Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
ТЕМАВА (БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО) Е ПРЕДВИДЕНА ЗА ПОМОШ, СПОДЕЛУВАЊЕ ИНФОРМАЦИИ И НОВОСТИ ВО РАМКИ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ И ВАЃАЊЕ НА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО А СО ТОА И БУГАРСКИ ПАСОШ, ЛИЧНА КАРТА, ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА, ИТН ИТН.


ГЛАВНИ ПРАВИЛА НА ТЕМАВА

____________________________

1. ДИСКУСИИ НАДВОР ОД ТЕМАВА (ОФ-ТОПИК) ЌЕ БИДАТ ОСТРАНЕТИ А ЧЛЕНОВИТЕ ОПОМЕНАТИ И ВО ОДРЕДЕНИ СИТУАЦИИ - КАЗНЕТИ.
2. ДИСКУСИИ ПОВРЗАНИ СО ТЕМАВА НО СО ИСТОРИСТКИ И ПОЛИТИЧКИ КАРАКТЕР - НЕМА ДА БИДАТ ТОЛЕРИРАНИ, А ЧЛЕНОВИТЕ ЌЕ СЕ ОПОМЕНАТИ И ВО ОДРЕДЕНИ СИТУАЦИИ КАЗНЕТИ. (НА ФОРУМОВ ИМА ПОД-ФОРУМИ КАДЕ МОЖЕ ДА ДИСКУТИРАТЕ ПОЛИТИКА И ИСТОРИЈА, НО НЕ И ОВДЕ.)
3. СПОДЕЛУВАЊЕ ЛАЖНИ ИНФОРМАЦИИ, РЕКЛАМИРАЊЕ НА НАВОДНИ ПОСРЕДНИЦИ И СЕКАКОВ ОБИД ЗА СПАМ ЌЕ БИДАТ ОСТРАНЕТИ А ЧЛЕНОВИТЕ ОПОМЕНАТИ И КАЗНЕТИ.
4. ОТВОРАЊЕ НОВИ ТЕМИ ПОВРЗАНИ СО АПЛИЦИРАЊЕ И ВАЃАЊЕ НА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО НА ФОРУМОВ Е ЗАБРАНЕТО. (ТАКВИ ТЕМИ МОЖЕ ДА ОТВОРИ САМО ОДГОВОРНО ЛИЦЕ - СУПЕРМОДЕРАТОР/АДМИН)
5. ПРИ ПОСТИРАЊЕ НА ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ - ПРИПАЗЕТЕ ШТО СПОДЕЛУВАТЕ, ТЕМАВА Е ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР И НИЕ КАКО РЕДАКЦИЈА НЕ ОДГОВОРАМЕ ДОКОЛКУ ТАКВИТЕ ИНФОРМАЦИИ БИДАТ ЗЛОУПОТРЕБЕНИ. (ЗНАЧИ ПРЕД ДА ПОСТАВИТЕ СЛИКА ИЛИ СКРИНШОТ ОД НЕКОЈ ВАШ ДОКУМЕНТ, ЌЕ ВЕ ЗАМОЛАМ ДА ГО РЕДАКТИРАТЕ/ЕДИТИРАТЕ ПРЕТХОДНО, СО ЦЕЛ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ЗЛОУПОТРЕБА НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ИНФОРМАЦИИ)


НАПОМЕНА: ПРАВИЛАТА НА ТЕМАВА МОЖЕ ДА БИДАТ ИЗМЕНЕТИ ВО ЗАВИСНОСТ ОД СИТУАЦИЈАТА И ДРУГИ ФАКТОРИ, А ЗА ТОА ЌЕ БИДЕТЕ ПРЕТХОДНО ИЗВЕСТЕНИ ОД ОДГОВОРНИОТ МОДЕРАТОР ИЛИ АДМИНОТ НА ТЕМАВА.

