Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Не ми давај лични и индивидуални примери за генерална дискусија. Мислам, глупаво е. Примери има и за една и за друга страна - ништо не постигнуваш.
Да ми ги памтиш зборовите од погоре што правевме муабет, ке се најдеш во ситоација каде нервите ти се при крај, од ден во ден со проблеми ако скршни детето, дури и ќотек ке му дадеш, ама прашај се дали ќе си ги прегазеш зборовите кажани овде, немаш дете затоа така зборуваш, до душа и јас немам, ама ти кажувам каков сум бил јас, братми друштвата околу мене....сме јаделе ќотек многу, па ништо не ни е, баш сме најдобри овде, што ако сум јадел неколку шамари ко мал, кога ни сум влегов во училиште си пушка да пукам, нити насилства правам нити имам трауми па од детство :) тоа се глупости! на никој не му штети ако јади по некоја ако не е мирен :) И законот тоа го применува, ете ако направиш глупост Полицијата те части со пендрак и то на сред улица, ке го пријавиш него? Ќе пријавиш Алфи ако твоето дете крши тепа низ улици и од Алфи јаде ќотек и тоа машки? Котекот е застапен секаде и ќе биде, едно од најдобрите средства за ставање во ред :D само да не е со прекумерна сила, умерено е добро :D Ај позз ом на работа :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.437
Поени од реакции
24.166
Абе, како и да е, што и да ми рече родителот, никад не би удрила нити туѓо, нити мое дете. Крај краева, што е детето криво што родителите му се безобразни, мрзливи и неодговорни?
Ако веќе се повторува, ќе си пријавиш кај надлежни органи, детето е малолетно и нормално не може да одговара, али затоа родителите сакале-нејкеле ќе мораат. И да имаше функционални социјални служби кај нас, ќе одговараа и зашто нивното малолетно дете покажува знаци на девијантно однесување.
Види во една работа грешиш. Кога некој ке спомне удирање никој мислам со здрав разум не мисли да го прекршиш од ќотек, таман работа. Секој родител или возрасен човек би реагирал на такво нешто без разлика дали е негово дете или туѓо. Тука мислам дека сепак зборуваме за шамар како воспитно едукативна мерка која и е признаена како таква и се толерира.
Тоа што ти го зборуваш во реалниот живот значи само скарани комшии кои цело време си прават сопки, а комшијата сакаш верувај сакаш не некогаш е поблизок од брат и многу повеќе може да ти се најде во животот.
И децата не паднале тука од марс, секој ден ги гледаме и знаеме кое какво е и какви родители има, и према тоа различно ке изреагираме.
На некои нема ништо да им речеш, се случило на нејќење, деца што би рекле не размилиле правилно или само ке ги укориш, но некои бараат цврста рака. Сега дали ке му удриш шамар или ке одиш на кавга кај родителот или пак ке го тужиш зависи многу од самиот родител на тоа дете. Ако си го знае дека е немирно и го толерира уште повеќе го стимулира да прави беља е едно, ако од петни жили се труди да го воспита и знаеш дека не само што нема да се наљути туку и ке ти биде благодарен што ете малце му поможуваш во воспитувањето е сосем друго. Затоа зависи од ситуација до ситуација.
И да се разбереме никој не мисли тука барем не јас во секој случај на ќотек онака крвнички. Од еден шамар да ме верваш ништо нема да му биди, нити комплекси ке набие, нити ке те мрази, може само да те поштова. Можеби ке биди страво почит ама битно е почит.
А ако сакаш да експериментираш со други методи а веќе имаш начин кој низ вековите се покажал како доста продуктивен тоа е твоја работа, само ете памтими го муабетот.
И да се надоврзам за ќотекот, сега ни наставникот ни учителката не смеат ништо да им направат, па сите гледаме колку е тоа делотворно и какви деца излегуваат од училиште.
Јас ете спаѓам во таа генерација каде ако сум направел беља на училиште наставникот ке му ја шлепнеше една, а кога ке научеја моите ке ми ја шлепнеја и тие уште една, па се си мислам дека здрав прав испаднав. Нити го мразам наставникот, нити ги мразам моите нити имам комплекси од тоа што одвреме на време некој ми ја врзал една, пошто од сегашна гледна точка знам дека не било за џабе иако тогаш можеби сум мислел дека за џабе ќотек јадов. Друго гледаш на работите како дете, друго како возрасен.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Значи камен се нерачуна само нож или пиштол незнам можеби така налага ЕУ, а што со каменот неможиш некој да повредиш па не ти е то тениско топче.
Значи денес ни самите наставници несмеат да ги тепаат децата одма тужби, е сега прашај некој од твоите родители или постари како нивните наставници ги воспитувале учениците зошто им служела таа дрвена прачка во раците солидно дебела дали за литање гулаби или нешто друго.
Е затоа тогаш имало ред и дисциплина денес гледаме до каде сме, инаку наброј некој од тие методи кој си ги имаш споменато дали гледање на долина на волците каде секое дете имаше свој јунак, не сум запознаен али ете ако има кажи.
Темата е брливи деца - не малолетна деликвенција па да се расправаме сеа за пиштоли и ножеви.

