Бугарското предавство на Делчев

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе јасно му е на Бугарите само му се налага да се инаетат, пошто без македонскиот дел од бугарската историја ќе бидат за жалење. Во секоја држава има етнички заедници кои се претопуваат полека во матичниот народ на земјата, шо со мешање на бракови, шо со одминување на генерации.

Примери вакви милион, ама кој да ги разбери, пример да речиме Марек Јанкуловски фудбалерот на Чешка е по татко Македонец, но сигурно на никој попис не би се изјаснил како Македонец зошто сега тој е Чех. И тоа овде имаш природен процес, а да не прајме муабет пак за Бугарија каде имаш тешка пропаганда.

Зато јас мислам дека најдобро е ние Македонците да престаниме да се занесуваме дека еден ден Македонците во Бугарија ќе се разбудат, а Бугарите еднаш засекогаш да ја прифатат реалноста дека Македонците постоеле уште пред тие да се довлечкаат на овие простори и дека еден одроден Македонец не го демантира постоењето на нацијата.

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Logicno i dobro mislene, Demmian, ama izliza edno prasenje.
Naprimer i Srbija bila pravoslavna drzava ama Makedoncite ne begali vo Belgrad(ne masovo). VMRO imala zadgranicno predstavitelstvo samo vo Sofija.
Sledva sto, vo ovoje vreme Makedoncite imali za naj blizok i bratski narod Bugarite.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Никој не го порекнува то дека Македонците и Бугарите во минатото се помагале, особено во борбата против Турците.

Тоа што сега Бугарите сакат тој позитивен момент подмолно и срамно да го искористат за дневно политички придобивки е друга работа.

А бе ја засерувате работата па уште се прајте на удрени. Со еден збор - бугарска работа.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ова што си го напишал е сосема контрадикторно со твоите постови а тоа значи дека немаш искрени намери . Не барај разбирање бидејќи веројатно си свесен дека нема некој кој би поверувал дека сакаш објективна дискусија.

Ама кога има документ дека е предаден од Бугарите тоа не го прави Бугарин нели? :helou:
Навистина сакам објективна дискусија, само не ми се дозволува да дискутирам. Траги од моите постови ги наоѓам само во постови од оние кои успеале нешто да ми одговорат. Инаку моите постови ги нема.

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Logicno i dobro mislene, Demmian, ama izliza edno prasenje.
Naprimer i Srbija bila pravoslavna drzava ama Makedoncite ne begali vo Belgrad(ne masovo). VMRO imala zadgranicno predstavitelstvo samo vo Sofija.
Sledva sto, vo ovoje vreme Makedoncite imali za naj blizok i bratski narod Bugarite.
Види сега...вистина е дека Србија била понеповолна земја за македонските емигранти.Од прва причина,што Србите и Македонците во тие времиња немале толку многу блиски контакти и според мене,на менталитет биле поразлични.
А,Белград е стотици километри подалеку отколку Софија.

Зближувањето на Македонците со Србите се случува чак после формирањето на Југославија.

А,вистина е дека Македонците од тој период за поблизок роднина го смета бугарскиот народ,отколку останатите соседни народи.Но,ти добро кажа:за поблизок народ,но не и за ист народ.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Навистина сакам објективна дискусија, само не ми се дозволува да дискутирам. Траги од моите постови ги наоѓам само во постови од оние кои успеале нешто да ми одговорат. Инаку моите постови ги нема.
За да има дискусија ти треба соодветно да одговараш на секое прашање, а не да си постираш шо ти куро сака. Нормално дека ќе те бришат, ти молчиш пред суровата вистина, а одвреме навреме ќе ја прогнасиш темата со некој линк од пропаганда.

Ајде прокоментирај на неколкуте постови погоре, немаш никаков коментар. Како то само во Бугарија постојат бугарски Македонци, а секаде по светот има само Македонци и Бугари соодветно, никаде нема бугарски Македонци. Никој не вели дека нема одродени Македонци, ама да тврдиш па дека Македонецот е „создаден“ од бугарски Македонец треба да си во сериозна делузија.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Последните денови на Гоце:

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Дали предавството на Делчев е од едните или од другите, со тек на време би требало да се ѕирне во архивите и на Бг и на некогашната турска провинција ,а богуми и во ахивите на Турција, за да би се дошло до одговорот.