ЛИНК КОН ОФИЦИЈАЛНАТА СТРАНА ЗА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО (аплицирање, потребна документација, времетраењето додека се менуваат статусите, итн итн): https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html


Благодарам,


/админ
 
Последно уредено:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
:cujte:

ЗА СИТЕ ПОТРЕБНИ ЛИСТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ТРЕБА ДА ГИ БАРАТЕ И КОПИРАТЕ ОД СТАРАТА ТЕМА, >>> КЛИКНЕТЕ ОВДЕ <<<
____________________________________________________________________________________________________________________

ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ:

I.Еве го мојот мост од претходно врска дополнителните документи:

НАПОМЕНА !!!!
НЕКА НЕ ВЕ БУНАТ ИНФОРМАЦИИТЕ ЗА ДОСТАВА НА ДОПОЛНИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ!!!

ТИЕ ШТО СЕ ПРКУ РОДИТЕЛ НЕ ТРЕБА ДА НОСАТ ПОТВРДИ !!!!!
ТИЕ НЕ ВАДЕЛЕ ПРОИСХОД И НЕ ТРЕБА ДА ДОКАЖУВААТ ПОТЕКЛО!!!!!

СИТЕ ОНИЕ КОИ ПОДНЕСУВААТ ПРЕКУ ПРЕДОК СО ПОТВРДА,БРАТ/СЕСТРА,ИЛИ СО СТАР ДОКУМЕНТ ТРЕБА ДА ДОСТАВАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ.ДОКОЛКУ НЕМААТ ОДНЕСЕНО ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА !!!

1.ПРИ САМОТО ИНТРЕВЈУ(ЗА ПОНОВИТЕ КОГА ВО ИСТ ДЕН СЕ ДОСТАВУВААТ ДОКУМЕНТИ И СЕ СПРОВЕДУВА ИНТЕРВЈУТО),ИЛИ
2.ПРИ ПОДДАВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ И ЗАКАЖУВАЊЕ НА ИНТЕРВЈУ,ПА И НА ДЕНЕОТ НА ИНТЕРВЈУ

ЗНАЧИ НЕ СЕ БУНИТЕ СО ДАБЧ ,И СЕТЕТЕ СЕ ДАЛИ ПО ДВАПАТИ ВАДЕВТЕ ИЗВОДИ /УМРЕНИЦИ И ПОТВРДА!!!!
ДАБЧ Е ЕДНО,ПРАВОСУДИЕ Е ДРУГО!!!!

ВАЖНО до сите членови!!!!!
Сите оние кои се на задолжителна проверка а ги немаат однесено при интервју сите изводи /умреници во Министерството за Правосудие преведени и заверени, и плус оригинал потврда од БККС, задолжително да ги однесат. Проверете си, консултирајте се со посредниците, преслушајте се дали два пати вадевте изводи или умреници или потврда, нека не ве убедува никој дека нетребало, дека ако требало да доставите дека ќе ви побарале. Изгледа дека повеќе нема да има статус дополнителна проверка туку веднаш одбивање од совет!!! Така е договорено и со посредниците, деновиве имало средба во Правосудие и кажано е дека нема во иднина, за новите апликанти, ни да се дозволува да се носат дополнителни документи, туку при самото аплицирање документите да се прегледуваат и да се според происходот!!!
Затоа дур е време носете, оние шро немаат однесено, за да нема вакви несакани последици, време изгубено за глупост, од незнаење, неинформираност и сл.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

II.Бугарски културен клуб на Лазар Младенов,или Македонско бугарско пријателство на Маринела(070339563).

Тоа се тие два клуба од кои можеш да извадиш потврда за потекло.
Треба да видиш преку кој предок ќе одиш ,односно кој од нив прадедо или прабаба е роден/а во село или град во МК во кои во период од 1900 до 1918 според статистиката на Васил Кнчов живеело бугарско население.
Само внимавајте кога се поврзувате до предокот да нема разлики во имиња или презимиња на изводите или умрениците на предците,зошто кај нас знаеме какви грешки има во матичните служби,и многу тешко се исправа.
Ќе се јавите кај Лазар и ќе ви објасни се,ќе му кажте од кој дел на МК имате потекло и тој ќе ви каже бива или небива и преку кој предок да одите.
+38971239202 Лазар Младенов.