Објасни ми, која е поената физички да напднеш некого (под изговор - воспитување) кој нема никаква можност да се одбрани од тебе? За да покажеш кој е главен? Доминантен? Фраер? Шо?
Деца воспитуваш, не домашни миленици. Која е ползата од тоа наставничката да те опичи со таа прачка пред 30 други деца? Понижување? Создавање доживотен срам кај тоа дете? Траума?
И немој да ми кажеш дека на генерацијата на нашите родители кои така биле воспитувани не им фалело ништо. Им фали. Мислат дека е ок да ја продолжат традицијата на прачка, сукало, дрвена лажица итн
Методите ги набројав неколку поста погоре. За долина на волците - не коментирам. Родител кој дозволува неговото дете да го гледа тоа сра*е треба да биде лишен од родителско право.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Детето во сопствениот дом може да предизвикува штети, но надвор и во туѓ дом - тоа родителот никако не смее да го дозволи.
Пошто секој родител си го познава детето како карактер знае до која мера може да збрлави и да направи штета некому
без разлика дали е материјална или физичка. Главниот и единствен одговорен за постапките на детето е неговиот родител и тој си ги сноси сите последици од однесувањето на своето дете.
Ако родителите на брливите деца сметаат дека некој друг нема право да им нанесува штета на нивните деца, со потполно исто право и јас, како возрасен, очекувам дека нема да бидам оштетена од нечие незауздано дете.

V

Vollstandig

Гостин
Абе, како и да е, што и да ми рече родителот, никад не би удрила нити туѓо, нити мое дете. Крај краева, што е детето криво што родителите му се безобразни, мрзливи и неодговорни?
Ако веќе се повторува, ќе си пријавиш кај надлежни органи, детето е малолетно и нормално не може да одговара, али затоа родителите сакале-нејкеле ќе мораат. И да имаше функционални социјални служби кај нас, ќе одговараа и зашто нивното малолетно дете покажува знаци на девијантно однесување.
Според муабетов твој,единствената тактика што би ја превзела е да му купиш чоколадо на детето оти ти го скршило прозорот. Мала доза на ќотек ,колку за авторитет е добра, али проследена после тоа со добро објаснување зошто како и што. Ако добива ќотек, ќе добие само трауми.Ако добива објаснување, може едноставно ни да не те слуша што зборуваш, од утре пак истата приказна.Потребно е двете работи да се искомбинираат.

Целиот проблем на ова воспитување лежи во системот. Поточно образованието. Друго е кога основните навики би се стекнале баш во школо, за социјалниот живот, а не на улица. Денеска со законите “не смееш да удриш“, не смееш да викниш, го добиваат сосема спротивниот ефект.
Али ко за инает, секогаш ќе постојат лигуши родители што се ќе му допуштаат на детето, се додека еден ден не им се качи над глава да ги испоубие...

