја во која на располагање има високо квалификувани кадри. за мене е супер штп оваа влада покажува дека има некоја стратегија и прави нешто за подобрување на општата состојба додека многу други попуваат од страна со рацете во џеб и кажуваат како треба да се работи а не превземаат(ле) ништо.
патем се слагам дека образовниот систем ни заостанува зад светските и треба нешто да се превземе и околу тоа. штета е бидејќи имаме премногу млади и способни луѓе кои не можат да го искористат својот максимален потенцијал на нашите факултети

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Iiii, napred kon DIF i Pedagoski site !!!!!!!!!!!!!!!!!

Za sekoe dete ucitel!!!

Ebati takvo orientirano obrazovanie,da uvezeme ucenici od Afrika za nasite uciteli!!!

Dremi,dremi vlado, ja kje dojdam ke go reformiram obrazovanieto.

Zemja na informaticari!!!!

Pih!!!!

:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:

Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
ма и тие од африка ке избегаат, а за во странство, по студиите си остануваат зашто во странство намирисуваат кадар и го чуваат, а кај нас го префрлаат од канцеларија во канцеларија за на крај да заврши во штабот на владеачката партија да земе членска книшка и од тој момент тој е огромен стручњак иако 5 минути пред тоа не бил ништо за македонија

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
ма и тие од африка ке избегаат, а за во странство, по студиите си остануваат зашто во странство намирисуваат кадар и го чуваат, а кај нас го префрлаат од канцеларија во канцеларија за на крај да заврши во штабот на владеачката партија да земе членска книшка и од тој момент тој е огромен стручњак иако 5 минути пред тоа не бил ништо за македонија
Kaj nas se e za menuvanje!!!!!!!!!!!!!!

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Nevraboten sum,znam angliski i francuski,znam da rezoniram,ama ne sum partiski opredelen,diplomiran.......da bev vo druga drzava...........

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
А не би било лошо и некоја степендија за надвор да дадат, нема да им се исцица буџетот.
На оние кои планираат да одат во странство (пример, мене:)) многу ќе ни значи и некоја мала, симболична сума, макар и да не е доволна за да јадам таму. Чисто помислата дека зад себе имаш држава која се грижи за твојата иднина е убава а и нормално - ќе не окуражи откако ќе завршиме факултет да направиме и ние нешто за неа...
zasto da se obrazuva vo stranstvo koga moze tuka. obicno site sto otisle vo stranstvo ne se ratile, pa zosto togas vladata da finansira dobrite kadri da si odat od drzavata.

inace kolku sto znam ovaa godina bea zgolemeni brojot na stipendii i za slednata mislam deka se planira isto.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
inace vo srednite skoli i te kako se pravat promeni. naseto obrazovanie sega se poveke zalicuva na toa vo amerika. ima mnogu promeni no tie ke se custvuvaat tek za 5 godini koga tie sto slednata godina ke se zapisat vo prva ke zavrsat sredno!

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
[acko]®;996761 напиша:
zasto da se obrazuva vo stranstvo koga moze tuka. obicno site sto otisle vo stranstvo ne se ratile, pa zosto togas vladata da finansira dobrite kadri da si odat od drzavata.

inace kolku sto znam ovaa godina bea zgolemeni brojot na stipendii i za slednata mislam deka se planira isto.

Има една тема на подфорумот за образование „ Пиза студија - контрола на образованието“ се вика и ќе видиш дека не само што не ни е квалитетно образованието туку и дотолку е катастрофа што не сме сакале ни да не има на списокот, за да не сме негде позади:)
Тоа е една добра причина зошто некој би сакал да оди на факултет надвор од Македонија.
И верувај, на никој не му е поубаво во друга држава, ако некој човек кој завршил во, да речеме Франција, во Македонија ги има истите можности за напредување и истата плата - сигурно би се вратил тука.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Јас сум на правн факултет и што се однесува кај мене на факс, мене многу ми се бендисува целата наставна програма од 4 години(јас сум по стара програма) . Многу лошо е шо нема никаква практична работа и затоа пола од студентите што излегуваат од правен се вистински шупаци. Е единствено во практичниот дел не јадат странските факултети и ја создаваат предноста.

Член од
28 август 2007
Мислења
308
Поени од реакции
8
Како прво треба 90% од професорите да се притворат за корупција и никогаш повеќе да не стапнат во факултети да предаваат оти ги оголија студентите.Затоа сите размислуваат за да студираат надвор.
Ама вака ако и понатаму функционира владава,ќе му го најди и нив крајот па ќе можи секој раат да си вложува за своето образование,а не да ги финансира арамиските професори.

Kajgana Shop

На врв Bottom