III.За сите оние со разлики во датуми,имиња или презимиња помеѓу изводите/умрениците кпга се поврзуваат до прадедо важно е:

1.Податоците за предокот на кој се повикувате секаде да се совпаѓаат,пожелно е но не е морално и податоците од сопругата на предокот да се во ред,но не е неопходно.
2.Разликите можете да ги решите
-Во матична служба-најсигурна опција
-Доколку неможете ,тогаш на нотар со изјава на двајца сведоци ,но само за во Министерството за Правосудие поминува изјавата,за во ДАБЧ не!

Е сега имајте на ум дека постојат повеќе опции за поврзување по златна линија:

Татко-дедо-прадедо(на дедо ти татко)
Татко-баба-прабаба(на баба ти мајка)
Татко-дедо-прабаба(на дедо ти мајка)
Татко-баба-прадедо(на баба ти татко)

Мајка-дедо-прадедо
Мајка-баба-прабаба
Мајка-дедо-прабаба
Мајка-баба-прадедо
Затоа ,Вие одлучете и проценете,зависно од Вашата ситуација ,дали е подобро да се обидете со корекција,или да се поврзете преку друг предок.....
_____________________________________________________________________________________________________________________
IV.Пост за процедура за подигнување и трошоци.

На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-52 лева -За подигнување на указ
-40 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-90 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 126 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

V.ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.


-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО ,ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ.ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА,ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО(ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС),И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА,НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ(ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА),2 КОПИИ ОД ПАСОШ,ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА(ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА(ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА ,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА(НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА),ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6,ОПШТИНА СРЕДЕЦ.А ТИЕ ШТО ИМААТ АДРЕСА ЈА КАЖУВААТ СВОЈАТА АДРЕСА,И ВО КОЈА ОПШТИНА Е,ЗА ДА ГО ПРАТАТ ПИСМОТО ТАМУ(ЗА ПОСЛЕ ОТКАКО ЌЕ СТИГНЕ ПИСМОТО ДА НОСИШ ДООДВЕТЕН ДОКУМЕНТ КАКО ДОГОВОР ЗА ЗАКУП НА СТАН ИЛИ ДЕКЛАРАЦИИ ДВЕ ОД СОПСТВЕНИКОТ НА СТАНОТ КАДЕ ЌЕ СЕ ПРИЈАВИШ)
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ,А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ.ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА.ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО,А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА,НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ,ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО ,ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ,ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ,ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА),МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ ,ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ,ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ ,НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ,ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 2,5 МЕСЕЦ ДО 3,5 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ,ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот),СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА ,МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ,ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА ,СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД ,НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ(КОНСУЛСКА СЛУЖБА)САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ.
ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.

***edit @palekrstic

(благодарност до @palekrstic за текстов)
_____________________________________________________________________________________________________________________
 
Последно уредено од модератор:
Член од
31 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
306
ТЕМАТА НЕ Е СМЕНЕТА, ЌЕ СИ ТЕЧЕ ОВДЕ ИСТИОТ РАЗГОВОР ЗА БГ ПАСОШ И др. ДА ПООБЈАСНАМ, ЗА ТИЕ ШТО ЗНААТ БАРЕМ email ДА КОРИСТАТ ЌЕ ИМ КАЖАМ И ДЕКА GOOGLE ЌЕ ВИ ГИ БРИШЕ EMAIL'OVITE ДОКОЛКУ ГО ДОСТИГНЕТЕ ЛИМИТОТ НА МЕМОРИЈА ШТО ВИ Е ДАДЕН ЗА ВАШ ЕМАИЛ, КАЈГАНА Е ТОП АМА СЕПАК НЕ Е GOOGLE И БИДЕТЕ БЛАГОДАРНИ И НА ОВА! .. Е СЕА ЗА ТИЕ ШТО НЕ ЗНААТ ДА КОРИСТАТ ЕМАИЛ, ОВАКА, КОГА ВО ШИШЕ ОД 2 ЛИТРА ЌЕ СТАВИТЕ 3 ЛИТРА ВОДА ТОГАШ И КАЈГАНА ЌЕ ЧУВА ТЕМИ СО БЕСКРАЈНО МНОГУ БУКВИ И ЗБОРОВИ НАПИШАНИ, ОК??? ТЕХНИЧКИ Е ПРОБЛЕМОТ БРЕ ЛУЃЕнце, ЗА ДА ВИЕ/НИЕ НЕМАМЕ ПРОБЛЕМИ СО ТЕМАТА/ФОРУМОТ МОРА НОВА. ОК??... ФАЛА ПРИЈАТНО
Автоматски споено мислење:

И не ја правете темава down, со почит кон Пале, но и пред Пале имаше ок луѓе што тераа модераторство, ќе има и после Пале, јасно ми е што значи омилен модератор, но тој што е на форуми одамна знае шти значи тој филинг, се поврзуваш со човек иако не го познаваш и ако си оди си down ;), али немајте гајле, идемо даље, ова е сепак само форум за инфо и споделување, сите сме ние модератори со секое наше споделување и разговор ја чиниме темава. Во врска со информациите од старата тема, и не се така многу, затоа што често се менуваат условите, правилата и начините за БГ пасош па и не е страшно, за месец дена споделувања од лични искуства на членови ќе ги имаме сите инфоа, некој ќе ги копираме и тоа е тоа.
 
Последно уредено:
Член од
4 мај 2017
Мислења
109
Поени од реакции
152
Kako da odime direktno na novata tema bez da ja otvorime starata, ili treba prvo na nea pa so klik da se odi na ovaa
 
Член од
18 јуни 2018
Мислења
95
Поени од реакции
28
Пишете ако има промена од задолжителна во финална.
 
Член од
31 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
306
Последен апдејт од старата тема-

*****Апдејт 16.08.2020

СПИСОК НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА ПРОВЕРКА

ФЕВРУАРИ 2019

20.02.2019 - инт СОФ @vacimance -потврда
25.02.2019 - инт СОФ @Rope
26.02.2019 - инт СОФ @Milaema
27.02.2019 - инт СОФ @lolita19 - потврда
28.02.2019 - инт СОФ @9999

МАРТ 2019
06.03.2019 - инт СОФ @Simorg -со потврда
07.03.2019 - инт БИТ (08.01.2019) @kredit
23.03.2019 - инт СОФ @SkopjeGirl
25.03.2019 - инт СОФ @Blgarceto -крштеница и венчаница
27.03.2019 - @Los-Che

АПРИЛ 2019
03.04.2019 - инт СОФ- @stojko96 -родител
08.04.2019 - @Altair75 -потврда
16.04.2019 - инт СОФ @MargeSimpson -воена книшка
16.04.2019 - инт СК (21.01.2019)- @MarjanM -родител
18.04.2019 - инт СОФ @TheTomBoyy - потврда од предок роден пред 1918
24.04.2019 - инт СОФ @Laze123

МАЈ 2019
Xx.05.2019 - инт СОФ @Paul Kersey - потврда
07.05.2019 - инт СОФ @alexander1963
14.05.2019 - инт СОФ @DanielKr
21.05.2019 - инт СОФ @A.N.Z -преку брат
06.05.2019 - инт СОФ сестра на @Astrapa

ЈУНИ 2019
10.06.2019 - @marrkoski
19.06.2019 - инт СОФ @@@@ -потврда
20.06.2019 - инт СОФ @Ivana2234

ЈУЛИ 2019
03.07.2019-инт СОФ @man united@ -потврда
03.07.2019 - инт БЕО (03.2019) - @Atlantida82
23.07.2019-инт СОФ @Diablo18
31.07.2019-инт СОФ @Miky -сведителство за занаетчија -прадедо роден 1908