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Да ми ги памтиш зборовите од погоре што правевме муабет, ке се најдеш во ситоација каде нервите ти се при крај, од ден во ден со проблеми ако скршни детето, дури и ќотек ке му дадеш, ама прашај се дали ќе си ги прегазеш зборовите кажани овде, немаш дете затоа така зборуваш, до душа и јас немам, ама ти кажувам каков сум бил јас, братми друштвата околу мене....сме јаделе ќотек многу, па ништо не ни е, баш сме најдобри овде, што ако сум јадел неколку шамари ко мал, кога ни сум влегов во училиште си пушка да пукам, нити насилства правам нити имам трауми па од детство :) тоа се глупости! на никој не му штети ако јади по некоја ако не е мирен :) И законот тоа го применува, ете ако направиш глупост Полицијата те части со пендрак и то на сред улица, ке го пријавиш него? Ќе пријавиш Алфи ако твоето дете крши тепа низ улици и од Алфи јаде ќотек и тоа машки? Котекот е застапен секаде и ќе биде, едно од најдобрите средства за ставање во ред :D само да не е со прекумерна сила, умерено е добро :D Ај позз ом на работа :)
Абе дечко, сфакаш ли ти дека не е дозволено да се тепаш? Сфаќаш ли дека постојат закони? Тие твои алфи и цајкани направиле кривично дело, разбираш ли? Или, муабетов е - ако може полиција, можам и ја?
Разговор е најдобро средство за ставање во ред ( за деца) А на тие родители што ќе ми кажат дека не им успева да си ги смират децата со разговор, јбг, они потфрлиле и сеа ради нивна грешка - детето ќе јаде ќутек.
--- надополнето: 26 јули 2012 во 14:14 ---
Види во една работа грешиш. Кога некој ке спомне удирање никој мислам со здрав разум не мисли да го прекршиш од ќотек, таман работа. Секој родител или возрасен човек би реагирал на такво нешто без разлика дали е негово дете или туѓо. Тука мислам дека сепак зборуваме за шамар како воспитно едукативна мерка која и е признаена како таква и се толерира.
Тоа што ти го зборуваш во реалниот живот значи само скарани комшии кои цело време си прават сопки, а комшијата сакаш верувај сакаш не некогаш е поблизок од брат и многу повеќе може да ти се најде во животот.
И децата не паднале тука од марс, секој ден ги гледаме и знаеме кое какво е и какви родители има, и према тоа различно ке изреагираме.
На некои нема ништо да им речеш, се случило на нејќење, деца што би рекле не размилиле правилно или само ке ги укориш, но некои бараат цврста рака. Сега дали ке му удриш шамар или ке одиш на кавга кај родителот или пак ке го тужиш зависи многу од самиот родител на тоа дете. Ако си го знае дека е немирно и го толерира уште повеќе го стимулира да прави беља е едно, ако од петни жили се труди да го воспита и знаеш дека не само што нема да се наљути туку и ке ти биде благодарен што ете малце му поможуваш во воспитувањето е сосем друго. Затоа зависи од ситуација до ситуација.
И да се разбереме никој не мисли тука барем не јас во секој случај на ќотек онака крвнички. Од еден шамар да ме верваш ништо нема да му биди, нити комплекси ке набие, нити ке те мрази, може само да те поштова. Можеби ке биди страво почит ама битно е почит.
А ако сакаш да експериментираш со други методи а веќе имаш начин кој низ вековите се покажал како доста продуктивен тоа е твоја работа, само ете памтими го муабетот.
И да се надоврзам за ќотекот, сега ни наставникот ни учителката не смеат ништо да им направат, па сите гледаме колку е тоа делотворно и какви деца излегуваат од училиште.
Јас ете спаѓам во таа генерација каде ако сум направел беља на училиште наставникот ке му ја шлепнеше една, а кога ке научеја моите ке ми ја шлепнеја и тие уште една, па се си мислам дека здрав прав испаднав. Нити го мразам наставникот, нити ги мразам моите нити имам комплекси од тоа што одвреме на време некој ми ја врзал една, пошто од сегашна гледна точка знам дека не било за џабе иако тогаш можеби сум мислел дека за џабе ќотек јадов. Друго гледаш на работите како дете, друго како возрасен.
Не бе, Владе, не мислам на крвнички ќотек, зборам за било каков - незамислив ми е, нарочито врз деца. Глупаво е и кукавички. Не можам да се снајдам во ситуацијата дека комшијата треба да ми припомогне во воспитувањето ако под тоа подразбира шамар.
И тој еден шамар, никад не е само еден. Има тенденција да прогресира, за поголема беља - поголем ќотек. Не ми е јасна таа логика. За наставничите кажав веќе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.437
Поени од реакции
24.166
Објасни ми, која е поената физички да напднеш некого (под изговор - воспитување) кој нема никаква можност да се одбрани од тебе? За да покажеш кој е главен? Доминантен? Фраер? Шо?
Деца воспитуваш, не домашни миленици. Која е ползата од тоа наставничката да те опичи со таа прачка пред 30 други деца? Понижување? Создавање доживотен срам кај тоа дете? Траума?
.
Да баш тоа е поентата, да знае кој е авторитет тука, дека има правила и прописи кои мора да ги почитува. Баш и тоа е причината на воспитувањето.
Многу грешите кога ја мешате демокартијата со воспитувањето.
А дека ке набие комплекси и трауми , тоа се приказни за мали деца. Нити ке добие трауми, нити ке набие комплекси, можеби ке го јади страмот ама се е за негово добро, пошто денес направило мала беља и поминало неказнето, утре ке му текни да направи многу поголема со каде каде потешки последици ама возот веќе заминал.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Според муабетов твој,единствената тактика што би ја превзела е да му купиш чоколадо на детето оти ти го скршило прозорот. Мала доза на ќотек ,колку за авторитет е добра, али проследена после тоа со добро објаснување зошто како и што. Ако добива ќотек, ќе добие само трауми.Ако добива објаснување, може едноставно ни да не те слуша што зборуваш, од утре пак истата приказна.Потребно е двете работи да се искомбинираат.

