Бугарија призна вина за македонските Евреи

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.699
Поени од реакции
1.609
Карактеристика "царчето" за некоj, коj има огромен личен принос за спасението на 50 000 евреи , е навреда не толку кон Борис III, колку кон евреjскиот народ.
Темата има јасен наслов и се однесува на МАКЕДОНСКИТЕ Евреи.
Но еве, ајде штом ти тврдиш нешто овде, ќе ти дозволиме и да го докажеш.

Јас ти покажав дека во декември 1940 г. сте го донесле т.н. "Закон за заштита на нацијата" за којшто царчето потпишало указ во јануари 1941 г. и со тоа тој стапил на сила.
Да повториме, сето ова се случува ПРЕД Бугарија да стапи во тројниот пакт со силите на оската: Германија, Италија и Јапонија.
Ајде сега ти покажи да видиме кој е тој "огромен личен принос за спасението на 50 000 евреи" на бугарското царче Борис трети?

.
 
Член од
17 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
90
Темата има јасен наслов и се однесува на МАКЕДОНСКИТЕ Евреи.
Но еве, ајде штом ти тврдиш нешто овде, ќе ти дозволиме и да го докажеш.

Јас ти покажав дека во декември 1940 г. сте го донесле т.н. "Закон за заштита на нацијата" за којшто царчето потпишало указ во јануари 1941 г. и со тоа тој стапил на сила.
Да повториме, сето ова се случува ПРЕД Бугарија да стапи во тројниот пакт со силите на оската: Германија, Италија и Јапонија.

Ајде сега ти покажи да видиме кој е тој "огромен личен принос за спасението на 50 000 евреи" на бугарското царче Борис трети?

.
Читаj Самуел Ардити, Нир Барух, Михаел Бар-Зоар и ред други кои го тв'рдат. Тоа се евреjски политици, општественици, историчари и тнм, не анонимни плукачи ко тебе.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
Читаj Самуел Ардити, Нир Барух, Михаел Бар-Зоар и ред други кои го тв'рдат. Тоа се евреjски политици, општественици, историчари и тнм, не анонимни плукачи ко тебе.
One example of parliamentary discipline is The Law for the Protection of the Nation (LPN) aimed against Bulgarian Jews, turning them into second class citizens, damaging their property, their honor and lives.

According to this law, Jews were expelled from their homes and their lives were at the mercy of street hoodlums. Although The Law for the Protection of the Nation utterly contradicted Bulgaria's written constitution promising equality to all citizens, only nine members of parliament (out of 160 ) unequivocally opposed this law in determined speeches. The disciplined parliament enabled King Boris and his government to establish three clearly anti-Semitic movements: the National Legion Alliance, Ratnick (Bulgarian students' organization) and Branick (high-school students) – totaling some 60,000 youths and students who were raised in the spirit of the German Hitler Jugend and Italian Balila movements.

Thus anti - Semitism became organized and received government support. In the central squares of Sofia the capital, the Prime Minister and senior ministers attended parades of these movements. The King also complimented the movements in his appearances at the National Culture Day events, held every year on May 24th .

The Jews in Bulgaria (Chronological development of events) (p.3) - Nir Brauch

Адрити и Бар - Зоар... јасно ми е.
Чисто сумљам дека знаеш нешто за нив или дека имаш нешто разлисатно.
 
Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Ето например како Бугариja спаси 200 евреjски деца,като им даде визи и коридор за Палестина.Тоа е jaсен пример за деjствуване на бугарската влада против офизиалната политика на Третиот Раjх.
Издадените транзитни визи(со кои са спесени нивните животи) от бугарската влада са около 15 000.

[DOUBLEPOST=1451852304][/DOUBLEPOST]
На прагот сме на 2016 г. а бугарските наци-фашистички идиоти повторно и повторно продолжуваат со своите глупости и негирање на јасното бугарско учество во холокаустот на македонските Евреи.

Ајде пак да ги потсетиме дека бугарскиот АНТИСЕМИТСКИ "Закон за заштита на нацијата" го имаат донесено ПРЕД воопшто да стапат во Тројниот пакт на силите на оската: Германија, Италија и Јапонија.

Си го подготвиле и изгласале во декември 1940 г., а со указ на царчето Борис трети е потврден во јануари 1941 г.

Еве им го тука (иако сме им го постирале неколку пати на темава) повторно да си го препрочитаат, и особено да обрнат внимание на Дел 2:

Закон за заштита на нацијата

.
И тоа е холокаусто? Да, законот е антисемитски,но не е холокауст. Нема друга држава во Европа,каде евреjската популациja после ВСВ да бележи раст.
Кога зборуваш за холокаустот да изjaсниме што значи тоа: Иде от грчкото ὁλόκαυστονὁλόν - наполно и καυστον - изгарjaне.
Повеке от смешно е да се тврди,дека во 1940 година има холокост. Таквото решение за наполно свестно изтребуване на евреите се зима како решение во 1942 година во Ванзее. Со два збора, закона за заштита на нациjaта е нешто наполно разлино от холокаустот.

До този момент никоj от вас не отговара на прашането,каков е бил статутот на евреите от Македониja? Чии грагани са били те?[DOUBLEPOST=1451852468][/DOUBLEPOST]
Темата има јасен наслов и се однесува на МАКЕДОНСКИТЕ Евреи.
Но еве, ајде штом ти тврдиш нешто овде, ќе ти дозволиме и да го докажеш.

Јас ти покажав дека во декември 1940 г. сте го донесле т.н. "Закон за заштита на нацијата" за којшто царчето потпишало указ во јануари 1941 г. и со тоа тој стапил на сила.
Да повториме, сето ова се случува ПРЕД Бугарија да стапи во тројниот пакт со силите на оската: Германија, Италија и Јапонија.
Ајде сега ти покажи да видиме кој е тој "огромен личен принос за спасението на 50 000 евреи" на бугарското царче Борис трети?

.
Покажуваш едно тежко непознаване на правниот поредок. Проектозаконот става закон и стапнува во сила после обевуване во службен вестник,а не после гласане или после указ.
Да не зборуваме,дека поданството на граганите во Македониja се уредува со "Наредба за поданството в освободените през 1941 година земи.", коja се убевува во службен вестник на 10.06.1942 година.

Относно депортациjaта на македонските евреи, наjдобар пример е признанието на амбасадорот во Софиja - Бекерле:
По наредба на Химлер постигнах изселуването на 14 000 до 15 000 евреи от Македониja и Тракиja. По мое баране те беха транспортирани до Полска. Понатамошната им судбина не ми е известна.
http://www.dw.com/bg/тајните-договори-на-хитлер-с-б'лгарија/a-15493876
Еве го и от протокола на рускиТези думи докажуват 2 работи. Тоа се извршува по наредба на Химлер,а не на бугарската влада, второ дори германскиот амбасадор не знае што се дешава со евреите после депортациjaта во Полска.

Немам намера да изброувам наградите на евреjските заедници и во САД и по целиот свет посмртно дадени на цар Борис III.
 
Последно уредено:
Член од
17 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
90
Адрити и Бар - Зоар... јасно ми е.
Чисто сумљам дека знаеш нешто за нив или дека имаш нешто разлисатно.
И што сега? Да сликам и да постирам делови от книги затоа што ги нема во интернет? Не мора со претпоставуване, пробаj со читање.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
И што сега? Да сликам и да постирам делови от книги затоа што ги нема во интернет? Не мора со претпоставуване, пробаj со читање.
Ги има, затоа ти е страв.
Ќе почјакам.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Премиерот на Израел

Уште един пат во предишната посета

При последната посета на председателот
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
Премиерот на Израел

Уште един пат во предишната посета

При последната посета на председателот
Кои е тази човек со Хитлер шчо се срештава?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Те прашав; кои е този човек?
Цар Борис III , но ти не отговори,за што е доказ за тоа? Секи сретнал се со Хитлер е...?
Мислам дека тоа треба да го обjaсниш на премиерот на Израел. :)
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
Цар Борис III , но ти не отговори,за што е доказ за тоа? Секи сретнал се со Хитлер е...?
Да де, секи се сретнал со Хитлер дека се другари, колеги; имале заедничко хоби - бадмингтон.

Не ќе да е така.

Тоа е доказ (и мал милион официјални документи и сведоштва) дека тогашната Бугарска власт е соработник и сојузник на фашистите и нијзните злодела врз Еврејската популација покрај другите.

Ти може да постираш и средба со Покемон и Дигимон но фактите се тие и неможете да го исчистите образот.

Нареден кој ќе постира или го брани/ја негира историската вистина за геноцидот на Евреите ќе биде најстрого третиран.

Во нашата Република (како победници) е забрането користење на симболи или пропагирање на таа пропаганда.

Благодарам.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.939
Поени од реакции
2.228
Да де, секи се сретнал со Хитлер дека се другари, колеги; имале заедничко хоби - бадмингтон.

Не ќе да е така.

Тоа е доказ (и мал милион официјални документи и сведоштва) дека тогашната Бугарска власт е соработник и сојузник на фашистите и нијзните злодела врз Еврејската популација покрај другите.

Ти може да постираш и средба со Покемон и Дигимон но фактите се тие и неможете да го исчистите образот.

Нареден кој ќе постира или го брани/ја негира историската вистина за геноцидот на Евреите ќе биде најстрого третиран.

Во нашата Република (како победници) е забрането користење на симболи или пропагирање на таа пропаганда.

Благодарам.
Овде нема пропаганда, овде има jaсни ставови.
Хмм интересно този и тоj се сретнал со Хитлер за истото? Знаеш коj e на сликава?Таа логика со посетите на Хитлер е благо речено - пробиена.
Да Бугариja беше соузник на Германиja тоа никоj овде не го спори, вие спорите неколкото преки одбиваниja на Бугариja да се присоедини ком Германиja и неутралитетот чуван до последниот можен момент преди дадениот ултиматум.
Дали вие сакате да фрлите вината на Бугариja - нека тежи на вашата совест. Бугариja не е признала вина, нема и да го направи.
Државата на Евреите континуирано дава своите оценки за тоа што сме направили и сакате вие или не не можете да го промените.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
Овде нема пропаганда, овде има jaсни ставови.
Хмм интересно този и тоj се сретнал со Хитлер за истото?
Очекував.

fmi, ова е историја, историјата вели дека вашата власт е (била) сооучесник.
Вие (овде на форумов) упорно негирате дека не е, со тоа негирајќи го геноцидот, тоа ќе се третира подругачие.
 
На врв Bottom