АВГУСТ 2019
12.08.2019-инт СОФ @Stojkovz -2 родитела
13.08.2019-инт СОФ @Tefko -родител

СЕПТЕМВРИ 2019
19.09.2019-инт СОФ @Bibo -2 родителa

ДЕКЕМВРИ 2019
10.12.2019-инт СОФ @Mitko 1992 -преку брат

ЈУЛИ 2020
09.07.2020 - инт СКО (18.05.2020) - @Frau
__________________________________________________________________________________________


СПИСОК НА ФИНАЛНА

ДЕКЕМВРИ 2019

18.12.2019- @kantona - родител
18.12.2019- @gjokehv - 06.2018-инт СОФ

ЈАНУАРИ 2020
17.01.2020 - @Dance/88 - чичко и потврда - инт Соф
XX.01.2020 - @aleksandarx12 - инт 10.2018

ФЕВРУАРИ 2020
05.02.2020- @Bogdan12 -06.11.2018-инт СОФ
07.02.2020- @Ivana!rosa -31.10.2018-инт СОФ
14.02.2020- @vlado007 2 деца-11.2018 интервју
19.02.2020- @Lucyyy -инт СОФ 09.10.2018
27.02.2020- @mindvision -16.10.2018- инт СОФ

МАРТ 2020
23.03.2020- @Dimitat-15.11.2018 инт-потврда
24.03.2020- @Poch сопруга-инт 21.11.2018
24.03.2020- @bossi -инт 21.11.2018
31.03.2020- @Aliii29 -19.11.2018-инт СОФ-родител

АПРИЛ 2020
03.04.2020- @govani_p -инт 03.12.2018
03.04.2020- @Sloncece сопруг-03.12.2018-инт СОФ
24.04.2020- @Kikakikirika -образована преписка 28.11.2018-(инт Битола 25.0.2018)родител

MAJ 2020
07.05.2020- @Dronskittt -интервју СОФ -07.01.2019
13.05.2020- @Floyyd -инт СОФ-04.10.2018
13.05.2020- @Tose133 - xx.12.2018-инт СОФ -родител
20.05.2020- @barselona123 13.01.2019-инт СОФ -крштеница и потврда
27.05.2020- @Ivanxxx111-14.01.2019-инт СОФ
27.05.2020- @Ana.fil - инт БТ -07.11.2018-родител
29.05.2020- @Obrazuvana prepiska -19.10.2019-инт БТ(11.01.2019 внесен во систем)- potvrda
29.05.2020- @Tina Gjo ( за Стефани) -17.01.2019-инт СОФ-родител

ЈУНИ 2020
08.06.2020- @Mile76 -16.01.2019 -инт СОФ
19.06.2020- @Miky1221 -18.03.2019-инт СОФ
23.06.2020- @mrki80 -21.01.2019-инт СОФ
23.06.2020- @Procedura 5 -23.01.2019-инт СОФ -потврда и сведителство
26.06.2020- @Starmax -22.01.2019-инт СОФ
30.06.2020- @mkdboy24 28.01.2019-инт СОФ
30.06.2020- @redbox87 мајка
30.06.2020- @Dionea -25.03.2019-интСОФ
30.06.2020- @@manzer@ 28.01.2019 -инт СОФ
30.06.2020- @xxx111 -интервју 04.02.2018

ЈУЛИ 2020
03.07.2020- @TasHee (мајка и сестра)- 31.01.2019 -инт СОФ
20.07.2020- @Aleksandar CH - 07.02.2019 -инт СОФ
20.07.2020- @azdr - 07.02.2019 -инт СОФ
28.07.2020- @Bojsa - 11.02.2019-инт СОФ (изводи од баба)

АВГУСТ 2020
10.08.2020 - @arty.arty - инт СОФ (18.02.2019)
13.08.2020 - @BG_2016
13.08.2020 - @Oldboy
14.08.2020 - @Janinka
14.08.2020 - брат на @barselona123 - инт СОФ (20.02.2019)