Целиот проблем на ова воспитување лежи во системот. Поточно образованието. Друго е кога основните навики би се стекнале баш во школо, за социјалниот живот, а не на улица. Денеска со законите “не смееш да удриш“, не смееш да викниш, го добиваат сосема спротивниот ефект.
Али ко за инает, секогаш ќе постојат лигуши родители што се ќе му допуштаат на детето, се додека еден ден не им се качи над глава да ги испоубие...
Читај дечко.
Нигде не сум кажала дека детето не треба да биде укорено или казнето за лошо однесување, или дека треба да му биде дозволено да се понаша како ќе му текне.
За болдот - немам зборови :tapp:
За таквите со такво размислување треба да постои задолжителна психолошка процена при носење одлука за формирање семејство. Многу помалце проблеми ќе има светов.
--- надополнето: 26 јули 2012 во 14:21 ---
Да баш тоа е поентата, да знае кој е авторитет тука, дека има правила и прописи кои мора да ги почитува. Баш и тоа е причината на воспитувањето.
Многу грешите кога ја мешате демокартијата со воспитувањето.
А дека ке набие комплекси и трауми , тоа се приказни за мали деца. Нити ке добие трауми, нити ке набие комплекси, можеби ке го јади страмот ама се е за негово добро, пошто денес направило мала беља и поминало неказнето, утре ке му текни да направи многу поголема со каде каде потешки последици ама возот веќе заминал.
Зошто да помине неказнето? Ќотекот е единствената казна што постои?
Да, се слагам со тебе - детето мора да знае за авторитет, граници и правила. Ама ако родителот не го научи на тие ствари со време, ќотекот понатака сигурно нема да го научи. Само ќе му создаде фрустрации кои понатаму кој знае како ќе се манифестираат.

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Темата е брливи деца - не малолетна деликвенција па да се расправаме сеа за пиштоли и ножеви.

