Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Јас сум категорично против ќотек за деца, без разлика во која мера или на кој начин. Може нема да има бог знае какви трауми, али свеедно. тоа ми е понижувачки чин, и за тој што удира и за удрениот.
Родителите денес не разговараат со децата. Желни се за внимание и таа желба ја канализираат низ неприкладно понашање. Не викам дека нема збеснати деца кои немаат граници, али по мене, не може детето да биде криво, тоа учи од некого (или во поголемиот број од случаите - од никого) Колку и да е детето темпераментно, постојат начини кои родителите можат да ги применат за да го смират.

S

Shaman

Гостин
Kotekot izlegol od rajot.
Ama ko se tepa, da ne se utepa.
I ako mu plesnes nekoja da bide vo vistinsko vreme.
Nekogas i tajmingot e mnogu vazen.

na primer: Mu slapas samar pred nekoja so mu se svigja,
i mu vikas, znam deka ti se svigja i ako ne se smiris, sekoj den
pred nea ke te samaram.
na samo 100 da mu udris ke se smee. ama toj eden ke go boli
i ke go pamti.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Edni decista od po 14 god. idat pozadi mene i frlaa petardi , se vrtam i im vikam zasto frlatee a tie ic gajle nemaaat mi vika edniot od niv ti li ke mi kazes so da praime i pak produzija ajas kako so bev iznerviran od nesto drugo i ova kapak :mad: podzastanav i koa mu ja vrzav edna na toj mislev pojako pukna od petardite so gi ffrlaa koa prsnaa dabegaat genemm ....Pred se kulturata kaj niv e na 0 a toa se sveduva od doomasnoto opsto vospituvanje , drugo nepostoi .....

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Kotekot izlegol od rajot.
Ama ko se tepa, da ne se utepa.
I ako mu plesnes nekoja da bide vo vistinsko vreme.
Nekogas i tajmingot e mnogu vazen.

na primer: Mu slapas samar pred nekoja so mu se svigja,
i mu vikas, znam deka ti se svigja i ako ne se smiris, sekoj den
pred nea ke te samaram.
na samo 100 da mu udris ke se smee. ama toj eden ke go boli
i ke go pamti.
Ти се заебаваш за примеров или озбилен си?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Ko со мочка да се правени,така викаше дедо ми..и у право беше :oops:

S

Shaman

Гостин
Ти се заебаваш за примеров или озбилен си?
se zezam.:ROFLMAO:

ama ako se zezam za primerov, ne znaci deka ne sum discipliniral
razmazeni mockovci i deka nema toa da go pravam i vo idnina.
ova od primerot mi tekna da mu go napraam na edno majmunce,
so nema oset za nisto, ama ne sum tolku rasipan.
zatoa samo mu rekov, deka ako ne prestane, ke go samaram
pred devojceto, koe btw isto e prcla, pa ke mu se zgazi od smeenje.
i preovlada razum kaj sutrakov i poslednive 2-3 godini e bubacka.

Velvet She Da ne sum preteral pak?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Се повеќе ми се чини дека баш ние сме тие што правиме транзиција од саглам во несаглам генерации...

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Ќотек другар..тресни му една поремети му ги коските на лицето и ке видиш не мајкаму му..абе еби ја и мајкаму.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Котекот од рајот излегол, али оди објасни им да денешниве родители дек детето им направило некој лошотилок нема шанси го брани така да ова потоа добива сила усте поике да дивее.
Е затоа јас едно од комшичињава мавна со камен, а ми беше отворен прозорот и влезе каменот внатре фино лепо излегов шамарење го частев, дојде мајкаму која растела во планина па дошла у град ке ми соли памет откарам у три лепе п.м и чао, сега е све у најдобар ред ко поминува покрај мојата куќа не ни погледнува.
Инаку денешниве деца освен играње игрички на компјутер, незнаат нека игра на улица да заиграат, па ние ко мали од улица неможеш да не приберат да јадеме, овие седнало 11-12 години цигара запалило, а да го погледнеш 3 кутии цигари се потешки од него:).
Немаш право да тепаш туѓо дете.Нити си го правел,нити си го ранел,нити па чувал, да имаш право да го шамараш.Можеш за неговото однесување да дојдеш по 18:00 часот дома пред врата и да ми се пожалиш за неговото однесување,па јас ќе преземама мерки.Имаш среќа што не бил син ми.Имало да те вратам од кај што си искочил

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Немаш право да тепаш туѓо дете.Нити си го правел,нити си го ранел,нити па чувал, да имаш право да го шамараш.Можеш за неговото однесување да дојдеш по 18:00 часот дома пред врата и да ми се пожалиш за неговото однесување,па јас ќе преземама мерки.Имаш среќа што не бил син ми.Имало да те вратам од кај што си искочил
Никој нема право да мава во собата моја со камен, башка што ако во таа соба бил пак мојот син и го погоди него или пак мене, или тв кој стоеше во непосредна близина.
И што ако не добиваш резултати од то што веке си ги извести родителите, инаку по то што веке си пишал дек имам срека што не бил син ти дали се пронаогаш во то дека така и твоето дете се однесува, сеа кој имал среќа то е знак питање.
Ке ти дадам и пример ко мали братми шутна топка и несакајки скапа прозор на комшијата овој му мавна еден шамар, плус тоа го плативме прозорот, плус јадеше котек дома.

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Домашно воспитање нормално .. Татко ми ми велеше треба да имаш респект кон постарите , пример домашните , кон дедовците , бабите . Тоа уште како мал ми го има врежено во глава и го имам запамтено . никогаш у живот им немам речено погрдни зборови на домашните или баба , дедо ( а па недај боже да кренам рака ) . А и како мал кога ќе се степав со некои дечурлии после тоа татко ми ме тепаше секогаш и од него го имав стравот како мал да не се задевам и да не се тепам . Ако викаат дека неможе се да се реши со ќотек ( зборувам за воспитување на мали деца ) но ајде ти да им зборуваш 3 саати за нешто и они да не те слушаат само да кимаат со главата . А вака ако му удриш ќотек ќе го запамти тоа и ќе има страв.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Никој нема право да мава во собата моја со камен, башка што ако во таа соба бил пак мојот син и го погоди него или пак мене, или тв кој стоеше во непосредна близина.
И што ако не добиваш резултати од то што веке си ги извести родителите, инаку по то што веке си пишал дек имам срека што не бил син ти дали се пронаогаш во то дека така и твоето дете се однесува, сеа кој имал среќа то е знак питање.
Ке ти дадам и пример ко мали братми шутна топка и несакајки скапа прозор на комшијата овој му мавна еден шамар, плус тоа го плативме прозорот, плус јадеше котек дома.
Не може без причина да се фрли камен низ прозоревц.Како деца игравме фудбал,шутнав силно и право во џамот на комшијата.Искочи комшијата ми мавна 5-6 шамари,тоа го виде татко ми кога му се сипа татко ми маме му расплака на комшијата.Не му го плати стаклото ама после мене дома ме искрши од ќотек
Инаку не бесно,необјасниво бесно дете сум бил,а моите двајца браќа и сестра биле како јагниња.Сега и моите два сина се иста песна како меме,дури и бетер.

Член од
27 мај 2012
Мислења
186
Поени од реакции
112
Дефинитивно голема улога има недоволното домашно воспитување кај ваков тип на деца.
Еве пример:
Моите комшии долго време немаа деца и пред 9 години им се роди првото дете. Чичко му уште од мал го учеше (намерно или ненамерно) да пцуе, да покажува со среден прст на секого и да плука кон луѓето.
А и неговите родители многу го разгалиле. Сфакам јас дека сакаат се да му пружат на детето, но да постои граница. Еве денес има 9 години и што не му купиле веќе, скапи ролерки и велосипед, јаде што сака и пие што сака. И ден денес е дифтар и нема никакво почитување кон постарите.

Hedera

Noxious
Член од
20 јуни 2012
Мислења
91
Поени од реакции
84
Има деца не се плашат од стапот. Што тогаш?
Ако не се плашат, тогаш никој не ги научил да се плашат. За оние што немаат страв од стап, веќе е доцна. Никогаш не можеш да им претставуваш авторитет. По свој пример знам, мајка ми секогаш беше построга со мене и брат ми и се знаеше што смее, што не смее. Татко ми попушташе секогаш, ама тоа не значи дека повеќе го почитуваме едниот од другиот.
Едноставно барем едниот мора да подвикне, а во последно време или двајцата родители си викаат еден на друг или ниеден никому не вика.

Член од
10 декември 2011
Мислења
228
Поени од реакции
150
Моите родители разговарале со мене. Не ме удриле никогаш. Мајка ми е добра попуштала но татко ми беше авторитет знаеше да подвикне ретко но квалитетно. Е тогаш нема фазла муабет. Се знае толку од сите моментални глупости. Со тоа што не ме удриле не ме направиле помалку воспитана и помалку културна.Сме разговарале на било кои теми и тоа што сум го правела погрешно ми го укажувале со зборови. Јас немав страв од стап јас имав страв од тоа што ако ги разорачам со некоја глупава постапка. Дали во школо или слично. Не викам дека она потчукнување по газот не е добро сепак секој родител е различен, но јас би свела тоа на што помалку. Има повеќе методи за детето да те разбере. Сепак се зависи од детето и пристапот на родителот.

Kajgana Shop

На врв Bottom