__________________________________________________________________________________________


СПИСОК НА ДОПОЛНИТЕЛНА

01.05.2019- @Evggeo (и сопруга)-15.01.2018 -инт СОФ-доставени дополнителни документи
27.05.2019- @robertaleksovski -2.02.2018 -инт СОФ-доставени дополнителни документи
01.06.2019- @K.K. - 01.02.2018-инт СОФ -доставени плус потврда,изводи и ученичка книшка
ХХ.08.2019- @cona - 03.04.2018-инт СОФ -доставени плус потврда,изводи
09.08.2019- @007di -доставени дополнителни документи пред рок
0x.10.2019- @dule_bule - 0x.05.2018 -инт СОФ -0x.07.2019-на финална-потврда плус доставена
08.10.2019- @ivica@343 - 02.05.2018 -инт СОФ -13.07.2019-на финална- доставени дополнителни документи во 10.2019
__________________________________________________________________________________________


СПИСОК НА ПОЛОЖИТЕЛНО

ОКТОМВРИ 2019

06.10.2019 @Biroktat
25.10.2019 @bavarec89
28.10.2019 @Oktavijan
28.10.2019 @Парис
30.10.2019 @VlatkoN1

НОЕМВРИ 2019
01.11.2019 @Bobedimean
06.11.2019 @ns2094
07.11.2019 @@Maki15
13.11.2019 @Zanaetcija
17.11.2019 @macedonmk
25.11.2019 @Bigo
27.11.2019 @Kapetanot
28.11.2019 @Milicajo
29.11.2019 @Nexon
30.11.2019 @marijanti

ДЕКЕМВРИ 2019
10.12.2019 @Alexija - 25.09.2020 финална
20.12.2019 @Banne
30.12.2019 @Zlatkoim
30.12.2019 @Fill
30.12.2019 @angieee21

ЈАНУАРИ 2020
14.01.2020 - @RRR123-финална 15.08.2019
14.01.2020- @bolowr4r4 -финална 19.08.2019
14.01.2020- @Nikispec
14.01.2020 @azderce -финална 20.08.2019
16.01.2020- @Vladana -17.10.2019-финална
21.01.2020- @Majbejker 15.08.2019- финална
21.01.2020- @Smooth21- 22.08.2019-финална-потврда
30.01.2020 - @Aleksandar92 -23.08.2019-финална
30.01.2020- @gjoko10 -19.09.2019-финална
30.01.2020- @Riri25 - Xx. 09.2019-финална-родител-интСОФ

ФЕВРУАРИ 2020
04.02.2020- @Meh -28.08.2019-финална-братучед и потврда
04.02.2020- @AAGV -24.08.2019-финална- братучед и потврда
04.02.2020- @Iv*
10.02.2020- @Půtîñöt -05.11.2019-финална
12.02.2020- @JuveCr7
12.02.2020- @Bojana9033-крај на август 2019 на финална
12.02.2020- @Наќо Скопски -3 преписки
12.02.2020- @goki.mirkovski -22.08.2018-интервју
25.02.2020- @Bogev1986
25.02.2020- @Lela996 -15.09.2019-финална
25.02.2020- @RoWiGeN -01.09.2019 -финална
25.02.2020- @Tlo88 -04.09.2019-финална
25.02.2020- @Bogev1986
25.02.2020- @Imperatrica -11.2019-финална
27.02.2020- @Benithe1 - 01.11.2019-финална
27.02.2020- @Totorina -15.12.2019-финална

МАРТ 2020
10.03.2020 -Сестра НА @FAHRER - 09.12.2019 -финална
12.03.2020- @Barca1990-24.01.2020-финална
13.03.2020-СОПРУГ НА @Ohridmaca1-финална од 09.12.2019 -со потврда
13.03.2020--@Ohridmaca1 -финална-23.01.2020 -потврда

