Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
И до генот е и до воспитувањето. Проблемот е што најголемиот процент на денешните родители ги воспитуваат децата како тие да се центар на светот, како се околу нив да се врти, ни почит имаат ни ништо. Можеби повеќе е до воспитувањето отколку до генот. Кога мајка ми ќе ми рече -абе исто ве воспитував со сестра ти, тебе те воспитав а неа не успеав да ја воспитам. Епа не, не си не воспитувала исто. А и на исти муабети и акции јас и сестра ми не сме реагирале исто. Мене да ми речеле немам пари да ти дадам па јас цел ден ќе сум се осеќала потиштено и ќе сум барала решение како да се реши проблемот. На тоа сестра ми знаете како одговараше? Немаш пари да ми дадеш? Дај ми инаку ќе почнам да крадам, тоа го сакате? Да почнам да крадам? И нормално моиве -еј добро, на ти, само немој да крадеш. И истата песна нон-стоп. Моите се заслужни за развивањето комплекс на повисока вредност кај сестра ми, никој друг. И после исто не воспитувале, абе ајде... Некој погоре рече дека строг татко би го решил проблемот. Џабе е строг татко ако има попустлива мајка, и џабе се строги родители ако има попустливи баба и дедо. Додека детето знае дека ќе има прибежиште кога ќе направи беља, дека ако родителите го искараат бабата и дедото ќе го милуваат, ништо не правиме.

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Море и старциве се невоспитани...Сигурно од деца биле такви.....
Чекаф ред на шалтер на аптека , барем да ме прашаше дали можи преку ред демек не можи че умри од чекајне на крајо апчина за грлото зеде , си се мушна пред мене . Требаше да го фатам и да му се истопорам и да му речам че си чекаш ред , ама каде , јас невоспитана че излезев не тој....
Сите се невоспитани и деца и стари , да земиш со бејзбол палка да ги маваш , џабе ти е , пак умо нема да му дојди.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.686
Поени од реакции
88.656
Пред некое време беа едни роднини кај мене со се децата... верувајте луѓе, сум видел палави деца, сум видел брливи деца, секакви имам осетено, ама овие што последни ги видов... абе незнам и самиот ѓавол би избегал од нив. Се трескаат од земја, се затрчуваат со сета сила кон креветите и се лупаат, трчаат со остри предмети во рацете, се кубат и тепаат меѓусебе итн да не набројувам. Лом ми ја направија куќава, а јас човек со големи нерви, незнам и јас како не издржав а да не ги избркам низ врата. А што е најтажно мајкава само гледа и ќути... и некаде при крајот на денот кога требаа да си одат, и рече на мајка ми "Па што да правам бе тето со децава?" :facepalm:. Па мајка си бе да го ебам, види децана од раце си ги испуштила, ништо веќе не им помага ниту совет, ниту ќотек. Тоа од мало ако не го воспиташ сигурно нема на 20 години да го воспитуваш. А родителите нивни, абе на мравка не газат, срце луѓе, ама ете, "судбина" што би рекле старине луѓе :icon_lol:.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Пред некое време беа едни роднини кај мене со се децата... верувајте луѓе, сум видел палави деца, сум видел брливи деца, секакви имам осетено, ама овие што последни ги видов... абе незнам и самиот ѓавол би избегал од нив. Се трескаат од земја, се затрчуваат со сета сила кон креветите и се лупаат, трчаат со остри предмети во рацете, се кубат и тепаат меѓусебе итн да не набројувам. Лом ми ја направија куќава, а јас човек со големи нерви, незнам и јас како не издржав а да не ги избркам низ врата. А што е најтажно мајкава само гледа и ќути... и некаде при крајот на денот кога требаа да си одат, и рече на мајка ми "Па што да правам бе тето со децава?" :facepalm:. Па мајка си бе да го ебам, види децана од раце си ги испуштила, ништо веќе не им помага ниту совет, ниту ќотек. Тоа од мало ако не го воспиташ сигурно нема на 20 години да го воспитуваш. А родителите нивни, абе на мравка не газат, срце луѓе, ама ете, "судбина" што би рекле старине луѓе :icon_lol:.
А да не се случајно хиперактивни ?

