Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
4 октомври 2019
Мислења
264
Поени од реакции
288
Zdravo sakam za deteto 1 godinka da izvadam Bugarski pasos.... jas mojot go vadiv vo Sofija, dali moze na nego da izvadam vo ambasadata Sk ili mora za Sofija da se odi...?

Член од
16 април 2018
Мислења
68
Поени од реакции
71
Tret stepen srodstvo vo ista linija, ne može preku čičko
Не пишува така во член 15 став 2 од законот за блгарско гражданство. Пишува родствена врска со лице до трети степен кое е од блгарски произход

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.044
Поени од реакции
3.880
Не пишува така во член 15 став 2 од законот за блгарско гражданство. Пишува родствена врска со лице до трети степен кое е од блгарски произход
Човек, прашуваш дали може, ти кажуваме НЕ (сите членови со такви документи ги одбија) и сега нé убедуваш дека може. Ондак аплицирај си и со среќа.

Член од
27 јуни 2009
Мислења
108
Поени од реакции
54
Човек, прашуваш дали може, ти кажуваме НЕ (сите членови со такви документи ги одбија) и сега нé убедуваш дека може. Ондак аплицирај си и со среќа.
Ни чичко,ни вујко,вујна,стрина не признаваат.

Член од
8 септември 2018
Мислења
93
Поени од реакции
136
Не прашуваат, па после не убедуваат дека поима немаме, не им одговара тоа шо ние, неколку души шо тука разбираме им кажуваме како е реалноста, без никаков финансиски интерес, тоа шо посредниците ги лажат и им го кажуваат тоа шо сакаат да го чујат, за некоја пара плус, тоа си е нивен проблем шо се будали и им веруваат, ама нека не не убедуваат, ќе си видат сами кој бил во право

Член од
22 октомври 2021
Мислења
66
Поени од реакции
300
Dopolnitelna

26.01.2023.

1424/2020, 1502/2020, 1503/2020, 1504/2020, 1507/2020, 1508/2020, 1509/2020, 1517/2020, 1520/2020

27.01.2023.

2052/2020, 2056/2020, 2058/2020, 2059/2020, 2065/2020, 2066/2020, 2067/2020, 2068/2020, 2069/2020, 2070/2020, 2100/2020, 2104/2020,

Provereno do 2350

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
25 октомври 2022
Мислења
4
Поени од реакции
1
dali znaete da mi kazite dali treba da go dostavam vo abasada noviot makedonski pasos bidejki go smenav a imav dostaveno dokumenti so stariot koj mi istece pred nekoj mesec a sum na finalna pozdrav

Член од
21 ноември 2021
Мислења
19
Поени од реакции
13
Пишува "в'зходјашт до трета степен вклјучително" - преведено асцендент до трет степен. Ако во документ ги има родителите напишано како бугари, а тие се твои баба/дедо можеби ќе може, сепак консултирај се со адвокат, не со посредници. Ако не го разбирате бугарскиот користете барем google translate

Attachments

Последно уредено:
Член од
16 декември 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите, знам дека ова е надвор од темата, долго време го следам форумот и ги ценам информациите што ги пишувате, имам едно прашање, имам српско и бугарско државјанство, се оженив со жена ми во Србија, моментално живееме во Шведска дали може преку мене да добие бугарско државјанство и ако е можно колку време треба да бидеме во брак за да аплицираме за бугарско државјанство...фала за одговорите

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.044
Поени од реакции
3.880
Здраво на сите, знам дека ова е надвор од темата, долго време го следам форумот и ги ценам информациите што ги пишувате, имам едно прашање, имам српско и бугарско државјанство, се оженив со жена ми во Србија, моментално живееме во Шведска дали може преку мене да добие бугарско државјанство и ако е можно колку време треба да бидеме во брак за да аплицираме за бугарско државјанство...фала за одговорите
Не може, ниту си и ти потекло неа, ниту живее она во Бугарија за да може на таа основа да аплицира.

Член од
28 јануари 2023
Мислења
7
Поени од реакции
11
здраво на сите. мило ми е што те запознав. извини за мојот лош македонски. ова е целосно превод.
Го следам форумов веќе 2 месеци и сите ви оди одлично со тој проток на информации. продолжи, те молам :)

и сакам да споделам некои општи информации за брачните прашања при стекнување бугарско државјанство.
@Aleksandar1984 праша дали неговата сопруга може да стекне државјанство или не. едноставно да, таа може. но тоа е долг и тежок процес.
прво треба официјално да се венчаш и во Бугарија. тогаш треба да поднесете адреса за постојан престој во Бугарија.
а потоа сопругата ќе поднесе барање за виза Д. ако биде прифатена, таа ќе ја добие една година.
Откако ќе ги обнови времињата на стеблото за виза Д (години) и ќе ја посети земјата еднаш на секои шест месеци, таа може да аплицира за државјанство.
но процесот нема да биде завршен. Во следните две години, сопругата ќе има интервју на бугарски на шест месеци на адресата што сте ја доставиле претходно.
И таа ќе мора да положи бугарски тест (дваесет прашања за историја, општество и култура) на крајот од процесот на аплицирање.
после отприлика 6-7 седум години, да може да стекне државјанство. не е невозможно, но предизвикувачки.

најдобри желби на сите. се гледаме.

Член од
28 јануари 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0
Поздрав свима, имао са интервију јула месеца 2022 у амбасади у Београду и од тад нисам добио Пин. Да ли неко може да ми каже колико се времена чека? Хвала.

Член од
7 април 2019
Мислења
152
Поени од реакции
134
Поздрав свима, имао са интервију јула месеца 2022 у амбасади у Београду и од тад нисам добио Пин. Да ли неко може да ми каже колико се времена чека? Хвала.
Мене за 3 месеца ми стигна за Скопје. Ми се јавија кога ми стигна на телефон.

Член од
8 април 2022
Мислења
4
Поени од реакции
6
U mom slucaju, imao sam intervju u ambasadi u martu '21, dobio sam mejl sa PIN-om krajem avgusta '21. Pretpostavljam da bi trebalo da dobijes isti uskoro. Pozdrav.

Kajgana Shop

На врв Bottom