МАЈ 2020
04.05.2020- @sdamovski -10.01.2020 -финална
04.05.2020- @Dybala-23.01.2020-финална
04.05.2020 - @nikolaohrid-10.02.2020-финална
04.05.2020- @ploumari-13.02.2020-финална
05.05.2020- @Tasko8 -
05.05.2020- @NemamIme111
12.05.2020- @Dejan1977 - 19.02.2020 -финална
12.05.2020- @Iceman_mk -20.02.2020-финална
15.05.2020- @Donia 10.02.2020-финална
15.05.2020- @Lucyyy -19.02.2020 -финална
15.05.2020- Сестра на @MargeSimpson -13.02.2020-финална
22.05.2020- @LePAk -27.02.2020-Финална- инт СОФ -поврда и сведителство од дедо

ЈУНИ 2020
01.06.2020- @Anagals
10.06.2020- @CyberTm -10.03.2020-финална
11.06.2020- @Џондер -11.03.2020-финална
16.06.2020- @Mood -01.03.2020-финална
16.06.2020- @nicobombata -24.03.2020-финална
16.06.2020- @vojkan88 -24.03.2020-финална
17.06.2020- @lechach123
25.06.2020 @darkopotok
25.06.2020- @TBPS -24.03.2020-финална
25.06.2020- @FAHRER -27.03.2020-финална
25.06.2020- @miskolo -25.03.2020-финална
25.06.2020- @TasHee-01.04.2020-финална
25.06.2020- @Bobiter -01.04.2020-финална
25.06.2020- @darkopotok-01.04.2020-финална
25.06.2020-@Barca12 -01.04.2020-финална
25.06.2020-@Aves00 -01.04.2020-финална
25.06.2020-@bojan0123[/USER]-24.03.2020-финална
25.06.2020- @Poch sopruga -24.03.2020-финална
29.06.2020- @bossi -25.03.2020-финална

ЈУЛИ 2020
03.07.2020- @nasquez23 -03.12.2019-финална-родител
03.07.2020- @Nikolablaaa 01.04.2020-финална
03.07.2020-@Slagjann -01.04.2020-финална
03.07.2020- @urke - 02.04.2020 финална
03.07.2020- @Ksenija1973 -13.04.2020 финална
03.07.2020- @corvuscorax -03.04.2020-финална
03.07.2020- @Totorina брат-01.04.2020 финална
06.07.2020- @Bell 06.12.2019-финална
11.07.2020-@Macolce -15.04.2020-финалнa
11.07.2020- @■■■ 18.12.2019-финалнa
11.07.2020- @Deko sk -15.04.2020-финалнa
11.07.2020- @dac_kufer -17.12.2019-финалнa
11.07.2020- @majkat -10.04.2020-финалнa
11.07.2020- @usernamus
18.07.2020- @Божино -10.01.2020-финална -родител
21.07.2020- @Dragance Dac -23.04.2020-финалнa
22.07.2020- @Purfect 24.12.2019-финална
22.07.2020- @anarchymkd95 -30.12.2019-финална
22.07.2020- @Cufka- 09.04.2020-финална
22.07.2020- @Спасе Пекаро
22.07.2020- @Джонката - 23.04.2020-финална
23.07.2020- @Tashov - 30.12.2019-финална (два родитела)
27.07.2020- @t55 - 18.12.2019-финална

АВГУСТ 2020
04.08.2020 - @Itsme1 - 28.11.2019-финална
04.08.2020 - @Ve19966 - 30.01.2020-финална
 
Член од
14 јануари 2019
Мислења
151
Поени од реакции
229
Денес нов ден нова среќа. Ајде да видиме дали ќе има нешто укази денес.:popce::popce::popce:
 
Член од
31 август 2012
Мислења
319
Поени од реакции
184
Sto tolku revolt za nova tema, istite prasanja se povtoruvaa na sekoj 5 do 10 strani i ako gi procitas poslednite 10 strani isto kako da si go sledel forumot od koga e otvorena temata. Ako e mozno moze poslednite 10do 20 strani od starata tema da se stavat kako prvi vo novata ke bide ekstra. I taka ne veruvam deka nekoj bi cital poveke strani unazad da dojde do nekoi informacii, a tie sto sme dolgo vreme na temava sme veke upateni vo bg pasos problematikata.
 
Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Sto tolku revolt za nova tema, istite prasanja se povtoruvaa na sekoj 5 do 10 strani i ako gi procitas poslednite 10 strani isto kako da si go sledel forumot od koga e otvorena temata. Ako e mozno moze poslednite 10do 20 strani od starata tema da se stavat kako prvi vo novata ke bide ekstra. I taka ne veruvam deka nekoj bi cital poveke strani unazad da dojde do nekoi informacii, a tie sto sme dolgo vreme na temava sme veke upateni vo bg pasos problematikata.
Ako e taka eve na primer najdi mi ti kade da najdam dali pradedo mi bil bugarski vojnik,vo koi knigi,kako da kontaktiram i kakva e postapkata so Arhivot vo Veliko Trnovo,kako da platam, ova e samo primer a site ovie informacii gi ima na starata tema vo tie skoro 5000 strani,toa deka tebe ne te interesira ne znaci deka iljadnici novi aplikanti nema da gi interesira,temava ke izgubi mnogu informacii no se stori veke.
 
Член од
31 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
306
Ako e taka eve na primer najdi mi ti kade da najdam dali pradedo mi bil bugarski vojnik,vo koi knigi,kako da kontaktiram i kakva e postapkata so Arhivot vo Veliko Trnovo,kako da platam, ova e samo primer a site ovie informacii gi ima na starata tema vo tie skoro 5000 strani,toa deka tebe ne te interesira ne znaci deka iljadnici novi aplikanti nema da gi interesira,temava ke izgubi mnogu informacii no se stori veke.
Еми мора така, кочи скриптата ( програмот за форум), а и у Еуростандард банкава изгореа многу па јебига тоа е тоа се има почеток и крај :) Зато, еве знаеш, потруди се, издвои важни информации и стави ги тука
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
Ako e taka eve na primer najdi mi ti kade da najdam dali pradedo mi bil bugarski vojnik,vo koi knigi,kako da kontaktiram i kakva e postapkata so Arhivot vo Veliko Trnovo,kako da platam, ova e samo primer a site ovie informacii gi ima na starata tema vo tie skoro 5000 strani,toa deka tebe ne te interesira ne znaci deka iljadnici novi aplikanti nema da gi interesira,temava ke izgubi mnogu informacii no se stori veke.
Тоа до некаде е точно што го збориш,за да не дојде до тоа треба сите вредни постови (повеќто од Пале Крсрич) да се префелат овде и тоа на почеток на странава пошто е нова.
Пример:Архив за велико трново,Книгата на Васил К'нчов,Молба за дополнителни документи,Закажување плаќање и подигање на указ и сите други по вредни постови кои не можат да се запомнат а се долѓи за објаснување.
Тоа е мое мислење за да функционира се во најдобар ред.
@palekrstic доколку имаш да одвоиш време овие твои постови да ги префелиш овде или пак со помош на @Нuкола позз
 
Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Еми мора така, кочи скриптата ( програмот за форум), а и у Еуростандард банкава изгореа многу па јебига тоа е тоа се има почеток и крај :) Зато, еве знаеш, потруди се, издвои важни информации и стави ги тука
Jas kako sto gledam ne koci nisto,gledam i deka imaat nekoi temi na forumov koi nikoj ne gi koristi so godini ete niv neka gi otstranat,samo na ovaa tema se vazni starite postovi kade ima informacii na drugite temi mozat slobodno da gi brisat,no zosto pravime muabet za ova,se stori veke,nie nisto ne gubime si zavrsivme rabota ;) ,neka mu ja mislat novite clenovi na koi ke im trebaat informacii,a najmnogu gubi temava bez informacii vnatre ke bide sega podolu duri i na onaa na Femina forumot,no ako spodeluvate informacii a ne kako sega samo prasuvate a retko koj odgovara ke ja izgradite ponovo.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom