Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Бугарија има ли дипломатски односи со Ангола?
Има ли конзулат или абасада од нив, во Софија?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Бугарија има ли дипломатски односи со Ангола?
Има ли конзулат или абасада од нив, во Софија?
Од Wikipedia:

Foreign relations of Angola
Bulgaria

• Date started: 1975-11-20
  • Since 1976, Bulgaria has an embassy in Luanda.[5]
  • Angola is represented in Bulgaria through its embassy in Athens (Greece).[6]

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Srpski, Hrvatski, Germanski, Britanski. Ako te biva ke si apliciras za rabotna viza za EU i otkako ke ti ja dadat ke si najdes dobar advokat da ti zapocne postapka za drzavjanstvo.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Мислиш таму подобро е, ха ?
Не.
Не му е поентата дека таму е подобро, туку дека тие побрзо ќе влезат од Македонија во ЕУ.Македонија има премногу проблеми за да биде примена во ЕУ, така да мислам дека влезот на Македонија во ЕУ нема да биде остварлив.Единствен спас за оваа држава е економијата да биде подобрена, ама премногу доцна е фатен и тој воз и доста малку се прави на тоа поле.А реалноста е дека ни е потребен влезот во ЕУ, зошто вирусот кој си го донесовме од соседните држави притиска сè повеќе и повеќе на тоа да се осамостои, па не би ме чудело ако за десет години се најде некое решение за отцепување на еден дел од државава......Единствен спас е ако се влезе во унијата, ама искрено, ако некогаш се растури и унијата тогаш овие фактори пак ќе притиснат за да си ги остварат своите права.Македонија направи историски грешки од независноста па наваму, потпишавме продавање на сопствената држава, згора на тоа дозволивме да тоне економијата, и затоа денеска сме онаму каде што сме, а другите кои беа три децении поназад од нас, сега се три децении понапред од нас.А што е најтрагично, на нас за првпат ни беше пружена шансата да направиме нешто, сопствена држава, и на крајот не успеавме, ај можеби во наредните шестотини години, ако остане нешто од нас....
Не ја гледам Македонија како сигурна земја каде што сакам да го поминам остатокот од животот. Да, точно е, не е е можеби и подобро таму ама монотонија ме убива овде. Овде гледам само заостанат, изгубен народ, народ без јасна иднина. Државава виси на конец, а и не можам да скријам дека ми е страв од распад, ама не толку колку од Бугаризација. Сега ќе бидам нападат, ама гледајте од планината, а не од рид. Видикот е поголем само пазете на магла. Старите што ги правев ретардирани, за се у право беа... :confused:

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Не.

Не ја гледам Македонија како сигурна земја каде што сакам да го поминам остатокот од животот. Да, точно е, не е е можеби и подобро таму ама монотонија ме убива овде. Овде гледам само заостанат, изгубен народ, народ без јасна иднина. Државава виси на конец, а и не можам да скријам дека ми е страв од распад, ама не толку колку од Бугаризација. Сега ќе бидам нападат, ама гледајте од планината, а не од рид. Видикот е поголем само пазете на магла. Старите што ги правев ретардирани, за се у право беа... :confused:
што е за тебе бугаризација, како си ја замислуваш и што те плаши?

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
Не му е поентата дека таму е подобро, туку дека тие побрзо ќе влезат од Македонија во ЕУ.Македонија има премногу проблеми за да биде примена во ЕУ, така да мислам дека влезот на Македонија во ЕУ нема да биде остварлив.Единствен спас за оваа држава е економијата да биде подобрена, ама премногу доцна е фатен и тој воз и доста малку се прави на тоа поле.А реалноста е дека ни е потребен влезот во ЕУ, зошто вирусот кој си го донесовме од соседните држави притиска сè повеќе и повеќе на тоа да се осамостои, па не би ме чудело ако за десет години се најде некое решение за отцепување на еден дел од државава......Единствен спас е ако се влезе во унијата, ама искрено, ако некогаш се растури и унијата тогаш овие фактори пак ќе притиснат за да си ги остварат своите права.Македонија направи историски грешки од независноста па наваму, потпишавме продавање на сопствената држава, згора на тоа дозволивме да тоне економијата, и затоа денеска сме онаму каде што сме, а другите кои беа три децении поназад од нас, сега се три децении понапред од нас.А што е најтрагично, на нас за првпат ни беше пружена шансата да направиме нешто, сопствена држава, и на крајот не успеавме, ај можеби во наредните шестотини години, ако остане нешто од нас....
Тогаш каде е спасот...спасот за наредните-млади генерации ?! Зарем треба сите да емигрираме ? Ова не ми се гледа како разумно решение... help! :unsure:

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
И кај и да е,за десет години може ќе добиеш пасош (y)

Nikogas ne e docna da pocnes. Tesko e da se resis. A ako cvrsto se resis togas nema nisto da te spreci. Koj rizikuva toj i dobiva. Vo najmala raka za toj period dodeka cekas pasos ke stavis na strana barem 5-60000EUR i moznost za otvoranje na mal biznis nekade (taxi, sendvicara i sl).

Registriran

Professional
Член од
20 јули 2010
Мислења
42
Поени од реакции
44
Точно е дека секогаш има алтернатива, но дали е толку лесна и брза како бугарската тоа е друго прашање. Блгарите ти даваат пасош за само 300 евра и 1 година со минимални побарувања на документи!
И јас сум во "оние што земавме бројче" и ни малку не се каам поради тоа, се надевам дека ќе се оправи процедурата и сите што сакаат ќе си добијат пасош.

B

Borg_Drone

Гостин
Тогаш каде е спасот...спасот за наредните-млади генерации ?! Зарем треба сите да емигрираме ? Ова не ми се гледа како разумно решение... help! :unsure:
Епа ако не ти се гледа како разумно решение, остани си во Македонија......

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Посредувачот ме извести дека требало да носам и некои стари документи од предците, кои докажувале дека имале некаква врска со бугарската држава.. Освен воена книшка од прадедо ми (кој е мртов), која докажува дека служел во бугарската војска, и сведителство испишано на бугарски јазик до 4-то одделение од дедо ми, друго ништо не можам да најдам. Би било ли ова доволно за да позитивно поминам на интервјуто кои ми е закажано во Март?

Registriran

Professional
Член од
20 јули 2010
Мислења
42
Поени од реакции
44
Јас најдов тапија за купопродажба на имот на блгарски јазик и блгарски печат од прадедо ми ?!

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Јас најдов тапија за купопродажба на имот на блгарски јазик и блгарски печат од прадедо ми ?!

Пред бг катастар докажуваш дека твојата куќа е од блгарски производ??

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Кога читам постот ти се секjaвам на една колумна на Ристо Никовски,каде бил во Боровец и констатира,дека овде изклучиво македонска музика по телевиските канали,по механите и се поврзано са Македониja. Кога имаме предвид на какво ниво се тоа во Македониja се прашам,дали булгаризирането е за страв или за предпочитане во ваквата нихилистичка атмосфера.
Jaс многу пати сум кажал. Работите ке се вратат во почетокот на XX век,но ке треба време за тоа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom