Здраво на сите, знам дека ова е надвор од темата, долго време го следам форумот и ги ценам информациите што ги пишувате, имам едно прашање, имам српско и бугарско државјанство, се оженив со жена ми во Србија, моментално живееме во Шведска дали може преку мене да добие бугарско државјанство и ако е можно колку време треба да бидеме во брак за да аплицираме за бугарско државјанство...фала за одговорите
здраво на сите. мило ми е што те запознав. извини за мојот лош македонски. ова е целосно превод.
Го следам форумов веќе 2 месеци и сите ви оди одлично со тој проток на информации. продолжи, те молам
и сакам да споделам некои општи информации за брачните прашања при стекнување бугарско државјанство.
@Aleksandar1984 праша дали неговата сопруга може да стекне државјанство или не. едноставно да, таа може. но тоа е долг и тежок процес.
прво треба официјално да се венчаш и во Бугарија. тогаш треба да поднесете адреса за постојан престој во Бугарија.
а потоа сопругата ќе поднесе барање за виза Д. ако биде прифатена, таа ќе ја добие една година.
Откако ќе ги обнови времињата на стеблото за виза Д (години) и ќе ја посети земјата еднаш на секои шест месеци, таа може да аплицира за државјанство.
но процесот нема да биде завршен. Во следните две години, сопругата ќе има интервју на бугарски на шест месеци на адресата што сте ја доставиле претходно.
И таа ќе мора да положи бугарски тест (дваесет прашања за историја, општество и култура) на крајот од процесот на аплицирање.
после отприлика 6-7 седум години, да може да стекне државјанство. не е невозможно, но предизвикувачки.
најдобри желби на сите. се гледаме.