И немој да ми кажеш дека на генерацијата на нашите родители кои така биле воспитувани не им фалело ништо. Им фали. Мислат дека е ок да ја продолжат традицијата на прачка, сукало, дрвена лажица итн
Методите ги набројав неколку поста погоре. За долина на волците - не коментирам. Родител кој дозволува неговото дете да го гледа тоа сра*е треба да биде лишен од родителско право.
Па никој овде не спомна детето да биде скршено од котек и остаток од членови то ти го имат кажано немој да правиш од прднато трештено. Точно темата е брливи деца али како постапува тоа брливо дете?
Децата воспитуваш точно али што ако збор не помага ке го пуштиш детето иднината сама да пресуди, ете мене се ме тепале родителите и денес сум им благодарен, ме има шамарено и наставник 6 одд скокав по парното ме ошамари ја сватив грешката никому ништо, и пак ке се повторам не збориме за унакажување зш многу од вас ги превртуваат работите.
И да те јас прашам која е ползата од тоа да тие 30 деца гледаат како некој лудува.
Генерациите на нашите родители и овие денес генереции се разликуваат не велам дек и тогаш немало исклучоци али сигурно не ко денес.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Па никој овде не спомна детето да биде скршено од котек и остаток од членови то ти го имат кажано немој да правиш од прднато трештено. Точно темата е брливи деца али како постапува тоа брливо дете?
Децата воспитуваш точно али што ако збор не помага ке го пуштиш детето иднината сама да пресуди, ете мене се ме тепале родителите и денес сум им благодарен, ме има шамарено и наставник 6 одд скокав по парното ме ошамари ја сватив грешката никому ништо, и пак ке се повторам не збориме за унакажување зш многу од вас ги превртуваат работите.
И да те јас прашам која е ползата од тоа да тие 30 деца гледаат како некој лудува.
Генерациите на нашите родители и овие денес генереции се разликуваат не велам дек и тогаш немало исклучоци али сигурно не ко денес.
Колку пати бе, треба да повторам?
Казни го детето што скока по парното, казни го и она што пцуе, што се закача, што фрла камења.
Не го тепај.
И уместо што се расправаме на тема за брливи деца, би требало да се расправаме на тема за неспособни родители. Децата, крај каева се понашаат онака како што гледаат околу нив.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.437
Поени од реакции
24.166
Зошто да помине неказнето? Ќотекот е единствената казна што постои?
Да, се слагам со тебе - детето мора да знае за авторитет, граници и правила. Ама ако родителот не го научи на тие ствари со време, ќотекот понатака сигурно нема да го научи. Само ќе му создаде фрустрации кои понатаму кој знае како ќе се манифестираат.
Јас само можам да те посоветувам дека грешиш, за понатака ти сама си знаеш.
А грешиш во минимум две работи.
Првата е дека од зборање грбот не боли или што би рекле ветер дупка не полни. Но истото во комбинација со некоја друга воспитноедукативна мерка делува многу стимулативно кај детскиот мозок. И не се секирај нити ке набие комплески нити ке мрази некого посебно не тебе.
Втората работа за коа грешиш е се ставаш во позиција на дете или детето го ставаш во позиција на твоја возраст и очекуваш дека ако ти така би реагирала на зборување дека по автоматизам и тоа така ке реагира. Не нема така да реагира од многу проста причина што тоа е дете, и него логиката и начинот на размилсување им е многу поинаков од на возрасен човек. Па тоа уште верува дека дедо мраз носи поклони низ оџак а ти очекуваш дека ке те свати со зборање дека направило нешто грешно.И очекуваш дека ке запамти или ке свати зошто е тоа грешно. Немој да бидеш толку наивна.
Ете врати се во минатото , посегни до најраните мемории од кога можеш да се сетиш. И размисли колку тогашните сваќања на работите сега ти личат глупо и детски. Е така ке те свати детето кога му зборуваш како на возрасен.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ген или домашно воспитување,мислам дека домашното понашање е нај битно,викам понашање затоа што децата што гледаат тоа прават,едноставно ги имитираат постарите.Викам постарите затоа што тука не спаѓаат само родители, и баби и дедовци се креатори на воспитување на децата.
Во денешно време младите сакаат сами да живеат, а истовремено старите(нивните родители) да им помагаат да им ги чуваат децата да им направаат ручек,што мислам дека е во ред...треба да им се помага на младите посебно во денешно време кога знаеме како се живее.и дека многу се свртени кон бизнис и многу работење.
Примерот мој покажува на тоа дека и проблемите на бабите и дедовците резултираат со чување на проблематични деца.Бабата која јас ја познавам последниве години има некој личен проблем што подолго време неможе да го реши,а ќерката, детето секојдневно го носи кај мајка и.Во таква состојба каква што е бабата детето порасна и стаса за на есен да почне прво одделение.
Истите манири истите понашања истите зборови истата агресивност е пренесена кај детето.За секоја беља што ќе ја направи детето добива чотек од татко му,но залудно.
И замислете бабата со гордост кажува дека внукот е темпераментен на нивна фамилија и дека ги има нејзините гени.Јас би рекла дека тоа не се гени туку не воситување исто како она што немала воспитување од нејзините родители.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Главен заклучок од досегашниве постови: Луѓе кои не се родители и тинејџери, кажуваат совети за родителство. Ајде што немате деца, туку и се силите дека во одредена икс ситуација би исплескале икс дете. Баш се прашувам што ќе ви се случи кога здравје ќе имате свое. Дали ќе ви биде благопријатно да го млатите или ќе ви биде се исто ако некој комшија го рашамара зашто направило глупост. Еве има и родители на форумов, гледате каква им е реакцијата на ќотекот. Не прочитав еден да рече, море го испотепав моено, а и комшијата го истепа и ако му е.

Јас на пример сум најстрог противник против удирање на дете. Едно тоа е мало суштество, колку и да е бесно, јас сум грамада за него и апсолутно понижувачки за него и за мене е да фатам да го шамарам, друго не мислам дека нешто посебно постигнувате со тоа.

