jas imam drugar od golo brdo i kako so zboruva toj poblizok jazik moze da bide kineskiot otkolku bugarski. i kakov koledz bugarski be zboruvas i kakva crkva ko drugarmi vika deka tamu se poveke se muslimani zivat i zbor nesmeat da kazat a ne crkva bugarska ke barale pa i koledzАбе хора,никоj не оспорува постоенето на македонци во Албаниja.
Станува збор за постоене на бугари тамо.Хората посакали бугарски колеж,бугарска црква...
Еве ви и двете невладини организации во Албаниja за бугари-
Во Голо Брдо е "Просперитет Голо Брдо"
Во Тирана е културно дружство "Иван Вазов"
http://www.aba.government.bg/obshtnosti.php?cid=83
Навистина не разбирам каде е проблема
Е ова да, имало бугарски колежи, но никој не ги посакувал.посакали бугарски колеж
Коj бугарин и каде овде?!Филмчета Фми не кажуваат што праел бугарот овде, затоа те молам не турај капачиња на секоја реченица кога не ја знаеш историјата на македонецот и кој врз кого вршел колежи. Ко најпаметен си мајката, сегде се мешаш, дури и ќе ми кажеш дека моите и другите македонски дедовци немале проблем од бугарските окупатори. Ај те молам олабави малку.
Коj бугарин и каде овде?!
Види сега,не знам коj со коj имал проблем,но днес во 21 век има хора во Албаниja,които се самоопределат како бугари.
Много пати тук на форума е било велено-основно човеко право е самоопределjaнето.Еве почитуваjте това как се определат тези хора.Много е лесно да реве дека не му почитуват основните права-еве сега вие ги почитуваjте нивните.
Нито ти,нито jaс можеме да им оспориме това нивно права на самоопределjaне.
значи за неполна година таа покрај книгата, прави и изложба НЕ СПИЕ упоорно настојува да ги прикаже како бугариБугарски академик ги побугарчи Македонците од Албанија
Четврток, 21.01.2010 |
Скандалозни тврдења на Веселка Тончева, член на бугарската академија. Во својата најнова книга тврди дека Македонците од Голо Брдо, Албанија, се Бугари.
Нивните традиции, говорот, обичаите... сето она што е карактеристично на жителите на Голо Брдо, било бугарско.
Кога државата ти се намалува за 30 000 луѓе годишно,тогаш мора да бараш Болгари по туѓи држави.fmi...ve zalam...vashite akademici baraat bugari vo Albanija od ocaj.
Da barash bugari vo Albanija toa e isto kako da barash zivot na Mars...apsurdno.
Види, кажи слободно, ветувам дека нема да ти се смеам. Кажи дали ТИ мислиш дека тие луѓе таму се Бугари, без разлика како се самопопределуваат.Jaс ти отговорив jaсно и гласно. Не можам да негирам нешто што е факт и има луге тамо,кои се самоопределуват како бугари тамо.
Не може да не верувам на нешто,што сум го видел со двете си очи... како подобро да ти го кажам?! Кога луге ти велат дека са бугари,што да мислиш,што да кажеш?! - приемаш факта и това е това...Види, кажи слободно, ветувам дека нема да ти се смеам. Кажи дали ТИ мислиш дека тие луѓе таму се Бугари, без разлика како се самопопределуваат.
За кое сакаш борба? Ти сакаш на нешто што постои да речиш - не, не постои. Jaс не можам да отрека нешто што постои. Ти ако можеш и твоjaта совест го дозволува - демантираj колкото сакаш.Нема борба, џабе е. Цело време истата хипокризија. Вие Бугарите не престанувате да ме разочарувате...
Нема борба е израз, сленг, нешто во смисла џабе дискутираме во случајов. Ти ЗНАЕШ дека тие луѓе таму не се Бугари. Интелектуалното достоинство не ти дозволува јасно и гласно да кажеш дека тие луѓе таму се Бугари, а задолжителните обиди за индоктринација те обврзуваваат да тврдиш небулози. Угоре високо, удолу длабоко. И потоа верглаш за невладини организации, за кои сам знаеш дека се само смешно алиби во дискусијава.За таа хипокризија ти зборувам.За кое сакаш борба? Ти сакаш на нешто што постои да речиш - не, не постои. Jaс не можам да отрека нешто што постои. Ти ако можеш и твоjaта совест го дозволува - демантираj колкото сакаш.
Нема дилема овде - ако има луге,кои се декларират како бугари - това значи дека бугари постоjaт тамо. Се друго е джабе.