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.686
Поени од реакции
88.656
А да не се случајно хиперактивни ?
Па и можда се од каj да знам... ама мене ми беше тоа што родителиве неможат да ги контролираат децава, предвреме се "одкажаа од нив"

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.880
Поени од реакции
20.512
Според вашиве горенаведени мислења треба сеа сите деца што се немирни „Спарта стајл“?
Знаете сите јас имам три, првото ми е бајче у секоја смисла на зборот, машкото нормално ама не претерано активен, најмалото е огин и пламен, и сеа сакате да ми кажете дека јас сите тројца различно сум ги воспитала или дека ме болела „таска“ за третово па беснее?
Единствено решение е да се најде начин да се пристапи до детето и мојот начин повеќе активности, игри надвор да троши вишок енергија, сум кажала не се деца за по кафани, кафичи, си има место каде можат да се изнарипаат без да ометаат недолжни луѓе.

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154

Ниту прв ниту последен случај...Женава си уживала додека ги гледала а ти си се наполнувал со нервози...Познато ми е веке...Тие изговори:Абе пушти ги деца се,што да правам со нив кај мене не поминуваат никогаш...Kaj мене во кука не сакам неред туку да биде онака како што било уште пред да дојдат.Ако сакаат да си играат нека одат во двор,на балкон но во соба НЕ па Јана мајка нека е.
Треба да си имаш поставено ред и доколку нема ниту дисциплина обрати се кај родителот на детето да го смири за да не превземеш мерки самиот ти.
Што си ти должен да трпиш нечие детско однесување?Доколку ти скрши некој скап предмет?Кое оправдување ке биде на родителот?Не сакајки беше,пушти го...Ке ја плати на крајот штетата за скршениот предмет?
Мое мислење на темата...Најпрвин се до родителите е...Недоволно домашно воспитување.Денешниве родители премногу им дозволуваат на своите деца...Сите желби им ги исполнуваат...Така почнува тоа...Секоја чест на исклучоците...И до некаде се согласувам со мислењето на Луси_Лу понекогаш е и потребен правилен пристап кон детето.Без тоа ништо.Пиши пропало.Но некои родители не го практикуваат тоа.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.686
Поени од реакции
88.656
Ниту прв ниту последен случај...Женава си уживала додека ги гледала а ти си се наполнувал со нервози...Познато ми е веке...Тие изговори:Абе пушти ги деца се,што да правам со нив кај мене не поминуваат никогаш...Kaj мене во кука не сакам неред туку да биде онака како што било уште пред да дојдат.Ако сакаат да си играат нека одат во двор,на балкон но во соба НЕ па Јана мајка нека е.
Треба да си имаш поставено ред и доколку нема ниту дисциплина обрати се кај родителот на детето да го смири за да не превземеш мерки самиот ти.
Што си ти должен да трпиш нечие детско однесување?Доколку ти скрши некој скап предмет?Кое оправдување ке биде на родителот?Не сакајки беше,пушти го...Ке ја плати на крајот штетата за скршениот предмет?
Мое мислење на темата...Најпрвин се до родителите е...Недоволно домашно воспитување.Денешниве родители премногу им дозволуваат на своите деца...Сите желби им ги исполнуваат...Така почнува тоа...Секоја чест на исклучоците...И до некаде се согласувам со мислењето на Луси_Лу понекогаш е и потребен правилен пристап кон детето.Без тоа ништо.Пиши пропало.Но некои родители не го практикуваат тоа.
Верувај ми јас одма би им кажал на мајката да ги смири децата, ама што ако нешто погрешно свати и се налути, па потоа дупла беља. А и моиве дома се такви, може ќе ми спомнат нешто па уште толку ќе се изнервирам, затоа и ќутам цело време.

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
Верувај ми јас одма би им кажал на мајката да ги смири децата, ама што ако нешто погрешно свати и се налути, па потоа дупла беља. А и моиве дома се такви, може ќе ми спомнат нешто па уште толку ќе се изнервирам, затоа и ќутам цело време.

Никогаш да не ти е гајле дали ке се налутила или не...Тоа си е твој дом и имаш право да имаш мир.Таа самата треба да биде свесна дека тоа што го прават нејзините деца не е во ред но како што кажуваш нејзе нема да и дојде паметот во блиска иднина затоа мора некој да и каже.Ако ќутиш ке трпиш...па ако треба и прозор ке скршаат пак ке биде во ред :icon_mrgr:Отиди ти кај нив дома и прави го истото како што праваат тие,и ке видиме дали ке си поминеш без да ти приречат нешто или ке добиеш "плес" по газето :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom