- Член од
- 15 јануари 2012
- Мислења
- 652
- Поени од реакции
- 192
Ocigledno e deka krivo si me sfatila. Koga velam deformacii, mislam na vrodeni bolesti kako Daunov sintrom i sl. Tie za zal ne se lecat. Nikade ne rekov nesto slicno na ona sto ti go napisa. Ni priblizno.Чим се родиле болни или деформирани, јас незнам зошто се обидуваме да ги спасиме кога се против природата, да ги оставиме да умрат, оти се против природата? Или ако земаш социјална помош да ти ја скратиме оти природно е да се бориш за леб, за преживување, што автоматски значи дека социјалните пакети не се нормални и нека умрат од глад? Како ова природниве закони се тумачат како што му одговара секому, можеш да ми објаснеш? Или оние кој се неплодни треба да останат без дете оти се против природата? Со сила земаат дете според тебе, природата не им дала и крај на муабетот. И за крај стави една дефиниција за нормално, еве да речеме ти си нормална, јас сум ненормална според кои критериуми?
A za ova so nepolodnosta, ne e tema za diskutiranje, ama koga sme veke kaj toa, tie se bracen par maz i zena, barem kaj nas, a se nadevam deka i taka ke ostane.
--- надополнето: 31 јануари 2012 во 15:39 ---
I za tebe istoto vazi.Опаа и децата со деформации во групата на ненормални ги стави.. Не ти е доста од бламирање? Ако не, еве објасни што е "нормално" за тебе.
Nesto sto "ne e normalno", ne znaci deka e "nenormalno". Ne e isto da ti kazam deka si "bolna", odnosno deka "ne si zdrava", i deka si "nezdrava".
Normalno e ona sto e prifateno od mnozinata vo edna sredina, grupa, drzava i sl.
--- надополнето: 31 јануари 2012 во 15:45 ---
So onie koi za Isus ucat od knigite na Den Braun ne sakam ni da komentiram.Se uveriv na edna od temite kolku znaes da citas.Толку си учела. Па уште психолог се кажуваш.
Хомосексуалноста не е личен избор.
Хомосексуалноста не е болест.
Хомосексуалноста не е заразна.
Хомосексуалноста не е неморална.
Зошто хомосексуалци не би можеле да се грижат за дете?
Малку настрана од темава, ама сигурен сум дека е во контекст на твојата вероизсповест од каде и ги влечеш глупите стереотипи: Исус, на пример, бил многу близок со Јован. Неретко се спомнуваат како љубовници:
Дали, ако се испостави дека Исус бил хомосексуалец, ќе бидеш спремна да го смениш својот став кон хомосексуалците?
A drugo vo psihologijata se uste postoi mislenje deka homoseksualnosta e bolest. Do pred polovina vek isto taka bea tretirani kako mentalno bolni.
I sega: homosekusalnosta ne e licen izbor, ne e ni bolest...resi se za edno, ne moze i da ne e licen izbor i da ne e bolest. Ili e ednoto ili e drugoto.
--- надополнето: 31 јануари 2012 во 15:54 ---
Ova go ucevme uste vo treto oddelenie. Priroda e se sto ne opkruzuva. Moze da bide ziva i neziva. Prirodno e se sto ne e vestacko.Nightingale Sentinel wrote: Ми мириса на жолти ѕвезди, логори, не знам зш ги рамниш со психопати...туку... Едино за мене природни се и најсигурно ќе се десат само две ствари -човек да се роди и да умре. Се друго е ...затоа да те замолам да приложиш некоја твоја дефиниција што е природа и што е природно?