Ќе ви кажам и примери. Дечињава во маало јас ги обожавам, дел од нив се 300 на саат, дел се бубачки. Меѓу нив има две братчиња, синоним за беља. Со мене децата никогаш не се однесувале лошо, пошто ќе си направам едно да пукне и помини, замини ќе си се испоштуваме соодветно. Арно ама место не ги фаќа маливе, и имаат правено глупости, а мајка им демек за да ги воспита ги става под нозе од ќотек. Тоа едното кога видов како го мава по глава мислам дека од патики се извадов и резултат-малиот дтка уште од три-четири години и нема оправање од таа аномалија. Им траеше бесот им помина. Сите живи, здрави комшии на никој ништо не му фали. Што би рекол чале мој, тоа ти е бес кој мора некогаш некако да излезе. Ако не препознаеш темперамент и не знаеш да се справиш со него, тогаш ти си фејл како родител. Ќотек мало морген дека некогаш нешто оправил. Или еве јас да се земам за пример, брат ми е помал од мене, ама не му попуштале нешто посебно моите, исти биле кон двајцата. А имам родители конзервативци, што значи цили, мили немало кај нас. Јас бев мирно дете, он имаше страшен темперамент ко мал. Две три години се испука преку правење зелени и толку. Има врска и самата човекова природа. Вие не можете да сфатите што се случува во таа мала глава, а таа пак уште помалку разбира. Со деца треба трпение, не знам само дали јас се чувствувам дека кога го велам тоа за некои луѓе тоа е рамно на невозможна мисија.

Друга работа, муабетон со комшиите што ве праќале по цигари. Тоа никогаш не успеав да го разберам. Јас никогаш не би зела сега на некој од маливе кај мене во маало, да му речам иди купи ми леб за дома. Мислам, ај жити се, не можам демек да отидам па на дете од 7 години ќе му издадам наредба. Глупости. Како мои пријатели никогаш не третирале дете како потрчко? Зашто како мали не се осеќале баш пријатно да му трчаат на некој зашто е поголем и не смеат да одбијат.

Да не излезе дека сум по размазување. Тврдам дека човек кој е добар психолог секогаш може да се справи со дете, ама не е секој за тоа. А сериозно ви викам, некој од маало да фати да тепа дете посебно што не е негово, има да му направам таков скандал да не знае кај се наоѓа. Копук од 30 години, ќе ми млати дете. Море ајт.

А за воспитување, за манири тоа апсолутно е потребно. Братучед ми кога имаше пет години кога ќе ми дојдеше на гости за секоја одделна играчка ме прашуваше дали смее да ја земе да си поиграл, милина беше малото да го гледа човек во однесувањето. Ама и ќудта му беше таква. И моиве ми всадиле одредени навики кои и на овие години ги држам уште. Еве до ден денес ми е непријатно да јадам само јас пред луѓе, зашто порано на улица не ме пуштаа со храна за да не ме гледале децата.:)

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Деца ко деца, сите се заебаваат. Но некои не знаат за граници.
Имам работено во интернет кафе и сум ги посматрал... се закачаат се зезаат ама не константно. Но има некои што не знаат за граници. Дали не можат да трпат нормално однесување барем за кратко време, дали има некој брлив ген или е недоволно домашно воспитување? Најверојатно за секој е различно или пак миксови.

Баш вчера, паркирам рикверец и застанал на сред улица. Му викам тргни се да паркирам. Се смее и не мрда. Тргни се ќе те удрам. Продолжува да се смее и не мрда. Полека се движам наназад и почна да изведува, да ја бутка колата. У меѓувреме, има едно улично куче што оди по мене цело време и седи кај мене пред куќа му давам од време на време јадење и вода, и поради брливото однесување на детево го нападна и касна, троа. Крена паника, почна со камења да ја мава, ќе ја земел воздушната од дома не знам што. Не е битно тоа. Не дај боже, ќе ми се стисне гас ќе го удрам, ќе се напраи драма. Детево има брат моја генерација и тој беше таков како мал. Цело време тепачки, закачки... едноставно, не можат да седат мирни.

И тоа... може ли генов(ако воопшто е) да се искорени со построго домашно воспитување или џабе?
Генот може да се смени и се менува нон-стоп кај секој човек на планетава а може да се подобри со: соодветно воспитување (пожелно од два нормални родители/старатели), здрава и умерена исхрана, спортување и, марихуана. Околу последново прогуглај: cannabinoids и ADHD. ;)

O

Orion.

Гостин
Генот може да се смени и се менува нон-стоп кај секој човек на планетава а може да се подобри со: соодветно воспитување (пожелно од два нормални родители/старатели), здрава и умерена исхрана, спортување и, марихуана. Околу последново прогуглај: cannabinoids и ADHD. ;)
Напушен го пишуваше ова? :) Како тоа можеш да смениш ген? Пиши пп накратко да не идеме надвор од темата

Kajgana Shop

На врв Bottom