Убеден сум дека е извршено од Македонец по род задоен со туѓа за македонизмот идеологија.

Инаку наидов на една анализа во врска со темава ,што можеби и вам ќе ви се стори интересна додека се чита.

Bugarska i grchka linija vo predavstvoto na Goce Delchev

http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/1072_05052009/029_analiza.html

Умен да ти бил Дечев во реториките!

"Da se kreva vostanie za da se predizvika vnimanieto na golemite sili e isto kako prosjak namerno da gi zagnojuva ranite za da predizvika pogolemo sozhaluvanje",
Ова го забележал Јаворов според текстот.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Треба да се чита Митко Зафировски, кој многу убаво го опишал спорот за востанието односно бугарското врховистичко “подметнување’’.

Вметнатите врховистикако Гарванов, преку НЕЛЕГАЛЕН конгрес ја измениле првобитната одлука за карактерот на востанито. И тоа откако Гоце веќе беше отишол на терен (задоволен од првобитната одлука, а не знаејќи дека му се работи позади грб), за да набргу потоа биде убиен.

Се знае на кого најмногу им пречел, иако им пречел на сите.

И на крајот, можеби и не е толку битно кој е предавникот и убиецот, бидејќи очигледно е дека имале преќутен договор и едните и другите и третите и четвртите, како што и денес имаат првите три.

Слика од погребот на Гоце во Баница:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Слика од погребот на Гоце во Баница:

Това е.....???

Никој не вели дека нема одродени Македонци кои се чуствуваат Бугари. То е факт и никој не го оспорува, ама то во никој случај не докажува дека сите Македонци се Бугари, ами напротив тој факт точно покажува дека за да бидиш бугарски Македонец предимно треба да си бил Македонец.

А то шо Бугарите немат историја со која би се гордееле, прават очајни обиди да ја „украдат“ условно кажано историјата на овие бугаризирани Македонци. Па во секоја држава на светот има одродени луѓе шо по потекло се од друг народ но по неколку генерации се претопуваат во земјата во која живеат. Конкретно во Македонија повеќе од половина од власите се декларираат како Македонци и то не значи дека сите власи секаде на светот се Македонци. Исто има многу Срби во Македонија кои се изјаснуваат како Македонци, сигурно то не значи дека сите Срби се Македонци.

На вас Бугарите на пример не ви е чудно малце зошто нема бугарски Македонци никаде на друго место во светот освен во Бугарија?

П.С. Гоце Делчев во секој случај не е бугаризиран и треба да се биде стварно игнорантен кон фактите за да и на момент се посомневаш во неговата определба, Македонец и слободна Македонија.
Да никоj не го отрича,но се отрича да се приеме техното самоопределjaне-македонски бугари.Те имат право да се наричат както сметнат за добре.Ни ти,ни jaс можем да им кажеме как да се чувствуват.Неправи това,което Грците прават сега со вас.
Но има банатски бугари,има молдовски бугари и уште и уште.Дали прво те били молдовци или некакви други и после станали бугари?:kesa:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе тие можат и ескими ако сакат да се чуствуват, мене воопшто не ми смета. Мене ми смета бугаризирањето на МАКЕДОНСКАТА историја, не му го земам правото на одродените Македонци да ја слават својата историја, тоа шо ја нарекуваат бугарска ми смета.

Абе и да ги оставиме одродените Македонци, чистокрвни Бугари ги слават најголемите Македонци. Апсурд и колку сакаш инаетисе, многу убо знајш дека голема грешка прат Бугарите, ама комплексите големи ви се.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Те можат секви да бидат,но си имат историja,коjaто принадлежи и на нив и те са ja писали со нивната крв. Това,което ти сметаш за твоja историja е и нивна.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Те можат секви да бидат,но си имат историja,коjaто принадлежи и на нив и те са ja писали со нивната крв.Това,което ти сметаш за твоja историja е и нивна.
Ни во едниот ни во другиот случај таа историја НЕ Е БУГАРСКА.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Тие сите работеле за независна и слободна Македонија, или како Македонија дел од балканска федерација, никогаш за бугарска Македонија.

Гоце Делчев рекол, се дури сум жив и имам пушка на рамо, бугарски војник нема да стапни во Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom